Jump to content


Photo
- - - - -

brza hrana koja nije sinonim za nezdravu


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
73 replies to this topic

#61 kronostime

kronostime
  • Banned
  • 27,590 posts

Posted 16 May 2012 - 19:17

Nazalost, put me nikada ne nosi tamo.

Ima i u Beogradu da se nadje (poruci) B-)

#62 silvijadj

silvijadj
  • Members
  • 36 posts

Posted 15 July 2012 - 00:41

Ovaj topic otvaram za one,meni slicne,ako ih ima.Ima ih sigurno,nego ne smeju nista da kazu,kad nisu kulinarski asovi. Posted Image
Da se razumemo-ja volim da jedem,ali ne volim da kuvam.Ni ne mrzim,naravno,ali ne nalazim neko posebno zadovoljstvo u spremanju hrane.

Kada medjutim,znam da ne moram da ulozim previse truda a rezultati su ukusni i privlacni,hranu spremam sa entuzijazmom i dobrim raspolozenjem.
Kljucna rec je -improvizacija.Gosti treba da dodju za 15 minuta,a prodavnica daleko il zatvorena.I sta onda?pravac frizider i raznorazne kobinacije.Posto moji gosti uglavnom ne dolaze da jedu nego da se druze,obicno bivaju prijatno iznenadjeni onim sto su dobil[posto jadni nisu ocekivali nista Posted Image ]

Evo jednog od mojih cesto upraznjavanih recepata.
Krila od ribe raze,koja imaju ukus ...recimo uporediv sa najlepsom a nemasnom i nesuvom piletinom,se ispeku na vrlo malo ulja,ogule sa kostiju[meso inace samo spada],dodaju zacini po volji,[ja cesto origano il provansalske trave ]...i uz to se jede velika salata sa
krastavcem,paradajzom ,i fetom
il krastacem,paradajzom,paprikom,kojom zelenom maslinom i mladim lukom
ps.ko moze,bez hleba,ko mora s hlebom,preporucujem samo malo,malo zagrejan u pecnici,tj sporetu.Na hleb takodje zacin,po volji.
nikad mi niko ko je to jeo nije ostavio ista u niti oko tanjira...bas nista. Posted Image

Vreme pripreme,oko 20 minuta.Od toga deset na ribu,deset na salatu.Seckanje ukljucujem. Posted Image
jel ima neko nesto da preporuci?


Pa evo , meni jedna od omiljenih hrana jeste jedna salata , koju sam ja izmislila...tj najbolje su one koje spremis od onog sto imas :) uzmes koje kod povrce iseckas, dodas fete i tunjevinu.... najedes se i ukusna je i jos je i zdrava ...

#63 highlanderka

highlanderka
  • Members
  • 3,150 posts

Posted 15 July 2012 - 09:42

ima. konačno topik za mene. Posted Image

crveni luk (obavezno crveni, on je sladak kad se griluje) isečen na kolutove prepeći na teflonu bez ulja. crvenu papriku iseći na krugove i dodati luku, sa par kapi maslinovog ulja i vrlo malo vode. dinstati dok voda ne ispari a paprika ne omekša (da ne postane sasvim mekana, sve skupa desetak minuta).
jede se toplo, uz fetu ili mlad sir, i malo crnog hleba.

savršen letnji ručak. Posted Image


Napravila jutros, - jescee se hladno, uz neke dodatke.



#64 vladan

vladan
  • Members
  • 25,392 posts

Posted 12 December 2012 - 15:33

Ideja za obrok koji je vrlo ukusan, moze se spremiti za manje od 10 minuta i odlicno ide s nekim lakim belim vinom:

Pilecu dzigericu ovlasno uvaljajte u meko brasno (otresite visak) i ubacite u vrlo vreli tiganj sa minimalno ulja; spremite se da nakon svega ribate sporet jer prska k'o djavo.

Przite na vrlo jakoj (najjacoj) temperaturi, koju vas sporet postize, ali ne duze od 3-4 minuta.

Izvadite u zagrejanu zdelu, obilno pospite origanom, posolite i polijte obilno sveze cedjenim limunom.

Sluzite odmah, dok je jos vrelo.

Ja to prvi put probao u Grckoj, na Santoriniju, na nekakvoj privatnoj veceri pre 20+ godina i od tada, kad god pozelim przenu pilecu dzigericu, ja je ovako spremam.



#65 kronostime

kronostime
  • Banned
  • 27,590 posts

Posted 12 December 2012 - 19:10

Ja bilo koju vrstu dzigerice (pileca, cureca, juneca, guscija, zecija...) ili pecem na gril tiganju ili u serpi-fritezi.

Jedino je bitno da se dzigerica pre spremanja ne soli, jer so vezuje vodu i odatle onoliko prskanje po sporetu i okolnim kuh.elementima i zidovima, ili u dubokom palminom ulju ili svinjskoj masti.

Naravno, dzigerica se nikad ne pece do stadijuma djona, vec je bolje (a i ukusnije) da ostane malcice sirova ;)  



#66 cmix909

cmix909
  • Members
  • 776 posts

Posted 12 December 2012 - 20:18

Kuvanje jajeta u mikrotalasnoj pecnici.

 

Razbiti ljusku i uliti sadrzaj u pogodnu soljicu, pokriti je komadicem celofana i cvrsto ga vezati gumicama za tegle – moglo bi i onom nazubljenom vezicom za kablove i sl. Na nekih 700 vati gotovo za minut!

 

Ovo sam prvi put probao u tudjoj pecnici (u Kopru pre rata), ali sam potcenio pritisak pa sam se namucio uklanjajuci tragove eksplozije.

 

(Ima i drugi nacun - celo jaje u pokrivenoj posudi sa vodom u pecnici, na maloj snazi - ali on ne spada u pripremu brze hrane.)



#67 vladan

vladan
  • Members
  • 25,392 posts

Posted 12 December 2012 - 21:38

Ja bilo koju vrstu dzigerice (pileca, cureca, juneca, guscija, zecija...) ili pecem na gril tiganju ili u serpi-fritezi.

Jedino je bitno da se dzigerica pre spremanja ne soli,

Mislio sam da to, da se dzigerica ne soli unapred, nije nuzno pominjati.

Inace, svinjsku mast i/ili palmino ulje apsolutno nikada ne koristim.

 

Kuvanje jajeta u mikrotalasnoj pecnici.

 

 

Kupio sam nekakvu platicnu "posudu" u kojoj se jaja, iz frizidera, poredjana i s malo vode nalivene ispod, skuvaju kao tvrda za 7 minuta; verujem da se moze naci i u Srbiji, a vrlo je korisna, ako cesce barite jaja - za 5 minuta dobicete polurovito.



#68 vilhelmina

vilhelmina
  • Members
  • 11,937 posts

Posted 13 December 2012 - 01:09

Ja bilo koju vrstu dzigerice (pileca, cureca, juneca, guscija, zecija...) ili pecem na gril tiganju ili u serpi-fritezi.

Jedino je bitno da se dzigerica pre spremanja ne soli, jer so vezuje vodu i odatle onoliko prskanje po sporetu i okolnim kuh.elementima i zidovima, ili u dubokom palminom ulju ili svinjskoj masti.

Naravno, dzigerica se nikad ne pece do stadijuma djona, vec je bolje (a i ukusnije) da ostane malcice sirova ;)  

 

Ja pilecu dzigericu volim na gomili luka, i to je jedina kombinacija u kojoj mi ne smeta "vidljiv" luk (raspadnut i nevidljiv moze uvek). Tako dodje vise kao dinstana, mada bez vode; samo ono sto luk pusti. Iako ovako ne prska, soli se tek kad se skloni s vatre, jer inace bude djonasta, cak i ako nije preprzena.

Telecu okrenem dva-triput na mesavini putera i ulja od repice, tek toliko da krv iz nje ne curi u potocima. Uz nju mi je nekako obavezan pire od spanaca, mada ne znam zasto.

 

Sad se setih i jednog jela iz studentske menze. Zvalo se jetrica na kiselo, nesto kao gulas od dzigerice. Vecina ga je jela samo ako niceg drugog nije bilo :) .

Nikad mi nije palo na pamet da ga sama pravim.


Edited by vilhelmina, 13 December 2012 - 01:10.


#69 GordanaZ

GordanaZ
  • Members
  • 5,533 posts

Posted 18 December 2012 - 19:17

Obozavam dzigu na sve moguce nacine i od svih zivuljki... ups, lazem, ne volim jagnjecu...

 

Junecu ili telecu dzigu spremam iskljucivo na dva nacina:

 

1. ispecem je u foliji na jakoj ringli... samo nju, solim tek kad je gotova, a gotova je jako brzo jer je ostavim u polupecenom stanju 

 

2. snicle dzigerice uvaljam u brasno i opet na jakoj vatri (stvarno prska djavolski  :angry: ), s obe strane...

nakon toga pospem ih (opet s obe strane) obilato belim lukom i zalijem s malo sirceta (ili limunovog soka) i vode... pustim da malo ukrcka i... gotovo.

Od brasna, belog luka, sirceta i vodice se napravi fin sos za umakanje ili prelivanje... zavisno od toga da li volite da "seljacki" umacete hleb u sos ili volite da ga "fino" prelijete preko onoga sto jedete (ja volim i jedno i drugo i to obilato).

 

3. Pilecu dzigericu przim bezmalo isto kako je i Vladan naveo s tim sto umesto limuna, koga nemam uvek, opet upotrebim malo sirceta.

 

4. Svinjsku ili prasecu dzigericu pravim iskljucivo sa dosta naseckanog crnog luka i udinstanog do, kako je Vili rekla, neprepoznavanja, i malo aleve ljute paprike, kada se luk udinsta. U poslednje vreme koristim praziluk umesto luka i mnogo mi se vise dopada. Inace sam pocela da umesto crnog luka, cesce koristim praziluk i u ostalim jelima.


Edited by Gordana_64, 18 December 2012 - 19:19.


#70 Vesna

Vesna
  • Sleepers
  • 18,721 posts

Posted 09 February 2013 - 18:01

pao savršen lagani obrok, na brzinu.

 

4 manja bela krompira, pola male glavice karfiola, brokoli količinski po želji, vlašac, so, biber, slatka aleva paprika.

 

krompir obaren u ljusci, karfiol i brokoli* blago prokuvani. vlašac "ustakljen" na malo maslinovog, dodat kuvan krompir isečen na kolutove (ne treba sitnije, sam će se "raspasti" taman koliko treba), so, biber, slatka paprika (kao za restovan krompir), propržen par minuta, dodato probareno povrće, promešano, podeljeno i dva tanjira i pojedeno u roku od pola sata.

 

lako, brzo i ukusno.

 

 

*umesto brokolija i karfiola mogao je i kelj, isečen na trake i probaren. to sledeći put.



#71 Nikolina5

Nikolina5
  • Members
  • 18 posts

Posted 21 November 2014 - 11:34

Da li neko ima predlog za zdrav i hranjiv dorucak, a da ne ukljucuje testo?



#72 kronostime

kronostime
  • Banned
  • 27,590 posts

Posted 21 November 2014 - 16:02

Da li neko ima predlog za zdrav i hranjiv dorucak, a da ne ukljucuje testo?

;)

http://www.oklagija....-valdorf-salata



#73 :~))

:~))
  • Members
  • 571 posts

Posted 21 November 2014 - 18:31

121123021422-black-friday-beer-story-top

jelo, predjelo, glavno jelo  :D



#74 Mica8888

Mica8888
  • Members
  • 26 posts

Posted 15 July 2015 - 09:57

Ljudi hvala na divnim idejama. :D