Kriza Evra
Posted 29 April 2010 - 17:50
Posted 29 April 2010 - 18:17
Zasto ne u zlato?Ne znam za ostale, ali ja sam pre dva meseca poceo svoju ustedjevinu da prebacujem u franke (CHF). Ova prica oko evra mi vise ne pije vodu, tj. plasim se da ako odluce da puste evro niz vodu da nece biti dovoljno vremena da se adekvatno reaguje. Cenim da cu svu ustedjevinu svesti na jednake delove na Evro, CHF i USD...
Posted 30 April 2010 - 07:55
Ne sumnjam da bi ti se Schonhuberov plan o finansijskoj odgovornosti jos vise svidjao samo sto za njega verovatno nisi cuo
ne nisam cuo za Schonhuberov plan. Inace, pomoc Grckoj lici na bail-out americkih banaka od godinu i po dana. POstavlja se pitanje zasto neko ko je neumereno trosio i sada treba da vrati, a ne moze, jos treba i da bude nagradjen za to u vidu finansijske pomoci ili bail-outa. Cini mi se logicnim redlog da se za uzvrat dobiju Grcka ostrva ( ovi njima pare, oni njima ostrva) a narod ako im se ne svidja neka hvata svoje politicare za gusu .
Umesto da se nagradjuje rad, u savremenom svetu se nagradjuje neumerena , neracionalna , ludacka potrosnja. Tome neko MORA da stane na put, na ovaj ili onaj nacin.
Posted 30 April 2010 - 11:35
Pocetkom 2009-te, ozbiljne novine kao The Economist, Financial Times, Wall Street Journal su propitivale odrzivost i buducnost kapitalizma kakvog ga znamo.
The Economist (novine koje se tesko mogu nazvati protivnikom liberalizma i kapitalizma) je imao i ovu naslovnu stranu:
pa ne kapiram, a trudim se, stvarno
kako to da ti veliki protivnik interneta i googla, kačiš kojekakve slike s interneta?
aha da to je sken papirnog izdanja?
ali, šalu na stranu
zadnjih 30 i kusur godina skoro sve najbogatije zemlje sveta su se zadužile toliko da taj dug praktično nikad neće vratiti.
i ne govorim o grčkoj. nee govorim o SAD, UK, GER, FRA, JAP, ... ...
i gorovim o ukupnom dugu: javni + privtni + dug firmi
taj ukupan dug je upravo kod tih najbogatijih zemalja >300% GDP
GDP im je veliki, al dug je veći.mnogo veći.
a "ozbiljne" novine se pitaju: "gre smo pogrešili?" ?? OMG!
ceo svet (a lideri sveta posebno) žive iznad svojih mogućnosti: "trošimo danas, a sutra će mo sigurno(?) zaraditi pa to vratiti"
a šta ako ne zaradimo? a šta ako ne možemo vratiti?
pa uzećemo novi kredit da vratimo oaj stari...
svetski finansijski sistem je jedna obična ponzi shema! tačka!
i kao takav je implicitno osudjen na propast.
a "ozbiljne" novine se pitaju "gde smo pogrešili" još jednom: OMG!
da se ovo shvati potrebna je matematika iz osnovne škole (i to ne neke elitne privatne
naravno račun se uvek može zakomplikovait (i za to dobiti nobelova nagrada
a ona dilema gore ("a šta ako ne zaradimo?") uopšte nije dilema!
to je činjenica. u svetu sa ograničenim resursima ne može se unedogled sve viš ei više proizvoditi i sve više i više zaradjivati da bi se vraćali dugovi (s kamatom!)
jednom se mora taj put na gore zaustaviti - to je jasno i deci iz 0-tog razreda!
a zaustaviće se very soon!
dosta sam gnjavio
i ne zameri na šali
Posted 30 April 2010 - 12:27
Sto onda odmah ne otpisu te dugove, da se ne mrcvarimo bezveze, i da proglasimo zavrsenom ovu krizuzadnjih 30 i kusur godina skoro sve najbogatije zemlje sveta su se zadužile toliko da taj dug praktično nikad neće vratiti.
i ne govorim o grčkoj. nee govorim o SAD, UK, GER, FRA, JAP, ... ...
Ah da, ima jedna sitnica, onda bi se istopili bilansi banaka i sve do jedne bi bankrotirale. Jos da resimo taj malecki problem i mozemo u svetlu buducnost
Mala ispravka : Zapad trosi, Istok proizvodi...ceo svet (a lideri sveta posebno) žive iznad svojih mogućnosti: "trošimo danas, a sutra će mo sigurno(?) zaraditi pa to vratiti"
Ovo je u sustini istorijski proces transfera moci sa Zapada na Istok, i cela ova kriza je samo posledica toga, tj vrh ledenog brega. Zapad hoce da ima standard kao ranije, a da nema proizvodnju, e pa ne moze tako na dugi rok, moze samo par decenija...
Posted 30 April 2010 - 12:29
Zbog Interneta (a i TV) danas niko ne moze da skrene paznju na nekoga drugoga, kao Hitler 1932. To danas ne bi uspelo, bar ne u nekim znacajnijim razmerama. To je dobro, bar niko ne moze da napali svoju naciju u neki miltarizam ili nesto gore. Nisu njihovi drzavljani bili pecurke u mraku (bar misle da su bili fraeri kada su nesto na berzi mogli da maznu) pa da se postroje iza nekoga ko odjednom zna nesto sto nisu znali ili nisu u tome ucestvovali.
Posted 03 May 2010 - 11:56
Prag -- Prvi put od početka evrointegracije većina Čeha, njih 55 odsto, se izjasnila protiv evra, uglavnom uplašeni dužničkom krizom u Grčkoj.
Prelazak na evro i oproštaj od češke krune pozdravilo bi 38 odsto Čeha u najnovijoj anketi Centra za istraživanje javnog mnjenja (CVVM).
Popularni predsednik Vaclav Klaus nekoliko puta je ovih dana ponovio da je jako dobro što Češka nije u evropskoj monetarnoj uniji i da ima svoju krunu. "Pravi uzrok tragedije nije racionalna ili neracionalna ekonomska politika u Grčkoj, već evro, koji je tragediju skrivio", kaže Klaus.
1. maj 2010. Izvor: Beta
...German exporters rebound from a dreadful 2009, they give the European Union a much-needed shot of growth. Unfortunately, some of their success comes at the expense of countries like Greece, Spain and Portugal.
The so-called peripheral countries have incurred crushing debts in part because they bought too many Mercedes cars and other imports from Germany and elsewhere, without producing enough of their own export goods. In fact, goods from Greece, Spain and Portugal were often no longer competitive because in the last decade those countries had let wages rise faster than productivity and had become too expensive.
At the same time Germany... exported more than it consumed, profiting from its spendthrift neighbors but not reciprocating by buying equal amounts of imports...
Source: ny times, 2010
Edited by Vesko., 03 May 2010 - 12:20.
Posted 04 May 2010 - 11:06
Zbog Interneta (a i TV) danas niko ne moze da skrene paznju na nekoga drugoga, kao Hitler 1932. To danas ne bi uspelo, bar ne u nekim znacajnijim razmerama. To je dobro, bar niko ne moze da napali svoju naciju u neki miltarizam ili nesto gore.
Ma uspelo bi to "paljenje" narodnih masa, ite kako, samo je problem sto za razliku od 30ih, danas nemas koga da militarizujes i da saljes u rat. Demografska slika Nemacke i/ili Italije kaze da je preko 60% stanovnistva u nekom penzionom ili predpenzionom uzrastu. To se vise nemoze poslati na Ural, izuzev kao neki izlet organizovan od strane penzionog saveza ovih zemalja.
Posted 04 May 2010 - 11:51
Euro i Grcka nisu propali ali je poceo Drang nach Osten
Posted 04 May 2010 - 12:19
http://www.b92.net/b...p;nav_id=428478
U stvari dace lovu Grcima, da bi ovi mogli da vrate kredite bankama (prvenstveno Francuskim i Nemackim). Prakticno, poreski obveznici spasavaju banke, Evropska verzija USA bailouta...
I onda sledeca vest je da banke imaju rekordne profite u 2010 i da dele astronomske bonuse, pored ogromnih plata...
Ko je ovde lud?
Posted 04 May 2010 - 13:14
Ma uspelo bi to "paljenje" narodnih masa, ite kako, samo je problem sto za razliku od 30ih, danas nemas koga da militarizujes i da saljes u rat. Demografska slika Nemacke i/ili Italije kaze da je preko 60% stanovnistva u nekom penzionom ili predpenzionom uzrastu. To se vise nemoze poslati na Ural, izuzev kao neki izlet organizovan od strane penzionog saveza ovih zemalja.
Pa moze, nije ni tesko, da se okrene u korist neke stranke da dodje na vlast i pravi sranja, ne mora nista vojno. Sto kazes je tacno.
Opet onako, "preko Interneta", iz svojih soba a na vlast bude izabrana neka sramota naroda/drzave.
Posted 04 May 2010 - 13:25
Iskesirace Grcima 110 milijardi:
http://www.b92.net/b...p;nav_id=428478
U stvari dace lovu Grcima, da bi ovi mogli da vrate kredite bankama (prvenstveno Francuskim i Nemackim). Prakticno, poreski obveznici spasavaju banke, Evropska verzija USA bailouta...
I onda sledeca vest je da banke imaju rekordne profite u 2010 i da dele astronomske bonuse, pored ogromnih plata...
Ko je ovde lud?
Ima ko nije lud i ko se pre opekao pa se obezbedio - pa pomogao da se ovakvo sranje po svetu opet napravi.
Azija.
Bila je tako spasava (kao Grcka danas) 1997. pod uslovima MMF-a i rekla - nikad vise.
Onda su sav trgovinski suficit prebacili u kupovinu US Fed bonds, natovarlii se devisnim rezervama. Onda je Amerika (prakticno, u polozaju Grcke samo sa svojom valutom), snizavala Reserve Bank kamatne stope (i otplatu kamata na prispecu), i, izbegavajuci balooning svojih otplata preplavila pre svega svoju javnost jeftinim parama. A javnost pohlepna, banke jos vise, uzimali jeftine pare i levo i desno, pa napravili housing boom.
Spojeni sudovi.
Posted 04 May 2010 - 22:27
http://www.b92.net/b...p;nav_id=428653
Grčka: Javni sektor stupio u štrajk
Demonstranti u Atini prekrili su parolama bedeme Akropolja, u znak protesta zbog novih oštrih mera štednje koje danas pokreću štrajkove širom Grčke.
Sad se postavlja pitanje, sta ce biti ako Grci ne budu hteli da stede, a EU mora da ih spasava. Znaci demokratski izaberu vladu koja nece da stedi, vec po starom, jer im se svidja tako
Ma cirkus zivi...
Posted 05 May 2010 - 07:51
Stiglic ne isključuje kraj evra
Dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju Džožef Stiglic kaže da je moguć kraj evra ako Evropa ne bude uspela da reši osnovne institucionalne probleme.
...
nadam se na neko ne misli da je ovo što Stiglic kaže gotova stvar, ali da je realno nema sumnje.
Posted 05 May 2010 - 13:47
...
kako to da ti veliki protivnik interneta i googla, kačiš kojekakve slike s interneta?
aha da to je sken papirnog izdanja?
ali, šalu na stranu
....
i ne zameri na šali
Ko, Deksse, ko, googla po Internetu, ko?
Kada je The Economist na ovom sajtu nasao kako se drzim za glavu, setio se da stavi moj film na naslovnu stranu.

Ne samo to, nego i moje reci u dno strane, Deksse!
Ne zameram ti na sali, cak naprotiv, dodajem i ja jednu:
Ima jedan clan Foruma, slowmotion , isti ja kad sam bio mladji. U njegovim sam godinama ja, Deksse, igrao tango u Parizu i puterisao Mariju Snajder.
Ostarilo se Deksse, ostarilo, gleda se od cega se zivi.
Edited by yoyogi, 05 May 2010 - 13:55.