Voće i povrće sa najviše C vitamina
Started by
buldozerbob
, Apr 18 2010 12:52
3 replies to this topic
#1
Posted 18 April 2010 - 12:52
Vitamin C ili askorbinska kiselina je prvi put izolovan 1928. iz kore nadbubrežnih žlezda zamoraca. Molekul askorbinske kiseline je u stvari γ-lakton-2-keto-gulonska kiselina. Kiselost vitamina C potiče od endiolne grupe (dve hidroksilne grupe koje se nalaze na jednoj dvoguboj vezi).
Vitamin C je kristalne strukture. Rastvorljiv je u vodi a postojan u kiselim rastvorima i podložan razaranju oksidativnim sredstvima. Veoma je osetljiv na promenu temperature (termolabilan).Voce i Povrce sa najvise C vitamina
Vitamin C je kristalne strukture. Rastvorljiv je u vodi a postojan u kiselim rastvorima i podložan razaranju oksidativnim sredstvima. Veoma je osetljiv na promenu temperature (termolabilan).Voce i Povrce sa najvise C vitamina
#2
Posted 18 April 2010 - 14:14
Da, i...?Vitamin C ili askorbinska kiselina je prvi put izolovan 1928. iz kore nadbubrežnih žlezda zamoraca. Molekul askorbinske kiseline je u stvari γ-lakton-2-keto-gulonska kiselina. Kiselost vitamina C potiče od endiolne grupe (dve hidroksilne grupe koje se nalaze na jednoj dvoguboj vezi).
Vitamin C je kristalne strukture. Rastvorljiv je u vodi a postojan u kiselim rastvorima i podložan razaranju oksidativnim sredstvima. Veoma je osetljiv na promenu temperature (termolabilan).Voce i Povrce sa najvise C vitamina
Kakav je znacaj za citaoce foruma molekularna struktura C-vitamina?
#3
Posted 19 April 2010 - 10:14
pa dobro, ok je link