Mrd meni je ovo drugi turbo za redom. turbo je jedan od nacina da se poveca snaga motora. ne mislim da nije potreban, je je to jedan od nacina da se izvuce maxsimum iz agregata. nikili23, nekada su performanse motora ogranicene recimo tezinom vozila. Primer mazdin dsi 2.3 litre 4 cilindra turbo. stavis ga u mali cx7 terenac, ok performanse. stavi ga u mazda6 dobijes solidno brzi auto. stavi ga u mazda 3mps-speedd i dobijs zver. dakle snaga motora vise ogranicena tezinom i na koj nacin se ta snaga prenosi na podlogu. zato i postoje tehnicka snaga motora kao i realna na tockovima koju meri dino.bas zato i mazda 3 mps ina diferencijal koj sprecava proklizavanje.ne treba ni zaboraviti vesanje, gume... zasto si zakljucio da je 10% granica. to sve zavisi od motora, a ostalo je kao sto samvec rekao kako ce samo vozilo podneti vecu snagu prilikon ubrzanja,krivina..12 konja neces mnogo, ako u opste osetiti, ali 27 hoces. toliko sam ja nadogradio na moj i razlika je ocigledna.
Ne sporim ja performanse koje se dobijaju turbom, a one su izvanredne. Turbo po mome donosi izvanredno ubrzanje koje se pri klasicnoj izvedbi motora ne dobijaju. Moje poredjenje turba s'klasicnim motorom iste izlazne snage je samo u tome da klasican motor postize priblizno istu krajnju brzinu, ali turbo to postize mnogo brze. To mnogo brze moze da kosta bezbednosti u mraku, sto i jeste moj problem. Ovde poredim subijev 2.5 turbo izvedbu i 3.0 H6 klasicnu izvedbu. Oba motora imaju oko 250KS, ali turbo pumpa manje od 6s do 100, a klasican je mnogo losijeg ubrzanja.