Zanima me kako se obavlja proces kupovine i carinjenja automobila ako isti nije na carini prijavljen prilikom ulaska, šta je sve potrebno od dokumentacije itd.
Svaki savet je dobrodošao! Hvala unapred!
Posted 02 March 2010 - 00:18
Posted 03 March 2010 - 20:13
I da ti neko objasni proceduru ako je ti sam radis tebi ce izaci skuplje nego da je radi neko ko ima iskustva sa time.Razmatram mogućnost da kupim (odnosno da mi neko doveze) automobil sa stranim tablama. I tu se moje znanje o poznavanju carinskih propisa zavrsava... Makar sam smislio šta bih hteo...
![]()
Zanima me kako se obavlja proces kupovine i carinjenja automobila ako isti nije na carini prijavljen prilikom ulaska, šta je sve potrebno od dokumentacije itd.
Svaki savet je dobrodošao! Hvala unapred!
Posted 03 March 2010 - 21:19
Posted 05 March 2010 - 09:11
Posted 05 March 2010 - 12:16
Radi se o tome da imam nekog rođaka koji gastarbajtuje u Austriji pa bi mogao da mi ga doveze prilikom sledeće posete. Čovek ima njihove papire i bez problema može da uđe u Srbiju. Zanimalo me je kako ide procedura nakon njegovog dolaska. Da li sklapam neki kupoprodajni ugovor sa njim pa da auto teram na carinjenje ili je neka druga priča u pitanju.
@rory: Nisam stekao baš takav utisak obilazeći auto placeve. Prilično su nepopustljivi što se cena tiče a uz to za ove pare (3000) ovde na placevima možeš da nađeš samo neke drešine. Svestan sam da ne mogu da očekujem previše za tu lovu ali pokušavam da napravim najbolji odnos cena-kvalitet.
Posted 11 March 2010 - 07:38
Posted 11 March 2010 - 16:25
Nađeš auto u inostranstvu. Zoveš prodavca, raspitaš se za detalje.
Ako postoji mogućnost povraćaja poreza, onda:
- Kod kupovine ostavljaš određenu količinu love prodavcu kao garanciju da ćeš mu vratiti obrazac na kome je potvrđeno da je auto napustio EU/zemlju izvoza, recimo 500€
- Uzimaš carinski obrazac od prodavca i na izlasku iz EU/zemlje izvoza, overiš na carini da je roba (auto) napustio EU/zemlju izvoza. Ako je auto npr. iz Nemačke, na carini u Sloveniji ili Mađarskoj ideš na izlaz iz zemlje gde se carini roba, prijaviš da izvoziš auto i carinik ti overava obrazac
- Kada vratiš obrazac prodavcu, on na osnovu njega dobija porez i vraća ti tvoje pare (garanciju)
- Ako ne postoji mogućnost povraćaja poreza, onda ništa![]()
Na ulasku u Srbiji:
- Ako ulaziš na Batrovce ideš u traku s kamionima
- Ako ulaziš na Horgoš ideš u redovnu traku
- Prijaviš cariniku da uvoziš auto. On ga pregleda i pušta da odeš do špeditera
- Špediter popunjava carinsku deklaraciju koju predaješ carini. Sačekaš da oni prekucaju podatke i overe ti deklaraciju
- Platiš špediteru uslugu
- Upućuju te na tebi najbližu carinsku ispostavu (CI). Ako u tvom mestu ne postoji, onda je to najbliže mesto gde postoji
- Voziš auto kući. Imaš rok od 3 dana da se javiš u CI
- Ideš kod špeditera u mestu CI. On dalje preuzima i vodi te kroz proces. Treba da odeš na očitavanje broja motora (u EU je motor potrošna roba i broj nije bitan), zatim odvoziš auto na "žicu" (to je u CI), ostavljaš ga tamo i čekaš da odluče kolika je carina
- Kada to urade, odeš do špeditera, uzmeš uplatnice, platiš carinu + PDV, odeš po auto na žici, platiš ležarinu, voziš auto kući
- Onda ide redovna procedura: tehnički pregled... registracija. Za registraciju moraš da prevedeš saobraćajnu i ugovor na srpski jezik, osim ako ne uvoziš iz ex YU zemalja. To daš u SUP-u na šalteru za registraciju zajedno sa ostalim standardnim papirima za registraciju
Za inostranstvo:
- Kod inostranog špeditera (ili čak i prodavca) traži deklaraciju da je auto proizveden u EU zbog niže carine. Ako to nemaš, carina nije 7,5% već valjda 10%. Za ovih 10% nisam siguran, tako nešto
- Sve ostalo, ugovor, registracija za izvoz, saobraćajna, tablica, tamo uradiš za 15 minuta, 20 max. Ovde kod nas sve ostalo uradiš - ako imaš mnogo sreće, pa ti ne očitaju pogrešno broj motora, ako carina ne udari pečat tako da se ceo vidi, ako ne zeznu neki broj kod ručnog prepisivanja, ako -- dodaj jedno milion razloga -- za desetak dana uz JAKO mnogo izgubljenog vremena
Ovo radiš samo ako nemaš druga posla, ili ako imaš deeebele živce (potrebne kod nas).
JAKO PAZI i tri puta kontroliši svaki papir, svaki broj i svako slovo na našoj strani. Verovatnoća da pogreše negde je recimo 50%. Iz mog iskustva 75%. Znači na četiri auta, na tri će pogrešiti negde. Kod nas ti je horor proći ovaj postupak jer je sve neverovatno zakomplikovano - ako se javi problem negde (tj. ako zajebu negde nešto, zaborave potpis, datum i slično). Uvek si ti kriv za njihovu grešku. Ako ti npr. pogrešno očitaju broj motora, a to ne primetiš, onda moraš kod krimi-tehničara, pa po izjavu da je taj što je čitao pogrešno očitao, pa kod carine pokrećeš postupak za utvrđivanje NOVOG broja, a oni imaju rok 30+30 dana da odluče o tome... Onda ti presedne život i Srbija i pošalješ sve u 3PM i gledaš da odeš odavde. Cenu u ugovoru ne poštuju, već ako im je sumnjivo sami procenjuju. Tada obično platiš mnogo više nego što si mislio.
Da ne zaboravim - bitan dokumenat što ne dobiješ u svim zemljama ako ne tražiš - traži potvrdu da je auto odjavljen u zemlji odakle izvoziš. To je obično overena fotokopija poništene saobraćajne dozvole.
Edited by Black_wolf, 11 March 2010 - 16:28.
Posted 14 March 2010 - 18:33
Posted 15 March 2010 - 07:44
Posted 15 March 2010 - 16:47
U Grčkoj možeš da odjaviš auto (vratiš saobraćajnu i tablice) i registruješ za izvoz. Ponesi overenu fotokopiju odjavljene saobraćajne ili - ako u Grčkoj daju - neku drugu potvrdu da je auto odjavljen. Od oca traži punomoć da ti u njegovo ime možeš da uvezeš auto u Srbiju (da bi ga registrovao odmah na njega ili da bi on završio postupak uvoza koji nekada zna da potraje!).
Drugi način je, to je mislim u EU zemljama moguće ali moraš pitati u vašem auto-moto savezu, je da dođeš sa autom ovde, prijaviš ga na carini da ga uvoziš i prođeš postupak, a zatim u Grčku vratiš dokumenta kojim ćeš potvrditi da je auto izvezen i odjaviš ga tamo. Verovatno je to overena fotokopija naše carinske deklaracije. Potvrdu o odjavi iz Grčke zatim moraš poslati ocu.
Drugi način je utoliko bolji što ne moraš da platiš "col" registraciju tj. registraciju za export za koju ne znam koliko tamo košta. Nisam čuo da neko uvozi iz Grčke pošto su tamo dosta visoke cene, pa ne znam ovaj podatak.
Da ne zaboraviš - auto mora da je proizvoden tako da ispunjava Euro 3 norme. Jedino se takav može uvesti u Srbiju. Auto koji je proizveden kao Euro 2, a naknadnim modifikacijama doveden na stanje da zadovoljava Euro 3 norme se ne može uvesti. Obično su to vozila proizvedena u EU zemljama posle 1.1.2001. ponekad i ranije. U Grčkoj se raspitaj, ako je auto proizveden u zemljama EU, za potvrdu da jeste, inače carina neće iznositi 7,5% nego više. Nisi napisao o kom autu je reč i godinu proizvodnje.
Bane
Edited by banem, 15 March 2010 - 16:50.
Posted 15 March 2010 - 21:11
Potvrdu o odjavi iz Grčke zatim moraš poslati ocu.
Edited by janjam, 15 March 2010 - 21:15.
Posted 16 March 2010 - 07:58
Posted 18 March 2010 - 07:24
Eto, nadam se da sam pomogao.
Posted 23 March 2010 - 07:58
Posted 11 July 2010 - 17:35