Jump to content


Photo
- - - - -

Sport i društvo


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
123 replies to this topic

#121 PrettyFlacko

PrettyFlacko
  • Members
  • 3,498 posts

Posted 27 January 2015 - 13:21

Nakon sto su iz Buducnosti izasli u susret Zvezdi da se igra u ponedeljak, iako Buducnost ima bitan mec u srijedu, bili joj domacini par dana, iako je atmosfera bila vise nego korektna (ne racunajuci imbecile koji su ono skandirali Bobanu), igraci vise nego korektni, bez ijedne frke, iako je bio bitan mec, desi se najobicnije koskanje ispred svlacionice, i svuda naslovi napadnuti igrace Crvene Zvezde.

Ali naslovne strane, sa sve znakovima uzvika, vijest dana.

 

I onda citas najgore sovinisticke komentare, kad se onaj najgori talog nakaci na portale, jedva cekajuci da izbaci svu mogucu frustraciju.

A ko je kriv?

Mediji, koji nemaju nikakvog jebenog osjecaja i nikakve odgovornosti. 

Govna najobicnija, bio bi neki kraci opis.



#122 Ne sam Safete

Ne sam Safete
  • Members
  • 29,994 posts

Posted 20 February 2015 - 10:58

Председник Кошаркашког савеза Србије Драган Ђилас је истакао да водећи српски клубови Партизан и Црвена звезда никада неће имати велике буџете, због ситуације у земљи.

– То је реалност, али и Партизан је такође имао мали буџет када је изборио пласман на Фајнал-фор Евролиге. Живимо у Србији, која је сиромашнија од осталих земаља, главни начин је развој и продаја играча. Немогуће је без помоћи локлане самоуправе, фудбал је посебан спорт који добија 80 одсто средстава буџета, а 20 одсто иде осталим спортовима. После се чудимо зашто немамо успехе у малим спортовима, нове Милице Мандић.

 

 

Према његовим речима залагаће се да се у новом закону искористи француски модел, а то значи да један спорт може максимално да добије трећину средстава.

– То је једни начин да и рукомет, одбојка, ватерполо и сви остали спортови буду конкуренти.



#123 Contractor

Contractor
  • Members
  • 22,737 posts

Posted 17 March 2015 - 09:19

Ako mislite da je neka druga tema prikladnija molim vas da prebacite. U svakom slucaju mislim da vredi da se vidi i procita

 


Deca su u opasnosti!

Nauka i struka su osnovni pokretači svakog društva, ali se samo njihovi rezultati, plodovi teoriskih promišljanja, eksperimenata i prakse, primene u cilju dobrobiti ljudi. Nauka fizičke kulture ima veliki značaj jer čoveka stavlja u centar svog istraživanja i izučava ga celovito sa biološkog, psihološkog i socialnog stanovišta.

sp-koprivica-300x181.jpg

U brojnoj ljudskoj populaciji najveću pažnju treba posvetiti deci, jer je svima odavno poznato da su stariji“pozajmljivali planetu od svoje dece”, da je “dete otac čovekov”, da su “deca naša budućnost”… Pre nego što se zapitamo šta činimo za decu, posetimo se nekoliko naučno verifikovanih činjenica i zašpažanja iz prakse:

1- Danas se deca neuporedivo manje kreću nego ranije što ima velike posledice na njihov kasniji razvoj, zdravlje i radnu sposobnost. U odnosu na ranije, deca više vremena provode sedeći, ne samo u školi, nego i kući, sedeći za kompijuterom. Igra, ali motorički zahtevna a ne statična, nestaje u životima dece. A ona je jedna od osnovnih fenomena ljudskog postojanja i uz ljubav najvažnija za dete (E. Fink).

Dete bez ljubavi i igre lišeno je svog temelja, pa raste i razvija se kao teško oštećena ličnost. Sve više društvo odustaje od kalokagatije – grčkog ideala vaspitanja koji podrazumeva harmonično jedinstvo duha i tela.

2- Svi podaci govore da su današnja deca u odnosu na ranije generacije slabije razvijena i motorički slabija. U njihovoj telesnoj strukturi sve je više masnog tkiva i masti oko unutrašnjih organa, što je veoma opasno za zdravlje.

U savremenoj nauci se sve više uvažava epigenetika koja se, za razliku od genetike, zasniva na promenama koje se zbivaju izvan DNK niza (genotipa). To znači da će ponašanje koje utiče na telo sadašnje generacije u određenoj meri preneti na njihovo potomstvo. Sve što radimo ili ne radimo sada sa decom, odraziće se i na njihovo potomstvo.

3- Današnja deca imaju u velikom procentu telesne deformitete, što će prestavljati pravu katastrofu u budućnosti (bolest, smanjena radna sposobnost i umna i fizička, veliki troškovi za zdravstvo države…). Nepravilna ishrana, stres, fizička neaktivnost, jedan je od osnovnih bolesti savremenog čoveka. Poražavajući podatak je da je među ugroženima sve više dece.

Najnovija istraživanja naučnika koji je dobio nobelovu nagradu za otkrića u genetici kažu da je nekretanje osnovni uzrok dijabetesa B kod dece! Kretanje, dobro programirano i realizovano smanjuje masno tkivo i masti oko unutrašnjih organa, smanjuje stres, poboljšava funkcionalne mogućnosti, doprinosi boljem subjektivnom osećaju, prouzrokuje lučenje hormona sreće… Dakle vežbanje je preventiva, vežbanje je lekovito!

4- Najburniji razvoj deca imaju u prvih 12-13 godina života. U tom periodu je neophodno sistematsko, plansko vežbanje kao podrška biopsihosocialnom razvoju. Kako i koliko se radi sa predškolskom i mlađom školskom decom svima je poznato.

Ako se tome i doda nezainteresovanost ili lenjost nekih roditelja da podstaknu decu na vežbanje, jasno je da su deca prepuštena sopstvenim odlukama koje najčešće vode ka pasivnom načinu života.

5- Motorika dece se najviše razvija u mlađem uzrastu i tada je NEOPHODNO SVAKODNEVNO VEŽBANJE!Svakodnevnim vežbanjem se povezuju efekti vežbanja i čuva genetski potencijal čoveka. Povremena vežba sa dužim pauzama, naročito ukoliko su intezivna, upravo troše taj potencijal i veliko je pitanje u kojoj meri su dobra za zdravlje!

Prof. dr Vladimi Koprivica



#124 Mile1

Mile1
  • Members
  • 15,320 posts

Posted 17 March 2015 - 10:46

Secam se da sam jednom otisao da na predavanje gospodina Koprivice i mogu reci da se nisam pokajao.Covek je institucija