Jump to content


Photo
- - - - -

Crna Gora


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
3364 replies to this topic

#3361 Rusland

Rusland
  • Members
  • 23 posts

Posted 08 February 2016 - 04:37

Sta ce im Crnogorsko vino to tamo niko nije ni pio! 

Zamena za Crnogorsko je uvek neko blizi :D

Rusija najviše vina uvozi iz Italije (150,5 miliona evra). Manju vrednost izvoza od Srbije imaju Crna Gora (3,2 miliona evra), Mađarska (2,1 milion evra), Rumunija (0,7 miliona evra), Makedonija (0,4 miliona evra), BiH (11.000 evra) i Hrvatska (3.000 evra). 


Edited by Rusland, 08 February 2016 - 04:38.


#3362 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 11 February 2016 - 13:54

...
 
 
>> ... 11.02.2016 - 13:32
Crnogorski pokret
Gospodine Lavrov, ne mešetarite po našoj zemlji
Piše: Crnogorski pokret
 
Crna Gora je nezaustavljivo na putu ka demokratskom, uspješnom i civilizovanom svijetu. To je posljedica racionalne odluke građane Crne Gore koji žele da žive u svijetu u kojima se poštuju zakoni, ljudska prava, u kojem odlučuju institucije a ne uzurpatori i diktatori, u kojem postoji parlamentarna i građanska kontrola vlasti, kao i sistemu bezbjednosti koji sve to garanatuje, uključujući i sigurne državne granice.
 
Sergej Lavrov, ministar vanjskih poslova Ruske federacije, uveo je novi smisao u pojam “prirodne odluke”. Do sada smo mislili da se svi narodi i sve države rukovode sopstvenim interesima i da su to “prirodne odluke”, a sada smo dobili tumačenje koje promoviše lojalnost drugoj državi kao “prirodne odluke”, ne vodeći računa o sopstvenim interesima! Za nekoga ko je na čelu diplomatije Rusije nedopustivo je toliko nepoznavanje geografije. G-dine Lavrov, Crna Gora se, srećom, ne nalazi na istoku, iako ste je vi kroz istoriju koristili za vašu “istočnu politiku”. A znamo i mi i vi da je to bio jedini razlog ruske pomoći knjaževini Crnoj Gori. Ono što Crnogorci najviše pamte u istoriji jeste resintement na 1918. godinu i sramnu ulogu Rusije koja je dovela do nestanka Crne Gore. Koliko je vaš odnos prema Crnoj Gori uvijek bio licemjeran govori stav Rusije izrečen kroz usta pomoćnika ministra spoljnih poslova Rusije, Neratova, 1914. godine: "Bilo bi za Srbiju i opasno da se u Crnoj Gori stvara redovna vojska, jer bi ona u rukama cetinjskih separatista mogla postati smetnja za ostvarenje našeg plana o ujedinjenju".  Za vas je i danas Crna Gora “separatistička” i dio srpskih i ruskih strateških interesa. Zato i podržavate anticrnogorsku i antidržavnu politiku u Crnoj Gori i njene predstavnike. Farsično je da vi, predstavnik zemlje u kojoj se ne dozvoljava javno okupljanje građanske opozicije, u kojoj se hapse njeni predstavnici, pa i ubijaju, držite moralne pridike državi Crnoj Gori o načinu na koji štiti društvo i državu od uličnog nasilja i pokušaja državnog prevrata. Možemo samo da zamislimo što bi Rusija radila u sličnoj situaciji!
 
Danas živimo u sasvim drugačijem svijetu od onoga na čiju zloupotrebu vi računate. Živimo u svijetu drugačijih vrijednost, ljudskih prava, poštovanja zakona, institucija, prava nacija bez obzira na veličinu… Makar u Evropi. Na žalost, Rusija je sebe izopštila iz tog svijeta i tog sistema vrijednosti, pokušavajući da na stvaranju vještačkog straha od zapadne civilizacije i njenih vrijednosti i snagom oružja nametne sebe kao svjetsku velesilu. Uspjeli ste da ruski narod ubjedite u to i to nas ne čudi: imate prilično iskustva u tome iz vremena SSSR-a. Ali se manite ćorava posla da narodu Crne Gore “prodajete” brigu o njegovoj budućnosti. “Prirodne vrijednosti” svoje politike ste pokazali u Srbiji time što ste im ponudili “prirodnog” vrapca na grani i za mali novac dobili NIS, koji ste, btw, isplatili u istoj godini eksploatišući naftu iz resursa u vlasništvu NIS-a po renti od 3%. Mogli bismo nabrajati mnogo toga, poput cijene gasa, odsustvo bilo kakve pomoći kad je Srbiji bila najpotrebnija, za razliku od donacija zapada koje prelaze 6 milijardi eura… Ali to je problem građana Srbije kojima ste prodali tu priču o “prirodnom”.
 
Crna Gora je nezaustavljivo na putu ka demokratskom, uspješnom i civilizovanom svijetu. To je posljedica racionalne odluke građane Crne Gore koji žele da žive u svijetu u kojima se poštuju zakoni, ljudska prava, u kojem odlučuju institucije a ne uzurpatori i diktatori, u kojem postoji parlamentarna i građanska kontrola vlasti, kao i sistemu bezbjednosti koji sve to garanatuje, uključujući i sigurne državne granice. Jedine prirodne emocije koje nas vode jesu ljubav prema Crnoj Gori, jedinoj domovini koju imamo. Peta kolona, kojoj ste ustupili medijski prostor i pomažete je svim sredstvima, možda vam je stvorila iluziju da možete mešetariti po Crnoj Gori i još jednom od građana Crne Gore napravite “prirodne” žrtvene jarce vaše politike. Ali se nadamo da su ta vremena prošla zauvijek i da će građani Crne Gore, na izborima koji slijede uskoro, jasno iskazati svoju političku volju i poslati to društvo za sva vremena u političku penziju. Odnosno, da će njihova imena biti prevashodno prisutna u javnosti kao predmet  sudskih postupaka i odgovornosti pred zakonima Crne Gore.
 
Nasuprot vašoj tvrdnji, upravo članstvo u NATO obezbjeđuje Crnoj Gori sigurnost i nezavisnost, spriječava da joj se ponovi traumatično iskustvo iz 1918. godine, kada je crnogorska peta kolona, za račun tuđih interesa, zajedno sa okupatorom, kroz neviđeni teror, okrenula oružje protiv sopstvene države. ... <<
 
...


#3363 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 15 February 2016 - 17:40

...
 
 
>> ... 15.02.2016 - 16:49
Milo Đukanović o pozivu za članstvo u NATO
Istorijska prekretnica u razvoju Crne Gore
Prenose: e-Novine
 
 
Premijer Crne Gore Milo Đukanović izjavio je da poziv za članstvo Crnoj Gori u NATO predstavlja krunu reformskih napora njegove vlade od proglašenja nezavisnosti do danas. On je istovremeno ocenio da će članstvo u Severnoatlantskoj alijansi predstavljati istorijsku prekretnicu u razvoju Crne Gore
 
"To vidimo kao istorijsku prekretnicu, u smislu odluke o pripadnosti jednom novom sistemu vrednosti - sistemu vrednosti evroatlantske zajednice. Takođe, mislimo da je to važan zamah daljem unapređenju stabilnosti i razvoja regiona Zapadnog Balkana", rekao je Đukanović u intervjuu za Radio Dojče vele.
 
On je podsetio da od 2008. godine, kada su Hrvatska i Albanija ušle u NATO, nije bilo prijema novih članica, a da je evropska perspektiva balkanskih zemalja bila zamagljena. "Naravno, tu okolnost su koristili protivnici NATO i Evropske unije. Oni su pokušavali da u zapadnobalkanskim zemljama ožive neke iluzije o mogućim alternativama evropskoj i evroatlantskoj integraciji", rekao je Đukanović.
 
Komentarišući činjenicu da i u Crnoj Gori ima protivnika ulasku u NATO, posebno u redovima opozicije, on je potrvrdio da je crnogorsko društvo veoma podeljeno. On je precizirao da se ulasku u NATO protive isti oni koji su bili protiv nezavisnosti od Srbije na referendumu 2006. godine. "Mi smo pre referenduma govorili da želimo nezavisnost da bi išli putem Evrope i evroatlantske zajednice. Naši konkurenti su nam nudili da se zadržimo na balkanskim bespućima", podsetio je crnogorski premijer i dodao da se, uprkos svemu, to promenilo i da je danas proevropski pokret u Crnoj Gori jači nego što je bio pokret za nezavisnost 2006.
 
Govoreći o problemima poput vladavine prava i korupcije, Đukanović se složio da postoji percepcija da su u Crnoj Gori problemi veći nego drugde za šta je kriva propaganda Miloševićevog režima i sadašnje opozicije koja je ostala dosledna Miloševićevim idejama. "Ja ne mislim da bi nas Evropa pustila tako duboko u pregovarački proces, niti bi nas NATO pozvao, da smo mi onakvi kakvim nas je slikao Milošević", rekao je Đukanović.
Osvrćući se na migrantsku krizu koja je do sada zaobišla Crnu Goru, on je rekao da vlada u Podgorici pažljivo prati sve što se događa. "Potpuno smo mobilisali sve strukture da budemo spremni za eventualnu promenu rute. I naravno da ćemo u potpunosti slediti ono što će biti politika zemalja-članica EU i zemalja iz našeg regiona", poručio je Đukanović. ... <<
 
...


#3364 Dani 007

Dani 007
  • Members
  • 487 posts

Posted 18 February 2016 - 05:06

 
Đukanović čestitao Dan nezavisnosti Kosova: Računajte na našu podršku
 

Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović uputio je, povodom Dana nezavisnosti Republike Kosovo, čestitku predsjedniku Vlade te zemlje Isi Mustafi.

 
56c09edf-bb48-49a0-8290-2be9b0765237-mil
 

„Kosovo je tokom osam godina od sticanja nezavisnosti uložilo velike reformske napore, što je potvrđeno i potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU. Siguran sam da će vaša zemlja na tom putu, uz punu posvećenost regionalnoj saradnji, nastaviti da bude konstruktivan partner i pouzdan susjed“ - istakao je predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović, saopšteno je iz Vlade.

 

„U tim naporima svakako možete računati na podršku i pomoć Crne Gore, posebno kada su u pitanju naša iskustva u pregovaračkom procesu sa EU, i ispunjavanju obaveza za punopravno članstvo u NATO. Naš zajednički interes je da stvaramo dodatne uslove za jačanje ekonomske i ukupne saradnje naših prijateljskih zemalja“ - navedeno je u čestitki predsjednika Vlade Crne Gore Mila Đukanovića.

 

Premijer Đukanović je uputio poziv predsjedniku Vlade Kosova Isi Mustafi da tokom ove godine, u kojoj obilježavamo desetogodišnjicu od obnove nezavisnosti, posjeti Crnu Goru.

 

http://portalanalitika.me/



#3365 alberto.ascari

alberto.ascari
  • Members
  • 28,756 posts

Posted 18 February 2016 - 06:49

Izdajnik i strani plaćenik. :wicked: