Forum B92: Poslednji utisci iz emigracije - Forum B92

Jump to content

• 177 Pages +
  • « First
  • 175
  • 176
  • 177
  • You cannot start a new topic
  • You cannot reply to this topic

Poslednji utisci iz emigracije Treba li se igde vratiti? Rate Topic: -----

#2641 User is offline   acajou 

• Group: Members

Posted 16 May 2012 - 21:18

View Postvilhelmina, on 16 May 2012 - 19:35, said:

Ono zbog cega ja zelim povratak socijaldemokrata na politicku scenu Svedske nije sto verujem da ce oni carobnim stapicem obrisati ekonomsku krizu, jer nece. Niti je to moguce jednoj vladi u samo jednoj zemlji EU, niti sam ja toliki idealista.Medjutim, ocekujem od bilo koje vlasti da bar pokusa da sto ravnomernije rasporedi teret krize na sve segmente drustva i jos vise od toga, da ne dozvoli da razlike u ekonomskoj snazi pojedinaca nastave da produbljuju sve druge drustveno uslovljene razlike medju njima. Drugim recima, ocekujem da moja vlada i pored krize radi na ocuvanju vrednosti kao sto su pravda u najsirem smislu, ravnopravnost, jednake sanse za sve i sl. I prazna prica na tu temu vredi nesto, jer govori da se jos uvek zalazemo za te neke vrednosti, makar nas objektivne okolnosti sprecavale da ih u vecoj meri materijalizujemo u sadasnjem trenutku. I salje poruku onima koji bi te vrednosti rado menjali za neke druge, da ce na to morati jos da popricekaju.

Muka mi je da gledam kako se i ovdasnje drustvo cepa na nas i njih. Ako u obe grupe postoje oni koji tom cepanju pridonose, bar premijer bi trebao da krpi i usiva, umesto sto i sam cepa i rasiva.

tesko da mogu da komentarisem politicke prilike u Svedskoj pa se ne bih osvrtala na to, dok u njoj ne boravim bar neki mesec... a sto se tice onog ostalog, ne verujem u prazne price.To je ono na cemu socijalisti (u Francuskoj) plivaju godinama vec, ne uvek neuspesno, ali rezultate nije lako postici, da ne kazem nemoguce.

A sto se tice onih koji bi vrednosti jedne menjali za neke druge vrednosti...uglavnom, kazem uglavnom , a ne uvek, je to posledica zatucanosti, nesigurnosti, siromastva i zatvorenosti uma, a ne nekog promisljenog "stava".Sto je kriza u Evropi, ekonomska mislim, dublja i rasirenija, to je kriza u drustvu veca i podele na "nase i njihove" .Neki modeli integracije su probani, neki su uspeli, neki ne.Na mom kontinentu to za sada jos uvek funkcionise, i svako to radi na svoj nacin, Ameri na jedan, a Kanadjani na drugi.Samo to je tesko ,veoma tesko, porediti sa Evropom ,gde su drustva monoetnickija , gde postoje jasnji kulturni obrasci dominantne grupacije.Kako ce se dalje razvijati videcemo, na oba kontinenta.Meni je jasno da se nesigurni i sa losim iskustvima imigranti sasvim prirodno hvataju za reci, no ako iza tih reci ne stoje akcije-a za to je potrebno da se ispuni mnogo uslova-tesko da te reci mogu da uticu na njihov pravi zivot.
Partir pour un nomade, ce n'est jamais fuir. C'est plutôt rester en quête. Il part pour retrouver ses racines, des attaches qui ne viennent pas de la terre, mais qui flottent, librement, dans le ciel de ses aventures. -Jean Désy-
0

#2642 User is offline   vilhelmina 

• Group: Members

Posted 16 May 2012 - 22:12

View Postacajou, on 16 May 2012 - 21:18, said:

Meni je jasno da se nesigurni i sa losim iskustvima imigranti sasvim prirodno hvataju za reci, no ako iza tih reci ne stoje akcije-a za to je potrebno da se ispuni mnogo uslova-tesko da te reci mogu da uticu na njihov pravi zivot.

Naprotiv, ovde u Svedskoj se nesigurni i sa losim iskustvima emigranti najmanje hvataju za reci. Nekakve opste vrednosti koje se ne mazu na hleb su njima kudikamo manje bitne nego etnickim Svedjanima i ostalima sa sigurnim poslom i dovoljno vremena za filozofiranje o drustvenim vrednostima. Sta god o njima mislili oni koji povrsno gledaju, ti emigranti hoce posao, u njemu vide sigurnost, a ne u socijali. I ako su se za neku rec uhvatili, onda je to bila Reinfeldtova rec da ce im ga bas on obezbediti, nakon sto su socijaldemokrati poceli da padaju na tom ispitu. Kakva je akcija iza toga stajala, objasnio je sam Reinfeldt. Ne samo da nije smanjio nezaposlenost, nego je povecao i pri tome jasno oznacio krivce/odgovorne. To nije on, a nisu ni oni iz grupe u kojoj nezaposlenost jedva prelazi 3%.
Recimo da se desi cudo, pa se ispune uslovi i bude vise posla. Da zarade budu takve da ni nepismene babe vise ne moraju da traze socijalu, vec da ih izdrzavaju muzevi i deca. Mislis li da ce to biti dovoljno da baci u zaborav stigmatizaciju emigranata, brizljivo gradjenu poslednjih godina, ne bi li se naslo opravdanje za sopstvene politicke greske i neuspehe? A ta stigmatizacija nije posledica procenata i statistike, vec retorike i stava politicara i medija koji ih prate. Tu se drustvene vrednosti grade, a tu se i ruse. Utoliko njihova prica uopste nije prazna, makar je u konkretnom trunutku i uz objektivne okolnosti, ne pratila nikakva konkretna akcija.

This post has been edited by vilhelmina: 16 May 2012 - 22:15

Srce je pravedan sudac i ne zna za sitnice

0

Share this topic:

• 177 Pages +
  • « First
  • 175
  • 176
  • 177
  • You cannot start a new topic
  • You cannot reply to this topic