vilhelmina, on 16 May 2012 - 19:35, said:
Ono zbog cega ja zelim povratak socijaldemokrata na politicku scenu Svedske nije sto verujem da ce oni carobnim stapicem obrisati ekonomsku krizu, jer nece. Niti je to moguce jednoj vladi u samo jednoj zemlji EU, niti sam ja toliki idealista.Medjutim, ocekujem od bilo koje vlasti da bar pokusa da sto ravnomernije rasporedi teret krize na sve segmente drustva i jos vise od toga, da ne dozvoli da razlike u ekonomskoj snazi pojedinaca nastave da produbljuju sve druge drustveno uslovljene razlike medju njima. Drugim recima, ocekujem da moja vlada i pored krize radi na ocuvanju vrednosti kao sto su pravda u najsirem smislu, ravnopravnost, jednake sanse za sve i sl. I prazna prica na tu temu vredi nesto, jer govori da se jos uvek zalazemo za te neke vrednosti, makar nas objektivne okolnosti sprecavale da ih u vecoj meri materijalizujemo u sadasnjem trenutku. I salje poruku onima koji bi te vrednosti rado menjali za neke druge, da ce na to morati jos da popricekaju.
Muka mi je da gledam kako se i ovdasnje drustvo cepa na nas i njih. Ako u obe grupe postoje oni koji tom cepanju pridonose, bar premijer bi trebao da krpi i usiva, umesto sto i sam cepa i rasiva.
Muka mi je da gledam kako se i ovdasnje drustvo cepa na nas i njih. Ako u obe grupe postoje oni koji tom cepanju pridonose, bar premijer bi trebao da krpi i usiva, umesto sto i sam cepa i rasiva.
tesko da mogu da komentarisem politicke prilike u Svedskoj pa se ne bih osvrtala na to, dok u njoj ne boravim bar neki mesec... a sto se tice onog ostalog, ne verujem u prazne price.To je ono na cemu socijalisti (u Francuskoj) plivaju godinama vec, ne uvek neuspesno, ali rezultate nije lako postici, da ne kazem nemoguce.
A sto se tice onih koji bi vrednosti jedne menjali za neke druge vrednosti...uglavnom, kazem uglavnom , a ne uvek, je to posledica zatucanosti, nesigurnosti, siromastva i zatvorenosti uma, a ne nekog promisljenog "stava".Sto je kriza u Evropi, ekonomska mislim, dublja i rasirenija, to je kriza u drustvu veca i podele na "nase i njihove" .Neki modeli integracije su probani, neki su uspeli, neki ne.Na mom kontinentu to za sada jos uvek funkcionise, i svako to radi na svoj nacin, Ameri na jedan, a Kanadjani na drugi.Samo to je tesko ,veoma tesko, porediti sa Evropom ,gde su drustva monoetnickija , gde postoje jasnji kulturni obrasci dominantne grupacije.Kako ce se dalje razvijati videcemo, na oba kontinenta.Meni je jasno da se nesigurni i sa losim iskustvima imigranti sasvim prirodno hvataju za reci, no ako iza tih reci ne stoje akcije-a za to je potrebno da se ispuni mnogo uslova-tesko da te reci mogu da uticu na njihov pravi zivot.

Help

Back to top