Jump to content

Photo
- - - - -

Poslednji utisci iz emigracije

• Please log in to reply
3424 replies to this topic

#2626 Vollmeise

Vollmeise
  • Members
  • 938 posts

Posted 10 May 2012 - 11:46

Mene cudi da su ti farmerke prezivjele pranje od 90°C. :D
Ja te kuhajuce temperature uopce ne koristim. Samo jednom mjesecno u svrhu odrzavanja masine operem na 90° krpe ili peskire, sta bude aktuelno, ali garderobu? To je ogromno razbacivanje energije!

#2627 cyberwor/L/d

cyberwor/L/d
  • Members
  • 9,153 posts

Posted 10 May 2012 - 12:10

Mene cudi da su ti farmerke prezivjele pranje od 90°C. :D
Ja te kuhajuce temperature uopce ne koristim. Samo jednom mjesecno u svrhu odrzavanja masine operem na 90° krpe ili peskire, sta bude aktuelno, ali garderobu? To je ogromno razbacivanje energije!

Fleka je bila maligna a panika velika. Uostalom, sta ima veze, bela boja ... ako prezive OK ako ne opet OK. Kad je jeans u pitanju mozes da mu radis sta hoces, zgodno je za eksperimentisanje.

Btw, i bele farmerke ispale odlicno - i tu da pohvalim kvalitet!

Edited by cyberwor/L/d, 10 May 2012 - 12:16.

#2628 XXL

XXL
  • Members
  • 18,089 posts

Posted 10 May 2012 - 12:27

Fleka je bila maligna a panika velika. Uostalom, sta ima veze, bela boja ... ako prezive OK ako ne opet OK. Kad je jeans u pitanju mozes da mu radis sta hoces, zgodno je za eksperimentisanje.

Btw, i bele farmerke ispale odlicno - i tu da pohvalim kvalitet!

Attached File  images.jpg   6.91K   0 downloads

nikad u zivotu nismo kupovali bolju, a jeftiniju stvar od ovog ''dusty''-a. a ima i u svedskoj garant nesto slicno. i ima ga u vise varijanti. ja sam vrlo trapav sto se fleka tice. i ko za inat je li na meni neka nova mjica, kosulja, hlace, svejedno ja zaradim neku fleku. i samo naprskam ovim cudom, ostavimo jedno sat i u masinu na normalno pranje. 90% fleka skine. a da boju tkanine uglavnom ne napadne. dobar za plocice, za rerne, sve. a prijatnog je mirisa i barem ne izgleda onako ''otrovan'' kao neka ''profesionalna'' sredstva za odmascivanje.

#2629 cyberwor/L/d

cyberwor/L/d
  • Members
  • 9,153 posts

Posted 10 May 2012 - 12:36

nikad u zivotu nismo kupovali bolju, a jeftiniju stvar od ovog ''dusty''-a. a ima i u svedskoj garant nesto slicno. i ima ga u vise varijanti. ja sam vrlo trapav sto se fleka tice. i ko za inat je li na meni neka nova mjica, kosulja, hlace, svejedno ja zaradim neku fleku. i samo naprskam ovim cudom, ostavimo jedno sat i u masinu na normalno pranje. 90% fleka skine. a da boju tkanine uglavnom ne napadne. dobar za plocice, za rerne, sve. a prijatnog je mirisa i barem ne izgleda onako ''otrovan'' kao neka ''profesionalna'' sredstva za odmascivanje.

Ma imam ja ovde neki Vanish u dve varijante ali iz iskustva znam da slabo pomaze kod vina (ovaj moj trapavac je uvinio dosta toga).
Ali imam jos jednu odlicnu stvar - donela mi prijateljica Holandjanka iz Holandije neki sapun za skidanje fleka i on radi stvar.
Nego mene juce mrzelo da prekidam seansu da bih trljala fleku sapunom a posto je u pitanju jeans koji trpi svasta (pa jos belo) ja samo ubacila u masinu i nastavila dalje.
I zaista, ispalo odlicno!

#2630 acajou

acajou
  • Members
  • 3,671 posts

Posted 10 May 2012 - 14:56

Pricali ste o karticama - ja bih samo da ih pohvalim zbog kvaliteta!

Juce drzim casu sa necim crvenim i u bliskom kontaktu sa trapavcem svetskog kalibra to crveno mi se prolije po belim farmerkama.
Ja ih momentalno "izujem", ubacim na 90 gradi a u zadnjem dzepu kartica (vratila se iz samiske pa zaboravila da izvadim).
Bila sam ubedjena da kartica nece da mi prodje u samisci sledeci put. Kad gle cuda (!) - bila danas i uspelo. Radi!

Ah, sta bih ja dala da postoji opcija pranja na 90 ...cini mi se platila bih masinu trostruko i sve bih prala samo na 90.SVE.Dok me ne prodje zelja.Ovde vole da budu smrde i nose polu- oprane stvari zato sto su "ekoloski svesni".Al za malo... :rolleyes:

#2631 MAGRIPA65

MAGRIPA65
  • Members
  • 20,620 posts

Posted 10 May 2012 - 16:29

Ah, sta bih ja dala da postoji opcija pranja na 90 ...cini mi se platila bih masinu trostruko i sve bih prala samo na 90.SVE.Dok me ne prodje zelja.Ovde vole da budu smrde i nose polu- oprane stvari zato sto su "ekoloski svesni".Al za malo... :rolleyes:

Mozes da nadjes i te sto "kuvaju" ali ces i da platis trostruko

#2632 ControlFreak

ControlFreak
  • Members
  • 2,125 posts

Posted 10 May 2012 - 16:56

Krcka se krcka. ;)
A ovi su rekli drugacije.

Posted Image

#2633 XXL

XXL
  • Members
  • 18,089 posts

Posted 12 May 2012 - 11:33

umro ovdje jedan lik iz crne gore (da smo zivi i zdravi, sto se kaze) komsija i drug nekih mojih prijatelja iz grada 60-ak km od mene. zena mu holandjanka. i nalozi joj da su mu sljedece zelje kad umre: da bude kremiran, da mu odmah puste pjesmu ''kalasnjikov'' (ta mu je numero uno) i neku hop, hop, hop. pretpostavljamo da je ona romska, posto zena holandjanka ne zna koja je to pjesma. moje 2 drugarice se ukljucile u organizovanje jela, prave pite, peku neko meso i slicno. i strogo je nalozio zeni i djeci da se poslije njegove smrti ''slavi zivot'', kako je rekao, jer ce zalost ionako biti u crnoj gori. da se pije loza i ''vranac''. elem, cijela ulicica, holandjani pretezno se organizovali i nasli vranca, ali loze nisu, pa uzeli par litara sljivovice. kremacija je u 1 sat, a poslije ce da ''slave'' po pokojnikovoj zelji. da piju i pustaju muziku koju je volio, uz ove nabrojane favorite. nesto kontam lijepe mu zelje. :)

#2634 vilhelmina

vilhelmina
  • Members
  • 6,200 posts

Posted 15 May 2012 - 17:34

nije mi drago sto nikakvi izbori ne mogu da promene gorku sadasnjost Francuske.Ali kako god da bude, barem se predsednik vise nece ulagivati fasistima ne bi li im udovoljio.

Setih se ovog danas, kada nas ovdasnji sarkozy, premijer Fredrik Reinfeldt ubire aplauze od strane ekstremne desnice, istovremeno nevesto pokusavajuci da izmigolji zestokim kritikama ostalih. Sve to nakon izjave da nije u redu govoriti o masovnoj nezaposlenosti u Svedskoj, obzirom da je ista medju etnickim Svedjanima u dobi 25-54 godine veoma niska, svega 3,4%. Neetnicke nije pominjao, valjda sto nisu bitni, ili sto po njemu uopste nisu Svedjani. Kako god, medju njima/nama je nezaposlenost u istoj starosnoj kategoriji 14,8%. Ako se tome doda i nezaposlenost medju mladjima od 25, brojka se priblizava katastrofi.
Nadam se samo da ce se i ovde stvari za dve godine promeniti u istom pravcu kao u Francuskoj, pre nego sto i svedska stvarnost postane jednako gorka. Na najboljem je putu.

Edit: istovremeno jos jedan samar svedskoj imigracionoj politici. Evropski sud oborio odluku Zavoda za migracije o odbijanju prava na azil i proterivanju jedne iranske porodice.

Edited by vilhelmina, 15 May 2012 - 17:39.

#2635 Ibiza

Ibiza
  • Members
  • 779 posts

Posted 15 May 2012 - 18:11

Setih se ovog danas, kada nas ovdasnji sarkozy, premijer Fredrik Reinfeldt ubire aplauze od strane ekstremne desnice, istovremeno nevesto pokusavajuci da izmigolji zestokim kritikama ostalih. Sve to nakon izjave da nije u redu govoriti o masovnoj nezaposlenosti u Svedskoj, obzirom da je ista medju etnickim Svedjanima u dobi 25-54 godine veoma niska, svega 3,4%. Neetnicke nije pominjao, valjda sto nisu bitni, ili sto po njemu uopste nisu Svedjani. Kako god, medju njima/nama je nezaposlenost u istoj starosnoj kategoriji 14,8%. Ako se tome doda i nezaposlenost medju mladjima od 25, brojka se priblizava katastrofi.
Nadam se samo da ce se i ovde stvari za dve godine promeniti u istom pravcu kao u Francuskoj, pre nego sto i svedska stvarnost postane jednako gorka. Na najboljem je putu.

Edit: istovremeno jos jedan samar svedskoj imigracionoj politici. Evropski sud oborio odluku Zavoda za migracije o odbijanju prava na azil i proterivanju jedne iranske porodice.

a po tebi,da li su po tebi Svedjani?

#2636 vilhelmina

vilhelmina
  • Members
  • 6,200 posts

Posted 15 May 2012 - 18:22

a po tebi,da li su po tebi Svedjani?

Svi su drzavljani Svedske, a ista je gradjanska drzava, pa bi valjda trebalo da jesu/jesmo.

Covek je govorio o nezaposlenosti, a ne o folkloru, pa da deli ljude po etnickoj pripadnosti.

Edited by vilhelmina, 15 May 2012 - 18:23.

#2637 alberto.ascari

alberto.ascari
  • Members
  • 16,084 posts

Posted 15 May 2012 - 20:46

Ovo je više za Top vest iz vaše zemlje, ali da nastavimo u duhu levice i desnice.

Danas je uhapšen David Rath, socijalnodemokratski, znači levi, guverner regiona Srednja Češka, sa 7Mio kruna gotovine u kutiji od cipela, cca 300soma ojrića. Direktno pri činu, posle pola godine policijskog praćenja i istrage. Ništa poslanički imunitet, instantno u mardelj. Zajedno sa njim uhapšena direktorka bolnice u Kladnu koja je rekonstruisana za 1,4Mrd kruna i direktor gradjevinske firme + još 6 ljudi. 7 mega je sića, to je vrh ledenog brega, mahinacije sa dodeljivanjem javnih radova i neosnovano podizanje vrednosti radova, fakturacija radova koji nisu izvedeni itd. Vlada zaustavila isplata dotacija iz EU za taj region, može da se desi da ćemo ih vraćati u Brisel.

Socani se odmah distancirali od njega, "mi ništa, to sve on sam", to mogu da pričaju maloj deci. :ph34r:

Ybt, što nisu sutra izbori, pa ne bi dobili ni dva mandata (od 200) :wicked:

Posted Image

Edited by alberto.ascari, 15 May 2012 - 20:54.

#2638 acajou

acajou
  • Members
  • 3,671 posts

Posted 15 May 2012 - 22:31

Ne znam sta da kazem na ovo boldovano.To sto je izbore dobio Hollande ne znaci da ce se okolnosti u Francuskoj promeniti lako.Ni da je pobedio supermen ne bi.Ostaju isti ekonomski problemi, ostaju iste dileme, ostaje problem integracije ogromnog broja imigranta, ostaje problem sta raditi sa onolikim Romima koji zive u potpuno paralelnom svetu u odnosu na ostalo gradjanstvo...ne moze to da resi Hollande.Ekonomska slika odredjuje okolnosti, a ekonomska slika je losa, sa il bez Sarkozija.Naravno to ne menja cinjenicu da je kao presona, ma kako meni bio zivopisan i zabavan, Sarkozi u javnosti bio nevaspitan, bezobrazan, arogantan, histerican i pompezan na jedan vrlo iritirajuci nacin.Licno smatram da je ta njegova anti-harizma uticala na rezultate izbora, a ne njegova (ma kako losa il dobra bila ) politika.Jer da su Francuzi bas toliko nasmeseni levici, ne bi Marine Le Pen imala 18 posto glasova.I to u svim onim izbornim jedinicama gde je nekada neprikosnoveno vladala levica...prosto se glasaci prebacuju iz krajnosti u krajnost.
Meni je uvek interesantno da gledam kako stvari na malom prostoru (Evropa) funkcionisu kao sistem povezanih sudova-iako okolnosti nisu iste.Tako na slicne nacine jacaju desnice u raznim evropskim zemljama , kao sto se i grcka levica raduje pobedi Hollanda (bori se za "njihovu" stvar :D )mada ce Grci doci na civilizacijski nivo Francuske za jedno 6 vekova, ako i tada.No dobro, to je valjda prirodno i ljudski, uporedjivati samo ono sto ljudima odgovara, zatvarajuci oci pred onim sto se ne moze porediti.
edit-veliko slovo

Edited by acajou, 15 May 2012 - 22:32.

#2639 vilhelmina

vilhelmina
  • Members
  • 6,200 posts

Posted 16 May 2012 - 19:35

Ne znam sta da kazem na ovo boldovano.To sto je izbore dobio Hollande ne znaci da ce se okolnosti u Francuskoj promeniti lako.Ni da je pobedio supermen ne bi.Ostaju isti ekonomski problemi, ostaju iste dileme, ostaje problem integracije ogromnog broja imigranta, ostaje problem sta raditi sa onolikim Romima koji zive u potpuno paralelnom svetu u odnosu na ostalo gradjanstvo...ne moze to da resi Hollande.....................................

Ono zbog cega ja zelim povratak socijaldemokrata na politicku scenu Svedske nije sto verujem da ce oni carobnim stapicem obrisati ekonomsku krizu, jer nece. Niti je to moguce jednoj vladi u samo jednoj zemlji EU, niti sam ja toliki idealista.Medjutim, ocekujem od bilo koje vlasti da bar pokusa da sto ravnomernije rasporedi teret krize na sve segmente drustva i jos vise od toga, da ne dozvoli da razlike u ekonomskoj snazi pojedinaca nastave da produbljuju sve druge drustveno uslovljene razlike medju njima. Drugim recima, ocekujem da moja vlada i pored krize radi na ocuvanju vrednosti kao sto su pravda u najsirem smislu, ravnopravnost, jednake sanse za sve i sl. I prazna prica na tu temu vredi nesto, jer govori da se jos uvek zalazemo za te neke vrednosti, makar nas objektivne okolnosti sprecavale da ih u vecoj meri materijalizujemo u sadasnjem trenutku. I salje poruku onima koji bi te vrednosti rado menjali za neke druge, da ce na to morati jos da popricekaju.

Rainfeldt je svojom izjavom pokazao da je od onih vrednosti po kojima je Svedska jos uvek poznata, odustao. Verovatno vec odavno, samo nam do sada to nije ovako eksplicitno objavio. Nakon ovoga, u jasnijem svetlu posmatram mere koje je njegova vlada donosila u poslednjih sest godina. I bez toga je, samo na osnovu efekata tih mera, odavno jasno kome su bile namenjene, a kome nisu. Ova izjava mu dodje samo kao definitivna potvrda, tacka na i.
Ne zelim Svedsku u kojoj se ljudi dele na etnicke i ostale. Nije dobro ni za jedne, ni za druge. Uostalom, iz jedne takve zemlje su me oterali, a iz druge sam sama pobegla. Muka mi je da gledam kako se i ovdasnje drustvo cepa na nas i njih. Ako u obe grupe postoje oni koji tom cepanju pridonose, bar premijer bi trebao da krpi i usiva, umesto sto i sam cepa i rasiva.

#2640 acajou

acajou
  • Members
  • 3,671 posts

Posted 16 May 2012 - 21:18

Ono zbog cega ja zelim povratak socijaldemokrata na politicku scenu Svedske nije sto verujem da ce oni carobnim stapicem obrisati ekonomsku krizu, jer nece. Niti je to moguce jednoj vladi u samo jednoj zemlji EU, niti sam ja toliki idealista.Medjutim, ocekujem od bilo koje vlasti da bar pokusa da sto ravnomernije rasporedi teret krize na sve segmente drustva i jos vise od toga, da ne dozvoli da razlike u ekonomskoj snazi pojedinaca nastave da produbljuju sve druge drustveno uslovljene razlike medju njima. Drugim recima, ocekujem da moja vlada i pored krize radi na ocuvanju vrednosti kao sto su pravda u najsirem smislu, ravnopravnost, jednake sanse za sve i sl. I prazna prica na tu temu vredi nesto, jer govori da se jos uvek zalazemo za te neke vrednosti, makar nas objektivne okolnosti sprecavale da ih u vecoj meri materijalizujemo u sadasnjem trenutku. I salje poruku onima koji bi te vrednosti rado menjali za neke druge, da ce na to morati jos da popricekaju.

Muka mi je da gledam kako se i ovdasnje drustvo cepa na nas i njih. Ako u obe grupe postoje oni koji tom cepanju pridonose, bar premijer bi trebao da krpi i usiva, umesto sto i sam cepa i rasiva.

tesko da mogu da komentarisem politicke prilike u Svedskoj pa se ne bih osvrtala na to, dok u njoj ne boravim bar neki mesec... a sto se tice onog ostalog, ne verujem u prazne price.To je ono na cemu socijalisti (u Francuskoj) plivaju godinama vec, ne uvek neuspesno, ali rezultate nije lako postici, da ne kazem nemoguce.

A sto se tice onih koji bi vrednosti jedne menjali za neke druge vrednosti...uglavnom, kazem uglavnom , a ne uvek, je to posledica zatucanosti, nesigurnosti, siromastva i zatvorenosti uma, a ne nekog promisljenog "stava".Sto je kriza u Evropi, ekonomska mislim, dublja i rasirenija, to je kriza u drustvu veca i podele na "nase i njihove" .Neki modeli integracije su probani, neki su uspeli, neki ne.Na mom kontinentu to za sada jos uvek funkcionise, i svako to radi na svoj nacin, Ameri na jedan, a Kanadjani na drugi.Samo to je tesko ,veoma tesko, porediti sa Evropom ,gde su drustva monoetnickija , gde postoje jasnji kulturni obrasci dominantne grupacije.Kako ce se dalje razvijati videcemo, na oba kontinenta.Meni je jasno da se nesigurni i sa losim iskustvima imigranti sasvim prirodno hvataju za reci, no ako iza tih reci ne stoje akcije-a za to je potrebno da se ispuni mnogo uslova-tesko da te reci mogu da uticu na njihov pravi zivot.