Jump to content


Photo
- - - - -

Survival trka u Srbiji!


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
1 reply to this topic

#1 ivan.nastic

ivan.nastic
  • Banned
  • 8 posts

Posted 23 September 2009 - 13:20

“TRKA PREŽIVLJAVANJA” U VALJEVSKIM PLANINAMA


Velika “Trka preživljavanja” koju organizuje “Wild Serbia” biće održana 3. i 4. oktobra na Valjevskim planinama. Za 48 sati prijavljene ekipe moraće da pređu preko 50 kilometara unapred dogovorene staze koja u nepredvidljivim vremenskim uslovima vodi kroz šumu, kanjone, livade i jaruge.

Bez šatora, vreća za spavanje i dodatne hrane, učesnici će za sve to morati sami da se snalaze na terenu. Od opreme je dozvoljeno koristiti samo mapu, nož, astrofoliju, kremen za loženje vatre i pola litre vode.

Pobednik će biti ona ekipa koja sakupi najviše bodova, a poeni se dobijaju za vreme koje je potrebno da se pređe staza, svaku upaljenu vatru, napravljeno sklonište i pribavljenu hranu. Zato je neophodno da svaka ekipa ima foto-aparat kojim će sve te aktivnosti biti dokumentovane.

U “Trci preživljavanja” mogu da učestvuju svi koji sebe smatraju psihofizički spremnim, a do sada je već prijavljeno oko 15 ekipa sa 2-3 člana.

Prijave se vrše mejlom na adventure@wildserbia.com, a detaljne informacije mogu se dobiti na sajtu “Wild Serbia”: www.wildserbia.com



Osobe za kontakt: Ivan Nastić, 062/8001764
Nemanja Nešković, 063/273 852

_______________________________________________________________
Tim „Wild Serbia“ čini grupa mladih ljudi, istinskih zaljubljenika u prirodu i avanturu, koji su okupljeni oko ideje promovisanja prirodnih lepota Srbije i jedinstvenog stila života. Iskustvo su skupljali godinama u domaćim i međunarodnim ekspedicijama, kao instruktori speleologije, alpinizma i kanjoninga, a cilj im je da avanturu učine pristupačnom svakom čoveku.

Edited by ivan.nastic, 23 September 2009 - 13:21.


#2 ivan.nastic

ivan.nastic
  • Banned
  • 8 posts

Posted 31 October 2009 - 22:36

TRKA PREŽIVLJAVANJA




Na Valjevskim planinama u periodu od 3. do 4. oktobra organizovana je jedinstvena trka preživljavanja. Učesnici iz cele Srbije, okupljeni u 18 timova, imali su priliku da se oprobaju u svojim veštinama i poznavanju prirode. Pravila trke su bila jednostavna. Bez hrane, sa nožem i geografskom kartom, sa pola litra vode i bez prateće kamperske opreme, ekipe su se uputile na put koji je vodio kroz kanjone, šume i livade Valjevskih planina. Za 29 časova u divljoj prirodi prevalili su pešice punih 70 kilometara!

Pobedila je ekipa „Mladost i iskustvo“ - Valjevci Bogdan i Boško Damnjanović i Jordan Pavlović. Drugi je bio „Serbia Adventure Team”, Kraljevčani i Čačani – Raško Simović, Slobodan Milovanović i Dragan Đelkapić. Treći su „Vogi“, Dragan Lazić iz Beograda i Branimir Vulević sa Žabljaka.
Do cilja, ekipe odvažnih, nakon okupljanja na Divčibarama, uputile su se, svaka svojim putem, ka prvoj od 12 tačaka koje je trebalo da pronađu do Povlena. Svaki tim, uz obavezno fotografisanje na markirnim tačkama, kao dokaz, imao je zadatak da napravi bivak za spavanje, samo uz pomoć kresiva založi vatru i nađe hranu u prirodi.
Već oko 19 časova, kad se smrklo, predstavnici organizatora trke, “Wild Serbia Tim” (www.wildserbia.com) iz Valjeva, kontaktirali su članove timova mobilnim telefonom, koji su mogli da nose sa sobom i koriste samo u slučaju nezgode. Ekipa „Mladost i iskustvo“, javila je da su jeli jabuke, pečurke, kruške.
„Antilope“ - Sandra Živanović i Draga Novaković iz Valjeva su pomuzle kravu, a njihovi sugrađani „Dečaci“ – Gavrilo Andrić, Marko Savić i Stefan Krsmanović da su uhvatili zmiju, koju su baš tada pripremali za obrok!
„Miš, puž i ker“ – Slađana Vranješ, Bojan Milivojević i Marko Kovačević iz Valjeva, uspeli su da založe vatru, naprave bivak kod Bačevačkog visa...
- Ubrzo nakon starta uvideli smo našu glavnu slabost, lošu orijentaciju u prostoru i na karti. Jurišali smo prema prvoj kontrolnoj tački, uvereni u dobar pravac kretanja, međutim, posle par sati shvatili smo da se vrtimo u krug – raportirali su „Dečaci“. – Nismo znali naš tačan položaj na karti, niti smo imali ikakvu tačku u prostoru kao orijentir. Uhvatila nas je kriza, iskusili smo šta znači biti izgubljen u prirodi!
„Zlim Turcima“ – Dejanu, Velimiru i Dušanu Jevtiću iz Beograda, divlje jabuke su „na nos izašle“, ali se nisu usudili da okuse pečurke. Oni su jedna od retkih ekipa koje nisu uspele da upale vatru, već samo – jednu žišku.
Osim ličnog zadovoljstva zbog postignutog plasmana, kao i ispitivanja sopstvenih granica, članovi ovih ekipa zaslužili su posebne nagrade koje su im obezbedili naši prijatelji, a ujedno i sponzori trke, Prodavnica outdoor opreme Alp (www.alp.rs).

Kao posebnu ekipu, izdvojili bi učesnike iz “Dečaka” koji su ovom prilikom pokazali jedinstven pristup tematici i inventivnost uz pomoć koje su se izuzetno vešto snalazili u prirodi. Da to nije samo reč na papiru ili fotografija na aparatu, imali smo priliku da se uverimo u obilaženju ekipa u subotu uveče.

- Iako promrzli, umorni, svi učesnici su poručili da nestrpljivo očekuju sledeću trku – kažu Ivan Nastić i Nemanja Nešković, organizatori takmičenja. - U ekipama je bilo iskusnih alpinista, speleologa, planinara. Međutim, većina učesnika se prvi put na ovaj način oprobala u prirodi. Do sada, uglavnom su bili samo na kampovanjima, ali oduševljeni smo njihovim entuzijazmom i energijom.
Attached File  grupna_1_.jpg   1.03MB   36 downloads
Ceo izveštaj, intervju sa učesnicima, slike i video snimke sa terena možete pogledati na sajtu www.wildserbia.com .