Jump to content


Photo
- - - - -

Vesti B92


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
43 replies to this topic

#1 harmonija

harmonija
  • Members
  • 1,086 posts

Posted 30 August 2009 - 11:53

Godinama sam redovno gledao Vesti B92 u 18:30. Dopadao mi se način izveštavanja, uvek o (meni) najbitnijim događajima, često sa lica mesta, kratko, bez fraza i uobičajenih poštapalica itd. Ali u poslednje vreme primećujem jedan trend koji mi uopšte ne prija, do te mere da hvatam sebe kako sada radije gledam RTS Dnevnik (da mi je to neko ranije govorio, mislio bih da je lud, ali eto sve se menja). A o čemu se radi?

Verovali ili ne, nekad omiljena emisija je počela sve više da mi liči na Press i Qrir. Maltene udarne vesti postale su odrubljene glave, porodični masakri ili seksualno iživljavanje očeva, nestale ili ubijene osobe. I sad se izveštavanje sa lica mesta pokazuje kao manjkavost, a ne kao prednost. Recimo pre neki dan, pronađen onaj nesretnik što se udavio na Adi. Naravno vest u Vestima (kao da se u sezoni kupanja ne dave po Srbiji svaki dan, ali dobro Ada je to, ne mora mnogo da se putuje, a imaš vest). No što je najgore SNIMAK UTOPLJENIKA. Kao zamagljen, a u stvari vidiš ogroman trbuh nadut od toga što je leš proveo nekoliko dana u vodi. Horor za koji neko pogrešno misli da bi trebalo svi, pa i naša deca, da ga vidimo.

Onda pre neki dan opet maltene udarna vest (po ko zna koji put), otac silovao kćerku. I čime će da je "začine", nego INTERVJU SA MAJKOM. Bolesno (i opet zamaglena slika, kao ne znaju je u selu). Žena plače, kida se. Šta da kaže inteligentnom novinaru koji uopšte ima ideju da roditelj bilo kome ima bilo šta da kaže kad mu se tako nešto desi sa rođenim detetom. Ja gledam i ne znam da li mi je više muka od onog koji drži mikrofom ili od bola žene koja stoji ispred tog mikrofona. I jedino mi padne na pamet da sam do juče takvu morbinu "radoznalost" mogao da očekujem samo u američkim medijima, ali ne i na B92.

Da ne dužim više, postavljam sam sebi pitanje: Zašto više kad upalim B92 nikad nisam siguran da li vidim na ekranu Vesti, Potragu ili Patrolu, zašto spikeri sve češće moraju pre prikazivanja priloga da upozoravaju: "Snimci koji slede su uznemirujući"? Shvatam da je ideja da se govori o problemi nasilja u porodici i sličnim nekada prećutkivanim temama, ali ja bih to stavio u posebne emisije, gde se o tome može sveobuhvatnije diskutovati, a ne samo dati vest "Otac silovao kćerku", jer se time po meni ne postiže efekat prevencije, već pre davanja ideje ostalim bolesnicima: "Ej vidi, pa nisam ja sam, to i drugi rade!" I čovek relaksirano nastavlja da radi to što radi.

Zanima me da li je još neko uočio ovaj trend "kriminalizacije" informativnih emisija B92 i o čemu se tu radi?

#2 Vesna

Vesna
  • Sleepers
  • 18,721 posts

Posted 30 August 2009 - 12:18

Zanima me da li je još neko uočio ovaj trend "kriminalizacije" informativnih emisija B92 i o čemu se tu radi?



čini se kao da ti fali dnevnik rts iz devedesetih. privredni uspesi, med i mleko, najjači smo, niko nam ništa ne može, srbija se saginjati neće i taj rad?
sranja se dogadjaju negde drugde, ovde toga nema?

šta treba da bude vest, da je sloba otvorio djerdap III? :ph34r:

#3 harmonija

harmonija
  • Members
  • 1,086 posts

Posted 30 August 2009 - 18:21

čini se kao da ti fali dnevnik rts iz devedesetih. privredni uspesi, med i mleko, najjači smo, niko nam ništa ne može, srbija se saginjati neće i taj rad?
sranja se dogadjaju negde drugde, ovde toga nema?

šta treba da bude vest, da je sloba otvorio djerdap III? :D


OK, sve se može ismejati, pa i moj post. Svakom se može podrugivati kao prikrivenom Miloševićevcu,
čim malo poremeti idilu samoljublja. Ali, rekao bih, nije u tome problem, a ni rešenje (ukoliko problema
uopšte ima).

Pošto vidim koji ti je članski broj na forumu, jasno mi je da radiš na B92, pa tvoj post tumačim kao
refleksnu reakciju, jer misliš da ja kritkujem B92, pa onda posredno i tebe. Please, don't panic :ph34r:
Nije mi bila namera kritika radi kritike, već samo želja da proverim da li još neko uočava trend
o kojem sam pisao i da možda malo o tome porazgovaramo.

TV B92 naravno ide u smeru u kojem njeni urednici smatraju da treba da ide, ali meni se lično taj trend
ne dopada i to je to. I naravno, malo neizbežne sentimentalnosti za "starim dobrim vremenima".
Ne "djerdapsikm", ako je to uopšte potrebno da naglasim.

Sve najbolje :)

#4 Vesna

Vesna
  • Sleepers
  • 18,721 posts

Posted 30 August 2009 - 18:32

izvini, jesam bila ironična. medjutim, te stvari se dešavaju u društvu i na njih mora da se ukazuje. pedofilija, kriminal, da ne nabrajam ... definitivno postoji i neće nestati tako što se o njima neće govoriti. :ph34r:

#5 Constantin

Constantin
  • Members
  • 21,867 posts

Posted 30 August 2009 - 18:42

Izvinte....ali
Emisiju "Patrola"....ali jednu te istu u kratkom vremenskom razmaku bar 3-4 puta....
Ne bih mozda ni primetio...ali sticajem okolnosti moj dobar prijatelj je "glavnoj ulozi" (na zalost)....

Nerviraju me par novinara koji pokusavaju da odglume vesti....
Nervira me opsednutos nekih na TV B92 Vojislavom Kostunicom...npr,Lj.Zivkova...a ranije i Danice V.
Taman zaboravimo na Kostunjavog...ali avaj tu je pogled u "retrovizor" da nam osvezi pamcenje...

P.S. Kazite Ljubi da mogu u Nisu da nabavim jeftino svecice za njegovu Skodu 110 L....cini mi se da "trtlja"...mislim na Skodu

#6 KANDAhar

KANDAhar
  • Members
  • 5,117 posts

Posted 30 August 2009 - 18:44

evo +1 za hejt po pitanju crne hronike. Volim ja vas sve, i dalje ću gledati informativu jedino B92ke, jer jedina vredi, ali bratte smučio mi se ručak pre neki dan kad ste turili u vesti onu silovanu devojčicu i ucveljenu joj mater. Takve stvari jednostavno NISU za vesti. Ako treba napravite crnohroničku emisiju pa šibajte, ali u vestima nikako. Dobronamerna kritika.



edit:slovo

Edited by KANDAhar, 30 August 2009 - 19:54.


#7 harmonija

harmonija
  • Members
  • 1,086 posts

Posted 30 August 2009 - 19:45

izvini, jesam bila ironična. medjutim, te stvari se dešavaju u društvu i na njih mora da se ukazuje. pedofilija, kriminal, da ne nabrajam ... definitivno postoji i neće nestati tako što se o njima neće govoriti. :ph34r:

Ma nema problema, već sam ti napisao. Shvatio sam tvoj post kao refleksnu reakciju.

Dalje, u vezi sa ovim što sam te gore citirao, ako ponovo pročitaš moj prvi post videćeš da ja uopšte ne zagovaram to da se se o pedofiliji, narkomaniji, kriminalu i ostalom ne govori, upravo suprotno, ali je moj osećaj da se govori na pogrešan način i na pogrešnom mestu.

Potpuno se slažem da treba podizati svest o postojanju tih problema, ali kao što sam već naveo za to su mnogo pogodnije posebne. tematske emisije, gde je moguće analizirati takve probleme i mehanizme njihovog otkrivanja. Mislim da vesti nisu takva emisija, čisto zbog vrlo ograničenog vremena koje je na raspolaganju, tek dovoljnog da saznam da je žrtva recimo izbodena 16 puta ili da je silovatelj maloletne devojčice njen nabliži srodnik i slično. Uz obaveznu pokrivalicu kadrom leša malo kao zamućenim, ali dovoljno jasnim da ti se stomak okrene. Sve mi to suviše vuče na jefitini, a bespotrebni senzacionalizam a la pomenuti mafijaški bilteni za odstrel. A o stvaranju utiska kod gledalaca da se oko nas uglavnom dešavaju samo takve grozote i da ne govorim.

Umesto da redovno budem obaveštavan o crnoj hronici, voleo bih da se napravi neki balans i da više saznam ko je kome pomogao, ko je uspeo nešto da napravi, a ne samo ko je nešto uništio, kako su se ljudi sami organizovali i sebi popravili kvalitet života, umesto da kukaju i čekaju da im "država", ko god to bio, nešto "da" i takve stvari. Možda i bezrazložno, jer očigledno optimizam nije u modi, verujem da bi takvi primeri mogli da budu inspirativni i za druge. Niko nam drugi ne može pomoći do mi sami.

:)

#8 kapetanm

kapetanm
  • Members
  • 3,153 posts

Posted 30 August 2009 - 21:12

Pa opsti medijski trend je crnilo , beznadje i tuga što više. Uz perverzno čačkanje po tragedijama. Neću zaboraviti reportažu onog dana kad je bio udes u Egiptu ( da ne grešim dušu ne znam koja je TV):

Dobar dan , evo nas u kući žalosti porodice xy, koja je danas izgubila... Sa nama je ožalošćena majka (i unosi se izbezumljenoj ženi u lice).. Kako ste se osećali kad ste čuli...


#9 KANDAhar

KANDAhar
  • Members
  • 5,117 posts

Posted 02 September 2009 - 08:14

Jel mene neko zaebava ili sam ja to upravo čuo (pa pročItao) vest kako su se neki klinci pokoškali dok su ispred neke zgrade u Kosovskoj Mitrovici igrali fudbal? :ph34r:

#10 BlackDog

BlackDog
  • Members
  • 2,951 posts

Posted 02 September 2009 - 12:08

Jel mene neko zaebava ili sam ja to upravo čuo (pa pročItao) vest kako su se neki klinci pokoškali dok su ispred neke zgrade u Kosovskoj Mitrovici igrali fudbal? :ph34r:


dobro je dok ne prenose sukobe iz vrtića

#11 CTPAX

CTPAX
  • Members
  • 10,503 posts

Posted 02 September 2009 - 13:17

Ovaj... Jel se vi zezate? :ph34r:

Nisu "neki klinci", nego klinci Albanci protiv klinaca Srba. Ima i povređenih. Klik.

Kamo sreće da ikad dođe vreme kad će stavka "klinci Srbi i klinci Albanci" biti irelevantna na Kosovu.

#12 malosoli

malosoli
  • Members
  • 374 posts

Posted 02 September 2009 - 15:41

Činjenica je da bi vesti mogle da budu bolje.
Meni lično smeta što su maltene iste vesti u 16h, 18 i 30 i 23h a toliko toga se dešava u svetu.
Slažem se sa @harmonijom da neke informacije nisu za vesti, obrazloženje je ona dala.

#13 KANDAhar

KANDAhar
  • Members
  • 5,117 posts

Posted 02 September 2009 - 19:57

Pa naravno da ima lakše povređenih (pravna terminologija: "laksa povreda" - ogrebotine, masnice...), bilo bi tragikomično da u tuči nema povređenih. ALI HALO! VEST je postalo to što se klinci potukli na fuci! Zar to ne zvuči bizarno! *ebalo vas Kosovo više. :ph34r:

#14 CTPAX

CTPAX
  • Members
  • 10,503 posts

Posted 02 September 2009 - 21:24

Pa naravno da ima lakše povređenih (pravna terminologija: "laksa povreda" - ogrebotine, masnice...), bilo bi tragikomično da u tuči nema povređenih. ALI HALO! VEST je postalo to što se klinci potukli na fuci! Zar to ne zvuči bizarno! *ebalo vas Kosovo više. :ph34r:


Dakle, ti ceniš da je to što su se na rovitom sevetnom delu rovitog Kosova, buretu baruta u buretu baruta, klinci pošibali podeljeni ne po pitanju klubova za koje navijaju, nego po nacionalnoj osnovi - nije vest?

Da se tako podeljeni pošibaju i u Švajcarskoj, to bi bila vest, budi ubeđen, a ne na Kosovu.

Pretpostavljam da je ovo još manje vest. Čak se nisu ni pošibali. :)

Uostalom, vesti se ni ne prave ni ne biraju tako da sve budu svima zanimljive. I ja Kosovo odavno preskačem, ovde je bar svo na jednom mestu.

#15 KANDAhar

KANDAhar
  • Members
  • 5,117 posts

Posted 02 September 2009 - 21:56

Dakle, ti ceniš da je to što su se na rovitom sevetnom delu rovitog Kosova, buretu baruta u buretu baruta, klinci pošibali podeljeni ne po pitanju klubova za koje navijaju, nego po nacionalnoj osnovi - nije vest?

Vrlo verujem da je vest prenaduvana, znam kako to funkcioniše. Naročito kada je u pitanju rovito Kosovo. Da je suština šorke bila nacionalna podeljenost, ne bi ni igrali fudbal - zakazali bi ferku :ph34r: Ovako, Fatmir dao gol na kvarnjaka iz indirekta, a Milojicin mali mu reko šta misli. Ili obrni uloge, suština je ista. Bottom line je da ovo nije vest vredna nacionalne frekvencije, eventualno za neke lokalne novine.

Da se tako podeljeni pošibaju i u Švajcarskoj, to bi bila vest, budi ubeđen, a ne na Kosovu.

Pa ne znam, nisam siguran. Mi smo se kao mali redovno šibali "Srbi protiv Mađara" pa o tome nisu brujale vesti. Dečji fajt je dečji fajt. Da je neko stradao, to bi već bila vest.

Pretpostavljam da je ovo još manje vest. Čak se nisu ni pošibali. :)

Možemo da raspravljamo oko toga da li je etnička segregacija učenika dobro rešenje (ja smatram da nije, ako već planiraju da ikada žive jedni sa drugima, da zauvek ostanu tako razdeljeni je prosto neodrživo), ali mislim da je ovo prava suština te vesti:

Nastavnici koji predaju na srpskom čekaju uputstva od Vlade Srbije, odnosno resornog ministarstva.


Uostalom, vesti se ni ne prave ni ne biraju tako da sve budu svima zanimljive. I ja Kosovo odavno preskačem, ovde je bar svo na jednom mestu.

Naravno. Doduše, medijske kuće svojojm uređivačkom politikom u izboru tema mogu da kreiraju određeni mindset, da ne kažem "pogled na svet". To što ja mislim da bi B92 mogla manje da se bavi banalnim temama sa Kosova, je moj lični stav i samo ga izražavam, ne namećem ga.