Da li je moguce da cena dvosobnog stan u Torontu iznosi ( samo ) $50 000 ?!
Govorimo o stanu za izdavanje. Svakako neces da zivis u stanu ispod $200,000.
Posted 17 August 2009 - 17:26
Da li je moguce da cena dvosobnog stan u Torontu iznosi ( samo ) $50 000 ?!
Posted 17 August 2009 - 17:29
Govorimo o stanu za izdavanje. Svakako neces da zivis u stanu ispod $200,000.
Posted 17 August 2009 - 18:22
Na zalost u Kanadi nema tax-deduction, ali nema veze. Zbog toga ne treba odustajati.Naravno postoji jos i tax-deduction.
Hipotekom ne moras da budes vezan, mozes da prodas stan koji otplacujes i uzmes drugi, ne znam kako je u Kanadi ili USA ali mislim da hipoteku za stari stan mozes da zamenis novom za stan u koji se selis, moze se srediti u banci.
Ostatak price o stanu jeste pomalo lutrija. Ako odaberes stan u kraju grada koji se vremenom ofuca i propadne, ili se pozatvaraju silne firme u kraju - ode cena nadole... a opet, ako se potrefi neka cetvrt velegrada ili neki gradic koji vremenom napreduje i raste mu popularnost medju kupcima, cena stana/kuce moze da skoci i to poprilicno, bas kao sto je i Alek33 opisao.
Ako moze da kupi za $50 000 onda je OK. samo sumnjam da se u Torontu ista moze naci za tu sumu.
Posted 17 August 2009 - 18:37
Cekajte ljudi, ja sam mislio samo na investiciju za rentu. O cenama ne bih mogao da pricam posto za konkretan slucaj nemam podatke, ali znam da u nekom mestu oko Toronta moze da se nadje za manje pare. Sta te briga gde je stan ako ga izdajes, a on sam sebe otplacuje. Pa i da mu cena ne raste tako brzo, ako dobijes vise para od rente nego sto placas otplatu, to meni deluje kao pozitiva balans. Cak bih rekao i zarada.200 keka, recimo neka pocetna cena
Uglavnom sto skuplja gajba, vise joj raste cena
Posted 17 August 2009 - 19:17
To pod uslovom da oni koji iznajmljuju stanove cekaju u red za tvoj stan a da ti prethodni stanar nije unistio pola stana i zbrisao bez placanja zadnje kirije.Cekajte ljudi, ja sam mislio samo na investiciju za rentu. O cenama ne bih mogao da pricam posto za konkretan slucaj nemam podatke, ali znam da u nekom mestu oko Toronta moze da se nadje za manje pare. Sta te briga gde je stan ako ga izdajes, a on sam sebe otplacuje. Pa i da mu cena ne raste tako brzo, ako dobijes vise para od rente nego sto placas otplatu, to meni deluje kao pozitiva balans. Cak bih rekao i zarada.
Kad se stan otplati samo ce donositi.
Edited by MAGRIPA65, 17 August 2009 - 19:17.
Posted 17 August 2009 - 19:24
To stoji, mora da se dobro istrazi, ali na kraju ipak zaradis. Mozes isto da prodjes i u boljem kraju, ako ti se zalomi. Bar mozes da ih izbacis ovde.To pod uslovom da oni koji iznajmljuju stanove cekaju u red za tvoj stan a da ti prethodni stanar nije unistio pola stana i zbrisao bez placanja zadnje kirije.
E sada ako iznajmljujes stan u tom kraju gde niko normalan ne bi hteo da zivi imaces upravo takve stanare koji ne placaju a uzgred i demoliraju stan.
Posted 17 August 2009 - 19:25
Posted 17 August 2009 - 19:27
Cekajte ljudi, ja sam mislio samo na investiciju za rentu. O cenama ne bih mogao da pricam posto za konkretan slucaj nemam podatke, ali znam da u nekom mestu oko Toronta moze da se nadje za manje pare. Sta te briga gde je stan ako ga izdajes, a on sam sebe otplacuje. Pa i da mu cena ne raste tako brzo, ako dobijes vise para od rente nego sto placas otplatu, to meni deluje kao pozitiva balans. Cak bih rekao i zarada.
Kad se stan otplati samo ce donositi.
Posted 17 August 2009 - 19:46
One ti ostaju ali izracunaj koliko si platio za njih kada ti prvih 15 godina 97% rate ide na kamatu a da ne govorim o porezu koji placas cak i kada odplatis kucu.U Srbiji su barem porezi na na nekretnine mizerija a ovde te deru kao vola u kupusu .To stoji, mora da se dobro istrazi, ali na kraju ipak zaradis. Mozes isto da prodjes i u boljem kraju, ako ti se zalomi. Bar mozes da ih izbacis ovde.
Nekretnine ti uvek na kraju ostaju. Ovo su pristojne zemlje nije Srbija, pa da te proglaze za burzuja.
Posted 17 August 2009 - 20:04
Posted 17 August 2009 - 20:24
Prosto je nemoguce da se u Torontu izgubi na nekretnini. Uglavnom ako cekas, sve ces poslije skuplje da platis, cijene konstantno rastu. Medjutim to je dugorocna investicija, da se zadrzis u tom stanu makar koju godinu.
Posted 17 August 2009 - 21:37
Cek, jel vi to ponovo naduvavate hipotekarni balon. Pa jel vidite gde nas je to dovelo?
Posted 17 August 2009 - 22:26
prosto neverovatno o čemu se ovde raspravlja.
![]()
pazi, balon u SAD se još nije ni izduvao i još se nisu desila sva sra*a koja će se zbog toga desiti, i koja se depavaju širom sveta zbog tih istih hipotekarnih kredit, a oni ovde tvrde da je ulaganje u nekretnine dobar posao!
da čovek ne poveruje
ruku na srce, možda u torontu cene nisu rasle i ne rastu tako eksplozivno kao u SAD, ali nešto sumnjam - ako rastu išta brže od inflacije onda je to balon, nema greške... a u tom slučaju verovatno se ne isplati ni razmišljati o nekretninama kao ulaganju.
Posted 17 August 2009 - 23:30
Posted 17 August 2009 - 23:52
Jest bolje ako mozes da priustis nekretninu u nekom pristojnom kraju i mozes da vodis noralan zivot kao vlasnik iste.Ono gde veliki broj ljudi gresi je sto osim rate i poreza nekretnina zahteva i odrzavanje a to je jako skupo.Vodoinstalater ima da ti naplati $250 za 30 minuta pa ti izadje kao da si zvao hirurga da ti zameni ventil.Da ne govorim o razni drugim izdatcima koje imas tipa smece, voda , grejanje a to ti je sve ukljuceno ako iznajmljujes stan kao i bela tehnika.Tako imas gomilu ljudi koji su skrpili novac i kupili neku kucu pa onda nocu ne spavaju jer frizider ima cudan zvuk....No, mislim da je cak i u USA, danas, bez obzira na krizu, bolje uzeti hipoteku i otplacivati je pa da stan bude tvoj, nego placati kiriju veleposedniku nekretnina od koje on kupi jahtu a ti i u penziji ostanes podstanar. Pogotovo jer je u USA posebno tesko biti siromasan, jer si tada u manjini, svi ostali oko tebe su bogati pa siromastvo vise boli nego kada su i ostali siromasni kao i ti.