Hocete pizzu?
#1
Posted 09 August 2009 - 01:46
I tako, jednom, neki ozloglaseni kasarnski podoficirsko_oficirski alkos (a bio je "pozadinac / krojac", zavrsio srednju_tekstilnu, pa podoficirsko_intendantsku), pred strojem za veceru, resi da odrzi vatreni (udarila mu "vatrena voda" u glavu) "MPV" govor ("moralno_politicko_vaspitanje") i zigose "neprijatelje drustva / drzave / vojske ... etc.", i sve izranjajuci iz nekih licnih isparenja, gledajuci kako se "vojska" (tj. jadni, polupismeni / jedva opiismenjeni regrutici iz svih mogucih vukojebina) - podgurkuju, zahebavaju, rade sve one sitne vojnicke nepodopstine prikrivene zajednickom "masom / telom / provokacijama", - direktno ga nipodastavaju.
Odjednom taj kasarnski podoficirsko_oficirski alkos, pomislivsi da je dovoljno izgradio ideolosku osnovu - o pretnji "Narodnoj Armiji / drustvu, na celu sa SKJ i svim "sluzbama bezbednosti" - od strane nasih "buducih neprijatelja preko mora" (a vojni rok JNA sam sluzio u omanjoj kasarni na jednom kvarnerskom otoku) izabere za primer nesto, sto je u njegovoj zblanutoj predstavi bila najveca pretnja sistemu, pa i ONO_DSZ, koja se ostvarivala kroz "talijanstinu / kafice i novu modu zvanu - "pizza".
I u krescendu nekih misaonih velekovrtljaja, "opipavanja vojnicke mase", pisanja podoficirsko_oficirskog plana za naredno / sutrasnje takticko vezbanje, kao neki zagorski petlic (bio je "Zagorec") vrisne:
Sta je, - hocete picu?
Gde citav vojnicki stoj, pa jedno 80-100 ljudi, drekne:
H O C E M O !!!
Credits:
citam pre neki dan nesto o novom jelovniku u Vojsci Srbije i to tome kako se uvodi "pizza".
...
#2
Posted 09 August 2009 - 14:40
#3
Posted 09 August 2009 - 22:13
Voleo sam je do 93. Ali, tada, u nestasici svega, dok se u radnjama mogao naći samo senf, dosetimo se mi da jedna koleginica ima brata u mlinskoj industriji. I onda smo kupovali brašno na džakove. Kući su se mesila sva moguća testa, ali uglavnom pica. Toliko često da mi se zgadila. Od onda, možda sam je pojeo dva-tri puta
#4
Posted 27 September 2009 - 00:59
mrzim picu.
Voleo sam je do 93. Ali, tada, u nestasici svega, dok se u radnjama mogao naći samo senf, dosetimo se mi da jedna koleginica ima brata u mlinskoj industriji. I onda smo kupovali brašno na džakove. Kući su se mesila sva moguća testa, ali uglavnom pica. Toliko često da mi se zgadila. Od onda, možda sam je pojeo dva-tri puta
Trebao si da meshash....jednom pizza sa senfom...jednom bez.
#5
Posted 22 October 2009 - 05:49
Ne mogu da zamislim tu ratnu strahotu koja bi mi ogadila picu.
#6
Posted 28 October 2009 - 15:52
Sta je, - hocete picu?
Gde citav vojnicki stoj, pa jedno 80-100 ljudi, drekne:
H O C E M O !!!
Imam i ja istinitu pricu
Tja, ja sam imala kao neke recepte, ali nikad to nije to, tajna je valjda u nacinu pecenja u onim rernama kakve nemamo u domacinstvu.Prici fali jedan recept za testo za picu.
Ovde ne volim pice iz velikih lanaca (Pizza Pizza, Pizza Hut), mada kad sam dobro gladna, prodje i to.
Mi imamo u blizini odlicnu piceriju, porodican biznis, odatle ponekad narucujemo.
Nego, gde je sad u Beogradu najbolja pizza?
Edited by honey, 28 October 2009 - 15:53.
#7
Posted 01 December 2009 - 20:43
Nego, gde je sad u Beogradu najbolja pizza?
Kod snaYke.
#8
Posted 14 December 2009 - 21:32
Problem je posle samo sto se rerna mora cistiti.JBG.
Od kada je provalila foru ne idem u piceriju verujte mi.
Prijatno i javite kako je uspelo.
#9
Posted 14 December 2009 - 21:34
Kako ispeci prase u 20 poteza
1. Kupite prase,
2.Popijte jednu rakiju,
3.Stavite prase u rernu,
4.Popijte jos dve rakije,
5.Postavite celzjuse na 375 rerni
6.Popijte jos tri rakije casice
7.Ukljucite rernu.
8.Rakijte jos 4 case,
9.Prekinite okrase,
10.Rakijte jos flasu jednu
11.Povi pilo na prase
12.Casite jos sipaj rakije jednu
13.Pecite rakiju jos 4 sata.
14.Izvadite rernu iz praseta
15.Ohladite da se prase saceka.
16.Popijte rasu cakije jos jednu
17.Isprasite sece
18.Stolirajte na servis
19.Bogolite se mogu,
20. ...
#10
Posted 04 January 2010 - 12:03
Volim pice s tankim testom, a tu su Italijani vrhunski majstori. Ja sam zaista proputovao celu Italiju uzduz i popreko, ali najbolje su mi pice u Napulju i okolini - to je ono sto je za mene ideal dobre pice.
Americke pice - debelo testo pa jos kad odozgo stave i kruske i ananas su mi odvratne - da "bacim peglu".
#11
Posted 02 July 2011 - 23:52
Ja volim pizzu često je spremam i čini mi se da, kod mene, ne može da ne uspe.
Ovo, ne zbog toga što je dobro spremam, nego zato što je mnogo volim.
Ne znam u čemu je tajna ali ja volim da stavim dosta sira i dosta kečapa.
Recepti za pizzu su brojni (ja ih se nikada ne pridržavam), evo jednog (sa fotkom):
Potrebno je:
120 ml jogurta,
80 ml ulja,
kesica praška za pecivo,
brašno po potrebi,
200 g šampinjone,
100 g feta sira,
200 do 300 ml kečapa,
jedno jaje,
origano,
so,
peršun,
50 g seckane (rendane) pršute (šunke).
Priprema:
Pomešati jogurt i ulje.
Dodati so i postepeno dodavati brašno, prašak za pecivo.
Izraditi testo rukama, oblikovati i staviti u podmazan pleh.
Premazati kečapom a zatim staviti na listiće isečene šampinjone, pršutu (šunku), izmrvljeni sir, opet preliti kečapom, staviti origano, peršun a u sredini staviti jedno jaje.
Peći na 200 ⁰C, 25 do 30 minuta.
Ko proba, neće zažaliti!
Cao!
#12
Posted 04 July 2011 - 21:37
#13
Posted 04 July 2011 - 22:18
Mislim da nikada necu probati.
Edited by vladan, 04 July 2011 - 22:21.
#14
Posted 05 July 2011 - 00:59
Tijesto za pizzu se praviisto kao i za hljeb, idu brasno, voda, so, kvasac i malo maslinovog ulja. Razvlaci se rukama, nikako oklagijom jer oklagija izbija mjehurice koji tijestu daju izdasnost i rahlost.
Paradajz sos (nikako kecap):
Easy as 1.2.3...
1 cehno bijelog luka
1 konzerva pelata
1/2 kasikice secera
so i biber
malo maslinovog ulja
supena kasika paradajz pirea
Na lagano zagrijano ulje baciti bijeli luk i ne smije da gori. Na njega staviti pelate, secer, so i biber. Kuhati oko pola sata i pred kraj dodati pire. Onda ispasirati. To je to.
Uspio sam naci jednu staru sliku, ova je prije dobrih 6-7 godina i bila je skroz ok.
Attached Files
Edited by Njole, 05 July 2011 - 01:05.
#15
Posted 06 July 2011 - 13:50