Jump to content


Photo

Madraci


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
15 replies to this topic

#1 šarloakrobata

šarloakrobata
  • Banned
  • 1,617 posts

Posted 13 July 2009 - 09:35

Kakve madrace da ubacim u novi bračni krevet? Ima li smisla platiti 500 EUR sobu a onda još toliko za neki komplikovani hajtek madrac?

#2 headhunter

headhunter
  • Members
  • 6,691 posts

Posted 13 July 2009 - 10:12

Ne znam za cenu ali preporučujem ti da obiđeš više radnji i testiraš ih with a little help... :ph34r:
Šalu na stranu,čovek 1/3 života provede u spavanju a za dobar san jedan od preduslova je i kvalitetan madrac a kupovina madraca se ne obavlja često stoga još jedan razlog da pažljivo biraš.

#3 Prag 011

Prag 011
  • Members
  • 2,647 posts

Posted 15 July 2009 - 10:11

Na dušecima ne treba štedeti.Evo mi smo imali neke jevtinije od kojih nas bolela kičma,i ujutro smo bili kao prebijeni.
Ne znam da li je IKEA u Bg. ali ja sam svoje poslednje kupio baš i Ikei na akciji.
Normalna cena je bila 450 eura za komad,a na akciji 130 za komad.Na sreću čuo reklamu na radiju i odmah pazario.Inače to su najskuplji što prodaju,garancija 25 god.visina oko 25-30 cm,i mogu ti reći da je razlika ne drastična nego neverovatna.
Ustajem sa radošću kao mladić svako jutro.
Kupi kvalitetniji-isplati se-jedno je zdravlje.

#4 šarloakrobata

šarloakrobata
  • Banned
  • 1,617 posts

Posted 24 July 2009 - 07:11

Uzeo nekakav Dormeo, prodaju ga i preko TV shopa... cijena 320 EUR za dimenziju 160x200.
Visina 16 cm. Nije mi se čekalo mjesec dana na isporuku, nije mi se uzimao madrac sa oprugama, bilo je vruće za obilazak sve i jednog salona u gradu - tako da je pazaren italijanski Dormeo. Vakumiran je tako da može stati u svako auto.

#5 Uma

Uma
  • Banned
  • 3,320 posts

Posted 25 July 2009 - 11:14

Uzeo nekakav Dormeo, prodaju ga i preko TV shopa... cijena 320 EUR za dimenziju 160x200.
Visina 16 cm. Nije mi se čekalo mjesec dana na isporuku, nije mi se uzimao madrac sa oprugama, bilo je vruće za obilazak sve i jednog salona u gradu - tako da je pazaren italijanski Dormeo. Vakumiran je tako da može stati u svako auto.

Moji prijatelji su kupili dormeo pre nekih 15 - 20 dana, prvo jutro su se probudili ukočeni, kao da su spavali na dasci :) . Međutim, posle nekoliko dana navikneš, sad im je super. Nikada nisam čula da se neko žalio na ovaj dušek. Lično spavam na kravetu sa oprugama - hronična bolest, mali stan i trosed na razvlačenje, pa kad je već moralo tako onda smo tražili da bude sa oprugama i jedva našli u Bgd., pravi jedan privatnik, kostur je od drveta. Inače, svi stavljaju sunđer i ivericu, tako da spolja izgleda isto kao naš, a vremenom :ph34r: , da ne govorim koliko je neudobno spavati na sunđeru.
Mislim da si naprovio dobar potez.
( I ja ću kad kupim veći stan :D )
Edit : Njihov krevet je sa "latoflex" letvicama, izgleda da je to dobitna kombinacija, ti već imaš krevet, ali ove letvice se uvek mogu ubaciti ( ako ih nemaš )
Dobro smo prošli, evo kako kupovina kreveta može dovesti i do samoubistva, ovo sam ranije prepisala, jer se igram na Literarnom kvizu gde zadajemo citate iz knjiga, a uklapa se u priču, naročito dimenzije :D
Spoiler! --Click here to view--

Edited by Uma, 25 July 2009 - 14:06.


#6 strudla

strudla
  • Members
  • 18 posts

Posted 26 July 2009 - 18:58

Jedna od najvecih fabrika duseka/madraca u Evropi je u Bujanovcu. Simpo tamo proizvodi sve vrste madraca pod imenom Simposan, vise od 20ak modela, ukljucujuci i one sa tzv. memori penom (materijal poslednje generacije koji koristi Tempur), kao i one klasicne sa oprugama. Razlicite debljine i tvrdoce, sa razlicitim antialergijskim "gornjim" materijalima, koji mogu da hlade, greju, unistavaju grinje, ... Znacajno su unapredli tehnologiju u poslednje dve godine. Nekoliko modela, onih najboljih, radi za IKEA vec godinama. Cene sasvim pristojne.

#7 Uma

Uma
  • Banned
  • 3,320 posts

Posted 26 July 2009 - 20:43

Jedna od najvecih fabrika duseka/madraca u Evropi je u Bujanovcu. Simpo tamo proizvodi sve vrste madraca pod imenom Simposan, vise od 20ak modela, ukljucujuci i one sa tzv. memori penom (materijal poslednje generacije koji koristi Tempur), kao i one klasicne sa oprugama. Cene sasvim pristojne.

Pred Novu godinu kupila sam jastuk "simpen" baš u Simpu ( na poleđini etikete piše (MEMORY, Anatomski jastuci), pre toga sam obilazila TV šopove, isprobvala, ispipavala, imam utisak da je sve to isto, a što kažeš bili su jeftiniji od "tempura", "kontura", "memosana", pa zašto onda ne uzeti, a uz to je i domaći proizvod. Rade ih u 3 veličine, srednja mi je bila sasvim dovoljna, od dimenzija jastuka zavisi i visina uzglavlja ( postoji "muška i ženska strana" odn. viša i niža), pa treba dobro isprobati pre kupovine. Jastuk je 30 x 45 cm, a uzglavlja 9 i 11 cm ( sama sam merila, pa je moguće da nije u milimetar :D ). Ima svoju jastučinicu, ali ja stavljam kupovne, malo su veće, što ne smeta. Prodavac mi je naglasio da postoje jastuci sa pamučnom i sintetičkom jastučnicom, razlika u ceni je minimalna, ne veća od 50 din., naravno ja sam uzela pamučnu.
Jastuk je sasvim OK, ja vam preporučujem da pre nego što naručite neki od jastuka "iz fotelja" ( u Bgd.-u postoje i prodavnice koje prodaju robu koju imate u TV šopovima, pa mi je to omogućilo da ih poredim ) prošetajte do Simpa u svom gradu :ph34r: .
Edit :
http://www.simpen.bi...hp?page=contact
Tražila sam još nešto i naiđem na diskusiju od prošle godine :)
http://forum.b92.net...showtopic=49724

Kupila sam jastuk "simpen", proizvodi Simpo. Ima ga u 3 dimenzije
36 x 13/10 x 53
31 x 9/7 x 46
26 x 7/5 x 38
Uzela sam ovaj koji sam boldovala ključna dimenzija je ova u sredini 9/7, gde prvi broj pokazuje visinu manje izbočine, a drugi veće ( poznato i kao ženska i muška strana ).
Merila sam svoj stari jastuk, toliko je propao i stanjio se da mu je visina na kojoj sam spavala bila svega 5 cm na sredini, pa računam ovaj će odgovarati.
Košta 1805 din.
Inače, piše sve što i na drugim : MEMORY FOAM, NASA... bla, bla.
Kao što sam pisala već 12 godina spavam na ovakvim jastucima, nedavno sam probala "normalan" jastuk od perja i činilo mi se da mi je glava na vrhu Himalaja, a noge u podnožju, nije bilo teorija da zaspem, kao da sam sedela.


Edited by Uma, 26 July 2009 - 20:56.


#8 šarloakrobata

šarloakrobata
  • Banned
  • 1,617 posts

Posted 29 July 2009 - 11:19

Evo i prvih utisaka...

Madrac sam postavio na flex drvene letvice, možda mi je zbog toga malo mekši nego što bi trebalo. Osjećaj je fakat drugačiji od svega onoga što sam do sada isprobao po pitanju spavanja i leženja.

Nije mi najpogodniji za spavanja na leđima, izjutra osjećam bolove u donjem dijelu leđa (ne prave bolove, već više onako kao neko podsjećanje da imam taj dio tijela). Sa tim i inače imam problema, ne volim dugo stajati na istom mjestu (moraću poraditi i na anataomskoj obući - cijelo ljeto nosim japanke). Spavanja na boku je ekstra stvar - oduševljeva.

Nabavio sam i dormeo jastuke sa memory pjenom i vrijede novca koji sam izdvojio.

Žao mi je što nisam znao da Simpo radi ove nove hajt tek madrace i jastuke, ne bih se dvoumio.

#9 Treba_da_se_cisti

Treba_da_se_cisti
  • Members
  • 458 posts

Posted 04 August 2009 - 22:33

Sarlo brate to je i do godina, ne samo do madraca. Stari se. Cim ujutru ne mozes da ustanes iz kreveta bez zvucnih efekata znaci da gidine sustizu :ph34r:.
Madrace kazu eksperti treba menhati svakih 7-9 godina.Da sam u Srbiji sigurno bih se opredelila za domaci proizvod.

#10 djordja

djordja
  • Members
  • 8,095 posts

Posted 08 August 2009 - 09:25

E ovako. Muz i ja pre nekoliko godine kupili skupe Bayerove duseke, veci deo je od one pene sto ima supljine po visini (u formi valjaka) a gornji, tanji deo je od memorijske pene. Ali ono sto nas je opredelilo je ustvari navlaka za dusek (sve te pene su manje-vise iste). Ta navlaka je fenomenalna, poprilicno debela, a opet lagana i naravno 100% pamuk. Skida se jednostavno i pere u masini, a osusi se za jedan dan.
Proizvodjac tvrdi da ta navlaka ne propusta grinje, tj. kad je operes, kao da si kupio novi dusek. Krevet vec od ranije ima te neke letvice (dusek se jedino i sme staviti na letvice), nije to pravi latoflex ali jeste nesto slicno. Jastuk imam dormeo onaj sto izgleda kao sedlo, sa visom i nizom stranom i super mi je taj jastuk.
E sad, o udobnosti duseka. Malo je tvrdji i savrseno nam odgovara i budimo se u relativno dobrom stanju (obzirom da smo oboje arhitekte, to stanje naravno ne moze da bude idealno :ph34r: ).
To je sto se tice duseka koji uopste nisu jeftini.
Al' ima i druga prica. Za staru kucu koju imamo na selu i oko koje smo se istrosili renovirajuci je, kupimo umesto duseka najobicniji sundjer (u nekoj rupi od radionice u Vojvode Stepe). Posto je bilo raznih sundjera a mi nismo znali koji treba, odlucimo se kao po nekoj logici za sundjer debljine 20 cm i tvrdoce kao oni koji se koriste za namestaj i ispadne da je taj sundjer tvrdji od bilo kog duseka (tesko je oceniti tvrdocu kad kupujes sundjer na taj nacin). Rodjaka nam sasila navlaku od nekog debelog pamucnog materijala koji smo kupili na kilo i to tako da se moze skidati i divota. E ljudi, nigde lepse ne spavamo nego ta tom improvizovanom duseku. Na pocetku nam je bilo malo cudno jer je bas tvrd, ali posle se ispostavilo da ne moz' biti udobnije. Ujutro ustajemo ko pticice.
Tako da sva ta prica oko tih nekih novih vasionskih materijala cini mi se nema nikakve veze. Mislim da je samo bitno odabrati pravu tvrdocu i da se dusek ne deformise i to je to.

#11 šarloakrobata

šarloakrobata
  • Banned
  • 1,617 posts

Posted 11 August 2009 - 06:58

Priča je dobila novi zaplet. Dormeo je vraćen prodavcu. Iskoristio sam opciju da isprobam madrac i da ga vratim ukoliko mi ne bude odgovarao, a Dormeo Memory mi definitivno ne odgovara - premekan je. Novac je uredno vraćen.
Odlučio sam se za najtvrđi Simpov madrac - nautilus. Osnovni razlog - imali su ga na stanju. Dobijam ga danas.

... slijedi nastavak.

#12 zcurcic

zcurcic
  • Members
  • 617 posts

Posted 12 August 2009 - 11:13

supruga i ja smo u istoj situaciji, prva spavaca soba.
krevet koji smo kupili je napravljen od parene bukve, a dusek je postavljen na letvice, nisu latex. dusek za koji smo se odlucili je medikot, ili da napisem ona je odlucila. ima letnju i zimsku stranu, ispunjen je poliuretanskom penom 15 cm, gustine 30kg/m. posle dva spavanja ne izgleda lose, nista me ne boli, jedini je problem sto moram da ustanem u 6 i 20 zbog posla.

#13 Deda Miloje

Deda Miloje
  • Members
  • 176 posts

Posted 31 January 2011 - 20:49

znam, nisi kul ako nemas nasa memory dusek/jastuk, ali memorijske pene i ostale poliuretanske pene su izuzetno kancerogeni materijali!

steta sto je sve teze naci prirodan dusek. latex moze da prodje ali i u njega trpaju razne hemije, ovde kod nas ima 20% prirodnog kaucuka iako kazu da je 100% prirodan.

#14 Deda Miloje

Deda Miloje
  • Members
  • 176 posts

Posted 02 February 2011 - 14:16

http://lmgtfy.com/?q... matress cancer

#15 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 10 February 2011 - 04:07

...

...



Ништа није здравије од стеничаве и бувљиве сламарице.

Нема страха ни од зрачења.

...