Jump to content


Photo
- - - - -

tragicna tema


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
119 replies to this topic

#1 APACH

APACH
  • Members
  • 758 posts

Posted 27 May 2009 - 21:52

Beba moje rodjene sestre od 16 meseci je pod napadom galopirajuceg meningitisa zavrsila pretprosli Cetvrtak u komi. Tri dana su je roditelji vodili kod nadobudnih lekarki koje su tvrdile da se radi o vir. infekciji respiratornih organa i na molbe moje sestre da ucini nesto povodom uporne temperature od 40 stepeni prokomentarisala je da to `tako treba`, `sta hocete majka , skinuli ste je na 39`. Bebi su samo prebrojavani leukociti koji su bili u redu a niko od nadobudnih gospodja pedijatara iz Doma zdravlja nije uradio leukocitarnu formulu,analizu urina ili celokupnu krvnu sliku i biohemiju koji bi pokazali prisustvo podlog pneumokoka a ni pedijatrijski neuroloski pregled koji bi izazvao sumnju.. Nakon 3 takve posete kod lekara koji ne daju pet para na molbe majke da ucine nesto i ubedjivanja da je `sve u redu i da ne treba paniciti` dete je odvedeno u Tirsovu gde je odmah primljena i nakon savijanja njene glavice dezurna lekarka izjavljuje da se najverovatnije radi o meningitisu. Cekajuci prijem u bolnicu, beba, nase malo zlato, prestaje da dise na rukama svoje majke. Reanimirana je ali njen mozak ne funkcionise tj ne upravlja osnovnim funkcijama pa masine simuliraju rad njenog malog srca i pluca vec 13 dana.

Apsolutno sve lose vesti koje se mogu dobiti su vec dobijene ukljucujuci i sepsu. U pretprosli Petak je dobra vest bila da su je malo ugrejali i da joj se povratila boja mada je to efekat elektricnog cebeta.

Bila je na jos jednom skeneru, kako rekose njen mozak ima aneurizme i pomesanu sivu i belu masu. Rekli su i da ce uciniti sve sto mogu ali i da cekaju trenutak.

Mama i tata joj se dobro drze koliko je to moguce. Srce mi se cepa od pogleda na njih.

Iako nasa nada i vera ne jenjavaju svesni smo sansi ali ne mozemo zanemariti cinjenicu da se beba hrabro bori vec 13 dana i respektovacemo i boricemo se za zivot u ma kom obliku se pojavio ili preovladao. I dalje cekamo i nadamo se da ipak sanja san o zivotu.

Ja konkretno ne mislim da su doticne gospodje iz Doma zdravlja losi lekari ili losi ljudi. Ali mislim da pate od sindroma nezainteresovanosti i neodgovornosti karakteristicnog za ljude koji rade u primarnoj zdravstvenoj zastiti mada cvrsto verujem da odgovorni izuzeci postoje. Takav nacin rada uskratio je nasoj bebi mogucnost rane dijagnoze koja je u slucaju ove bolesti jako bitna i koja bi nasem zlatu dala bolje sanse da se izbori sa bolescu i bolje sanse da odraste kao normalno dete.

Poslednja vest od danas je da je bebi otkazala funkcija bubrega i da ima 20 otkucaja srca u minuti. Receno nam je da cekamo trenutak a roditeljima dozvoljavaju da je vide na 5 minuta.

Slika bebe iz sretnih vremena stoji na temi o bebama.


Smatram da ovakav nacin rada primarne zastite zasluzuje medijsku paznju kako se i ostalim ljudima i deci ne bi desavale iste i slicne stvari– jednostavno niko drugi nije zainteresovan.

Ukoliko moderatori smatraju da je ova tema previse za nasu stvarnost neka je obrisu, razumecu.



:ph34r:

#2 alberto.ascari

alberto.ascari
  • Members
  • 28,756 posts

Posted 27 May 2009 - 22:02

Držite se, želim vam puno sreće. Sad sam je opet pogledao, preslatko detence.

#3 John Finn's Wife

John Finn's Wife
  • Members
  • 3,242 posts

Posted 27 May 2009 - 22:06

Mukica mala. :ph34r:
Nadam se da ce se izboriti i izaci iz ove teske situacije kao zdravo dete. I da bude jaka onoliko koliko je slatka, lutkica jedna.

#4 Rahel

Rahel
  • Members
  • 5,435 posts

Posted 27 May 2009 - 22:12

Strašno. Ne znam šta bih napisala a osećam potrebu da se nekako oglasim.

Imam izuzetno dobro iskustvo sa lekarima u Tiršovoj - nadam se da će biti u prilici da pomognu i vašoj srećici. Držim palčeve.

#5 APACH

APACH
  • Members
  • 758 posts

Posted 27 May 2009 - 22:19

hvala svima. Lekari u Tirsovoj su sjajni a one bahate iz domova zdravlja koje dovode do ovakvih situacija treba na lomacu.

#6 Vesna

Vesna
  • Sleepers
  • 18,721 posts

Posted 27 May 2009 - 22:24

lekari u tiršovoj su pomogli mnogima, medju njima i mom detetu.
iskreno se nadam da će ova priča postati samo ružna epizoda u bebicinom životu. :ph34r:

#7 steins

steins
  • Members
  • 7,357 posts

Posted 27 May 2009 - 23:01

nemam reči,....najiskrenije sam zgrožen i pune su mi oči suza,........ako išta znači izvinjavam se u ime svojijh kolega iz branše,.....na žalost naše greške su najčešće najtragičnije moguće.....zato i jeste tako teško baviti se ovom profesijom.....

#8 APACH

APACH
  • Members
  • 758 posts

Posted 27 May 2009 - 23:06

video sam to u ocima lekara u Tirsovoj. Hvala ti, iskreno.

Edited by APACH, 27 May 2009 - 23:07.


#9 Schmeling

Schmeling
  • Banned
  • 4,275 posts

Posted 28 May 2009 - 00:32

Teshko je zaista bilo shta pametno napisati na ovoj temi. Ja sam takodje imao jako loshe iskustvo sa pedijatrima u Domu zdravlja; zaista, chini se da ti ljudi rutinski barataju sa 4-5 dijagnoza, pa ako se ispostavi da jeste neshto od toga (a u 99% sluchajeva jeste), onda svi srecni i zadovoljni. No, ako je rech o onom 1%, dolazi do tragedije. Na nesrecu, njihov strah, pa mozhda i sujeta onda odigraju svoju ulogu, pa nikako nece da priznaju da su pogresili. Moj savet (na zhalost iz lichnog iskustva): ako sumnjate, makar i malo, da vashe dete ima problem koji izlazi van onih 4-5 dijagnoza, insistirajte na Tirshovoj ili Institutu Majka i dete, pa i po cenu da se posvadjate sa svima u Domu zdravlja (a verovatno hocete).
Apach, suze su mi krenule dok sam chitao tvoj post. Shta drugo da ti kazhem.

#10 steins

steins
  • Members
  • 7,357 posts

Posted 28 May 2009 - 08:54

Iz ličnog iskustva mogu da kažem da je najveći problem sa lekarima iz DZa sujeta,....pod jedan uvek žele da se dokažu onima iz velikih bolnica da su jednako dobri, pod dva, uvek se plaše kako će oni "iza njih" reagovati ( da ne postanu predmet ismejavanja zbog loodih dijagnoza ). I zato uvek drže svoj mozak na "linearno" i teško im je da misle izvan uskih okvira svakodnevnice. To svodi medicinu na automatizam, a to je mnogo opasno.

Ja sam svojevremeno čak dobio i kaznu od direktora jer sam na osnovu kliničke slike i anamneze poslao čoveka na infektivnu kliniku. Doslovce mi je (direktor) rekao.."..i ti misliš da si mnogo pametan pa si uspeo da nadješ lajmsku bolest, sad treba da mi se smeju oni iz kliničkog centra, jel da?". Samo sam rekao da je bolje da sto puta pogrešim nego da jednom budem u pravu a da ne odreagujem........naravno da sam omah sutradan otišao na infektivnu kliniku i razgovarao sa mojim profesorom tamo koji mi je potvrdio da sam ispravno uradio......jer da sam slučajno bio u pravu, a nisam odreagovao, čovek bi koliko za mesec dana upao u insuficijenciju bubrega i verovatno brzo umro.....ili ostao invalid....a to u svim "normalnim državama" spada pod grešku lekara.
Nekoliko meseci kasnije moj kolega je gotovo ubio ženu, jer joj je, "linearno" razmišljajući, dao injekciju Diklofena zbog bolova u stomaku i rekao "idi kući, prehladila si se pa te bole jajnici", a ispostavilo se da je njoj ustvari pukao čir.........:ph34r:

#11 cyberwor/L/d

cyberwor/L/d
  • Members
  • 12,762 posts

Posted 28 May 2009 - 08:55

U blizoj familiji se desilo da je beba sklopila svoje okice zauvek. Bez potrebe. Zbog necije neazurnosti. A posle je bilo kasno. Citajuci ovo vratio mi se feeling. Znam koliko je to strasno. Znam koliko je teska ona neizvesnost dok danima gledas kako se ono sto ti je najdraze muci da prezivi.

Ja zelim najiskrenije i iz sve snage da se ovo nejako medeno stvorenje izvuce iz ove krize. Molim te, drzi nas a jour!

#12 rory

rory
  • Members
  • 2,989 posts

Posted 28 May 2009 - 09:24

Preživeo sam licno tu situaciju. Pola bolnice u mom gradu se snebivalo i iznosilo kojekakve nebulozne pretpostavke dok rodjaka koja radi kao sestra na infektivnoj klinici nije posle jedne rečenice telefonom postavila dijagnozu. Možda nisu bili na času kad se pominjao meningitis. Nivo amaterizma po lokalnim bolnicama je neverovatan, za ove u KBC sve pohvale. Nadam se da ce se beba potpuno oporaviti.

#13 steins

steins
  • Members
  • 7,357 posts

Posted 28 May 2009 - 11:49

Preživeo sam licno tu situaciju. Pola bolnice u mom gradu se snebivalo i iznosilo kojekakve nebulozne pretpostavke dok rodjaka koja radi kao sestra na infektivnoj klinici nije posle jedne rečenice telefonom postavila dijagnozu. Možda nisu bili na času kad se pominjao meningitis. Nivo amaterizma po lokalnim bolnicama je neverovatan, za ove u KBC sve pohvale. Nadam se da ce se beba potpuno oporaviti.


ne radi se o amaterizmu, radi se o pre o onome što sam gore napisao rori, .....niko neće da zagrize, posao lekara i jeste najodgovorniji zbog dijagnostike,..jer da bi znao kako nešto da lečiš moraš prvo da znaš šta da lečiš,evo upravo mi je iz kuće izašao čovek koga već mesec i kusur dana leče od "problema sa kičmom" pri čemu su mu napravili i veliki problem sa dijabetesom ( zbog kortikosteroida) a on ima reumu da šljašti....zglobovi na rukama su mu toliko krivi da ne može čašu da uhvati, a laboratorijske analize ( koje su ošle through the roof ) su pripisane verovao ili ne, pokvarenom zubu.

Na žalost, što se tiče bebice, mislim da je vrlo loša prognoza :ph34r: daj bože da grešim.......ali ako otkazuju bubrezi onda to nije nikako dobro......ajd da se nadamo da će da izadje na dobro.........i da ću ja da ispadnem pesimista......

#14 Vesna

Vesna
  • Sleepers
  • 18,721 posts

Posted 28 May 2009 - 11:52

Na žalost, što se tiče bebice, mislim da je vrlo loša prognoza :ph34r: daj bože da grešim.......ali ako otkazuju bubrezi onda to nije nikako dobro......


ne želim u ovo da verujem. :)

#15 Gogy

Gogy
  • Members
  • 7,469 posts

Posted 28 May 2009 - 11:58

Očito je ta razbibriga lekara neka zarazna stvar. :)
Evo, baš su ovih dana u Sloveniji u javnost doprla dva smrtna slučajeva, gde je krivda bila na lekarima, koji su nonšalantno postavili diagnozu.
I tu se sve više priča o tome, kako doktori baš olako diagnosticiraju, u najviše primera, neke sezonske bolesti. Kad nadolazi vreme gripa, 80 % slovenaca, koji dođu do bolnice, boluju zbog njega. KAd je sezona viroza, gle čuda, većina pacienata je poslata kuči sa uputstvima kako preboleti virozu... :ph34r: I tako dalje.

Ajd, da bar malo 'opravdamo' doktore - možda deo krivice snose i osiguranja, koji sve rigoroznije prate svaki nalog za specialistu. Svaki recept se pomno proverava pa i doktori doživljavaju pritiske, nepodobne za njihov posao. Ali, ipak, kad se desi nešto takvo, kao gore opisano, nema tog opravdanja.

I mene je srce zabolelo čitajuči ovu kalvariju i iskreno se nadam, da sve prođe dobro. Nema gore za roditelja nego kad gleda, kako njegovo dete pati i boluje. :D

Edited by Gogy, 28 May 2009 - 12:00.