35. И пред Њега дођоше Јаков и Јован, синови Зеведејеви, говорећи: Учитељу! Хоћемо да нам учиниш за шта ћемо Те молити.
36. А Он рече: Шта хоћете да вам учиним?
37. А они Му рекоше: Дај нам да седнемо један с десне стране Теби, а други с леве, у слави Твојој.
38. А Исус им рече: Не знате шта иштете: можете ли пити чашу коју ја пијем, и крстити се крштењем којим се ја крштавам?
39. А они Му рекоше: Можемо. А Исус рече им: Чашу, дакле, коју ја пијем испићете; и крштењем којим се ја крштавам крстићете се;
40. Али да седнете с десне стране мени и с леве, не могу ја дати него којима је уготовљено.
Pozdrav Cekic,
Hvala na odgovoru. Kao sto sam ti vec opisao ja gradim neku sliku o Isusu Hristu. Sad trenutno imam bar pet primera iz Jevandjelja kojima bih mogao da potkrepim moje interesovanje za to sto vi obelezavate Memorijal ili Veliki Petak
Da ne bi bilo neke zabune, ovo sto ovde pisem je samo moja ideja. Razmisljao sam kojim stihovima bih najbrze mogao da ti objasnim na sta mislim, I to je ovih sest citiranih stihova. Znaca braca Zevedejevi mole Isusa da budu sa leve i desne strane u slavi Njegovoj.
Sta je slava Isusa Hrista. Ako bi izvrsili neku anketu sa pitanjem: “Koja je prva asocijacija kad se spomene Isus Hrist?” po mom ubedjenju 99 procenata ljudi bi odgovorilo RASPECE. Dozvoljavam drugacije vidjenje, ali citao Bibliju po slovu ili po duhu ili je uopste ne citao, svi mi vidimo RASPETOG HRISTA.
I sta je zanimljivo. U 40.stihu Isus odgovara braci da im ne moze dati to sto oni traze, vec da ce u slavi Njegovoj sa Njegove leve i desne strane biti oni kojima je ugotovljeno. Znamo svi ko je to bio.
Nesog mi je malo detaljnije pojasnio kako JS gleda na to i nema nikakvih nejasnoca. Normalno, jos uvek je to u kratkim crtama, ali hocu da kazem da nije ni za kakvu osudu to sto vi radite.
Ako imate neki komentar na ovo sto ja pisem voleo bih da vidim.
Pozdrav svima.
Branimire, uz pozdrav tebi i ostalima, evo kraćeg komentara. U međuvremenu sam samo pratio tok diskusije.
Kad se radi o slavi Hristovoj, radi se o malo širokoj temi, ali hajde da se usresredimo samo na ono na šta misle dva učenika u tekstu koji si citirao.
Veliki petak, odnosno dan stradanja nije proslavio Isusa Hrista, više je to Njegovo vaskrsenje. Aii Njegova slava tek dolaz i. To je vreme kada će On doći sa svetim anđeilima i predstavnicima mnogih svetova iz svemira na zemlju, gde će osnovati svoje carstvo (kraljevstvo) i gde će vladati kao suvereni vladar zauvek. Na to doba, i na tu vlast misle učenici, sinovi zavedejevi i njihova majka. Možda im pojedinosti u vezi tok carstva u tom istorijskom trenutku nisu bile jasne, međutim, naslućivali su na osnovu Reči Božje da će jednog dana Isus, koji je još uvek sa njima u ljudksom telu i odelu, biti proslavljen i postavljen za cara cele zemlje. To će biti stvarna i svima vidljiva vlast na zemlji, to će biti carstvo slave o kome sam poodavno pisao. To je društveno uređenje gde je najvažniji zakon zakon ljubavi, gde su svi odnosi samo različita manifestacija nebeske, istinske i bezuslovne ljubavi. Tada će se ostvariti reči proroka koji je u viziji video da Isaija 14.7.
'Sva zemlja počiva i mirna je;
pjevaju iza glasa'.
Inače, pitanje vlasti nad zemljom je interesantno sa teološke i etičke strane, mislim da zaslužuje detaljniju analizu, možda nekom prilikom, ako ima interesovanja možemo da otvorimo tu temu.
Edited by miki2zivot, 02 July 2012 - 20:54.