...
...
Ajde da krenem ostro.
Gde su ti bile oci kad si se zenio? Niste bili iz istog mesta, nisi znao za njen "porodicni bekgraund"?
Hebiga, hteo si da budes "spasilac", da je otmes iz kandzi "zle okoline", - a pretvorio si se u "parnicara"?
Jednom recju - sam si sebe doveo u ovu situaciju.
Kriv si jer si dozvolio da te zla zena ubaci u svoju osvetnicku masinu, da ti pije krv na slamcicu i da te, sto bi se narodski reklo "ustroji", kaznjavajuci te zbog nekih njenih neispunjenih fantazija, to jest, elementarne zhemske seljacke naukosti. Mozda se osetila ugrozena od tvoje okoline? Mozda si se i ti oslonio na neku inerciju, pa kad ja ona htela da privuce paznju kaznjavajuci dete, ti si to resavao na pogresan nacin, odvodeci ga u drugu sobu, sto je kod nje izazivalo jos veci bes?
Sa druge strane, dao si se u ruke jednom propalom pravnom sistemu, inerciji i indiferentnosti spram ljudskih sudbina.
Nista ti neces postici, osim da uzmes motku u ruke, sto ti ne savetujem jer bi tako najvise kaznio sebe i dete.
Kao neko ko je dva puta sretno razveden i imao 1,5 slucaj slican tvome (mi nismo iz V. Plane) moj ti je savet sledeci.
Kloni se bivse.
No, napisi joj "pismo o namerama" i uruci preko advokata, ili postom, s povratnicom.
Reci joj da se povlacis iz svih tuzbi zarad deteta. I dodaj sve sto treba. Ali bez optuzbi, kuknjave i pretnji.
Budi kul.
A onda se povuci. Nemoj navaljivati da vidis dete. Promeni posao / firmu, preseli se iz V. Plane.
Nadji neku drugu, pristojnu - ali ovoga puta pazi sta radis.
Pocni da zivis svoj zivot.
Redovno salji alimentaciju, pa i male poklone. Sve to evidentiraj.
Kada se ti izmestis, pritisak u tom loncu, koji je ona vestacki stvorila mora ili da dovede do pucanja, ili ce jednostavno izdusiti.
Samim tim nestace taj konstruisani mehanizam zastite i borbe protiv neprijatelja. Odjednom ce pasti "opsada oko grada". Bice prepustena samoj sebi, a i dete ce imati mogucnost da u vecoj meri spozna s kim je. Ceka ga skola, tamo su druga deca i ucitelji i psiholog, tamo je okolina, tamo je "selo", a glasine se brzo sire.
Napravi malu "obavestajnu sluzbu". Pusti koju pozitivnu glasinu o sebi. Zenis se, ocekujes dete ...
Hebiga, momce, to je rat. Nisi ni prvi, ni poslednji.
Brzo ce se osetiti da je prevarena, da joj je na pleca "za kaznu natovaren teret", nastavice da besni i da se rita, ali to nece moci da traje vecito. Osim ako nije toliko luda da joj nema leka, ali ti tu onda nemas sta da ocekujes. A i njena okolina ce lagano poceti da se hladi i da joj prebacuje i ispostavlja racune. "Raspustenica sa detetom"? Ti i sam znacis sta ta izandlaja floskula znaci u maloj sredini.
Da je dete zrtva - jeste, sto ne znaci da ti treba da spavas u kerecoj kucici u njihovom dvoristu.
Pa ona zudi samo za tim, da te kazni i ugazi u zemlju jer si je "izneverio", a dete joj je sredstvo i oruzje.
To je jedan nesretan zhemski manijak.
Drugo, ovo je jedno zaostalo i patrijarhalno drustvo, gde si, u tvom slucaju, imao samo dva izbora: ili da je redovno bijes kada dodjes kuci, dok ne pobegne, sto je vise nego odvratno, ili da trpis njenu zlocu i poremecenost, sto je vise nego neprihvatljivo.
Srecom izabrao si da budes normalan. Sada ti samo preostaje jos jedan korak napred.
Pa jos jedan. Igraj na vreme. Ono je na tvojoj strani.
Mozes samo zamisliti koliko ima takvih situacija gde se pametniji izmakao u stranu da ne bi detetu pravio vecu stetu, da pristane da podnese posledice. Ali ne da se odrekne svog zivota.
A ovo oko sudova - zaboravi. Ne bacaj pare i vreme.
Mozda gledas onog Cezara Milana, Dog Whisperera?
Obrati paznju - svi nasi problemi za "ljubimcima" su u nama, a ne u njima.
PS.
Ima jedan problem koji sam odmah primetio.
Vi ste ziveli u zajednici u tvojoj kuci sa tvojima (sto je velika greska).
Sada ona zivi bez tebe u svojoj kuci sa svojima (tek to je katastrofa).
...