Jump to content


Photo
- - - - -

Vlasi/Vlahi/Vlaji u Srbiji, Bosni, Hrvatskoj, Crnoj Gori...


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
132 replies to this topic

#61 teroreticar

teroreticar
  • Members
  • 1,374 posts

Posted 26 March 2009 - 23:16

Ti nisi istoricar ti si romanticni istoricar...izvini, ali tvoje novele su ipak vise stvar fikcije nego cinjenica ali ipak lepo je i sanjati otvorenih ociju...


Ja "romanticni historicar" a ti spominjes nacije (produkt 19. vijeka) i premjestas ih u srednji vijek. :ph34r:

Jeli tebi uopste dobro?

#62 teroreticar

teroreticar
  • Members
  • 1,374 posts

Posted 26 March 2009 - 23:18

@teoreticar @ tutankamon
Bla bla bla bla bla bla....
Ukratko nemate pojma o cemu pricate...Dovidjenja...Ne zelim da vama ulazim u diskusiju o tome ko je stariji.....Svako neka uzme ono sto mu se svidja.....Zbogom....


Da budemo korektni, ovdje sam (barem od onog trena u kojem sam se ukljucio u diskusiju) "pricao" samo ja, a ti si si reko poneku, dok je tutankamon samo (da izvinete) srao bez veze.

#63 DonJuan

DonJuan
  • Members
  • 21,299 posts

Posted 28 March 2009 - 09:41

To je najpoznatija naucna firma koja se bavi biogenetikom u EU - a EU ih i finansira. Koliko su ozbiljni, ne znam, nemam pojma o biogenetici ali neke stvari su po meni veoma logicne. Slaveni su u biti (barem sto se Bosne tice) zamjenili Avare dok je zateceno ilirsko-romansko stanovnistvo ostalo u podanickom polozaju pri cemu je asimilacija bila neminovna. Slicno se desilo i sa stanovnistvom kojeg su turska plemena zatekla pri naseljavanju Anatolije. Danas su to sve Turci. Kontas?


Ne ide to bas tako, ali dobro, ako zelis da verujes da je tako onda neka i bude...Vecina dansnjih Turaka vodi poreklo iz Azije, a iskreno teskoe je verovati da je jedan narod preko noci izgubio sva svoja obelezja, ukljucujuci i jezik i postao drugi, posebno sto se tako nesto nije desilo na teritorijama koje su bile pod turskom upravom u Evropi, a cak nije ni na teritoriji u Aziji koji su po mentalitetu i obicajima blizi andaluzanskim turcima (Arapi u Palestini recimo)....

Ne bih rekao da je gubljenje vremena, ako nista drugo onda nam bar na jedan veoma jasan nacin pokazuje da rasizam nema smisla - svi smo mjesavina svega i svacega. I to je po meni kul.

Sve je to kul, osim sto je to samo malo modifikovana nacisticka teorija upakovana u oblandu multinacionalzma.Nocna mora. Vrati se unazad i pogledaj kako su Nemci objasnjavali poreklo arijevskih naroda i nacices razlike samo u detaljima. Gledao sam na HTV-u pre neki dan nekog njihovog naucinka kako objasnjava kako je gen u Hrvatskoj i u Bosni medju nastarijima u svetu. Ja sam se izgleda lazno ponadao da se prica sa kraja devedesetih nece preneti u 21.vek, ali eto prevario sam se.....

Pitanje je sta je to uopste srpski jezik? Varas se naime da su ljudi ovo sto mi danas govorimo govorili i prije 300, a kamoli 1300 godina. Vuk je dosao u Bosnu, "pozajmio" iz narodnog bosanskog govora neke osobine, nazvao ih "srpskim", sve to fino standardizovao i eto..skuhan srpski jezik.

Uopste pitanje nije sta je srpski jezik, to se tacno zna i ne vidim sta hoces da dokazes ovom recenicom. Srpski jezik kao i svi jezici na ovim prostorima su podgrupe slovenskih jezika, i tu nema nikakvog prostora za diskusiju. Ako ti meni hoces da kazes da su jezici kojima pricaju Srbi, Hrvati, Bosanci ili Slovenci, romanizovana slovenska varijanta, moraces da mi das neki lingvisticki dokaz, posto zaista meni ne pada na pamet nikakva slicnost. Sto se tice Vuka, on nikada nije krocio na teritoriju Bosne tako da i jezik nije mogao da "pozajmi". Jezik koji je kasnije priznat kao srpski knjizevni jezik je jezik koji je bio dominantan na teritoriji tadasnje Srbije. Vukovi protivnici, i oni koji su se zalagali za ocuvanje staroslovenskog kao knjizevnog jezika su Vuka optuzivali za podmetanje crnogorsko-hercegeovackog narecja, sto je i logicnije, jer je samo Vukovo poreklo sa severa Crne gore, a i Jadarski kraj u kojem je ziveo je u stvari kolonizovan sa tih podrucja. Bilo kako bilo, reforma srpskog knjizenog jezika nije pocela od Vuka nego se on nadovezao na ranije lingviste koji su radili nat om projektu Mrazovic, Dositej Obradovic, i tako dalje...da se sada sa time ne zamaramo. Jezik koji se govorio u Srbiji u tom periodu je manje vise jezik koji se i sada prica. Sto se tice jezika koji se pricao vekovima pre Vuka, jeste se razlikovao jer je vise bio blizak sa ostalim slovenskim jezicima. Imas pisana dokumenta iz tog perioda pa ti uporedi, ali ni malo cak ni po nagovestaju nije podsecao na neki romanski ili ilirski jezik. Po dolasku turaka u jezik su dodati turcizmi, koji su u sustini popunili rupu u recima koji nisu postojali u tadasnjem slaveno-serpskom....Bosnaski, Hrvatski, Srpski imaju totalno istu bazu, tako da u sustini se i radi o istim jezicima, ali necemo sada o tome....

Da ne politiziram previse, dosta vlaskih izraza (pogotovo u toponomastici) se zadrzalo u Bosni i Hercegovini, u Srbiji pak ne.

Ovo nije tacno u samoj Srbiji (posebno istocnoj), imas mnogo izraza koji su vlaskog porekla, ali jedno je upotreba izraza, a drugo je jezicka osnova. Imas u savremenom govoru mozda i previse englesko/francusko/nemackih izraza pa to ne govori nista.

Ovo je dokazano stari. Osmanski izvori eksplicitno navode "eflak". Nisu oni njih zasebno navodili zbog toga sto im je stalo do toga da klasificiraju stanovnistvo srednjovjekovne Bosne po etnickim principima vec cisto zbog poreza. Dakle, mi imamo vec dobrim djelom obradjene izvore, i zna se sto posto da su Vlasi sudjelovali u i etnogenezi bosanskih Hrvata, i u nesto vecem djelu Bosnjaka, ali u ubjedljivo najvecem djelu danasnjih bosanskih Srba.

Turci su za sve slovenske narode koristili izraz Vlah. Taj izraz je koriscen pre svega na stocare (a Vlasi se jesu pretezno bavili stocarsktvom), ali je kasnije koriscen i pogrdno za sve neturke koji su se bavili om delatnoscu. Interesantno je da taj izraz nikada nije zaziveo kod andaluskih Turaka, izraz je uglavnom koriscen i rasprostranjen je kod islamizovanog stanovnistva na teritoriji Balkana. Termin je koriscen da za sve one koju nisu primili islam. Medjutim, interesantno je da je to zazivelo kao standardna uvreda (ne zbog Vlaha kao naroda nego zbog stocarstva), tako da i Dalmatinci Hrvate iz Zagore zovu Vlasi.

Nije to uvreda kada uzmemo u obzir vremenski kontekst o kojem govorimo. Ovo sto mi danas poznajemo kao narodnu svijest, etnicku, pa i nacionalnu pripadnost, nasi preci u srednjem vijeku nisu poznavali - poznavali su samo vjerske identitete.


Ovo nije tacno. Jeste vera bila jaka odrednica, medjutim, identitet naroda u tom periodu je pre sega bio vladar pod kojim su bili. Ne retko se desavalo da za vreme jednog vladara ceo narod predje u drugu religiju, pa se vrati u stvau, u zavisnosti sta je po verskom opredeljenju u tom trenutku vladar. Iz toga se i vidi da kod vecina vladara iz tog perioda, vera, tj religija bila pre svega deo politicke borbe i prevlasti.

Evo sta kaze Wikipedia o svemu ovome - inace izbjegavam da koristim Wikipediju kad se radi o ovako osjetljivim pitanjima, ali ovaj clanak je stvarno veoma dobar i precizan. Ne radi se konkretno o Vlasima.

Wikipedia nije pouzdana....Eto toliko....Ja bih voleo da ti meni das neki dokaz o ovome sto pricas, ali cini mi se da te je onaj deo o "pozajmljivanju' iz bosankog jezika od strane Vuka Karadzica dosta diskreditovalo. Moj ti je savet da pre nego sto kazes ovakve hrabre izjave da se ne podupires toliko na nacionalistke i nacistike izvore i da malo proucis materiju.....

Edited by DonJuan, 28 March 2009 - 14:15.


#64 Vjekoslav

Vjekoslav
  • Members
  • 11,278 posts

Posted 01 April 2009 - 13:57

moje postove/pitanja ova dvojica-trojica aktivnih historicara na "vlaskom topicu" apsolutno ne fermaju. :ph34r:

edit: :)

Edited by Vjekoslav, 01 April 2009 - 13:58.


#65 DonJuan

DonJuan
  • Members
  • 21,299 posts

Posted 01 April 2009 - 14:17

mene bi isto zanimala takva analiza, iako na obicaje i kulturu gledam malkic drugacije. jer, traziti autohtonost kulture nekog naroda, sto je postala opsesija nacionalnih ideologa posljednjih dvadesetak godina na prostoru bivse Jugoslavije, znaci ne shvacati sto kultura jest.
recimo, sto je s onim tetovazama sunca po bosanskim vukojebinama? el uopce ima jos zivih baba koje takve tetovaze furaju?
...
vidim, neki diskutanti pitaju sto je s jezikom. pa postavio sam na drugoj strani tvrdnju jednog hrvatskog filologa o nastanku novostokavskog dijalekta, buduceg standarda po Vuku. e sad, koliko ta tvrdnja stoji, a koliko je izraz jezikoslovne znanosti upregnute u ideoloske uzde rvackog naziona, takodjer moze (i treba) biti temom raspre. ja moram reci, kad vidim da nesto potpisuje Natasa Basic, takav znanstveni uradak uzimam s ekstra rezervom. volio bih zato procitati komentar nasih forumasa jezikoslovaca.
o "vlaskom pitanju", kako ga netko ovdje nazva, vrlo je tesko, rekao bih cak i nemoguce, argumentirano razgovarati. upravo zbog hrvatskih i srpskih (i madjarskih i rumunjskih i makedonskih i tako dalje) sluzbenih historiografija koje su vlasko pitanje koristile, i dalje ga koriste, u svoje nazionske svrhe. da se Vlasi ne dosjete, valjd.
e zato mene, osim glazbe, zanimaju i one tetovaze u nepismenih baba. sto je dakle s tim tetovazama?

Vlaška kultura (pričam o srbijanskim vlasima) je vrlo autohtona, i takva je vekovima unazad. vrlo je specifična i prepuna je kultova i tradicinalnih verovanja. Posebno mesto u njihvoj zajednici zauzimaju mrtvi i poštovanje mrtvih. Zanimljivo je recimo da kada god nešto poklanjaju, prvo to namene nekom umrlom, a zatim poklanjaju živoj osobi...Imaju vrlo zanimljive a po nekad i vrlo morbidne običaje (budjenje mrtvih na primer), ali vrlo vrlo specifične, koje ne postoje kod nijednog balkanskog naroda.
Ovde se pravi zablujda da je Vuk napravio standard jezika...On je samo preneo već postrojeći narodni jezik i pomogao da od njega postane književni, odnosno da se koristi u svakodnevnoj upotrebi. Vuk kada je radio gramatiku nije bio lingvista, prema tome, nije mogao ništa sam da osmisli, a uglavnom se nadovezao na ranije radove srpskih naučnika i lingvista. Interesantno je da je Vuk jedan deo svog života proveo u vlaškom kraju, tako da je i tek tako upoznat sa običajima iz tog kraja.
Za te tetovaže iskreno prvi put čujem :ph34r:

#66 Vjekoslav

Vjekoslav
  • Members
  • 11,278 posts

Posted 01 April 2009 - 15:42

el imas kakvu glazbenu numeru tih srbijanskih Vlaha? ak imas, okaci ju negdje, da poslusamo.

sto se kulta mrtvih tice, sta da ti kazem - moja pokojna baka je bila rodom iz Crne Gore, pa je svaki Bozji dan pocinjala oplakivanjem/naricanjem (citanjem osmrtnica u lokalnim vinkovackim novinama). jadna ona, jadna ona. i tako, jadna, dozivjela duboku, duboku starost. s tim sto joj je mozak u 98-oj radio savrseno, kao u tinejdzera.

za tumacenje tetovaza po bosanskim vukojebinama cemo onda zajedno pricekat objasnjenje nekog etnologa.

#67 DonJuan

DonJuan
  • Members
  • 21,299 posts

Posted 01 April 2009 - 22:20

el imas kakvu glazbenu numeru tih srbijanskih Vlaha? ak imas, okaci ju negdje, da poslusamo.

sto se kulta mrtvih tice, sta da ti kazem - moja pokojna baka je bila rodom iz Crne Gore, pa je svaki Bozji dan pocinjala oplakivanjem/naricanjem (citanjem osmrtnica u lokalnim vinkovackim novinama). jadna ona, jadna ona. i tako, jadna, dozivjela duboku, duboku starost. s tim sto joj je mozak u 98-oj radio savrseno, kao u tinejdzera.

za tumacenje tetovaza po bosanskim vukojebinama cemo onda zajedno pricekat objasnjenje nekog etnologa.


Youtube Video ->Original Video

Ako te bas zanima vlaska kultura i obicaji evo ti link...
http://www.paundurli...ovi/lpriveg.htm

Edited by DonJuan, 01 April 2009 - 22:24.


#68 Paralela

Paralela
  • Members
  • 1,061 posts

Posted 01 April 2009 - 23:01

Vlaška kultura (pričam o srbijanskim vlasima) je vrlo autohtona, i takva je vekovima unazad. vrlo je specifična i prepuna je kultova i tradicinalnih verovanja. Posebno mesto u njihvoj zajednici zauzimaju mrtvi i poštovanje mrtvih. Zanimljivo je recimo da kada god nešto poklanjaju, prvo to namene nekom umrlom, a zatim poklanjaju živoj osobi...Imaju vrlo zanimljive a po nekad i vrlo morbidne običaje (budjenje mrtvih na primer), ali vrlo vrlo specifične, koje ne postoje kod nijednog balkanskog naroda.
Ovde se pravi zablujda da je Vuk napravio standard jezika...On je samo preneo već postrojeći narodni jezik i pomogao da od njega postane književni, odnosno da se koristi u svakodnevnoj upotrebi. Vuk kada je radio gramatiku nije bio lingvista, prema tome, nije mogao ništa sam da osmisli, a uglavnom se nadovezao na ranije radove srpskih naučnika i lingvista. Interesantno je da je Vuk jedan deo svog života proveo u vlaškom kraju, tako da je i tek tako upoznat sa običajima iz tog kraja.
Za te tetovaže iskreno prvi put čujem :ph34r:


Zarad istine i preciznosti, ništa od ovoga nije radio Vuk, a pogotovo nije smislio Vuk. To je ideja Jerneja Kopitara, Velikog cenzora na Bečkom dvoru, koji je Vuka iskoristio za svoju ideju širenja austrijskih uticaja među Slovenima, naročito među onim Slovenima koji su se upravo oslobađali otomanske vlasti. Vuk jedva da je bio pismen pre nego što je upoznao Kopitara.

#69 DonJuan

DonJuan
  • Members
  • 21,299 posts

Posted 01 April 2009 - 23:33

Zarad istine i preciznosti, ništa od ovoga nije radio Vuk, a pogotovo nije smislio Vuk. To je ideja Jerneja Kopitara, Velikog cenzora na Bečkom dvoru, koji je Vuka iskoristio za svoju ideju širenja austrijskih uticaja među Slovenima, naročito među onim Slovenima koji su se upravo oslobađali otomanske vlasti. Vuk jedva da je bio pismen pre nego što je upoznao Kopitara.

Jel tako bilo? Izvini nesto sam zaboravio, ali ako ti kazes onda jeste, ne znam zasto ga je onda ruski car odlikovao za zasluge za slovenski narod i zasto je bio predsednik prve sve slovenske skupstine cini mi se 1848-te....Ali ako ti kazes da je tako onda je sto posto tako, izvini molim te sto sam ja neuk za te stvari, a i slabo zalazim na srBske sajtove....Ali hvala ti na informaciji, otvorio si mi oci....

Ipak moram da dodam....Ako ikoga mrzim to je onaj ko se busa u srpstvo a ne zna ni delic istorije svoga naroda. Da nije bilo Vuka i slicnih entuzijasta, srpsko kulturno nasledje bi bilo zauvek izgubljeno. Ne bi ste imali ni prilike da se secate kosovskog boja, u koji se isto busate, jel niko ne bi pamtio pesme kosovskog ciklusa. Mozda je tvoja Srbija u kojoj slepi guslari idu po Srbiji i uce istoriju i jezik Srpski narod, ali onda zivimo u dve razlicite zemlje i dva razlicita veka. Dicite se ratnim zlocincima i dizel mafijasima koji su upropastili za nekoliko godina sve ono sto su generacije pre njih radile da uvelicaju Srbiju u ocima i istoka i zapada, i pazi u tome uspevali. Ako ti je toliko zao slavjeno serpskog i glagoljice, pa uzmi brate pa je uci niko ti ne brani, pa onda na tom jeziku pokusaj da napises knjigu iz fizike, hemije, biologije...Da vidis kako je savrsen jezik upropastio Vuk samo da bi se udvorio austrijancima i povecao uticaj nemaca i austrougara u Srbiji, koja je u to vreme bila u ropstvu. Onom pravom.
Vuk Karadzic je zaduzio mnogo srpski narod, ziveo u bedi i najvecem siromastvu, ali nije nikada ostavio i zapostavio svoj narod i tradiciju svoga naroda i za nju se borio do smrti. A bas ti austrougari za koje ti se hvatas su bezbroj puta palili i unistavali te iste knjige koje je pisao Vuk. Ali tesko da ces to ukapirati...Vrlo tesko....

Edited by DonJuan, 01 April 2009 - 23:41.


#70 vilhelmina

vilhelmina
  • Members
  • 11,937 posts

Posted 01 April 2009 - 23:54

U posljednje vrijeme sam se zainteresirao za narod Vlahi/Vlasi/Vlaji, narod koji je prema nekom mom misljenju asimiliran u sve novokomponovane nacije Srbe, Hrvate, Bosnjake, Crnogorce,... i koji je vjerovatno u tom smislu dao veliki znacaj u formiranju atributa pojedinih nacionalnih matrica.

Medjutim, nedavno na Youtube-u naletih na neke klipove o Vlasima u Timockoj krajini, koji su ocuvali i nastoje ocuvati svoj identitet, pa su me zaintrigiralo neke "tings". Dakle, koliko ucestvuju kao nacionalna manjina u vlasti Srbije, kakav je stav prema njima, itd. itd.



Zamislio sam ovaj topic kao topic o Vlasima u smislu: uticaj na politiku u posljednjim stoljecima i danas? Koliko su Vlasi uticali na oblikovanje nacije Srba, Hrvata, Bosnjaka, Crnogoraca svojom kulturom, politickim djelovanjem, mentalitetom, itd.itd.


Nisam stigla da iscitam ceo topic, pa se izvinjavam ako upadam kao padobranac.
Vlasi u Srbiji/Timockoj krajini me podsecaju na Laponce u severnoj Evropi. Etnicka grupa bez ikakvih politickih zahteva, ali sa jasnim opredeljenjem da sacuva svoj kulturni identitet. Jos jedna zajednicka karakteristika: Gotovo da se ne "mesaju" s ostalima u okolini. Mesovitih brakova u pravilu nema, a ako se ipak dese, to iskljucuje prevratnika/cu iz grupe, a njegovom/njegovoj izabraniku/ci je pristup veoma ogranicen.
Medju njima i okolnim svetom postoji dzentlemenski dogovor o nenapadanju i nemesanju.

#71 Macha

Macha
  • Members
  • 1,618 posts

Posted 02 April 2009 - 02:10

recimo, sto je s onim tetovazama sunca po bosanskim vukojebinama? el uopce ima jos zivih baba koje takve tetovaze furaju?


Mislim da danas više nema živih baba s tim tetovažama, a i one (tetovaže) od simbola sunca pretvorile su se u kršćanske simbole - križeve. Jedna od baba za koju znam da je nosila tetovirani križić na nadlanici ruke bila je moja rođena baba po ocu, vlajina iz drniškog kraja. Veza s BiH je porijeklo iz Rame, odakle je i naseljen drniški kraj negdje početkom 18. stoljeća.

Edited by Macha, 02 April 2009 - 02:11.


#72 Macha

Macha
  • Members
  • 1,618 posts

Posted 02 April 2009 - 02:44

Netko je na forumu primijetio kako nema ni traga nekom vlaškom jeziku u današnjem srpskom/hrvatskom/bosanskom. Nije tako. Moja baba je za janjad govorila "dvize" i "trze", ovisno o starosti; za pregaču "traverša", a romanska riječ "mater" sasvim je uobičajena za majku. Sigurno ima još ostataka romanizama u govoru dinaraca, ali ih ne prepoznajemo jer su se udomaćile.
Nažalost, malo toga se sjećam u vezi s mojom babom vlajinom jer je umrla dok sam još bila dijete.
Dakako, ne mislim da su vlaji, tj. brđani dalmatinskog zaleđa, istog porijekla kao Vlasi iz istočne Srbije ili Cincari iz Makedonije. Izgleda da se ti pojmovi prečesto brkaju.

#73 DonJuan

DonJuan
  • Members
  • 21,299 posts

Posted 02 April 2009 - 19:03

Netko je na forumu primijetio kako nema ni traga nekom vlaškom jeziku u današnjem srpskom/hrvatskom/bosanskom. Nije tako. Moja baba je za janjad govorila "dvize" i "trze", ovisno o starosti; za pregaču "traverša", a romanska riječ "mater" sasvim je uobičajena za majku. Sigurno ima još ostataka romanizama u govoru dinaraca, ali ih ne prepoznajemo jer su se udomaćile.
Nažalost, malo toga se sjećam u vezi s mojom babom vlajinom jer je umrla dok sam još bila dijete.
Dakako, ne mislim da su vlaji, tj. brđani dalmatinskog zaleđa, istog porijekla kao Vlasi iz istočne Srbije ili Cincari iz Makedonije. Izgleda da se ti pojmovi prečesto brkaju.

Naravno da ima sreci, izraza i slicno...Vlasi su bili rasprostranjeni na velikoj teritoriji Balkana, jer je najveci deo njih se bavio stocarstvom i ziveo nomadski zivot. Naravno da je dolazio do veceg ili manjeg kontakta sa lokalnim stanovnistvom, nista tu nije sporno. Jezicka osnova vlaskog je totalno razlicita od bilo kod jezika slovenskog porekla (jugoslovenskog) na ovim prostorima, to je ono na sta sam ja ukazao. Ne moze jedan jezik nestati i da se u potpunosi zameni sa drugim, takvo nesto se nije nigde desilo....
Vlasi su zaista fascinantan narod i zao mi je sto se niko nije njima ozbiljnije bavio, i sto su moneta sa podkusiranje jednoj ili drugoj nacionalistickoj opciji. Ali, izgleda da na Balkanu to tako mora.

#74 Vjekoslav

Vjekoslav
  • Members
  • 11,278 posts

Posted 05 April 2009 - 11:18

Ako te bas zanima vlaska kultura i obicaji evo ti link...

naravno da me zanima, hvala na linku. sto se pak video klipa tice, ne mogu reci da prikazani folklor (glazba, koreografija, nosnje) nosi neku posebnu autohtonost/specificnost u odnosu na druge balkanske/planinske krajeve (ukljucujuci i Cicariju u Istri). ne u mjeri koju ti istices. ali to je samo moje amatersko zapazanje (mozda je moj problem sto trazim slicnosti, a ne razlike).


Mislim da danas više nema živih baba s tim tetovažama, a i one (tetovaže) od simbola sunca pretvorile su se u kršćanske simbole - križeve. Jedna od baba za koju znam da je nosila tetovirani križić na nadlanici ruke bila je moja rođena baba po ocu, vlajina iz drniškog kraja. Veza s BiH je porijeklo iz Rame, odakle je i naseljen drniški kraj negdje početkom 18. stoljeća.

Posted Image

#75 ManicMiner

ManicMiner
  • Members
  • 1,278 posts

Posted 05 April 2009 - 18:17

Vrlo interesantna stvar je da cete od mnogo Vlaha iz istocne Srbije cuti kako oni sebe smatraju cistijim srbima/slovenima od ljudi koji pricaju slovenskim jezicima.

Evo sta su njihovi argumenti - vecina Vlaha ima svetle oci i svetlu kosu, a postoje i kompletna sela gde necete naci bukvalno nijednog zitelja cija je boja ociju ili kose tamna. Druga stvar - u istocnoj Srbiji zive uglavnom u planinskim predelima, te stoga smatraju da su njihovi slovenski preci preuzeli jezik od romanskog zivlja i zatim zbog nepristupacnog terena ostali zasticeni od mesanja sa drugim etnickim grupama.

Inace jako interesantna su i njihova paganska verovanja - iako su deklarativno hriscani, njihovi obicaji vrve od paganskih rituala prosaranih verovanjima u moc magicnog i magije. 

Definitivno narod koji zasluzuje mnogo vise paznje nego sto je to do sada bio slucaj.