Jump to content


Photo

Praktični saveti


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
32 replies to this topic

#1 John Finn's Wife

John Finn's Wife
  • Members
  • 3,242 posts

Posted 22 December 2008 - 13:36

Jeste, sramota je, ali ne znam da skinem žvaku sa odeće (sela na istu).
Pokušala sam da zamrznem pantalone, pa da sastružem ali nije urodilo plodom. Šta da uradim a da ne ostane fleka? (Novo je, pomagajte)

#2 sta dalje

sta dalje
  • Members
  • 1,987 posts

Posted 22 December 2008 - 13:53

meni se to redovno desavalo! ja sam, naprotiv, grejala zvaku fenom i onda vukla polako. ostane blag beli trag ali posle pranjem bi trebalo da izbledi.

#3 John Finn's Wife

John Finn's Wife
  • Members
  • 3,242 posts

Posted 22 December 2008 - 13:59

meni se to redovno desavalo! ja sam, naprotiv, grejala zvaku fenom i onda vukla polako. ostane blag beli trag ali posle pranjem bi trebalo da izbledi.

Pokušaću kasnije, hvala :ph34r:

Orbit?

Da, eukaliptus

#4 Vesna

Vesna
  • Sleepers
  • 18,721 posts

Posted 22 December 2008 - 13:59

žvakaća guma na odeći :ph34r:

#5 John Finn's Wife

John Finn's Wife
  • Members
  • 3,242 posts

Posted 22 December 2008 - 14:01

žvakaća guma na odeći :)

Pa šta sad, led ili fen? :ph34r:
Zamrzivač (koji savetuju) nije pomogao.

#6 Vesna

Vesna
  • Sleepers
  • 18,721 posts

Posted 22 December 2008 - 14:06

ne može samo zamrzivač. mora polako da se skida deo po deo, pa da se postupak ponovi. na kraju, ne mora zamrzivač, može kockica leda. ukoliko je zvaka baš dobro prodrla u tkaninu, fen neće pomoći.

na kraju, postoji i mogućnost skidanja benzinom, ne motornim nego onim što se kupuje o apoteci - medicinskim. natopi krpicu i lagano trljaj mesto na kome se zvaka zalepila. prethodno utvrdi da li je boja postojana.

sve u svemu, koji god način da izabereš, treba da budeš pažljiva i uporna.

#7 incognito

incognito
  • Members
  • 7,771 posts

Posted 22 December 2008 - 14:36

A mozes i da probas da je zvackas zajedno sa doticnom krpom na koju je nalepljena - kad se dovoljno natopi moz' se i odlepi...

Ili jednostavno kupis istu tu stvar again i resen problem... A onda pazis na sta sve sedash :ph34r:

#8 John Finn's Wife

John Finn's Wife
  • Members
  • 3,242 posts

Posted 07 January 2009 - 13:29

Opralo se putem jednostavne primene vrele vode :ph34r:

#9 Uma

Uma
  • Banned
  • 3,320 posts

Posted 22 January 2009 - 08:34

Isparivač vode za radijatore

Od posude koju vidite nećete se ovajditi previše.
Posted Image
Spoiler! --Click here to view--
Površina otvora za isparavanje je mala, tako da je učinak neznatan.
Evo mog rešenja. Kupite sok, popijete, a od ambalaže napravite kadicu. Ovaj spoj na sredini sluzi da se kadica na bi ugibala pod pritiskom vode ( 1 ;1,5 ili 2 l).
Ono što sigurno nije na zadovoljavajućem nivou je estetika, međutim kako moje stoje iza zavese i praktično se ne vide, namam problema. Neko ko ima smisla ( i kratke zavese ) moze ih srediti - oblepiti, oslikati i sl., ali imajte na umu da se hvata kamenac i da posle grejne sezone možete samo da ih bacite. Npr. na ovoj vidite kako se nahvatao, prošlo je 3 meseca od kad je grejanje uključeno, a treba još 3.
Posted Image
Posted Image
Posudice su slikane na uljnom radijatoru ( koji koristim pred početak ili po završetku grejene sezone, ako je potrebno) da bi se bolje videle, inače imam odlično grejanje, ne gase ni noću i iz 3 kadice od po 1,5l koje stoje na velikom radijatoru u toku 24 sata ispari po 0,5 litara vode.
Ako se ovo nekom ne dopada, onda odite da radnje koja prodaje plastične drangulije i kupite posude, ali nikako providne, jer ce se kamenac vrlo brzo uhvatiti i izgledaće veoma ružno.
Za one koji imaju decu koja su prohodala i hvataju se za sve živo predlažem treće rešenje, površina izgleda veća, a izbegavate mogućnost da vam se dete okupa u 2 litra vode.
Doduše našla sam je samo na slici i to na jednom sajtu iz Hrvatske, pitanje je ima li ih kod nas.

Posted Image

#10 Dunadan

Dunadan
  • Members
  • 12,305 posts

Posted 24 January 2009 - 17:43

Ako se ovo nekom ne dopada, onda odite da radnje koja prodaje plastične drangulije i kupite posude, ali nikako providne, jer ce se kamenac vrlo brzo uhvatiti i izgledaće veoma ružno.

:ph34r: pa chuj, svakako ce izgledati bolje od iskasapljenog Nexta i Fruktala. no offense, al ja te kadice nikad ne bih stavljala na radijator, pa makar bio iza vizuelno totalno nepropusnih zavesa.

#11 Uma

Uma
  • Banned
  • 3,320 posts

Posted 31 January 2009 - 05:38

:D pa chuj, svakako ce izgledati bolje od iskasapljenog Nexta i Fruktala. no offense, al ja te kadice nikad ne bih stavljala na radijator, pa makar bio iza vizuelno totalno nepropusnih zavesa.

Stavlja bi, kada bi ti svake noci pocev od 15. 10. ( pocetak grejne sezone) krvario nos, a zatim se zapusio i prouzrokobao hrknje i naravno neispavanog muza :) .
Kasapila bi i fructal i next, a Bogami i ambalazu durgih proizvodjaca. OK nisam rekla da su kadice lepe i predlozila sam lepsa resenje, ali uloga preklanih :D, ambalaza jeste iskljucivo utilitarna i potpuno su besplatne.
Nego sad imam novi problem, okrecili smo sobu u neku kajsija boju, pre nekoliko godina. Kako ne pusimo soba je relativno cista i ne mora da se kreci bar jos 2 godine, bas sam danas zagledala uglove. E sad posto je smo pre prelaska u stan isti potpuno renovirali, kacili smo slike, menjali raspored, majstor nam je ostavio 1,5 litar farbe, pa nije bio problem da se zamaskira rupa posle gipsanja, ali sad se ta farba stvrdnula :D .
Majstor je pravio rucno : zuta, crvena, bela, ko zna sta je stavio. Znam da se u radnjama moze kupiti ista ili bar priblizna nijansa, ali prodaje se najamnje 1 litar i uopste nije jeftino, a nama treba 1 decilitar, ni toliko.
Mozemo li sami da nesto smuljamo, ali da na bude skupo, neke tempere i sl. Npr. kad sam ja isla u skolu prodavale su se tempere na komad, ali one male da stanu u kutiju, pa koju boju potrosis, tu dopunis.
Znaci nesto da ne moram da gledam nepotrebne zakacke.
Probali smo i sa razmestajem slika, ali jedna zakacka je jako visoko i na nezgodnom mestu i nista ne pomaze.
Uzgred, ako vec necete da koljete fructal i drugu ambalazu, prihvatite bar ovaj savet, kada se prvu put useljavate u stan, narocito posle vencanja, ofarbajte zidove u belo, dosta ljudi ce vam pokloniti slike, taman, napravite raspored, stigne nova, ili cete dodati komad namestaja, pa promeniti kompletnu koncepciju, da ne govorim o stemovanju zidova kada su npr. u pitanju instalacije( npr. mi smo se setili nocnih lampi iznad kreveta tek kad smo sve okrecili :ph34r:) , ako zidovi nisu beli, mozete da se slikate.
Posle, mozete da stavljate brskvice, kajsijice, limunove i druge boje.
Eto savet iz licnog iskustva.
Ne znam zasto mi na pamet pada onaj crtani Gustav, kada hoce da popravi osteceni deo na dugmetima za manzetne, padne mu kap boje na sto, on ga ofarba u crno, pa ne tepih, na kraju uzme cetku i farbu, pa ofarba citav grad. Mora da je mnogo sluso Stonse Paint in Black :D
Sad vidim da se boja zidova vidi na fotkama, samo to nije ta boja ( uvek je tako na slikama ), ali u ovom slucaju nema veze, jer nije bela.

#12 cyberwor/L/d

cyberwor/L/d
  • Members
  • 12,762 posts

Posted 01 February 2009 - 16:21


Tempera nije bas najbolje resenje. Osusi se, promeni nijansu u zavisnosti od vlaznosti vazduga, "popuca" ...

Ako vec moras onda je bolja uljana boja.

Uostalom, imala si vec tu kajsija boju par godina. Sto ti ne dosadi pa da sve ponovo okrecis? :ph34r:

#13 Uma

Uma
  • Banned
  • 3,320 posts

Posted 01 February 2009 - 22:37

Uostalom, imala si vec tu kajsija boju par godina. Sto ti ne dosadi pa da sve ponovo okrecis? :ph34r:

Važi, koliko znam živiš u inostranstvu, pa kad dođeš na odmor pozivam te u posetu, ali da poneseš , merdevine, farbu, četke i ostalo :) .
Dobro je da si mi rekla ovo za temperu, ako se neko seti kako još može da se smulja boja neka javi.

#14 eleni

eleni
  • Members
  • 212 posts

Posted 31 May 2009 - 22:50

zna li neko kako se cisti pegla na paru? na you tubu je bio neki tutorijal kako se sipa sirce u rezervoar s vodom i onda dok para izlazi pegla neko parce pamucne krpe? ja to probala i nista.

#15 Dunadan

Dunadan
  • Members
  • 12,305 posts

Posted 02 June 2009 - 14:16

trebalo bi da imash na pegli onaj kruzic koji okrecesh u zavisnosti od toga koliko pare hocesh da ti izlazi (mozesh i da zavrnesh da ne izlazi uopshte). anyway, trebalo bi da imash i polozaj dugmica za samochishcenje, onda izlazi jako mnogo pare i kamenac zajedno sa njom.
meni taj kamenac nikad nije bio problem. tj, izlazi i on ponekad sa parom dok peglam ali u obliku kamenchica koje samo otresem.
nisam nikad nishta sipala u rezervoar. sirce super radi posao kad je kamenac u pitanju, ali na ovoj mojoj pegli se josh nijednom nisu zachepili otvori pa nisam ni nalazila za shodno da ga sipam. fora sa sircetom je shto treba da ga sipash i pustish ga da deluje par sati.


nego, je l zna neko kako se chisti srebro? i pritom ne mislim na ruchno chishcenje vec da li ima neka kombinacija sa elektrolitima, da samo potopim svo srebro, tutnem neki elektrolit i pustim da hemija sve sama uradi. :ph34r: