Ja sam smatram da je hrana navika. Lepa i ponekad opasna navika. Moj prijatelj recimo ne jede paradajz, (sto je meni neshvatljivo, al ajde ) a kao razlog navodi to da ga ni njegova mama ne jede i da ga nikad nije mogla jesti.
I nisam od onih koji stalno nutkaju. Ako nece da jede, taj obrok se preskace, pa jede kad je gladan.
Ha, verovatno mu mama nikad nije nudila paradajz i eto ti. To je i meni bezveze, svako ce i sam imati nesto sto ne voli i nece da jede, zasto da mu jos ja dodajem na taj spisak? Od pocetka sam se trudila da nudim detetu sto raznovrsnije i krila sam da postoje namirnice koje nikako ne jedem. Od raznih vrsta voca i povrca koje sam ovde po prvi put probala, nisam uspela sve da prihvatim, ali zasto to detetu da namecem.
Ni ja ne nutkam stalno hranom. Mi se naviknemo da je beba stalno gladna, pa nekako mislimo da ce uvek da bude tako i pocnemo da se brinemo kad posle navrsene godine zivota pocnu da jedu sve manje i manje, sto je skroz normalno, jer nikad vise u zivotu ne rastu tom brzinom. Tako jedan dvogodisnjak ne pojede vise od bebe od 10 meseci, sto nama izgleda da ce da umre od gladi, dok dete u stvari jede koliko mu treba i sasvim lepo napreduje. Mrzim da vidim i cujem da roditelji prisiljavaju dete da "pocisti sve iz tanjira"
, a na dugorocne staze samo stvaraju lose navike i utabavaju put za neki buduci eating disorder.
Ali, zar nije bolje da se možda i ne najedu uvek i u svakoj prilici ali da dugoročno naviknu sve da jedu?
Generalno jeste, nego smo skoli da idemo linijom manjeg otpora i da zavrsimo problem obroka za tu priliku. Da se nauci da jede sve je nemoguce, ali je vazno da jede sto raznovrsnije i da ne dodje do toga da odbaci celu grupu namirnica (to je najcesce povrce u decijem slucaju). Onda ne znas sta da spremis za rucak/veceru. Ne racunam przene krompirice, to svi hoce
Ja sam naucila nekoliko trikova povodom povrca:
deca se najvise oslanjaju na vizuelni utisak, a pogotovo kad im po prvi put ponudis nesto i to je velika razlika u odnosu na odrasle (mi vec znamo sto je to u jelu, pa koristimo i druga cula). Znaci ako im nesto izgleda grozno "na oko", nema sanse da to dospe u njihova usta. E sad, pitanje je kako se oni odlucuju da obeleze nesto kao "grozno". Samo ko nije bio u ovoj kozi ne zna o cemu pricam: sve sto je tvoje sa ljubavlju pripremljeno jelo dobilo od 80 cm visokog food critic je jedno: "Yucky
". Sta da se radi? Ja sam cula da npr klicni ne vole kada je vise povrca, meso itd izmesano sve zajedno (ono sto zovemo casserole), ali nikako nisam razumela zasto. Kada je moja cerka dovoljno porasla da je mogla da izrazava svoje primedbe jasno i glasno, pitali smo je zasto nece da jede neko jelo, a unutra se nalazi sve sto ona inace voli, da bi ona odgovorila: "Prljavo je". Mi u cudu
U stvari njoj to tako izgleda sve zajedno pa je "isprljalo jedno drugo". Od tada sve radim isto, ali odvajam svako povrce na posebne gomilice, da ne dodiruju jedno drugo i sve je ok. Kuriozitet je da ovo ne vazi za pizzu, tu moze sve da bude pomesano kako hoces, deca ne odbijaju pizzu.
Drugo sto sam uspela je da sa njom pregovaram: ako joj se nesto nikako ne dopada, lepo je zamolim da proba samo pola kasicice i onda ako joj se i dalje ne svidja, ne mora da jede. Na taj nacin sam imala zadovoljavajuci rezultat: u preko polovini slucajeva uspelo mi je da prizna da to u stvari i nije yucky.
I trece, a najlakse: deca nisu luda za nekakvim zacinima (nije im jos culo ukusa dovoljno razvijeno da bi znali da cene sve sto i mi, nego im to samo smeta) i cesto preferiraju sirovu hranu na racun kuvane sto je dvostruki uspeh (jedu sveze, a ti ne moras da kuvas). Svako povrce koje je ok jesti sveze, samo lepo operem, iseckam i ona to pogricka kao zec.
pricha sestra kad je bila u gostima kod prijatelja u Chikagu. srbovici, 2nd generation there, trulo bogati. domacinu se prijede krompir i zena na putu kuci svrati i kupi dva krompira (2).
Ja sam se ovome prvo strasno cudila, a posle mi preslo u naviku da radim isto. Sve zavisi koliko ima ukucana u domacinstvu i sta vole da jedu. Ako nesto u kuci jedem samo ja i to ne cesto, a kvarljivo je, nemam razloga da kupim ceo dzak da mi negde trune. Cesto se voce i prodaje na bas taj nacin (npr kaze 3 kivija 99 centi, znaci na komad, ne na meru). U sustini je mnogo lakse, zasto da nabacis jedno 5 kila necega, a onda posle nekog vremena mislis da je crko pacov u kuci, samo zato sto se niko nije nedeljama setio da mu se to jede.