Jump to content


Photo
- - - - -

Zločin i kazna


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
2 replies to this topic

#1 Anduril

Anduril
  • Members
  • 5,593 posts

Posted 11 December 2008 - 16:56

Ovaj deo podforuma namenjen je za oglašavanje privremenih i trajnih suspenzija registrovanih korisnika. Praksa obaveštavanja će biti sledeća:


1) Svaki ban nekog forumaša će biti oglašen na topiku "Prison Break", gde će moći da se prati istorijat izrečenih suspenzija.
2) Postovanje na topiku će biti dozvoljeno isključivo moderatorima ili administraciji foruma.
3) Odluke o suspenziji se obično donose na predlog moderacije i uz participaciju uredništva što znači da se radi o zajednički donesenim odlukama. Prema tome, moderatori koji oglašavaju banove to nikako ne čine samovoljno i van kontrole ostalih članova moderacije i uredništva Foruma.
4) Objavljeni banovi će biti kratko i jasno argumentovani. Diskusija na ovom pdf-u će biti slobodna, ali zamolio bih vas da ne očekujete od moderacije i uredništva da odgovaraju na svaki post i učestvuju u eventualnoj podužoj diskusiji osim, naravno, ukoliko to čine dobrovoljno.



Srećno!


Edited by Forum B92, 20 May 2013 - 23:40.
Usklađivanje s novim pravilima objavljivanja sankcija


#2 Anduril

Anduril
  • Members
  • 5,593 posts

Posted 23 May 2009 - 21:39

Dragi forumasi,

Da bi se sto je vise moguce izbegle arbitrarne odluke moderacije i da bi sami forumasi imali bolji pregled granica u okviru kojih funkcionise uredjivacka politika foruma, sastavili smo sledeci “kazneni pravilnik” sa nekim primerima.

Ometanje moderacije - 10 dana.
Primeri: komentarisanje moderacije na pogresnom mestu, ponovno postovanje obrisanih postova itd.

Konstantno provociranje i flejmovanje - 10 dana
Primeri: namerno dizanje tenzije u diskusiji sluzeci se podmetanjem, lazima, uvredama i slicno.

Trolovanje i pored upozorenja moderacije - 10 dana
Primeri: konstantno skretanje diskusije, ponavljanje diskusija koje se vec vode na nekom drugom topiku itd.

Stalking i pored upozorenja moderacije - 7-15 dana
Primeri: uporno provociranje pojedinih forumasa na raznim topicima, insistiranje na svadji ili vec zavrsenoj diskusiji.

Prekomerno ili konstantno licno vredjanje - 10-15 dana
Primeri: lakse uvrede tipa budala ili glup se u zaru diskusije tolerisu do odredjene granice dok teze uvrede rezultiraju banom bez prethodnog upozorenja.

Uznemiravanje preko PM-a - 7-30 dana
Primeri: spamovanje inbox-a se tretira kao laksi oblik uznemiravanja od recimo seksualnog uznemiravanja.

Floodavanje (hiperprodukcija postova) topika ili celog foruma - 15-30 dana
Primeri: fender-bender i Kastor.

Spekulacije o identitetu drugih forumasa - 15-30 dana

Sovinizam - 30-60 dana
Primeri: relativizacija ili negiranje sudski utvrdjenih zlocina, nazivanje celih naroda pogrdnim imenima, uvredljive generalizacije koje se odnose na celi narod, neku teritoriju ili poreklo.

Oglusavanje o upozorenje moderatora - 30-60 dana

Propagiranje rasne, nacionalne, verske, seksualne ili bilo kakva druge mrznje - trajno
Primeri: ekstremni sovinizam, otvoreno velicanje zlocina i zlocinaca, otvoreni i nedvosmisleni sovinisticki pozivi na nasilje, itd.

Pretnje preko PM-a - trajno

Kloniranje - trajno

Reklamiranje - trajno

Za sve sankcije koje nisu trajnog karaktera vazi pravilo da se udvostrucuju u slucaju neposrednog ponavljanja problematicnog ponasanja na forumu, a u tezim slucajevima ce rezultirati i trajnom zabranom pristupa. I na kraju, iskreno se nadamo da ce upozorenja moderatora u vecini slucajeva biti dovoljna mera.

#3 DJ_Vasa

DJ_Vasa
  • Members
  • 7,769 posts

Posted 17 June 2010 - 11:20

Dodatak pravilima:

- Zabranjuju se beskonačne rasprave oko jednog obrisanog posta, uvredljivih kvalifikacija moderatora, uopste preteranog bavljenja moderacijom i insistiranjem na uvek istim diskusijama. Bilo je ovakvih upozorenja i ranije, cak i od administracije foruma, bilo je na stotine postova javnih objasnjenja i PM-ova, bilo je vise otvorenosti i spremnosti da se nesto objasni ovih poslednjih godina nego bilo kada ranije ali sada je stvarno dosta.

- Ako neko ima kritiku, napise se jedan dobro argumentovan post sa kritikom, sa konstruktivnim predlogom za poboljsanje situacije i to je to.

- Jos bolje je napisati na PM nekom od moderatora kritiku/predlog i on ce to dalje da prenese na moderatorski topik gde ce se dalje diskutovati o tome.

- Beskonacnih diskusija na PB i Kritikama u stilu ostatka foruma vise nece biti.

- Ako ste nezadovoljni nekim moderatorom, opet, kontaktirajte administraciju foruma ili druge moderatore sa argumentima. Moderatori nisu nedodirljivi ali nece biti vise ni sparing partneri za svakog pravednika sa viskom vremena i energije za beskonacne rasprave.

- Javno prozivanje moderatora i pokusaji da se izazove sukob unutar moderacije koji mogu da dovedu u pitanje funkcionisanje samog foruma ce se kaznjavati banom.

Ovu odluku je saopštio Anduril na jednom od već postojećih tema, a na osnovu mišljenja celog moderatorskog tima, pravila se prihvataju i prenose ovde.

Edited by DJ_Vasa, 17 June 2010 - 11:22.