Jump to content


Photo
- - - - -

Epilepsija


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
212 replies to this topic

#211 vladan

vladan
  • Members
  • 25,386 posts

Posted 06 October 2015 - 17:46

Iz ove se diskusije iskljucujem; izneo sam svoje misljenje, a svako sam za sebe donosi odluku i snosi posledice.#212 Marko2312

Marko2312
  • Members
  • 8 posts

Posted 07 October 2015 - 16:41

Samo kao dopuna prethodnom postu:
Kod tzv. idiopatskih epilepsija (kad uzrok epilepsije ne moze da se nadje), postoje cetiri mogusnosti hirurskog lecenja:
1. Vagusna stimulacija (krajnje jednostavna, ali vrlo efikasna metoda)
2. Hipokampoamigdalektomija
3. Resekcija corpus callosuma i/ili ablacija epileptogenog zarista
4. Hemisferektomija
Poslednje dve operacije mogu biti mutilantne i primenjuju se retko, najcesce u ranom pedijatrijskom uzrastu.
Hirurskom lecenju epilepsije pristupa se, u principu, jedino onda kad epilepticne napade nije moguce staviti pod kontrolu ni primenom tri antiepileptika.

O tome koliko je Vladan visedecenijski neurohirurg sa iskustvom dokazuje u ovom postu.

Kao sto videte pise o hiruskom lecenju IDIOPATSKIH EPILEPSIJA...ja cu vam reci da vecz glupost u zivotu nisam cuo. Idiopatske epilepsije se ne operisu jer kod idiopatskih epilepsija ne postoji zariste, vec sam o tome pisao u nekom od proslih postova a Vi posto ste toliko pametni mozete i da trazite po netu da potvrdite da sam u pravu...Ne ocekujem da kazete da sam u pravu vec samo da ne pisete svasta ovde na forumu i ljudima dajete pogresne informacije...Mozda je Vladan tako i operisao ali ja ne bih bas voleo da budem njegov pacijent.

Ne mozete da operisete epilepsiju ako nemate pojima odakle krece napad, sto je kod ove vrste epilepsija slucaj.

Dobra stvar u svemu ovome je sto se ova vrsta epilepsije dobro kontrolise lekovima, jako je malo ljudi koji su farmakorezistentni

Najbolje za operaciju su temporalne epilepsije ali mora se najpre utvrditi da napad krece iz temporalnog dela mozga..da postoji zariste na NMR-u i da EEG pokaze nalaz koji odgovara temporalnoj epilepsiji

I jos jednom...nemoj te davati ljudima pogresne informacije, postoje oni koji citaju forum i veruju visedecenijskom strucnjaku kako se potpisuje Vladan!!!!#213 zoran59

zoran59
  • Members
  • 9,585 posts

Posted 07 October 2015 - 19:29

po onome sto ste opisali kako izgleda taj dogadjaj najverovatnije da se radi o epilepsiji. ...

....

Neeee, kakav tumor...ovako sa vrtoglavicom i mrakom pred ocma vise lici na neki kardioloski problem...

Savet: Nadjite dobrog kardiologa

 

...

I jos jednom...nemoj te davati ljudima pogresne informacije, postoje oni koji citaju forum...

...

 

Ovaj treci citirani post je direktno kontradiktoran prethodnima.

 

disclaimer: pojma nemam o neurologiji, moj uzi krug interesa su MRI i CT. Znam sta vidim, a kako to sta vidim utice na zdravlje pacijenta zna njegov lekar.

 

Zato je tvoj treci navedeni post (barem citirani deo) korektan, a prva dva nisu.

Ovaj deo foruma sluzi da se laicima pojasne pojmovi koji im nisu poznati, da se mozda (samo u opstim naznakama, nikako detaljno!) odgovori na neko pitanje koje se nisu setili da postave u ordinaciji - o dijagnozi koju je postavio njihov lekar! -  itd.

 

Medjutim, napisati (iz prva dva citata) "najverovatnije se radi" pa "vise lici" i "savet" je neodgovorno. Bez kompletne anamneze, pa onda odgovarajuce dijagnostike, davati "savet" na osnovu forumskog posta je neozbiljno.

 

Ako neki forumas opise problem, usudio bih se "savetovati" sta jos da kaze svom lekaru (ako je mozda propustio da pomene u ordinaciji), usudio bih cak i reci sta moze a sta ne moze da se vidi radioloski (npr. CT pokazuje zapaljenje, ali ne pokazuje patogen koji ga je izazvao) itd.

Ne bih se usudio "second-guess" neurihirurga koji je i sam bio dovoljno uvidjavan da sugerise nastavak dijagnostike/terapije kod pacijentovog lekara, bez "lici" i "najverovatnije."