Jump to content


Photo
- - - - -

Subotica


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
50 replies to this topic

#16 turbulencija

turbulencija
  • Members
  • 822 posts

Posted 04 February 2009 - 20:33

Ima li nas?

Ima.
Živi me sram iz'ede što ranije nisam primetila ovaj deo foruma. Za svoj grad bih rekla da je najlepši u zemlji Srbiji, počev od arhitekture, preko "života lagaCko", do multinacionalnosti. Sve mi je potaman. Eto.

#17 April

April
  • Members
  • 1,314 posts

Posted 04 February 2009 - 23:16

Jedan suboticki wallpaper

Attached Files



#18 April

April
  • Members
  • 1,314 posts

Posted 04 February 2009 - 23:18

I jos jedan suboticki wallpaper

Attached Files



#19 Erestor

Erestor
  • Members
  • 2,150 posts

Posted 06 February 2009 - 04:41

Subotica je zaista divan grad. Iako ni ja nikada nisam živeo tamo, imao sam sreće da me poslovne obaveze veoma često vode tamo, i tim prilikama se uvek trudim da izdvojim maksimum slobodnog vremena prosto satisfakcije radi. Nisam siguran kako bih to definisao, (sve do sada rečeno stoji), ali ono što mene tamo najviše fascinira je da je u pitanju relativno veliki grad čija je opšta atmosfera, da se tako izrazim, izrazito mirna i neopterećujuća za čoveka, pogodna za opuštanje. To je jedini grad u Srbiji koji na mene tako deluje - svi ostali gradovi u kojima relativno često provodim neko vreme su ili prilično brzi i naporni (Niš, Novi Sad, posebno Beograd, mada njega moram drugačije da posmatram pošto tu živim) ili mirni u kontekstu nekakvog neprijatnog mrtvila, posebno neki manji gradovi u užoj Srbiji, ali i jedan od najvećih - Kragujevac. Ne znam da li će se Subotičani složiti sa ovom ocenom, naravno da se grad mora na različite načine posmatrati i doživljavati od strane njegovih građana i onih koji to nisu, ali to je moj utisak o Subotici, u svakom smislu vrlo pozitivan.

Jedino što ne razumem u ovoj temi je rečenica iz uvodnog posta gde se kaže da se ovaj grad "Bespotrebno gurnut u zapaćak, nepravedno šutnut od strane Beograda" , nije mi jasno baš na šta se misli. Zaista ne znam da li građani Subotice imaju neke teškoće za koje je odgovoran Beograd, i žao mi je ukoliko je tako, ali iz onoga što sam imao prilike da vidim, kao i na osnovu onoga što čujem od mojih prijatelja Subotičana, meni se čini da je taj grad jedna veoma dobro uređena sredina, sa - kao što je i na forumu ranije lepo primećeno - jednom bogatom, očuvanom istorijom, daleko očuvanijom nego što je prosek u ovoj zemlji, i grad čiji građani imaju jedan prilično pristojan životni standard, opet značajno iznad proseka u Srbiji. Da zaključim, i da se ponovo vratim na svoj gornji utisak, ukoliko je Subotica takva kakva jeste zato što je zaboravljana od Beograda, apelujem da ga ni ne podsećate... :ph34r:

#20 turbulencija

turbulencija
  • Members
  • 822 posts

Posted 06 February 2009 - 10:13

Subotica je zaista divan grad...Da zaključim, i da se ponovo vratim na svoj gornji utisak, ukoliko je Subotica takva kakva jeste zato što je zaboravljana od Beograda, apelujem da ga ni ne podsećate... :ph34r:

Lepo je ovo pročitati, posebno ako se ima u vidu da si, kako primećujem, stanovnik Novog Beograda. Što se tiče uvodničara i komentara da je, mom gradu, Beograd nešto konkretno uskratio, ne bih se složila, ali neka druga tema u smislu "Beogradizacija" može biti predmet rasprave.

#21 April

April
  • Members
  • 1,314 posts

Posted 06 February 2009 - 11:02

Kao Beogradjanin koji je imao privilegiju da zivi u Subotici, mislim da Suboticani ne znaju da cene ono sto imaju. Tamo se ne zna da li je grad bolji zato sto je lep ili zato sto je savrseno infrastrukturno organizovan ili zato sto je taj miks nacija toliko dobro uspeo na ovom prostoru.

Ono cega se licno plasim, a mislim da dolazi, nije beogradizacija, nego jednostavno tranzicija. Odvratne zgrade, zidane u najstrozem centru oko Atrijuma, parkiranje u Engelsovoj, sudbina JuFesta i pozorista, tuzno stanje zatvorenih bioskopa, mesanje preglasnih zvukova iz kafea na Korzou...previse, previse simptoma.

#22 turbulencija

turbulencija
  • Members
  • 822 posts

Posted 06 February 2009 - 13:32

mislim da Suboticani ne znaju da cene ono sto imaju.

Ako ćeš mi verovati, Subotičani znaju ceniti, istina, moram se ograničiti na Subotičane generacije oko 40-tih godina starosti. Oni se upinju, imaju snage, znanja i na sreću još uvek se nalaze na mestima sa kojih mogu, donekle, uticati da ne dodje do toga što si, ispravno, primetila. Ili sam ja pusti idealista? :ph34r:

#23 Erestor

Erestor
  • Members
  • 2,150 posts

Posted 06 February 2009 - 17:26

Lepo je ovo pročitati, posebno ako se ima u vidu da si, kako primećujem, stanovnik Novog Beograda. Što se tiče uvodničara i komentara da je, mom gradu, Beograd nešto konkretno uskratio, ne bih se složila, ali neka druga tema u smislu "Beogradizacija" može biti predmet rasprave.



Može. Ali, molim te, ne ovde. Ovo je lepa tema o lepom gradu. To je sasvim drugačija tema, i ako želiš da je otvoriš. otvori je kao zasebnu. I iako mi argumentacija u prilog te teme nije nepoznata, ja u njoj svakako neću učestvovati.

#24 turbulencija

turbulencija
  • Members
  • 822 posts

Posted 06 February 2009 - 19:55

Može. Ali, molim te, ne ovde.

Nije mi bila namera, ni ovde.
Subotica, kao pdf, svakako to ne zaslužuje. :ph34r:

#25 turbulencija

turbulencija
  • Members
  • 822 posts

Posted 14 February 2009 - 08:31

Odlomak jednog "osvrta" Teofila Pančića:

"Svašta, ko na vašaru, detinja posla; samo, među nama budi rečeno, ni sada sa mnom nije ništa drukčije nego tada, mada sam u Subotici od tada bio nebrojeno puta, čak sam i deo jednog (polu)odmora, ničim izazvan, proveo gledajući sa prozora Patrie ka Gradskoj kući, Sinagogi, Radijalcu, i tamo dalje, na sever, ka Dudovoj šumi, Kelebiji. Eto, i sever ima svoj sever. Blago onima što uspeju da odrastu i da se okanu zaludica i besposlica, ali ja valjda nisam od takvih, milije mi je doći u Suboticu tobož nekim Strašno Važnim Poslom pa se od njega čim prije iskrasti, te se opet iznova, u nekoj melanholičnoj kostolanjijevskoj osami blaženo prešaltovati na frekvenciju subotičkog splina koja mi tako prija, i koja je odnekud (jer stvarno, vaistinu, nemam nikakvo “racionalno objašnjenje”) samo središte nekog mog unutrašnjeg zena, pa se dokono špacirati po gizdavom centru, ali bogme i po tesnim, maglovitim šorovima Gata ili Kera, ne marim; pa ritualno posetiti ulicu Divljih Kestenova, mada je odavno nema, ako je ikada baš tu i bilo; pa ljudski i panonski ogladneti, počastiti se perkeltom kojim veselo gospodari turoš čusa, zasladiti se gundel palačinkama ili psihodeličnom kombinacijom jabuke i maka, ili pak bilo čime u bilo čemu od višanja…"

#26 Floridjanin

Floridjanin
  • Members
  • 128 posts

Posted 15 February 2009 - 01:55

Subotica, grad sa malo ispod 100 000 hiljada stanovnika ima problem recimo za mlade ljude, da se puno ne desava u gradu sto se tice koncerata i kulturnih desavanja ali na drugu stranu za sve ostalo smatram da je Subotica moze da bude svrstana na listu veoma pozeljnih gradova za zivot na teritoriji cele Srbije. :ph34r:

#27 suparman

suparman
  • Members
  • 3 posts

Posted 15 May 2009 - 12:01

Idealan grad da se u njemu zivi,recimo do zavrsetka srednje skole i recimo posle 45 god.Provesti mladost u njemu,ne nikako.

#28 Tulije

Tulije
  • Members
  • 15 posts

Posted 03 July 2009 - 12:31

Idealan grad da se u njemu zivi,recimo do zavrsetka srednje skole i recimo posle 45 god.Provesti mladost u njemu,ne nikako.

Upravo si najbolje opisao Suboticu!
Evo ja sam sad završio srednju i do sada je bilo dobro, ali umro bih da moram da ostanem još jednu godinu ovde.. :ph34r:

#29 turbulencija

turbulencija
  • Members
  • 822 posts

Posted 31 August 2009 - 10:46

Dosada kao pojam i pojava je uvek, i jedino, u čoveku. Pre par dana u Subotici je bio Interetno festival, reklo bi se ništa posebno, bez većeg medijskog odjeka, gradom su prošetali izvođači iz Mađarske, Rusije, Turske i Bolivije. Malo? Ne. Trebalo je videti "hladni sever" kako se oduševljava ritmovima, kako Turke izvodi na bis. Dokaz više da grad baš ima dušu.

#30 turbulencija

turbulencija
  • Members
  • 822 posts

Posted 17 September 2009 - 08:31

E, pa kako me nerviraju ovi iz "Suboticatransa" (za one koji ne znaju GSP) što "šalju" revizijske kontrole (to valjda da bi pokazali kako i tamo ima nekog ko prima platu, a ne radi ama baš ništa). Za ceo svoj vek (a nije mali) nikada još nisam primetila da su nikoga uhvatili bez karte, iz prostog razloga, jer Subotičani znaju za red, a sve i da ne znaju, budnom oku kondukterke ne može da promakne ni muva. I nikada nisu ljubazni, izgledaju k'o roboti. Imaju oni i dobre strane, ali mi je uvek glupo isticati nešto što se podrazumeva (uredni i održavani autobusi). Kad sam već kod ove teme, što, majku mu, nema neka veza sa kraja Radijalca, prema, npr. Paliću? A ti sa Radijalca se uvek trse kako žive u centru grada. Malo juče! Hoću reći, postoji neka linija 2, ali ona saobraća na menu, pa na uštap.

Attached Files


Edited by turbulencija, 17 September 2009 - 08:37.