Jump to content


Photo
- - - - -

Ćeten alva


  • Please log in to reply
61 replies to this topic

#1 Dunadan

Dunadan
  • Members
  • 12,305 posts

Posted 29 October 2008 - 19:26

zna li neko kako se pravi ćeten alva i koja je uopšte razlika između ćeten alve i alve?
na netu nigde nema recepta za ćeten alvu (angažovala sam Incognita, Google mastera, al ništa nije pronašao).

Posted Image

edit: dodata slika :ph34r:

Edited by Dunadan, 29 October 2008 - 20:05.


#2 XXL

XXL
  • Members
  • 18,731 posts

Posted 29 October 2008 - 20:12

zna li neko kako se pravi ćeten alva i koja je uopšte razlika između ćeten alve i alve?
na netu nigde nema recepta za ćeten alvu (angažovala sam Incognita, Google mastera, al ništa nije pronašao).

Posted Image

edit: dodata slika :ph34r:


Je li mislimo na isto?


Potrebni sastojci

1 kg secera, malo limuna, malo ulja, 1 kg brasna

Način pripreme


Cetenija se obicno pripremala na zimskim sijelima.Prije na dan ispece se brasno na suho.Mora se peci na tihoj vatri i mijesati da ne izgori, a zatim se ostavi da se ohladi.Secer se dobro uspinuje uz dodatak vode i malo limunovog soka , a zatim ostavi da se ohladi.Kad se secer ohladio i stvrdnuo, u sobi za sijelo pocinje se spremati cetenija.Soba ne smije biti pretopla.Rukama namocenim uljem podigne se u jednom komadu ohladjeni secer,i valjajuci ga medju dlanovima oblikuje valjak.Dalje se radi i presavija dok ne pobijeli, a zatim se od njega napravi obruc, kolo.Postavi se zatim sofra ili demirlija.Na sofri ili demirliji se razastre peceno brasno.Secerno kolo se stavi na sredinu sofre preko brasna i opet dobro sastavida se ne bi prekinuo obruc.Okolo sofre se okupi 5-6 djevojaka koje ce izradjivati ceteniju.Kolo se pomalo posipa brasnom i okrece na sofri, stiskajuci ga.Kad se neka od djevojaka umori, zamjenjuje je druga djevojka.
Tako se kolo okrece sve dok se ne pocne koncati. Dodaje se pomalo brasna, ali ne previse, sve dok se ne iskonca.Iskoncana cetenija se izreze na komade duzine oko 15 cm i sirine oko 10 cm, a servira se na tanjiricima.

#3 Dunadan

Dunadan
  • Members
  • 12,305 posts

Posted 29 October 2008 - 20:25

:)
ok, sad bi moglo i na srpskom poshto nishta nisam ukapirala.
besides, odakle mi, choveche, deset devojaka. :ph34r:

#4 alberto.ascari

alberto.ascari
  • Members
  • 17,876 posts

Posted 29 October 2008 - 20:25

Je li mislimo na isto?


Potrebni sastojci

1 kg secera, malo limuna, malo ulja, 1 kg brasna

Način pripreme


Cetenija se obicno pripremala na zimskim sijelima.Prije na dan ispece se brasno na suho.Mora se peci na tihoj vatri i mijesati da ne izgori, a zatim se ostavi da se ohladi.Secer se dobro uspinuje uz dodatak vode i malo limunovog soka , a zatim ostavi da se ohladi.Kad se secer ohladio i stvrdnuo, u sobi za sijelo pocinje se spremati cetenija.Soba ne smije biti pretopla.Rukama namocenim uljem podigne se u jednom komadu ohladjeni secer,i valjajuci ga medju dlanovima oblikuje valjak.Dalje se radi i presavija dok ne pobijeli, a zatim se od njega napravi obruc, kolo.Postavi se zatim sofra ili demirlija.Na sofri ili demirliji se razastre peceno brasno.Secerno kolo se stavi na sredinu sofre preko brasna i opet dobro sastavida se ne bi prekinuo obruc.Okolo sofre se okupi 5-6 djevojaka koje ce izradjivati ceteniju.Kolo se pomalo posipa brasnom i okrece na sofri, stiskajuci ga.Kad se neka od djevojaka umori, zamjenjuje je druga djevojka.
Tako se kolo okrece sve dok se ne pocne koncati. Dodaje se pomalo brasna, ali ne previse, sve dok se ne iskonca.Iskoncana cetenija se izreze na komade duzine oko 15 cm i sirine oko 10 cm, a servira se na tanjiricima.


Ovo ti je nešto kao cigura umesto kafe. A gde ti je susam/sezam, osnovni sastojak?

#5 XXL

XXL
  • Members
  • 18,731 posts

Posted 29 October 2008 - 20:29

:D
ok, sad bi moglo i na srpskom poshto nishta nisam ukapirala.
besides, odakle mi, choveche, deset devojaka. :)


Pa ako mislimo na isto, to se u Bosni zove cetenija. Jednom kao dijete sam gledao zene koje su napolju, na mrazu to radile. Sta ti nije jasno pa da prevedem na srpski? Mozda sinija (sofra)? To ti je ona okrugla drvena ploca koja podsjeca na kuhinjski sto bez noga (mini noge) :ph34r: Ostalo pitaj.

Edited by Rotterdamac, 29 October 2008 - 20:33.


#6 XXL

XXL
  • Members
  • 18,731 posts

Posted 29 October 2008 - 20:35

Ovo ti je nešto kao cigura umesto kafe. A gde ti je susam/sezam, osnovni sastojak?


Alberto, nije ovo moj recept, ja samo prilijepio. :ph34r:

#7 Dunadan

Dunadan
  • Members
  • 12,305 posts

Posted 29 October 2008 - 20:38

Ovo ti je nešto kao cigura umesto kafe. A gde ti je susam/sezam, osnovni sastojak?

da. je l se susam melje pa dodaje ili?
i je l ide neki poseban sirup? drugar mi je jako davno spomenuo da postoji sirup koji se koristi za ceten alvu.

Pa ako mislimo na isto, to se u Bosni zove cetenija. Jednom kao dijete sam gledao zene koje su napolju, na mrazu to radile. Sta ti nije jasno pa da prevedem na srpski? Mozda sinija (sofra)? To ti je ona okrugla drvena ploca koja podsjeca na kuhinjski sto bez noga (mini noge) :ph34r: Ostalo pitaj.

ok, nishta u tom receptu ne razumem. shecer koji se stvrdne pa se onda pravi kolo (?) pa se dodaje brashno dok se ne iskoncha. shta im to znachi. tj. je l bi ti po tom receptu znao da napravish?

#8 XXL

XXL
  • Members
  • 18,731 posts

Posted 29 October 2008 - 20:45

ok, nishta u tom receptu ne razumem. shecer koji se stvrdne pa se onda pravi kolo (?) pa se dodaje brashno dok se ne iskoncha. shta im to znachi. tj. je l bi ti po tom receptu znao da napravish?


Kolo? Vidi se da si iz grada. :ph34r: Pa krug, vijenac. Iskonca? Da se pretvori u koncasta vlakna. Ma daj Dunadan dosadno ti pa zajebajes (da prostis) Ovo ne bi vjerovatno ni moja majka znala napraviti, a ne ja.

#9 SoS

SoS
  • Members
  • 348 posts

Posted 29 October 2008 - 20:46

U alvu se dodaje tahini. Ispeče se susam, pa se melje uz dodavanje masnoće, dok se ne napravi kremasta masa.

Recepata za alvu ima zilion, i samo šire značenje korena reči halva na arapskom je slatkiš.

Edited by SoS, 29 October 2008 - 20:50.


#10 avramova

avramova
  • Members
  • 8,594 posts

Posted 29 October 2008 - 20:55

Kolo? Vidi se da si iz grada. :ph34r: Pa krug, vijenac. Iskonca? Da se pretvori u koncasta vlakna. Ma daj Dunadan dosadno ti pa zajebajes (da prostis) Ovo ne bi vjerovatno ni moja majka znala napraviti, a ne ja.


A jel znash mozda recept za onu belu alvu ( sas orasima).Kad je jedesh ode zubalo :)

Jasan je tvoj recopis za ovu ceten (h)alvu , ali je jasno da ziv covek danas ne moze da je napravi.

Verujem da se pravi danas (Turska,Bugarska) nako fabricki. Ja se i secam nekih metalnih kutija
iz Bugarske u kojima je bila ta alva, al mi je ostalo u jako loshem secanju. Nekako kao da je
bila uzegla. A ovu belu sam volela.

#11 XXL

XXL
  • Members
  • 18,731 posts

Posted 29 October 2008 - 21:02

A jel znash mozda recept za onu belu alvu ( sas orasima).Kad je jedesh ode zubalo :)

Jasan je tvoj recopis za ovu ceten (h)alvu , ali je jasno da ziv covek danas ne moze da je napravi.

Verujem da se pravi danas (Turska,Bugarska) nako fabricki. Ja se i secam nekih metalnih kutija
iz Bugarske u kojima je bila ta alva, al mi je ostalo u jako loshem secanju. Nekako kao da je
bila uzegla. A ovu belu sam volela.

Ma kako ne znam Tejice. Moji su inace ugledni sarajvski slasticari :ph34r: Haj sad sala na stranu, najbolju bijelu (h)alvu je pravio legendarni Spase, Makedonac i najbolji sladoled na svijetu u slasticarni Egipat. Nema Spaseta, nema halve. Prave i drugi, ali jok nije to to.

#12 Rahel

Rahel
  • Members
  • 5,283 posts

Posted 29 October 2008 - 21:16

zna li neko kako se pravi ćeten alva i koja je uopšte razlika između ćeten alve i alve?
na netu nigde nema recepta za ćeten alvu (angažovala sam Incognita, Google mastera, al ništa nije pronašao).


Ukucaj halva umesto alva :ph34r:

Ja imam neki recept ( Recept za Tehen alvu: 1/3 hladno presovanog susamovog ulja, 1/3 meda, 1/3 mlevenih oraha. U keramičkoj ili staklenoj posudi, a najbolje u drvenoj, sjediniti ulje (tahan) i med, mešati dok se ne dobije finu pasta, dodati orahe i još mešati, preručiti u staklenu posudu i držati u frižideru. Mogu da se dodaju razne zezalice - pistaći, čokolada, lešnici i sl.), ali nikad nisam probala da napravim. U radnjama koje se zovu "bio" pa još nešto, ima da se kupi odlična i uvek sveža alva.

#13 alberto.ascari

alberto.ascari
  • Members
  • 17,876 posts

Posted 29 October 2008 - 23:34

vidi ovde

#14 U prolazu

U prolazu
  • Members
  • 2,098 posts

Posted 29 October 2008 - 23:39

Meni se od same pomisli na nju usta skupljaju, ali cu da pitam "u mene mi zenu" zna li ona kako se pravi.

#15 Vesna

Vesna
  • Sleepers
  • 18,721 posts

Posted 29 October 2008 - 23:47

optimisto! :ph34r: