Apsolutno je irelevantno šta mi primenjujemo. Seti se, tvoj argument je kako paušalci mogu da peru pare. Ja odgovorio da je to krivično delo, a ti na to replicirao da je ipak moguće. Završni argument je moj - da u razvijenim državama poreske uprave znaju to da kontrolišu i da to uopšte nije misaona imenica. A tvoj odgovor je zamena teza.
Tvoj završni argument je da se u razvijenim zemljama primenjuje sistem sintetičkog poreza na dohodak građana. Za njih nije misaona imenica da kontrolišu plaćanje poreza jer imaju veoma veliku saradnju građana tj. pojedini troškovi koje građani imaju odbijaju se od osnovice za PDG, te je njima u interesu da to prijave. S druge strane, mora postojati slaganje (tj. aktiva=pasiva) pa ako je kod jednog građanina rashod, kod drugog mora biti prihod. A ako taj na čijoj strani je prihod isti ne prijavi za oporezivanje, dobije pun pansion o trošku države jedno 5-6 godina.
Ovde toga nema, jer je sistem oporezivanja drugačiji (i žešće nepravičan).
I o kakvoj zameni teza ti govoriš uopšte?
Advokat u Vranju iz mog primera nema mesečni prihod od 15.000 nego recimo 50.000. Ali to je opet irelevantno, jer ti menjaš teze. Ja sam ti kazao zašto je bitno da trgovci vode knjige - da bi mogli da odbijaju prethodni PDV. Objasni mi kako da se odbije prethodni PDV ako se ne vode knjige?
Uopšte moja poenta nije bila u odbijanju prethodnog PDV-a, kako ti želiš da prikažeš.
Poenta je bila u vođenju poslovnih knjiga zarad utvrđivanja stvarne osnovice poreza, koja je u većini slučajeva veća nego ona paušalno utvrđena.
Ovde očigledno ti menjaš teze.
Zato sam rekao "pojedinim". Pročitaj Zakon o porezu na dohodak građana inače nemamo o čemu da razgovaramo.
Pročitao sam.
Samo reagujem na generalizaciju, jer je neispravna.
Za izmišljanje. Citiraj član 40 pomenutog zakona ili nemamo šta da razgovaramo. Ako se ne izviniš za izmišljanje, pa ga ja budem citirao zavšili smo diskusiju.
Šta sam izmislio? Da je granica obaveznosti prijavljivanja za PDV 4.000.000 dinara?
Ako nastaviš sa insistiranjem da si ti u pravu iako ili nisi razumeo ili pokušavaš nešto drugo da postigneš, onda bi stvarno trebali okončati diskusiju!
Zato sam i rekao pojedini preduzetnici. Čitaj postove, biće normalnija diskusija.
Upravo i čitam, pa ću te podsetiti šta si rekao:
"Još jednom, samoproglašeni narodni tribune, trgovci moraju da vode knjige da bi ostvarivali pravo na odbitak prethodnog PDV-a. Pojedini bi teorijski mogli da budu paušalci pod istim uslovima kao ostali preduzetnici - manji prihodi (dakle da im je pazar manji od 10.000 dinara dnevno) i da nisu u sistemu PDV-a."
Dakle, rekao si "pojedini trgovci" a ne "pojedini preduzetnici". Kad ono, nijedan trgovac ne može biti paušalac,
jer im zakon ne daje.
Ako želiš da doprineseš kvalitetu diskusije, spusti ton i obazrivije citiraj
samog sebe.
Citiraj nastavak člana, gde piše 3.000.000 dinara i lepo se izvini kao čovek što izmišljaš.
Opet kažem, pažljivije pročitaj šta sam napisao. Nemoj da menjaš teze, pa posle mene optužuješ kako to ja činim. To je, burazeru, licemerje.
Tretman im je povlašćen utoliko što je postavljena jedna granica, koja važi za sve. Ko je ispod granice i bavi se uslužnim delatnostima, ima tu mogućnost. Ko je iznad, nema. Takav sistem postoji u celom svetu gde postoji ovakav sistem poreza.
Ova je mogućnost ostavljena za kategorije preduzetnika kojima bi suštinski vođenje knjiga predstavljalo problem i prilično otežavajuću okolnost u poslovanju. To što su se advokati, lekari i stomatolozi provukli u tu grupu, pre je izuzetak nego pravilo, a uglavnom posledica lobiranja raznoraznih komora, udruženja i pojedinaca.
Samo podsećanja radi, advokati, stomatolozi, lekari i ostali koje navodim su u ovo "društvo" upali uredbom Vlade, a ne zakonom. Dakle, nikakve šire demokratske rasprave o tom pitanju nije bilo.
Pa ako nema na papiru kod paušalca, neće biti ni u knjigama kod ostalih, pa neće biti ni proporcionalnog poreza.
Slušaš li ti sebe?
A jel? A kako?
Jel to advokat, lekar, zubar ili veterinar celokupan promet evidentiraju preko fiskalne kase i izdaju fiskalne račune, pa sutradan moraju da trče u banku kako bi uplatili pazar, da ih slučajno ne bi kaznili?
Daj, molim te. Nisi ti toliko lud koliko se praviš.
Reč pojedini sam prvi ja upotrebio.
Jesi li siguran? Pogledaj naslov teme.
A PDV nije posebna nego ista priča - kada trgovci ne bi vodili knjige, sva sitna maloprodaja bi bila u sivoj zoni - svi bi valjali robu kao što su je valjali pre. PDV sistem obezbeđuje da maloprodavci mogu da odbiju prethodni PDV i tako najveći deo ekonomije (potrošnja) izlazi iz sive ekonomije.
Itekako je PDV posebna priča.
Da razdvojimo, trgovci vode knjige
uvek, nezavisno od toga da li su u sistemu PDV ili ne. I ne mogu biti paušalci
nikad.
Napisao si kako bi trebalo "narediti" advokatima i stomatolozima da izdaju račune (Link). Ja sam ti rekao da ta obaveza već postoji. Još jednom bi trebalo da se ispraviš, ali ko sam ja da to očekujem od novog kolačića?
Ispraviću se.
Mislio sam na fiskalne račune i obavezu evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa (kao i svi drugi).
A evo, spremaju se da im narede od 01.01.2009.
Stari sedeoče...
Ne izmišljaj, nema ovde "nerazumevanja". Postojiš ti, koji tvrdiš da su najmanje dve profesije u ovoj državi lopovske, površno čitaš i citiraš propise i iznosiš nekakva neutemeljena zapažanja, i postojim ja, koji ispravljam tvoje fundamentalno nerazumevanje kako bi čitaoci (ako ih ima) bili relativno informisani. Dakle nema tu "nerazumevanja", druže, samo nepristojnost s tvoje strane na koju ja adekvatno reagujem.
Očigledno nema nerazumevanja. Hteo sam samo da upotrebim blažu formulaciju kako bih te ipak naveo da razmisliš o tome koje je pravo značenje onoga što sam napisao, ali ti i dalje ponavljaš svoju priču. Meni to govori da me razumeš u potpunosti, ali da se na svaki način trudiš da mene diskredituješ kao nekog ko je uopšte kompetentan da o tome piše (očigledno u nedostatku realno utemeljenih argumenata).
E sad, ako je to što pišem nepristojnost, pri čemu sam lično bio svedok takvih radnji a i svestan sam da je zakon bušan ko rešeto i da se te rupe obilato koriste za razne nedozvoljene radnje, onda svaka tebi čast!
Adekvatno (više očekivano) reaguješ za nekog ko se oseća prozvanim.
Citiraj ono, izvini se, ili doviđenja.
Doviđenja.
Edited by Tribun_populi, 31 October 2008 - 15:41.