Jump to content


Photo
* - - - - 1 votes

Opste diskusije


  • Please log in to reply
8723 replies to this topic

#7276 wwww

wwww
  • Members
  • 17,238 posts

Posted 01 February 2017 - 12:48

Mislim da nas čeka izuzetno uzbudljiva godina.
Nivo igre se drastično podigao. Status favorita/outsidera više ništa ne obećava. Srednja generacija je gladna & mlade nade prete.
AM je u prajmu; Novak će iz inata da zapne; Rafa is back; Roger nestvarno dobar; Stan bi da zaokruži ... (DelPo)
Dimi / Kei / (Rao) grizu ...
Zverka / Tim / (Lucas) iz zasede
Oh, It's ON!

Ne znam da li se nivo igre baš drastično podigao. Fed je do povrede prošle godine igrao odlično (čovek je igrao finala uso i 2x Wimbldon usput rasturivsi protivnika u sf). Jednostavno je bio red da konačno kapitalizuje svoju dobru igru u toliko dugom kontinuitetu (imao bi još 3 slema više da nije bilo Novaka). Čovek je do povrede prošle godine bio #2. Ovo se u poslednje vreme zaboravlja kada se pišu tekstovi o "novoj eri" gde se navodi da su Novak i Endi?!?! dominantni poslednjih godina. Fed naravno nije blesav i zna šta njegovo telo danas može da izdrži i sigurno se neće mlatili na sljakastim turnirima, ako tu ista i bude igrao. Mislim da će se fokusirati na one turnire gde ima najviše šanse za titulu, ionako zbog minulog rada više nema obavezu da igra i jedan masters ako neće. Vreme kada je na svim turnirima i svim podlogama davao sve od sebe je prošlo.
Endi je verovatno u svom prajmu, mislim da nikada nije bolje igrao. Na AO ga je stigao umor od prošle godine, plus promena uslova i protivnik s nestandardnim stilom igre koga nije uspeo da reši tog dana. Verovatno će gristi da se što duže zadrži na #1, ali ako ne bude previše pritiska od konkurencije (Novak na prvom Mestu) onda će i njemu biti lakše.

Mislim da Rafa nije na nivou svog prajmu niti da će to više ikada biti. Previše je pravio nekarakteristicnih za njega grešaka. Sljaka će mu definitivno prijati, ali ne verujem da će i tu izvući onaj kvalitet igre iz 2008, 2011, 2013. Da li će to biti dovoljno za titulu na RG zavisi i od Novaka, Endija, Wawe, Tima.

Novaka smo već dovoljno analizirali :D pa da ga preskočimo ovog puta (ni on sam ne ne zna gde je i šta bi).

Miloš sve vreme radi na poboljšanju svoje igra, ali kao i kod Keija mnogo zavisi od toga da li će ga povrede zaobići (početak godine nije obecavajuci). No njegov stil igre i onako nije baš za uživanje.

Kei zna da odigra fenomenalno ( u Davidenkovom stilu), ali povrede i povremeno glava mogu da ga spreče da konačno osvoji neku značajniju titulu. AO nije dao pozitivne naznake da se tu nešto popravilo.

Dimitrov je prijatno iznenađenje, videćemo da li će ga držati. Tim ništa nije naučio niti napredovao. Mogao bi da nadje nekog pametnijeg trenera da ne bi postao Muster 2.0.
A. Zverev je prijatno iznenađenje, ali ima još puno da radi. Bilo bi zgodno kad bi od brata naučio neke stvari koje mu fale.
Kirios ne pokazuje znake napretka, po mom mišljenju. A to se prvenstveno odnosi na glavu, pošto bi igrom i mogao da pomrsi račune favoritima tu i tamo. Lepo mu je Fed rekao.

Delpo bi mogao da zaprži čorbu ako ga zdravlje bude služilo i ako nastavi gde je stao na kraju prošle godine. Za mene je on najinteresantnija pozitivna promena u vrhu koju očekujem. Berdich, Tsonga, Monf, Gaske... mislim da je njihovo vreme kao potencijalne opasnosti definitivno prošlo.

Trenutno ne vidim nekog drugog ko bi mogao da donese uzbuđenje na turu.

Edited by wwww, 01 February 2017 - 12:57.

  • 4

#7277 zoe Bg

zoe Bg
  • Members
  • 26,091 posts

Posted 01 February 2017 - 12:49

Stvarno bi trebalo da se odmaknemo od te price "Fedfanovi ovo, Noletovi ono, Rafini ko zna sta vec".
Zanimljivija je dinamika foruma kad smo razliciti ali to se ne postize "gde ste sad ili gde ste bili kad je bilo...". Sta vas briga ko kad pise, nije skola da moraju da se pravdaju izostanci.
  • 2

#7278 wwww

wwww
  • Members
  • 17,238 posts

Posted 01 February 2017 - 14:36

Mc, zasto ti ne sednes i ne napises analizu finalnog meca i kako je to Fed ovog puta pobedio Nadala? Napisao si da si ga 3x gledao. S tim sto bi bilo zgodno da uzmes u obzir i Nadalovu igru, posto je sve stvar akcije i reakcije. Sta je to sto Nadal ovog puta nije uradio a sto je inace smetalo Fedu, odnosno sta je Fed ovog puta izbegao i kako. Pa se onda moze poceti s dijalogom, ima jos uvek ljudi koji bi imali sta da kazu (Kido, Glen...)

 

Ja cu pogledati da li je Juan Jose nesto napisao ili komentarisao u podkastu pa cu staviti.


  • 1

#7279 zoe Bg

zoe Bg
  • Members
  • 26,091 posts

Posted 01 February 2017 - 14:41

Ciao&McL ako cete na tu temu, mozete na PM.
  • 0

#7280 Elias

Elias
  • Members
  • 2,538 posts

Posted 01 February 2017 - 14:56

Gde uopste moze ovde da se trazi promena moderacije. Greota ovakav forum sa ovakvom moderacijom.


  • 0

#7281 zoe Bg

zoe Bg
  • Members
  • 26,091 posts

Posted 01 February 2017 - 14:58

Gde uopste moze ovde da se trazi promena moderacije. Greota ovakav forum sa ovakvom moderacijom.

Na PDF-u Forum.
  • 0

#7282 Elias

Elias
  • Members
  • 2,538 posts

Posted 01 February 2017 - 14:59

Na PDF-u Forum.

Ok hvala.


  • 0

#7283 ciao

ciao
  • Members
  • 5,415 posts

Posted 01 February 2017 - 15:09

Ova moderacija na ovom pdfu je po meni odlicna, Prava mera gde su limiti u svakom pogledu


  • 3

#7284 wwww

wwww
  • Members
  • 17,238 posts

Posted 01 February 2017 - 17:20

Da malo promenimo temu: hajde da pricamo o zenskom GOAT-u.

 

Mozda je nekima promaklo :D ali Serena je upravo osvojila 23 GS titulu i pretekla Stefi Graf. Margater Kort je igrala u jedno sasvim drugo vreme, kada je mnogo manje igracica bilo u zrebu, mnogo manje ih je putovalo u Australiju, i uz svo duzno postovanje prema njene 24 GS titule - to ipak nije uporedivo s teniserkama koje su igrale u poslednjih nekoliko decenija.

 

Dakle, kandidatkinje za GOAT-icu su Serena, Stefi, Martina Navratilova i Kris Evert. U ovom slucaju nije jednostavno napraviti poredjenje kao kod muskih kandidata. Podaci su uzeti s Wikipedije, a za Martinu i Kris titule koje nisu GS i zavrsni masters nisu razvrstane po kategorijama, vec je dat ukupan zbir. Takodje, one nisu igrale OI.

 

Sve titule:

 

 

Elitne:

 

 

Takodje nisu uzete u obzir titule u dublu. Martina je osvojila 31GS + 10GS u miksu, Serena 14GS + 2GS u miksu, Kris 3GS a Stefi 1 GS u dublu

 

Da dodamo i sedmice na #1:

Stefi – 377

Martina – 332

Serena – 310

Kris - 260

 

Serena je njene titule poosvajala u duzem periodu, dok je Stefi slican broj titula i sedmica na #1 postigla u manjem vremenskom intervalu (plus joj je glavna rivalka sklonjena s puta nasilnim putem). Martina je trajala dugo, dugo, i to ne samo u singlu (impozantan je i njen ucinak u dublu i miksu).


Edited by wwww, 01 February 2017 - 17:29.

  • 2

#7285 wwww

wwww
  • Members
  • 17,238 posts

Posted 01 February 2017 - 18:05

A dok Mc ne napise analizu finala AO da ja prenesem ovaj tekst:

 

http://www.tennisabstract.com/blog/

 

 

The Federer Backhand That Finally Beat Nadal

 

Roger Federer and Rafael Nadal first met on court in 2004, and they contested their first Grand Slam final two years later. The head-to-head has long skewed in Rafa’s favor: Entering yesterday’s match, Nadal led 23-11, including 9-2 in majors. Nadal’s defense has usually trumped Roger’s offense, but after a five-set battle in yesterday’s Australian Open final, it was Federer who came out on top. Rafa’s signature topspin was less explosive than usual, and Federer’s extremely aggressive tactics took advantage of the fast conditions to generate one opportunity after another in the deciding fifth set.

 

In the past, Nadal’s topspin has been particularly damaging to Federer’s one-handed backhand, one of the most beautiful shots in the sport–but not the most effective. The last time the two players met in Melbourne, in a 2014 semifinal the Spaniard won in straight sets, Nadal hit 89 crosscourt forehands, shots that challenges Federer’s backhand, nearly three-quarters of them (66) in points he won. Yesterday, he hit 122 crosscourt forehands, less than half of them in points he won. Rafa’s tactics were similar, but instead of advancing easily, he came out on the losing side.

 

Federer’s backhand was unusually effective yesterday, especially compared to his other matches against Nadal. It wasn’t the only thing he did well, but as we’ll see, it accounted for more than the difference between the two players.

 

A metric I’ve devised called Backhand Potency (BHP) illustrates just how much better Fed executed with his one-hander. BHP approximates the number of points whose outcomes were affected by the backhand: add one point for a winner or an opponent’s forced error, subtract one for an unforced error, add a half-point for a backhand that set up a winner or opponent’s error on the following shot, and subtract a half-point for a backhand that set up a winning shot from the opponent. Divide by the total number of backhands, multiply by 100*, and the result is net effect of each player’s backhand. Using shot-by-shot data from over 1,400 men’s matches logged by the Match Charting Project, we can calculate BHP for dozens of active players and many former stars.

 

* The average men’s match consists of approximately 125 backhands (excluding slices), while Federer and Nadal each hit over 200 in yesterday’s five-setter.

 

By the BHP metric, Federer’s backhand is neutral: +0.2 points per 100 backhands. Fed wins most points with his serve and his forehand; a neutral BHP indicates that while his backhand isn’t doing the damage, at least it isn’t working against him. Nadal’s BHP is +1.7 per 100 backhands, a few ticks below those of Murray and Djokovic, whose BHPs are +2.6 and +2.5, respectively. Among the game’s current elite, Kei Nishikori sports the best BHP, at +3.6, while Andre Agassi‘s was a whopping +5.0. At the other extreme, Marin Cilic‘s is -2.9, Milos Raonic‘s is -3.7, and Jack Sock‘s is -6.6. Fortunately, you don’t have to hit very many backhands to shine in doubles.

 

BHP tells us just how much Federer’s backhand excelled yesterday: It rose to +7.8 per 100 shots, a better mark than Fed has ever posted against his rival. Here are his BHPs for every Slam meeting:

Match       RF BHP  
2006 RG      -11.2  
2006 WIMB*    -3.4  
2007 RG       -0.7  
2007 WIMB*    -1.0  
2008 RG      -10.1  
2008 WIMB     -0.8  
2009 AO        0.0  
2011 RG       -3.7  
2012 AO       -0.2  
2014 AO       -9.9  
2017 AO*      +7.8 

* matches won by Federer

Yesterday’s rate of +7.8 per 100 shots equates to an advantage of +17 over the course of his 219 backhands. One unit of BHP is equivalent to about two-thirds of a point of match play, since BHP can award up to a combined 1.5 points for the two shots that set up and then finish a point. Thus, a +17 BHP accounts for about 11 points, exactly the difference between Federer and Nadal yesterday. Such a performance differs greatly from what Nadal has done to Fed’s backhand in the past: On average, Rafa has knocked his BHP down to -1.9, a bit more than Nadal’s effect on his typical opponent, which is a -1.7 point drop. In the 25 Federer-Nadal matches for which the Match Charting Project has data, Federer has only posted a positive BHP five times, and before yesterday’s match, none of those achievements came at a major.

 

The career-long trend suggests that, next time Federer and Nadal meet, the topspin-versus-backhand matchup will return to normal. The only previous time Federer recorded a +5 BHP or better against Nadal, at the 2007 Tour Finals, he followed it up by falling to -10.1 in their next match, at the 2008 French Open. He didn’t post another positive BHP until 2010, six matches later.

 

Outlier or not, Federer’s backhand performance yesterday changed history.  Using the approximation provided by BHP, had Federer brought his neutral backhand, Nadal would have won 52% of the 289 points played—exactly his career average against the Swiss—instead of the 48% he actually won. The long-standing rivalry has required both players to improve their games for more than a decade, and at least for one day, Federer finally plugged the gap against the opponent who has frustrated him the most.

 

 


Edited by wwww, 01 February 2017 - 18:10.

  • 0

#7286 wwww

wwww
  • Members
  • 17,238 posts

Posted 01 February 2017 - 18:28

Evo jos jedne analize:

https://www.periscop...w/1YqKDAkPYNwGV


  • 0

#7287 Milutinov Tata

Milutinov Tata
  • Members
  • 5,429 posts

Posted 01 February 2017 - 19:35

Sto se tice starosti GS osvajca, ima jedan post od prosle godine bas posle AO i cudi me da je vec zaboravljen, a "otelio" sam se vadeci svu statistiku  :D

 

http://forum.b92.net...57#entry5203357

 

Tendencija je da GS osvajaju sve stariji igraci, tako da se to polako uspostavlja kao pravilo, a ne anomalija. Kada sam radio analizu (kraj 2015). bilo je 7 slucajeva da je GS sampion imao 30 i vise godina (za period 1988-2015). Imamo usmaljenog Gomeza na RG 1990, pa Kordu 1998, Agasija 2001 i 2003 i Samprasa 2002. Onda Federer 2012 i Vavrinka 2015. Sada su njih dovjica dodali jos 2 titule. Dakle u poslednjih 30 godina imamo 9 slucajeva osvajanja GS sa 30+ godina, cak 4 u poslednjih 5 godina, sto znaci da je neka "pravilnost" narusena. Koliko ce trajati videcemo.

 

Sto se zenskog GOATA-a tice, ne bih ja tako lako otpisivao Margeret Kort. Ona je napravila nekoliko pauza (namernih), ko zna koliki bi njen bilans bio bez njih. Bilans u finalima je 24/29, za dlaku bolji od Sereninog. Osvojila je GREND SLEM 1970. Na vise od polovine turnira na kojima je nastupala osvojila je GS titulu. Protivnice u finalima su joj bile od velikih igracica: Bili Dzin King (12 GS titula) - 5 puta, Ivon Gulagong (7 GS titula) - 4 puta, Marija Bueno (7 GS titula) - 5 puta i Kris Evert (18 GS titula) - 1 put. Ne bih u detalje dodavao njen ucinak u dublu jer je "monstruozan" sa cak 19+21 titulom i 2 GREND SLEMA u miksu.

 

Mene licno u Open eri najvise impresioniraju rezultati Navratilove, ali moje pracenje tenisa se poklopilo sa njenom dominacijom, pa mi je utisak sigurno jaci nego prema onome sto je radila Evertova koju godinu ranije. Grafova za mene licno ne ulazi u konkurenciju zbog dobro poznatog razloga, previse je "profitirala" od onoga sto se desilo u Hamburgu, a odavanje nekakvog priznjana njoj je po meni i "podrska" razlogu napada tog dana. O Sereni kad zavrsi karijeru.


Edited by Milutinov Tata, 01 February 2017 - 20:09.

  • 8

#7288 ChesireCat

ChesireCat
  • Members
  • 693 posts

Posted 01 February 2017 - 21:16

Činjenica da su se sa dominacijom Đokovića (mislim na ovu od 2015te) drugi navijači povukli. Drago mi je što je AO ispao ovakav kakav je ispao i što su se malo vratili i Nadalovi i Federerovi navijači.

Činjenica da je forum mnogo orjentisan ka Novaku. Što je prirodno u Srbiji i u vremenu njegove dominacije, ali nedostaje mi taj neki diverzitet navijača ovde, neka kontra-teza. 
 

Recimo sećam se jedne kvalitetne McLove opaske s kraja 2015, kad je Novaku nebo bilo granica u postovima ovde. McL je tada napisao da je 2016ta - nova priča i podsetio je na neke ranije primere iz istorije gde je dominantni igrač u jednoj godini sledeće godine popuštao. I McL je ispao u pravu, ali je promašio datum - umesto januara 16te to se desilo u junu 16te.

 

 

Vezano za stizanje GOATa i proricanje broja slemova:

Novak može, uz dobar horoskop, da stigne Federera.

Da nije bilo Novaka Fed bi u svojim 30tim uzeo nekoliko slemova zadnjih godina.

Ali ako se ne uozbilji - i stizanje Nadala će biti velik poduhvat.


  • 0

#7289 zoran59

zoran59
  • Members
  • 10,124 posts

Posted 01 February 2017 - 21:26

..........

Grafova za mene licno ne ulazi u konkurenciju zbog dobro poznatog razloga, previse je "profitirala" od onoga sto se desilo u Hamburgu, a odavanje nekakvog priznjana njoj je po meni i "podrska" razlogu napada tog dana. ...

 

Ovde si pomenuo nesto sto u meni vec dugo izaziva radoznalost.

(BTW, tenis pratim preko 40 godina, a tek 15-ak i kusur ga i igram - rekreativno - sta cu, "kasno paljenje")

 

Vec godinama, u prenosima, komentatori pominju rivalstva, brojeve slemova itd. Ali ne secam se kad je neko pomenuo Seles i Hamburg. Kao da je to sramota za tenis, igrace i navijace - a ne sramota napadaca, organizatora i obezbedjenja turnira (olakotna okolnost - nije se moglo predvideti, teniska publika u principu nije isto kao engleski fudbalski huligani), a docnije i nemackog pravosudja. Ovo poslednje zbog sramotno blage kazne.

Evo, cak si i ti obazrivo napisao "ono sta se desilo" umesto "pokusaj ubistva hladnim oruzjem".

 

Zanima me da li jos neko to (izbegavanje da se pomene Seles i Hamburg) primecuje, i zasto mislite da je tako?


Edited by zoran59, 01 February 2017 - 21:27.

  • 0

#7290 Cukuru Tazaki

Cukuru Tazaki
  • Members
  • 2,789 posts

Posted 01 February 2017 - 21:37

Mislio sam da napisem 100 puta "Bravo Fede", da malo povadim stvari. Jadni zapostavljeni Fed, nigde ga nema na forumima I medijima.

Mora da odgovara na neka blesava pitanja, jedini koji ne folira povrede, tako fer I sportski tip.

Ja ne znam zasto je tako nepravedno zapostavljen I nevoljen na forumima na srpskom govornom podrucju.


Edited by karamba i karambita, 01 February 2017 - 21:43.

  • 0