Jump to content


Photo
- - - - -

Etika/Pravo=korupcija=kriminal


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
No replies to this topic

#1 Giacomo

Giacomo
  • Members
  • 1,299 posts

Posted 29 September 2008 - 11:35

Izvor: Politika
http://www.politika....u-etiku.sr.html

Професори из афере „Индекс” предају етику

Наставници Правног факултета у Крагујевцу, оптужени за корупцију и примање мита, од ове школске године поново су за катедрама, са којих ће, све док суд не каже своје, држати предавања о праву и етици
Крагујевац – Нико није крив док се не докаже. Поштујући ову правну норму, крагујевачки Правни факултет донео је одлуку да професори ове високошколске установе, оптужени за корупцију и примање мита у афери „Индекс”, поново заузму своја места за катедрама. Иако осумњичени за малверзације и продају испита, они ће од ове школске године, као да се ништа није десило, опет држати предавања о праву и етици.

У изјави за наш лист, декан Станко Бејатовић каже да је Правни факултет „дужан да поштује закон” и напомиње да ова високошколска установа улази у процес добијања акредитација „и са оптуженим професорима”!

– Будући статус оптужених професора зависиће од пресуде, али док суд не каже своје, они ће бити ангажовани као предавачи. Зато смо са тим професорима, као нашим наставничким кадром, ушли у поступак добијања акредитације. За акредитацију нисмо пријавили свега двоје оптужених професора (Драгана Петровић и Драган Батавељић), али не зато што се против њих води поступак, већ зато што је реизбор за та места у току. Ми смо у потпуности спремни за акредитацију и мислим да ту неће бити никаквих проблема – каже Бејатовић за „Политику”.

Коментаришући овакву одлуку, члан Градског већа за науку и сарадњу са Универзитетом Нада Милићевић каже да су факултети аутономне и независне установе, те да је у овом случају „на потезу правосуђе Србије”.

– Док се не донесе правоснажна пресуда, и оптужени, то је опште позната ствар, имају права као и сви други грађани. Град поштује закон и подржава правосудне органе наше земље, а факултети су аутономне и независне установе. Што се тиче наше сарадње са Универзитетом, Крагујевац већ 13 година финансира део трошкова те установе, а само прошле године ова локална управа је издвојила 13,3 милиона динара за научноистраживачки рад на Крагујевачком универзитету – каже за „Политику” Нада Милићевић.

Након откривања афере „Индекс”, фебруара прошле године, осумњичени професори крагујевачког Правног факултета су, подсетимо, узели једногодишње плаћено одсуство, пошто су били суспендовани и нису држали предавања. А у том периоду они су се бавили управо научноистраживачким радом. На то су, према важећим прописима, имали право, а за све то време су примали и плате – у висини од око 50.000 динара месечно.

У афери „Индекс” је, подсетимо, оптужено 14 од укупно 26 крагујевачких професора, колико је до фебруара прошле године радило на овдашњем Правном факултету. После пуштања из притвора, само је један професор отишао у пензију, а на своја радна места ове године вратиће се 11 професора. Да би један факултет могао да добије акредитацију, 70 одсто професора мора да буде у сталном радном односу.

У разговору за „Политику”, ректор Крагујевачког универзитета проф. др Милош Ђуран својевремено је, коментаришући шансе Правног факултета да буде акредитован, изјавио да сматра како је овај „факултет превазишао кризу”, те да уопште „не размишља” о евентуалном негативном одговору Комисије за акредитацију. Ректора Ђурана јуче нисмо могли да контактирамо, пошто је, како нам је речено у његовом кабинету, био на састанку.

За Окружни суд у Смедереву процес против оптужених у афери „Индекс” представља до сада најобимнији поступак, пошто се на оптуженичкој клупи нашло чак 89 лица. Осим професора, оптужени су и студенти и посредници у куповини испита. Иако је било речи да би процес могао преузети Специјални суд за организовани криминал, до тога није дошло. А, што се тиче испита и диплома крагујевачког Правног факултета, до сада ниједна није поништена.
Б. Карталовић



[објављено: 23/09/2008]