Jump to content


Photo
- - - - -

Рекетирање буџетских студената?


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
3 replies to this topic

#1 Picard

Picard
  • Members
  • 69 posts

Posted 24 September 2008 - 09:51

Прошлог петка је завршен септембарски испитни рок на Машинцу за студенте који студирају по новом програму (тзв. Болоњци), док студенти који студирају по старом програму (тзв. Солунци) имају испите још ове недеље. Упис је предвиђен за ову недељу, а предавања почињу следећег понедељка. Све је то лепо на папиру, али... У Србији увек постоји то "али" да би се разликовали од других, није дефинисамо да ли од паметнијих или глупљих. Елем, у прошлу суботу је освануло обавештење за Болоњце да ће моћи да упишу 2, 3, 4 годину студија са заосталим испитима што се и дало очекивати, јер би вероватно имали 2000 студената на прве две године, па би крајњи резултат примене Болоњске декларације био нула. Како је факултет учинио уступак студентима, они (студенти) ће морати да учине уступак факултету и да плате сваки пренети бод на следећи начин:
- сваки пренети бод из прве године кошта 1500 динара,
- сваки пренети бод из друге године кошта 1200 динара.
То дође нпр. за 2 предмета из прве од по 6 бодова и 3 предмета из друге од по 6 бодова ~ 40 000 динара. Ово важи и за буџетске (мораће да се промени дефиниција "буџетски студент") и за самофинансирајуће. Понуђена је опција за плаћање у десет рата, али уговор о ратама је сачињен између самофинансирајућег студента и факултета. Буџетски студенти се нигде не помињу у том уговору (можда је противно закону?). Година за самофинансирајуће кошта 60 000 динара, па ако година носи 60 бодова, једноставном рачуницом се долази до цифре од 1000 динара по боду, ако већ мора да се плаћа. И шта сад? Студент може да одлучи да не жели у вишу годину па ће плаћати бодове (обнова године је и даље званично 15 000 динара), ако упише вишу годину, опет ће плаћати, с тим што ће га вероватно наредне сачекати рачун са пет нула, јер је све "реформисано" осим наставе (двосеместрални испити су постали једносеместрални - мало су их збуџили). Чак су и тоалете "реформисали" по цени од 3 милиона динара (по комаду). Колико ће коштати два панорамска лифта у холу не смем ни да помислим.
Све у свему, реформа је доста добро прошла. Од почетног "година за годину" дошло се до "три за једну" по повољној цени.
-Хало Бинг! Пошто бод?
-Цена? Права ситница!

#2 Shedou

Shedou
  • Members
  • 2,502 posts

Posted 24 September 2008 - 10:42

Iskrivljeno tumacenje "autonomije niverziteta" i "trzista znanja". strasno ali ocekivano....

U novom zakonu (bolonja) postoji nesto sto se zove studentski parlament (treba da ima predstavnike u savetu fakulteta), evaluacija profesora itd. Moja preporuka studentima je da uzmu zakon u shake i prochitaju o svojim pravima. Ako neko u ovoj zemlji moze da se organizuje onda su to valjda studenti...

Shta reci o svemu....evo jednog primera koji mozemo nazvati "ubaci me mamo u Komisiju ne treba mi nista drugo"

Tzv nezavisna Komisija za akreditaciju vec drugu godinu za redom provodi lepe letnje dane na Zlatiboru. Nakon sto se povuku u osamu ove srpske planine odlucuju o sudbini fakulteta, visih skola, profesora i studenata. Ne bi to bilo toliko strasno da se tamo i bave poslom za koji su dobro placeni i za koji primaju lepe dnevnice. Medjutim chuo sam smeshnu (tuznu) anegdotu.... Komisija probija rokove za resavanje pitanja akreditacije po 3-4 meseca izmedju ostalog i zato sto je npr. recenzent otisao na godisnji odmor pa poneo sa sobom materijale. :ph34r:

#3 Picard

Picard
  • Members
  • 69 posts

Posted 24 September 2008 - 23:20

U novom zakonu (bolonja) postoji nesto sto se zove studentski parlament (treba da ima predstavnike u savetu fakulteta), evaluacija profesora itd. Moja preporuka studentima je da uzmu zakon u shake i prochitaju o svojim pravima. Ako neko u ovoj zemlji moze da se organizuje onda su to valjda studenti...

Све оно из првог поста се не односи на мене лично, већ на мог млађег брата. На Машинцу од студентског парламента немаш ни "П", па тако да нико не заступа студенте. Постоје неке студентске организације које узимају кеш како стигну (журке и остала срања), али их за студенте заболе уво у најмању руку, јер су очито у дослуху са факултетом.
Мене интресује како је могуће да неки студент који је на буџету плаћа те бодове? То је ваљда противно закону, јер држава плаћа његово школовање? Што су који мој спустили услов на не знам колико бодова, ако ће сваки студент платити просечно 500 евра (моја груба процена на основу разговора са студентима - ретко ко је био испод 300, већина преко 1100, па ако су сви баш толико лоши што их пуштају у више године?).
Ja сам прочитао тај закон, али нигде нисам нашао да се тако нешто дозвољава факултетима (нисам правник, па немам искуства у тражењу "рупе у саксији"). Ако има неко од правника да ме разувери, био бих му веома захвалан.

#4 Scotland

Scotland
  • Members
  • 25 posts

Posted 30 September 2008 - 19:01

Kažeš čitao si zakon, i video si da tamo o tome mnogo i ne pise, čuda li...
Kome odgovara da cela ta peripetija oko finansiranja na relaciji država - (univerzitet) - fakultet - student bude otprilike onakva kakva je sada?
(ovaj u zagradi je u zagradi jer je najmanje bitan u celoj toj priči)