Jump to content


Photo
- - - - -

Paprika


  • Please log in to reply
316 replies to this topic

#46 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 30 September 2015 - 22:25

...

 
Da se vratimo na papriku.
 
:furious:  :furious:  :furious:
 
Ja papriku pravim na malo drugaciji nacin.
 
Kupim razlicite paprike, operem, nabockam, bacim u siroku serpu, posolim i vrlo blago preprzim u ulju, uz dodatak suvih zacina - lovora, persuna, celera, mirodjije, majorana, sremuša (divlji beli luk), zalfije i, normalno - bibera i 1-2 zrna kleke.
 
 
obavezno 'somborku'
 
 
'okruglu' 
 
 
feferone
 
 
Opet, u pripremljene (sterilizovane) tegle to poredam (ne do vrha) i nalijem uljem. 
Po Zoranovom receptu kratko sterilizujem i u spajz. Ne uspe da se pokvari koliko brzo potrosim.
 
Obicno na pijaci kupim kisele duguljaste papricice (zute + crvene), no posto mi seme skodi - kad ih trosim udaljim semenke.
 
 
Napravim i poneku teglu 'pindzura' - 50% paradajz, pa onda luk, patlidzan, sitno rendani - sargarepa, koren persuna, koren celera, paskrnat, plus ljutis (razne izmiksane papricice, so, belo sirce, ulje. To se dobro proprzi uz dodatak lovora - pa opet isti tretman sa teglama - i u spajz.
 
 
Nego, bas me interesuje - jel probao neko ove ljute papricice?
 
 
:wub:
 
...

  • 3

#47 ironside

ironside
  • Members
  • 3,781 posts

Posted 02 October 2015 - 09:02

 

...

 

Nego, bas me interesuje - jel probao neko ove ljute papricice?
 
 
:wub:
 
...

 

 

Xe xe. To me podsjeća na FIFA World Cup u Meksiku 1986, kad je Rkt crkva protestirala zbog službene maskote, jerbo da ista podsjeća na nježnik :krsta:

pique-1973432.jpg

Od svih - crkva se nađe.

 

Inače, kako danas imam jedan poseban događaj, sišao sam sinoć po:

Attached File  laurent.JPG   144.15KB   14 downloads

 

pa usput kupio i:

Attached File  anis_komorac.JPG   145KB   13 downloads

 

tek toliko da Zokiju 'vadim mast'. ;)


  • 1

#48 zoran59

zoran59
  • Members
  • 10,124 posts

Posted 02 October 2015 - 13:03

....

tek toliko da Zokiju 'vadim mast'. ;)

....
Ja papriku pravim na malo drugaciji nacin.
.....
 
Napravim i poneku teglu 'pindzura' - 50% paradajz, pa onda luk, patlidzan, sitno rendani - sargarepa, koren persuna, koren celera, paskrnat, plus ljutis (razne izmiksane papricice, so, belo sirce, ulje. To se dobro proprzi uz dodatak lovora - pa opet isti tretman sa teglama - i u spajz.
...

 

Pa, o masti (tj. masnoci) se radi), Iron. Volim i papriku na nacin kako je Kinik opisao, ali je tako pripremam samo u kolicini koja ce se odmah pojesti - bas zato sto se na duzi rok cuva u ulju, a ne u octu.

 

Ponekad, kad kupim papriku sa bas debelim stjenkama, od nje pravim "raznjice." Narezane komade (priblizno 3X3 cm ili malo vece) naslazem na stapice i stavim na rostilj. Svakih dva-tri komada, prekinem niz plocicom bijelog luka, priblizno 5mm debelom. Dok se peku, blago ih (kistom) premazujem maslinovim uljem u kojem je sitno nasjeckani persin i snitlauh (kako se to zove? mozda vlasac?), biber i sol. Mazem ih taman toliko da budu masne, ali ne dovoljno da bi ulje kapalo u vatru.

 

Ovako ih radim samo kad je paprika prilog. Kad radim raznjice, uz meso nabadam i komadice paprike, pokoju gljivu, luk itd...

 

Comrade Kinik, pindzur je super stvar i ponekad mi je tesko odluciti izmedju njega i ajvara - zavisno o jelu i ako imam oboje u spajzi.

 

I, ako cemo o porno-povrcu, ima i vecih (ali ne tako ljutih... :P  ):

priroda2.jpg


Edited by zoran59, 02 October 2015 - 13:06.

  • 1

#49 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 02 October 2015 - 14:17

...

 

... ponekad, kad kupim papriku sa bas debelim stjenkama, od nje pravim "raznjice" ... 

 

Ja sam to zvao 'raznjici od povrca'.

Paprika (2-3 boje), luk, tofu, pecurke (moze i neka vocka / limun)

 

 

Za 'osetljive' mesozdere - sve prosarano komadima zutog sira i deblje zlatiborske slanine.

 

... comrade Kinik, pindzur je super stvar i ponekad mi je tesko odluciti izmedju njega i ajvara - zavisno o jelu i ako imam oboje u spajzi ... 

 

Uh - problemi izbora / ukusa.

Setih se neke putopisne kulinarske emisije, pa negde na jugu USofA rasprava oko pripreme mesnatih, pohovanih paprika 'šilja'!

 

A glavna tema spora - koje su bolje: zelene ili crvene?

:lol+:

Umalo u 'lokalu' nije doslo do zesce rasprave koju su zapoceli stariji supruznici.

 

Inace, u rusiji sam jeo i 'ajvar od patlidzana' - on je zelene boje, jer u njega ide sve samo zeleno.

 

 

Ima i 'ajvar od tikvica'

 

 

pa i 'ajvar od pecuraka' - 

 

 

no to je vec perverzno - moras ih imati kamion!

 

 

PS.

Nego kao pravi domacini - otvorimo .pdf - 'zimnica'?

 

:lol+:

 

...


Edited by Kinik, 02 October 2015 - 14:31.

  • 2

#50 zoran59

zoran59
  • Members
  • 10,124 posts

Posted 02 October 2015 - 18:11

Jedna od odlicnih (i jednostavnih za pripremu) varijanti je chile relleno. Moglo bi se reci da je to "dalji rodjak" nase punjene paprike - samo, dok je nasa verzija (tipicno) kuhana, meksicka je pohana.

 

Nije neka nauka. Paprike, po mogucnosti blago ljute (a mogu svakakve, pa i jalapenos) treba napuniti sastojcima po izboru, pa na brzinu pohati.

U mojoj verziji, punim ih topljenim sirom, sunkom, persinom i zacinima.

Ljepota ovog jela je bas u tome sto daje mogucnost za svakakve eksperimente i varijacije, po ukusu.

 

Nemam fotku mojih, pa sam jednu skinuo sa neta:

 

 chile%20relleno_zps62tkxhp4.jpg


Edited by zoran59, 02 October 2015 - 18:13.

  • 2

#51 ironside

ironside
  • Members
  • 3,781 posts

Posted 02 October 2015 - 19:10

1443648342[/url]"]... Da se vratimo na papriku. :furious: :furious: :furious: Ja papriku pravim na malo drugaciji nacin. Kupim razlicite paprike, operem, nabockam, bacim u siroku serpu, posolim i vrlo blago preprzim u ulju, uz dodatak suvih zacina - lovora, persuna, celera, mirodjije, majorana, sremuša (divlji beli luk), zalfije i, normalno - bibera i 1-2 zrna kleke. [img]http://forum.b92.net/public/style_images/master/attachicon.gif[/img] razne ljute papricice .jpg obavezno 'somborku' [img]http://forum.b92.net/public/style_images/master/attachicon.gif[/img] paprika somborka.jpg 'okruglu' [img]http://forum.b92.net/public/style_images/master/attachicon.gif[/img] okrugle ljute papricice .jpg feferone [img]http://forum.b92.net/public/style_images/master/attachicon.gif[/img] papricice feferoni .jpg Opet, u pripremljene (sterilizovane) tegle to poredam (ne do vrha) i nalijem uljem. Po Zoranovom receptu kratko sterilizujem i u spajz. Ne uspe da se pokvari koliko brzo potrosim. Obicno na pijaci kupim kisele duguljaste papricice (zute + crvene), no posto mi seme skodi - kad ih trosim udaljim semenke. [img]http://forum.b92.net/public/style_images/master/attachicon.gif[/img] ljute-kisele-papricice .jpg Napravim i poneku teglu 'pindzura' - 50% paradajz, pa onda luk, patlidzan, sitno rendani - sargarepa, koren persuna, koren celera, paskrnat, plus ljutis (razne izmiksane papricice, so, belo sirce, ulje. To se dobro proprzi uz dodatak lovora - pa opet isti tretman sa teglama - i u spajz. [img]http://forum.b92.net/public/style_images/master/attachicon.gif[/img] pindzur .jpg Nego, bas me interesuje - jel probao neko ove ljute papricice? [img]http://forum.b92.net/public/style_images/master/attachicon.gif[/img] penis ljute paprike.jpg :wub: ...

1443787423[/url]"] Pa, o masti (tj. masnoci) se radi), Iron. Volim i papriku na nacin kako je Kinik opisao, ali je tako pripremam samo u kolicini koja ce se odmah pojesti - bas zato sto se na duzi rok cuva u ulju, a ne u octu. Ponekad, kad kupim papriku sa bas debelim stjenkama, od nje pravim "raznjice." Narezane komade (priblizno 3X3 cm ili malo vece) naslazem na stapice i stavim na rostilj. Svakih dva-tri komada, prekinem niz plocicom bijelog luka, priblizno 5mm debelom. Dok se peku, blago ih (kistom) premazujem maslinovim uljem u kojem je sitno nasjeckani persin i snitlauh (kako se to zove? mozda vlasac?), biber i sol. Mazem ih taman toliko da budu masne, ali ne dovoljno da bi ulje kapalo u vatru. Ovako ih radim samo kad je paprika prilog. Kad radim raznjice, uz meso nabadam i komadice paprike, pokoju gljivu, luk itd... Comrade Kinik, pindzur je super stvar i ponekad mi je tesko odluciti izmedju njega i ajvara - zavisno o jelu i ako imam oboje u spajzi. I, ako cemo o porno-povrcu, ima i vecih (ali ne tako ljutih... :P ): [img]http://i123.photobucket.com/albums/o303/hzoran/priroda2.jpg[/img]

1443791848[/url]"]... Ja sam to zvao 'raznjici od povrca'. Paprika (2-3 boje), luk, tofu, pecurke (moze i neka vocka / limun) [img]http://forum.b92.net/public/style_images/master/attachicon.gif[/img] veganski raznjici .jpg Za 'osetljive' mesozdere - sve prosarano komadima zutog sira i deblje zlatiborske slanine. Uh - problemi izbora / ukusa. Setih se neke putopisne kulinarske emisije, pa negde na jugu USofA rasprava oko pripreme mesnatih, pohovanih paprika 'šilja'! A glavna tema spora - koje su bolje: zelene ili crvene? :lol+: Umalo u 'lokalu' nije doslo do zesce rasprave koju su zapoceli stariji supruznici. Inace, u rusiji sam jeo i 'ajvar od patlidzana' - on je zelene boje, jer u njega ide sve samo zeleno. [img]http://forum.b92.net/public/style_images/master/attachicon.gif[/img] ajvar od patlidzana .jpg Ima i 'ajvar od tikvica' [img]http://forum.b92.net/public/style_images/master/attachicon.gif[/img] ajvar od tikvica .jpg pa i 'ajvar od pecuraka' - [img]http://forum.b92.net/public/style_images/master/attachicon.gif[/img] ajvar od pecuraka .jpg no to je vec perverzno - moras ih imati kamion! [img]http://forum.b92.net/public/style_images/master/attachicon.gif[/img] sibirske pecurke .jpeg PS. Nego kao pravi domacini - otvorimo .pdf - 'zimnica'? :lol+: ...

1443805901[/url]"]Jedna od odlicnih (i jednostavnih za pripremu) varijanti je chile relleno. Moglo bi se reci da je to "dalji rodjak" nase punjene paprike - samo, dok je nasa verzija (tipicno) kuhana, meksicka je pohana. Nije neka nauka. Paprike, po mogucnosti blago ljute (a mogu svakakve, pa i jalapenos) treba napuniti sastojcima po izboru, pa na brzinu pohati. U mojoj verziji, punim ih topljenim sirom, sunkom, persinom i zacinima. Ljepota ovog jela je bas u tome sto daje mogucnost za svakakve eksperimente i varijacije, po ukusu. Nemam fotku mojih, pa sam jednu skinuo sa neta: [img]http://i123.photobucket.com/albums/o303/hzoran/svasta/chile%20relleno_zps62tkxhp4.jpg[/img]

To su sve divni savjeti i 'mouth watering' recepti, + slicke, nego sto ste se uhvatili kaciti one penis paprike?! Detetu ziv na oci ne mogu da izadjem, a bas voli moju kulinarsku prepisku.


  • 0

#52 zoran59

zoran59
  • Members
  • 10,124 posts

Posted 02 October 2015 - 22:50

To su sve divni savjeti i 'mouth watering' recepti, + slicke, nego sto ste se uhvatili kaciti one penis paprike?! Detetu ziv na oci ne mogu da izadjem, a bas voli moju kulinarsku prepisku.

 

Ne bih od toga radio neku nauku... Malo zajebancije ne skodi. Ako dijete ne zna kako "organ" izgleda, paprike ga nece ni na sto asocirati. Ako zna - pa evo, jos nesto slicno... Meni je puno veca panika bila kad je nedavno moja (prakticki odrasla) kcer na netu pogledala neki video dekapitacije u ISIL-u - to ju je proganjalo danima i, retrospektvno, bilo bi mi draze da je pogledala neki pornic.

 

Nego, da se mi vratimo na papriku.

Kao sto sam napisao u postu kojim sam ozivio temu, sad je ima toliko da ne znam kamo bih s njom, pa izmisljam i prisjecam se.

 

Jedna zgodna stvar je, u nedostatku boljeg izraza, "parafraza" musake.

Osnovni sastojci su paprika, krumpir i mljeveno meso.

Paprika moze biti (ja volim tako) unaprijed blago pecena ili cak dinstana.

Mljeveno meso - standardno, u mjesavinu jaje ili dva, zacini (i Vegeta, al' to je kod mene rijetka pojava), svakako biber i sitno nasjeckani bijeli luk.

Krumpir oguljen i narezan na ploskice.

 

Najbolje je u vatrostalnoj posudi, unaprijed namazanoj uljem.

U posudu ide sloj krumpira, pa sloj paprike, pa mljevenog mesa - i tako 2-3 puta, zavisno o debljini slojeva.

Poslagane slojeve treba zaliti malo razrijedjenim (2:1) kecapom ili paradajz sosom, u koji treba staviti dosta oregana.

Stvar ide u pecnicu na oko 350F (to je valjda oko 175 do 200 C) na 45min. do sat vremena, ovisno o kolicini.

 

Neke od mogucih varijacija (ovdje spadam u onu uzrecicu o besposlenom popu i jaricima) koje sam probao: izmedju slojeva moze i sloj spinata. Svjeze listove jos nisam probao, ali sam bio zadovoljan smrznutim i nasjeckanim spinatom iz ducana.

Moze i preko krumpira, prije slijedeceg sloja, premaz vrhnjem u koje bih umijesao sitno nasjeckani mladi luk - samo zelene dijelove.

 

Dobra klopa!

(za moj ukus, uz to ide bijeli Zinfandel ili Riesling...)


  • 1

#53 kronostime

kronostime
  • Banned
  • 27,590 posts

Posted 03 October 2015 - 06:06

Dobar recept, Zoki :D

 

Pita sa pečenim paprikama i sirom
 

100744b4516cdfd2caa8138a8c67c4e7_L.jpg
 
 

  • Sastojci:

    500 g kora

    300 g mladog sira

    4 pečene paprike

    5 jaja

    1 čaša ulja

    1 prašak za pecivo

    susam

  • Priprema:

    Pečenu papriku iseckati na kockice i sir izgnječiti. Umutiti jaja pa dodati papriku, sir i ulje. Prašak za pecivo razmutiti sa 1/2 čaše vode. Koru premazati sa razmućenim praškom za pecivo i na ivicu staviti tri zgužvane kore umočene u smesu. Uviti u rolat i seći na parčad 4-5 cm i sečenom stranom stavljani u nauljen pleh, i tako dok se ne potroši sav materijal. Ostatak smese preliti preko pite i rastvor praška za pecivo.

    Posuti susamom i peći na 200C, 30 minuta
     

;)


  • 0

#54 ironside

ironside
  • Members
  • 3,781 posts

Posted 03 October 2015 - 08:45

...


Nego kao pravi domacini - otvorimo .pdf - 'zimnica'?

 

:lol+:

 

...

 

Pa, otvaraj domaćine!

:P


Edited by ironside, 03 October 2015 - 08:45.

  • 0

#55 ironside

ironside
  • Members
  • 3,781 posts

Posted 03 October 2015 - 09:32

...

(za moj ukus, uz to ide bijeli Zinfandel ili Riesling...)

 

Zorane, Zinfandel je crno vino, sorta identična Kaštelanskom Crljenku (uveli je u Cauliflowerniju dalmatinski težaci).

Ono što se koji put naziva 'Bijeli Zinfandel' je u stvari ružica, rosé.


  • 0

#56 kronostime

kronostime
  • Banned
  • 27,590 posts

Posted 03 October 2015 - 10:05

tumblr_lpsdo1OIgN1qg39ewo1_500.gif

:lol+:


  • 1

#57 zoran59

zoran59
  • Members
  • 10,124 posts

Posted 03 October 2015 - 12:18

ironside
Zorane, Zinfandel je crno vino, sorta identična Kaštelanskom Crljenku (uveli je u Cauliflowerniju dalmatinski težaci).
Ono, to se koji put naziva 'Bijeli Zinfandel' je u stvari ružica, rose



OK, trebao sam napisati svijetli. Ovdje ga zovu bijeli.  :blush:

... Although a majority of the grapes are used to make White Zinfandel, there are more than 4,800 California red Zinfandel wines. ...

izvor: https://www.wineinst...heets/article99

Na kraju, kad udje u zeludac, boja se vise ni ne vidi... ;)


Edited by zoran59, 03 October 2015 - 16:37.

  • 0

#58 Georgia

Georgia
  • Members
  • 475 posts

Posted 04 October 2015 - 00:46

Dobar recept, Zoki :D
 

;)


Pa ovo je ustvari gibanica sa pecenom paprikom :)
  • 1

#59 ironside

ironside
  • Members
  • 3,781 posts

Posted 29 October 2015 - 18:53

Ne bih od toga radio neku nauku... Malo zajebancije ne skodi. Ako dijete ne zna kako "organ" izgleda, paprike ga nece ni na sto asocirati. Ako zna - pa evo, jos nesto slicno... Meni je puno veca panika bila kad je nedavno moja (prakticki odrasla) kcer na netu pogledala neki video dekapitacije u ISIL-u - to ju je proganjalo danima i, retrospektvno, bilo bi mi draze da je pogledala neki pornic.

 

Nego, da se mi vratimo na papriku.

Kao sto sam napisao u postu kojim sam ozivio temu, sad je ima toliko da ne znam kamo bih s njom, pa izmisljam i prisjecam se.

 

Jedna zgodna stvar je, u nedostatku boljeg izraza, "parafraza" musake.

Osnovni sastojci su paprika, krumpir i mljeveno meso.

Paprika moze biti (ja volim tako) unaprijed blago pecena ili cak dinstana.

Mljeveno meso - standardno, u mjesavinu jaje ili dva, zacini (i Vegeta, al' to je kod mene rijetka pojava), svakako biber i sitno nasjeckani bijeli luk.

Krumpir oguljen i narezan na ploskice.

 

Najbolje je u vatrostalnoj posudi, unaprijed namazanoj uljem.

U posudu ide sloj krumpira, pa sloj paprike, pa mljevenog mesa - i tako 2-3 puta, zavisno o debljini slojeva.

Poslagane slojeve treba zaliti malo razrijedjenim (2:1) kecapom ili paradajz sosom, u koji treba staviti dosta oregana.

Stvar ide u pecnicu na oko 350F (to je valjda oko 175 do 200 C) na 45min. do sat vremena, ovisno o kolicini.

 

Neke od mogucih varijacija (ovdje spadam u onu uzrecicu o besposlenom popu i jaricima) koje sam probao: izmedju slojeva moze i sloj spinata. Svjeze listove jos nisam probao, ali sam bio zadovoljan smrznutim i nasjeckanim spinatom iz ducana.

Moze i preko krumpira, prije slijedeceg sloja, premaz vrhnjem u koje bih umijesao sitno nasjeckani mladi luk - samo zelene dijelove.

 

Dobra klopa!

(za moj ukus, uz to ide bijeli Zinfandel ili Riesling...)

 

Nego, sinoć kad se vraćah iz topla hamama (tj. kad sam komintentu isporučio nacrte), prođoh pokraj 'Imperial exotic foods' i vidjeh izvjesnu vrst papričica. Nije da mi u kuhinji fali ljutih ingredienata, nego (po cijeni 20 c a piece) nisam odolio da kupim par komata kako bih složio 'neugodnjak' neopisivo antipatičnoj kasirki, koja me jedared pokušala zakinuti na vagi. Nema veze što je dotična Marokanka i što ignorira moju suprugu, dok fellow hijab clad mušterije pozdravlja sa ma sœur, nego što je vještica - lopov.

S velikim užitkom sam promatrao kako prebrojava papričice, dok sam kopao po novčaniku, da izbunarim 1.5 €.

Attached File  exotic_food_bxl.jpg   312.92KB   3 downloads


Edited by ironside, 30 October 2015 - 11:18.

  • 1

#60 kronostime

kronostime
  • Banned
  • 27,590 posts

Posted 29 October 2015 - 18:59

Nego, sinoć kad vraćah iz topla hamama (tj. kad sam komintentu isporučio nacrte), prođoh pokraj 'Imperial exotic foods' i vidjeh izvjesnu vrst papričica. Nije da mi u kuhinji fali ljutih ingredienata, nego (po cijeni 20 c a piece) nisam odolio da kupim par komata kako bih složio 'neugodnjak' neopisivo antipatičnoj kasirki, koja me jedared pokušala zakinuti na vagi. Nema veze što je dotična Marokanka i što ignorira moju suprugu, dok fellow hijab clad mušterije pozdravlja sa ma sœur, nego što je vještica - lopov.

S velikim užitkom sam promatrao kako prebrojava papričice, dok sam kopao po novčaniku, da izbunarim 1.5 €.

attachicon.gifexotic_food_bxl.jpg

Ordergarter_crop.jpg

:D


  • 0