Jump to content


Photo
- - - - -

Paprika


  • Please log in to reply
316 replies to this topic

#301 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,643 posts

Posted 22 August 2016 - 18:38

Primera radi, posto je topik o paprikama, paprike su bas i bile jedno od prvih "iznenadjenja". Jos ja dosla iz Nemacke a tamo bilo i jeftino i izbor bio ogroman (na frankfurtski aerodrom je tada svakodnevno sletalo oko 20-ak aviona sa vocem i povrcem iz Turske a u Svedsku jok). To je bas bio kontrast veliki. Secam se u jednoj samisci oko 90 kruna/kg (oko 9 evra) one holandske. Bilo samo njih pocetkom 90-ih. Danas su te holandske duplo jeftinije. Ali danas imas izbor raznih vrsta paprika i papricica. Mislim da su holandske najjefitnije i dosta se koriste u pravljenju hrane. One dve lepe u kesici koje sam pomenula kostaju oko 2-3 evra. Koliko bi onda kilogram mogao biti? Bas sam radoznala. Paradajz nekad bio samo svedski iz staklenika. Skroz bezukusan. Danas u mojoj samisci ima sigurno jedno desetak vrsta paradajza (uvoz) i imaju ukus. I tako sve u tom stilu redom. 

 

Jeste hrana skuplja u poredjenju sa nekim drugim zemljama (u Norveskoj je jos skuplja) ali kad to stavis u svedski kontekst onda hrana ispadne najjetinija stavka, nista strasno. Po stockholmskim predgradjima (gde mahom zive stranci) ima jos jefitnije hrane; isto u Göteborgu. Ti tamo verovatno nisi zalazio. 

 

Pre EU smo imali dva lanca samoposluga. Kad su se ukinule regulative trzista kako je to eksplodiralo! Kad krenuse samiske da se otvaraju a izbor da ne verujes! Danas ima sta ti dusa pozeli. Ovi mladi danas sve to uzimaju zdravo za gotovo, misle to tako vazda bilo. Isto kao sto ne mogu da zamisle kako smo mi odrasli bez mobilnih i preziveli. :D  

 

Bio sam kod nekih prijatelja na jednom od ostrva, zaboravio sam kako se zove. Kao imaju dva lanca supermarketa, jedan dosta skuplji od drugog. Ja sam pazario nekog lososa i neke steaks negdje u centru, u nekoj od boljih pijaca. I to sam zaboravio kako se zove i tu su me odrali i za ribu i za meso. Slican/isti kvalitet je ovdje 30-40% jeftinije. 

 

Paprike: upravo sam pazario 5 komada onih zutih roga kod lokalnog turcina. Mislim da je kila £4.99. Nisu jeftine. One holandske godinama ne kupujem.


  • 0

#302 vilhelmina

vilhelmina
  • Members
  • 11,937 posts

Posted 22 August 2016 - 20:43

 

Po stockholmskim predgradjima (gde mahom zive stranci) ima jos jefitnije hrane; isto u Göteborgu. Ti tamo verovatno nisi zalazio. 

 

 

Verovatno mislis na Matrebellerna. Ja se snabdevam gotovo iskljucivo kod njih i prosta racunica mi kaze da me hrana za troje kosta koliko me kostala za dvoje dok sam zivela u Umeå i bila osudjena na Icu i Konsum. O vecem izboru svega i svacega da i ne pricam. Ovi jesu poceli po predgradjima, ali sire se. Sad imaju i jednu radnju na Södermalmu. Radi se o pojedinacnim preduzetnicima, koji su se udruzili da bi bili konkurentniji i razmenjuju viskove onog sto su nabavili. Ali ponuda i cene nisu ujednacene kao kod pravih lanaca. Ovi u mom A. su daleko najbolji. Subotom ne moze da se prodje jer ljudi dolaze iz celog grada da pazare, posebno sveze meso i ribu.

 

Inace, moj prvi prehrambeni šok u swe je bio kad sam prvih nedelja u V. htela da punim paprike i ustanovila da ce me same paprike kostati vise nego meso i sve ostalo zajedno. A ni to nije bilo bas jeftino.


  • 0

#303 ironside

ironside
  • Members
  • 3,781 posts

Posted 23 August 2016 - 11:57

...

 

 

 

Imao sam koleginicu (Bugarku) koja mi je redovno iz Sofije donosila suve biljne zacine.

Ja sam se na to navikao i trosio do mile volje.

 

Sto se tice 'mirisa ruze', izvinjavam se ali to je za mene  :puke: .

Samo kad se setim kad mi neko uvalio 'slatko od ruzinih latica' - to je, izvinjavam se - smrdelo i skripalo na zubima, da sam otrcao u WC. Nista nikad ruza, no 'genuine bulgarian perfume' u onim drvenim rezbarenim futrolicama, no cvece, ni 'ruzina vodica', ni istocnjacki zacini, ni lokum. Opet neki kolega iz Makedonije je umeo da donese lokum, pa sam mu rekao - niposto sa ruzinim smekom! Moze samo mastika, bergamot, limun. Sa mastikom je bio najbolji.

 

Sto se tice sira - mi smo (nekada) u inostranstvu redovno kupovali bugarski sir ... u kantama od 5 kg.

Kasnije se malo prolagodili, pa kockaste kutije od 1,5 kg.

 

Opet kad je u pitanju 'шарена сол' i pecene semenke bundeve - bice da sluzi kao neko 'orasasto punilo'?

 

A po siru i po povrtarstvu Bugari su svetski majstori.

Jeo sam probao neki njihov domaci kozji sir - francuski mu nisu ravni!

 

PS.

Nasmejah se Sajberki oko 'dve paprike u pakovanju'.

Znam da je swejska mnogo skupa, ali nije daleko Olandija sa svojim povrtarima.

Ovde tih crvenih paprika ima - kao trave.

 

...

 

Meni je, Kiniče, sve slatko :puke:, posebno orijentalni kolači (gdje se ružina vodica obilato koristi); Belgija je zemlja najbolje čokolade na svijetu, pa svejedno istu ne konzumiram. Doduše, gorke čokolade s 80% + koristim za spravljanje pikantnih meksikanskih sosova.

Iz Bugarske sam naručio senf s fermentiranim ružinim laticama (kolekcionar sam i pasionirani kušač senfova), kad dođem u HR, obično odem u Samobor, pa si priuštim teglicu muštarde, recept naslijeđen od Francuza otprije 200 godina, mala teglica 10 €.

 

I po siru, a naročito povrtlarstvu, Bugari su bili i ostali veliki majstori (Bugarski vrtovi). Za putnika sedamdesetih godina prošlog stoljeća Ostblock je uglavnom bila gastronomska noćna mora: Poljska, DDR, Rumunjska, najveći dio CCCP-a (da ne spominjemo Albaniju) su bile katastrofe; u Čehoslovačkoj nije bilo oskudice iako je ponuda znala biti pomalo jednolična; u Mađarsku se išlo jesti vikendom, te kupovati hrana na tržnicama i u dućanima; kad sam prvi put bio u Bugarskoj, iznenadilo me da nema baš puno mesa, ali je povrća i mliječnih proizvoda bilo svake vrste (hint: таратор). Vraćajući se prvi put iz Turske, stao sam u Sofiji (i čekao drugi večernji vlak), samo da bih kupio dva koluta izvrsnog kačkavalja.

 

Iako, Francuska ipak ostaje zakon za sireve, na globalnoj, svemirskoj razini.


  • 0

#304 ironside

ironside
  • Members
  • 3,781 posts

Posted 23 August 2016 - 12:10

Kozji sir obozavam! U blizini imam najopskrbljeniju prodavnicu sira i raznih delikatesa na Zapadnoj obali. Kod njih se petkom posle podne mogu probati sjajne kombinacije sira i vina. Well, kod njih kupujem jedan kozji ali bas cu da pogledam ovo sto kazes jer kozja feta je sigurno malo meksa od ovog tvrdog kozjeg. Odlicno za punjenje. U samoposluzi sam pre neki dan videla divne paprike, mislim da je uvoz iz Makedonije. Crvene su, onako lepo duge i upakovane po dve u kesici. Zaista si me inspirisao da napravim pokusaj.

 

Kozji sirevi su uglavnom blaži, manje agresivni po nepce od ovčjih, a kozja feta je kremastija i manje se mrvi od tradicionalne ovčje. Ipak, treba biti oprezan pri kupnji: turski proizvodi znaju biti konzervirani u salamuri (brine), što može donekle pokvariti blagi okus kozjeg sira. Dakle, uvijek vrijedi stari savjet: prvo sve degustirati.

Inače, u Belgiji nikad nisam platio 1 kg sezonskih paprika (bilo koje vrste) više od 2 - 2.2 €.


  • 1

#305 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 23 August 2016 - 21:04

...

 

... meni je, Kiniče, sve slatko :puke:, posebno orijentalni kolači (gdje se ružina vodica obilato koristi); Belgija je zemlja najbolje čokolade na svijetu, pa svejedno istu ne konzumiram. Doduše, gorke čokolade s 80% + koristim za spravljanje pikantnih meksikanskih sosova.

Iz Bugarske sam naručio senf s fermentiranim ružinim laticama (kolekcionar sam i pasionirani kušač senfova), kad dođem u HR, obično odem u Samobor, pa si priuštim teglicu muštarde, recept naslijeđen od Francuza otprije 200 godina, mala teglica 10 €.

... i po siru, a naročito povrtlarstvu, Bugari su bili i ostali veliki majstori (Bugarski vrtovi). Za putnika sedamdesetih godina prošlog stoljeća Ostblock je uglavnom bila gastronomska noćna mora: Poljska, DDR, Rumunjska, najveći dio CCCP-a (da ne spominjemo Albaniju) su bile katastrofe; u Čehoslovačkoj nije bilo oskudice iako je ponuda znala biti pomalo jednolična; u Mađarsku se išlo jesti vikendom, te kupovati hrana na tržnicama i u dućanima; kad sam prvi put bio u Bugarskoj, iznenadilo me da nema baš puno mesa, ali je povrća i mliječnih proizvoda bilo svake vrste (hint: таратор). Vraćajući se prvi put iz Turske, stao sam u Sofiji (i čekao drugi večernji vlak), samo da bih kupio dva koluta izvrsnog kačkavalja.

...iako, Francuska ipak ostaje zakon za sireve, na globalnoj, svemirskoj razini.

 

 
Uvek se setim price pokojne bake o mom dedi (koji je umro '37.) kad je bio segrt na kozarskom zanatu (dok je bio mladac, pre Solunskog fronta), pa ispricao dogodovstinu.
Nekog lika, Bugarina zamoli da kupi 'бјало овче сирене'.
 
 
A posto je bio sitan sverc preko grane (deda njemu hercegovacku 'skiju', ovaj njemu 'сирене') nadju se negde. Kad deda mal' nije pao sa kafanske stolice - lik doneo 'сирене' u emajliranom, belom, novom noksiru sve sa poklopcem! I kaze - bratko, nemoj se sekiras, sve je cisto, a u 'vas kolonijal' (prodavnica) - поефтин е! (vrlo je jeftin)!
 
 
:lol+:
(osetljvima se izvinjavam!)
 
No, 'сирене' je bilo vrhunsko! 
U bakinu pricu ne sumnjam - deda je bio Hercegovac i znao je sta je sir.
 
Nasao sam i bugarske konzerve sa sirene ovche / kravlje. To je restoransko / rinfuz pakovanje od 16kg, no bilo je i od 5 / 1,5kg.
 
 
 
Kao i cuveni bugarski 'кашкавал' / caciocavallo.
 
 
Danas, ujutro, nesto svratim u prodavnice, pa prikupim nekog ovcijeg sira / 'rogatih crvenih paprika'. 
Sir (ovciji / sa brda), onako, 'ujeda', a i nije najkvalitetniji - oko 5E, a paprika - samo sto ne poklanjaju - oko 0,5E kg.
Zacini su bili besplatni.
(usled nedostatka 'шарена сол' morao sam da improvizujem sa 'Хмели сунели'.
 
>> ... Khmeli suneli (Georgian: ხმელი სუნელი, literally "dried spices") is a traditional Georgian spice mix.[1] 
It is popular in Georgia and the entire Caucasus region. 
Among the herbs and spices used in khmeli suneli are: coriander, dill, basil, bay leaf, marjoram, blue fenugreek, parsley, safflower or saffron, black pepper, celery, thyme, hyssop, mint, and hot pepper. 
This mixture is an ingredient of traditional Georgian dishes and sauces ... <<
 
Na kraju, pogledao sam serpenju i rekao: izvini Sajberka, izvini Ironside - i oblaporno pojeo sve!
Uz jedan grcki 'ouzo' i par finih kriskica dinje!
 
PS.
Pre neki dan mi bila kcera i unuci, pa mi doneli sjani pirinac za risoto, neki parmezan i maslinovo ulje.
Pa se spremam na pijacu po pecurke za neki fajn risoto, posto zaferana imam u kolicinama!
 
PPS.
Necemo o 'zakonima', ajde malo o onome sto nam je blize!
 
Uostalom, ti si upoznat:
 
>> ... Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus (until 2014 known as Lactobacillus bulgaricus) is one of several bacteria used for the production of yogurt. It is also found in other naturally fermented products. First identified in 1905 by the Bulgarian doctor Stamen Grigorov, the bacterium feeds on lactose to produce lactic acid, which is used to preserve milk. ... <<
 
:hail:
 
...

Edited by Kinik, 23 August 2016 - 21:05.

  • 2

#306 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 11 September 2016 - 21:49

...

 

Nesto prpao, pa nadjem jedan svoj stari post oko 'punjenih paprika'.

 

 

>> ... Paprike punjene cime?

 

Mesom (kojim mesom)?

/piletinom sa slaninicom, svinjetinom sa dzigericom, govedinom (kockicama govedjeg jezika i kockicama govedjeg bubrega), ovchetinom sa komadicima loja, shunkom, komadicima barene kolenice sve sa kockicama kozurice i masnoce/?

 

Pecurkama?

/sampinjonima, bukovacom, hrskavo preprzenim kockicama lisicarke/?

 

Sirom (zutim / belim)?

 

Kiselim kupusom?

/sa bobicama crne ili crvene ribizle/?

 

Orasima?

 

Dinstanim celerom?

 

Pirinchem?

 

Sojinim ljuspicama?

 

Sargarepom?

 

Kiselim domacim krastavcima i maslinama?

 

Ribom / plodovima mora?

 

Dinstanim u vinu suvim sljivama?

 

Bundevom i komorachem?

 

Jabukama i kruskama sa suvim grozdjem - odinstanim u belom vinu uz dodatak aromaticnog sirceta?

 

Kukuruzom secercem?

 

Kukuruznom palentom sa kajmakom, komadicima sira?

 

Paradajzom, plavim patlidzanom i belim lukom?

 

Boranijom i graskom?

 

Flambirane konjakom / viskijem / dry dzinom / rumom / strong votkom? ... <<

 

...


  • 1

#307 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 16 September 2016 - 19:57

...

 
 
Nije paprika, no sam se bas nasmejao citajuci.
 
>> ... We're already growing purple carrots, yellow courgettes and white asparagus.
But black tomatoes are the must-have crop for greenhouses this season, growers say.
Not only will the dark toms turn heads at the allotment society, they are also healthier than normal red varieties, according to plant scientists.
The new tomato starts out as a normal green fruit, but ripens to a jet-black colour.
On sale for the first time this year, the new ‘Indigo Rose’ was cultivated by breeding red and purple tomato plants, and is being heralded as a new superfood.
Scientists in America bred purple tomatoes contained anthocyanin, an antioxidant said to help fight diabetes and obesity, with normal red varieties.
Devon-based Sutton Seeds have secured the rights to start selling the new plants in the UK for the first time this spring.
Alfie Jackson, assistant product manager at Suttons Seeds of Paignton, Devon, said: ‘They are not as sweet as normal tomatoes and have a more savoury flavour, and are nice roasted or eaten in salads.
‘There are some dark coloured tomatoes but Indigo Rose is the only real black tomato and is the darkest that has ever been bred. ... <<
 
 
 
 
...

  • 2

#308 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 16 September 2016 - 20:15

...

 

Posto je u prethodnom clanku spomenuta 'ljubicanstvena shangarepa', setih se mog omiljenog povrca.

 

 

Interesantno da je u Evropu doneta bela i zuta, pa su je tek u Olandiji, tamosnji geneticari - a to je bilo u XVII veku, napravili 'oranž', a to je bilo u cast kraljevske kuce Huis van Oranje-Nassau.

 

Klasican je postupak da se kod kupovine / upotrebe 'shangarepe' kod nas baca lisce sa stabljikom.

 

Interesantno, u nasoj kuci, oduvek se od lisca / stabljika pravila fina letnja chorbica (sa kis. pavlakom).

To niko drugi nije hteo da trosi, no za nas je bila fajn.

Posebno sa kimom (jos jedan proizvod iz porodice 'shangarepa / carota' - Apiaceae (parsleyfenneldill, cumin and parsnip).

 

I dan danas, za mene je lagano letnje jelo 'cuspajz' od mlade shangarepe - njam!

 

 

ili ove - bas lukulovska gozba!

 

 

...


Edited by Kinik, 16 September 2016 - 20:25.

  • 3

#309 Mama_mia

Mama_mia
  • Members
  • 4,639 posts

Posted 25 September 2016 - 15:56

...vozim se i blejim okolo...

vidim ispod nekih zgrada i solitera ljudi se okupili, gori vatra, dim na sve strane

 

a nigde hitna pomoc nigde vatrogasci...

 

 

Nit je pozar nit je neka frka - to narod pece paprike na tone...


  • 1

#310 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 25 September 2016 - 18:03

...

 

... vozim se i blejim okolo... vidim ispod nekih zgrada i solitera ljudi se okupili, gori vatra, dim na sve strane ... 

 

Cuj - 'ispod solitera'!?

 

Ma, sa svih terasa unaokolo!

 

Daleko da imam nesto protiv - no to mi je oduvek bila 'dvorisna zabava' iz komsiluka.

 

Posebno kad ti daju zadatak, kao 'majnoru', da seckas / lupas beli luk u 'avanu'.

 

Posle toga - niko te ne podnosi.

Tu sam skapirao sta je 'neuzvracena ljubav'!

:unsure:

 

...


  • 0

#311 zoran59

zoran59
  • Members
  • 10,124 posts

Posted 30 December 2016 - 23:45

Za Dogmatixa, posto on voli da to bude i pomalo ljuto: SRIRACHA!

Jos uvijek to stignes napraviti za novogodisnji tulum.

https://en.wikipedia.../Sriracha_sauce

 

20 Minute Sriracha Sauce Recipe

Servings: 3 cups

Prep Time: 5 minutes

Cook Time: 15 minutes

Use any type of peppers you want! If you want your sauce red colored - stick to red peppers. My favorite is a combo of red jalapeno or red serrano and mini sweet peppers (the kind you find on veggie trays to eat raw) - smaller and sweeter than bell peppers.

In fact, if you want to use bell peppers, go ahead!

Ingredients:

1/2 pound fresh red jalapeno peppers
1/2 pound fresh mini sweet snacking peppers
7 garlic cloves, smashed and peeled
1/3 cup apple cider vinegar (or white or unsweetened rice vinegar)
3 tablespoons tomato paste
4 tablespoons honey
2 tablespoons fish sauce, Braggs Liquid Aminos or Coconut Aminos

Directions:

STEP 1: In a food processor or high speed blender, add all ingredients and blend until smooth.

STEP 2: In a medium saucepan over high heat, pour the sauce in and cook on high until it begins to boil. Reduce to a simmer and cook for 10-15 minutes. Taste and adjust with additional honey, vinegar or Bragg's (or whatever you're using) if needed. You're looking for a nice balance of flavor. Fry an egg and try a spoonful on it. Tastes wonderful? Turn off heat and allow sauce to cool completely.

STEP 3: Transfer the sriracha sauce to jars. Sriracha will keep for 2 weeks in the refrigerator. Better yet, can them and store in pantry!

 

Prvih 1 min. ili tako nekako videa se moze preskociti, preostalih 2 1/2 min. je zanimljivo:

 

 

 


Edited by zoran59, 30 December 2016 - 23:46.

  • 2

#312 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,643 posts

Posted 31 March 2017 - 22:25

Attached File  pimiento.jpg   254.47KB   0 downloads

 

:)


  • 2

#313 zoran59

zoran59
  • Members
  • 10,124 posts

Posted 01 April 2017 - 05:29

HB, ne znam spada li na ovu temu ili onu drugu...

 

Svojevremeno (dosta davno) sam u domaji na trznici vidio neki domaci sir, polutvrdi, pravljen sa sitno nasjeckanom crvenom paprikom. Izgledalo je dosta zanimljivo, a ne sjecam se jesam li kupio ili nisam.

Kad opet pravis Elwooda (juniora ili Mk2 ili kako vec), da probas i i nesto slicno u paraleli?


  • 1

#314 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 01 April 2017 - 07:11

...

 

 

 

 

 

...


Edited by Kinik, 01 April 2017 - 07:16.

  • 2

#315 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,643 posts

Posted 01 April 2017 - 11:38

HB, ne znam spada li na ovu temu ili onu drugu...

 

Svojevremeno (dosta davno) sam u domaji na trznici vidio neki domaci sir, polutvrdi, pravljen sa sitno nasjeckanom crvenom paprikom. Izgledalo je dosta zanimljivo, a ne sjecam se jesam li kupio ili nisam.

Kad opet pravis Elwooda (juniora ili Mk2 ili kako vec), da probas i i nesto slicno u paraleli?

 

Ne vjerujem da cu. Najvjerovatnije cu uskoro opet praviti novu turu suhog mesa, pa ce neki novi sir jos malo sacekati. Puno lakse i manje zezanja oko mesa nego oko sira. Za sir treba odvojiti cijeli dan, dok se meso pripremi za 15ak minuta i rezultati su odlicni.

 

Juce sam otvorio i drugi komad bresaole, koji se jos vise isusio i stvarno je fantasticno ispalo. Preporucujem ti da probas napraviti, nije tesko uopste, ne zahtijeva skoro nikakvu paznju ni trud. Potrebne su ti ove kese i vacuum masina i naravno meso.

 

Attached File  bresaola.jpg   336.2KB   1 downloads


  • 1