Kod punjenog povrća, svih tih stuffed veggies ima more varijacija i sve je dopušteno. U gastronomskoj podjeli na pet velikih svjetskih kuhinja (kineska (koja se opet dijeli na pet velikih kineskih kulinarskih škola), indijska, meksička, sredozemna/bliskoistočna, te oceanske kuhinje) skoro sve imaju široku lepezu raznih punjenih povrća ili mesa. Dovoljno je reći Gefilte Fisch, sarma / sarmale (koju svojata cijeli Balkan), dolmades (riječ je porijeklom turska, no u samoj Turskoj, kao i na Balkanu se udomaćio yaprak), turski mantı (koji u Afganistanu prelazi u ukusniju varijantu zvanu mantu), sogan dolma (s rižom, naravno), belgijski (flamanski) zapečeni paradajzi punjeni kozicama, s majonezom, čuveni gruzinski hinkali, mislim da čak i Finci imaju neko zamumuljeno jelo od gljiva, teško izgovorljivog imena.
Općenito, a govorim iz iskustva, u jela koja se ne dinstaju ne ide riža. Za to postoji čisto ekonomski razlog - vrijeme pripreme.
S vremenom se jelovnici modificiraju. U punjene lignje se danas stavlja riža, dok se nekad fila sastojala isključivo od sasjeckanih krakova, te smjese od starog kruha, maslinovog ulja i peršina.
I sva su dobra!
@mama_mia
Uzgred, mozes suve paprike da napunis i prebrancem, pa da zapeces.