Jump to content


Photo
- - - - -

Zasto astrologija tako cesto funkcionise?


  • Please log in to reply
154 replies to this topic

#31 Analiza

Analiza
  • Members
  • 1,851 posts

Posted 16 September 2008 - 16:51

Baš tako. Svi ti opisi su toliko uopšteni da svako može da prepozna veći deo sebe u njima, čak i kad bi mu dali da čita opis znaka koji nije njegov.
Mrzi me da tražim, ali razmišljao sam da napravim sledeći eksperiment: negde bih našao detaljne opise svih zodijačkih znakova, koje bih sve spojio u jedan tekst. Zatim bih nasumično izmešao pasuse tog teksta, koji bih zatim iseckao na otprilike jednake delove i nasumično razdelio po znakovima. Onda bih tako izmenjen tekst ponudio na čitanje onim koji u to veruju kao u božju istinu, ali rekao bih da je to nova knjiga. Uveren sam da bi se prijatno iznenadili kako "nova knjiga" tačno pogađa njihov karakter i navike.


Kako je lako kritikovati nesto sto ne poznajemo. Sto manje znamo, to nam je lakse da to obezvredjujemo. To nam je u balkanskoj krvi valjda, jer se tako osecamo uzviseno. A da budemo zahvalni na saznanjima i otkricima kojje nam je neko drugi pruzio - taman posla. Kao sto kaze Gerhrard Gezeman za naseg coveka - Kada drugoga hvali ima osecaj da sebe samog ozbezvredjuje.

Razlike izmedju astroloskih znakova su i nastale takvim kakve jesu zato sto opisuju razlicite motive ponasanja i mehanizme koji su uglavnom medjusobno suprotstavljeni. Jedne pokrece u životu potreba za telesnim užitkom (Škorpije), druge pokreće potreba za sebičnim užitkom (Rakove), treće za sujetnim (Vage, Ovnove, Strelce, Lavove), a četvrte za osećanjem sopstvene moralne ispravnosti pred svojom savešću (Device). Zadovoljavanje telesnih potreba često dolazi u sukob sa sujetom, a sujeta sa savešću, a savest sa sebičnošću. Pa kada pogledaš znakove koje odlikuje sujeta, oni su opet između sebe suprostavljeni. Ponosita Vaga gleda sta će ko drugi o njoj da misli, dok gordi Ovan pita samo svoj sopstveni Ego. Jedni znaci su ekstravrtni a drugi su introvertni, itd. Svaki pokretački motiv odlikuje čitav skup jedinstvenih psiholoških mehanizama. Na primer, tip Device odlikuje potiskivanje slabosti karaktera u svom izražavanju, sklonost ka projekciji i prezir prema onima koji svoje motive otvoreno izražavaju. Kod Device je Ego sasvim ugušen. Kod Ovna ne postoji nikakvo potiskivanje, već neobuzdano ponašanje, veliki Ego koji ugušuje glas savesti i svaku svest o sopstvenoj odgovornosti. Itd. Itd. Itd.
  • 0

#32 maharaja

maharaja
  • Members
  • 81 posts

Posted 16 September 2008 - 18:00

Baš tako. Svi ti opisi su toliko uopšteni da svako može da prepozna veći deo sebe u njima, čak i kad bi mu dali da čita opis znaka koji nije njegov.
Mrzi me da tražim, ali razmišljao sam da napravim sledeći eksperiment: negde bih našao detaljne opise svih zodijačkih znakova, koje bih sve spojio u jedan tekst. Zatim bih nasumično izmešao pasuse tog teksta, koji bih zatim iseckao na otprilike jednake delove i nasumično razdelio po znakovima. Onda bih tako izmenjen tekst ponudio na čitanje onim koji u to veruju kao u božju istinu, ali rekao bih da je to nova knjiga. Uveren sam da bi se prijatno iznenadili kako "nova knjiga" tačno pogađa njihov karakter i navike.

Mozes to i jednostavnije. Ako znas nekoga ko veruje u te gluposti ponudi se da mu procitas "njegov" horoskop. Onda mu jednostavno procitaj drugi znak, i pokusaj da se ne smejes kada ti bude klimao glavom i tvrdio da mu je horoskop sve pogodio :ph34r:
  • 0

#33 jelisaveta

jelisaveta
  • Members
  • 702 posts

Posted 16 September 2008 - 23:26


ne razumem zasto si startovao ovu temu?
da bi komunicirao sa istomisljenicima?
ili nametao neistomisljenicima svoje stavove kao jedine ispravne?
horoskop treba da bude razonoda za trenutke dokolice i zabave, a ne zivotna filozofija.
i u casopisima se nalazi pri kraju, kod ukrstenica, viceva i rebusa. neobavezna konverzacija sa prijateljicama uz ispijanje kafice i trac partiju...

bilo kako bilo, nakon onog teksta o izgledu po znakovima, o hormonima i ostalim nebulozama, nikoga neces uveriti. cak ni one neodlucne. naprotiv.
moj hormonski status, uslovljen je polom, genima, razvojem jos od boravka u maminom stomaku, nacinom zivota (ishrana, alkohol, droge,...), seksualnom aktivnoscu, radom nekih zlezda, stresom..... samo ne polozajem zvezda u nekom trenutku.
u ljudskoj je prirodi da ga mame i fasciniraju misticne teme, ali ako se zagazi preduboko, gubi se nit sa realnoscu.
kakvo smaranje.

p.s. verujem da ce autor teme da provali moj znak iz cuga, samo na osnovu ovog kuckastog posta :ph34r:
i na osnovu izgleda sa avatara.

Edited by jelisaveta, 16 September 2008 - 23:28.

  • 0

#34 Analiza

Analiza
  • Members
  • 1,851 posts

Posted 16 September 2008 - 23:55

bilo kako bilo, nakon onog teksta o izgledu po znakovima, o hormonima i ostalim nebulozama, nikoga neces uveriti. cak ni one neodlucne. naprotiv.


To mi je i bio cilj. Zato sam i napisao ovu knjigu da bih pokazao da astrolozi barataju sa antropoloskim iskustvom, pokusavajuci da ga objasne polozajem zvezda da bi se tako oslobodili odgovornosti za svoje postupke.

p.s. verujem da ce autor teme da provali moj znak iz cuga, samo na osnovu ovog kuckastog posta
i na osnovu izgleda sa avatara.


U skladu sa nasim mentalitetom ti nisi ni procitala o cemu je rec u ovom postu, pa si brzopleto izustila kritiku koja je otkrila da ne znas o cemu se ovde diskutuje. A na osnovu toga vec mogu da govorim o tebi i tvom tipu Ovna, kome pripadas bez obzira u kom znaku si rodjena, kao i vecina naseg naroda, jer taj znak odgovara dinarskom antropoloskom tipu:

Astrolog Mile Dupor kaže za Ovna da ga odlikuju "Žestoka osećanja, laka i nagla uzbuđenja. ... Lako padanje u afekat." i da njime "diriguje strast." (Ne verujte, proverite, str. 56) A antropolog Vladimir Dvorniković piše za Jugoslovena da ga odlikuju: "Krajnja eksitacija strasti i afekata." (Karakterologija Jugoslovena, str. 767) "Prenaglo reagovanje ćudi i temperamenta." (Isto, 740) "Brz i spreman na oštro reagovanje, na ispade ljutine." (Isto, 768) Astrolog Linda Gudmen piše: "Ovan prkosi saobraćajcu ili naoružanom gangsteru sa podjednakom odlučnošću ako mu bilo ko stane na put. Možda će zbog toga kasnije i zažaliti ali u tom trenutku on zaboravlja na opreznost." (2) Po astrologu Miletu Duporu "Ovan želi podvige. Rado heroj. Lako jurne bez mnogo razmišljanja." (Ne verujte, proverite, str. 57), a antropolog Jovan Cvijić piše: "Česti su slučajevi da se dinarski ljudi odluče na krajnja rešenja, bez obzira na interes, na korist i na „praktičnost", svesni da im je život u opasnosti ili da ce im ostati crn i upropašćen." Antropolog Dvorniković kaže za mentalitet Jugoslovena: "Inadžija." (Karakterologija Jugoslovena, str. 769) Gordost prirodno čoveka čini preosetljivim, uvredljivim i sklonim da dolazi u sukob sa drugim čovekom. Astrolog Linda Gudmen kaže za Ovna da "Ljude svrstava isključivo u dve grupe: prijatelje ili neprijatelje." (Linda Gudmen, str. 8). Antropolog Vladimir Dvorniković opisuje istu podvojenost kao odliku našeg čoveka: "Umesto jednog kolektivnog Mi još uvek preovlađuje antipolarnost Mi i Vi, Mi i Oni. Spremnost na borbu i oponiranje, revolucionarna raspaljivost dobro je poznata crta balkanskog gorštačkog čoveka." (Karakterologija Jugoslovena, str. 711, 739)

"Osećanja: vatrena, žestoka, patriotska. Teška kontrola. Lako padanje u afekat. Teško kočenje. Volja: potaknuta afektima, redovno iznad razuma. Teško trpi da drugi imaju drugačija mišljenja. Temperamenat: koleričan, eruptivan, bujan. Prema društvu: u društvu lako vređa. Teže se snalazi u kolektivu. Vrline: pošten, častan, istinoljubiv, patriota, oduševljen idealist, želi podvige, ponos, hrabrost, rado heroj. Mane: diktator bez kompromisa, potcenjuje opasnost, netrpeljiv, gubi mir, nagao, jednostran, glavom o zid, ne obazire se na sreću drugih, radi "navrat - nanos", sujetan, osvetoljubiv, nema takta, osetljiv na uvrede, ne ekonomiše snagama, i ako ne postigne cilj - hvali se. Voli: odlikovanja, aplauz, odobravanja (inače se umara), pozu, uniforme, marširanje, oružje. ..." (Mile Dupor, Ne verujte, proverite, str. 74)

"Netrpeljiv je, ne trpi mešanje u posao, stalno u nekoj agresiji. Meša se u tuđe odnose. Lako ga je provocirati." (Mile Dupor, Astromedicina, str. 100, 29)

Društvo astrologa Jugoslavije piše o Ovnovima sledeće:

"Vrlo su vitalni, direktni i odlučni. Mada su intelektualni, retko se pouzdavaju u svoj nemirni um, pa akcije češće zasnivaju na intuiciji nego na promišljenosti. Veliki su takmičari. Žele da budu prvi i najbolji u svemu što rade, teže za vođstvom, autoritetom i superiornošću i uradiće sve da steknu slavu i priznanje. Često preteruju u svojoj samouverenosti, nagli su, neoprezni, i ne razmišljaju o posledicama preduzetih akcija. Čak ni u zrelosti ne mogu da se oslobode tvrdoglavosti, ni samovolje i steknu neophodnu dozu opreznosti. Obično nisu u stanju da se obuzdaju, nedostaju im spokojstvo i pribranost, nestrpljivi su i nesposobni da prihvate savete. U svojoj žudnji za vođstvom često su neobuzdani, bez mere i takta, umesto razuma i diplomatije koriste napadnost i agresivnost što ih čini u najmanju ruku smešnima. To je naročito vidljivo u slučajevima kada su bez pravih kvaliteta, a žele da se nametnu i nadmaše one koji poseduju predispozicije za vođe. Ovnovi teško prihvataju poraze. Neuspeh im nikada nije razlog da odustanu od onoga što su naumili. ... Nisu sposobni za posao koji na duže vreme zahteva predanost i strpljivost i koji u svojim delovima ne daje mogućnost za ličnu inicijativu. ... U svom htenju i nestrpljenju da ostvare najviše što mogu, stavljaju interese iznad principa, preuveličavaju svoju snagu, prema drugima se ponašaju osiono i bezobrazno i guše njihove ambicije. ... Kada su ljuti, brecaju se i urlaju na svakog ko im se nađe na putu, a nije neobično ni fizičko istresanje. ... Ovnovi su stalno napeti, što im stvara glavobolje. ... Deca ovog podznaka ne pokazuju interes za učenjem, ali ih želja za novcem i položajem tera ne samo da naporno rade nego da se kasnije vrate učenju i steknu kvalifikacije. Ne vole birokratiju." (Upoznajte astrologiju i sebe, str. 15)
Antropolog Vladimir Dvorniković piše o uticaju dinarske "krvi" na karakter Jugoslovena sledeće:

"Aljkavost, površnost i nedostatak radne savesti, da i ne govorimo o vrlo rudimentiranom osećanju dužnosti, bitni su sastojci u etosu jugoslovenskog rada. ... Kulturno polutanstvo? Nedostatak onoga što se zove kultura rada? Svakako! Ali možda isuviše samosvesna dinarska krv. ... U organizovanom, zajedničkom intelektualnom radu ispoljava Jugosloven po pravilu još manje disciplinovanog radnog duha. Primeri su bezbrojni; ima i takvih slučajeva da se ni psihološkim testom ili eksperimentom ne bi mogle čistije ispoljiti crte: neobuzdana, primitivna subjektivnost, uobražena osetljivost, surevnjivost, nepoverenje, mržnja, zavist, nedisciplinovanost, neobjektivnost i nepravičnost. ... Napeta budna osetljivost, težnja da se ogradi jednom naročitom atmosferom respektovanja postaje bitnom karakteristikom tog plemenskog čoveka. Junačka sujeta, takmičenje i nadmetanje, kao i naročita gorčina sa kojom taj čovek ulazi u borbu, svejedno da li sa susedom ili sa opštenarodnim neprijateljem, postaje specifičnom karakternom oznakom plemenskog borca. Otuda i njegova nedisciplinovanost usred same borbe jer on i kolektivnu borbu oseća kao borbu za svoje lično važenje. Bez elementa herojske sujete ta se borba uopšte ne može ni zamisliti. ...

Naš inteligentni, obrazovani čovek nije naučio da mnogo vodi računa o tome da li njegova lična afirmacija, i njegov interes, pa čak i njegova udobnost dolazi u sudar sa opravdanom ličnom sferom nekog drugog čoveka. ... U jednoj našoj varošici video sam ovakav slučaj. Agilan predsednik opštine uspeo je da uvede struju i električno osvetljenje. Sav imućniji svet pohitao je da u svoje domove uvede struju, samo jedan, i to "najugledniji" građanin, ostao je za inat kod svoje petrolejske svetiljke, samo zato što je tu struju u varoš uveo - njegov ljuti protivnik. Primeri su bezbrojni, sve na isti obrazac. Preterana lična osetljivost, sujeta, primitivno i grubo ispoljavanje zavidljivosti, bolesni i samoživi egocentrizam, to su osnovne karakterne crte koje u toj sredini koče stvaranje svakog višeg društvenog reda i potom moralnog i materijalnog prosperiteta. ... Poznate su naše temperamentne, pa žučne, a najzad dušmanske diskusije koje se, u najboljem slučaju, svršavaju tim da svako još ogorčenije, i još upornije zadrži svoje stanovište." (Vladimir Dvorniković, Karakterologija Jugoslovena, str. 661-662, 708, 725, 737, 815)

Englez Robert Liton, koji je 1861. godine objavio zbirku srpskih narodnih pesama na engleskom jeziku, opisuje karakter naše epike rečima koje zapravo predstavljaju opis dinarskog mentaliteta:

"Tužno je posmatrati demoralizaciju naroda u njegovoj poeziji. Ona uzdiže u nebo kao opštu vrlinu izdaju prema zajedničkom neprijatelju; pogrešno shvata da je podvala strategija, laganje finoća, surovost odlikovanje, i dopušta u karakteru jednog heroja svaki drugi greh sem greha fizičkog kukavičluka." (Vladimir Dvorniković, Karakterologija Jugoslovena, str. 546)

Iako u svom junaštvu za opštu stvar dinarac pokazuje fanatičnu hrabrost i izraženu emotivnost, on u odgovoru na konkretne potrebe života sa kojima se neposredno susreće otkriva lenju ravnodušnost i emotivnu tupost. Možda obe objedinjene osobine verno dočarava antropolog Vladimir Dvorniković kada za Gruzine, koji su u velikoj meri dinarskog antropološkog porekla, kaže da su "herojski lenjivci".

Antropolog Jovan Cvijić iznosi o dinarcima Balkana sledeća zapažanja:

"Mahom vrlo impulsivni koji odmah i često bez dužeg razmišljanja rade. Najveći broj tzv. darovitih davao je do sada male rezultate. Mahom ne razrade poslove (ne samo na delu već i u mislima) do krajnjih konzekvencija. Vrlo retko urade štogod potpuno. ... Kad im nedostaje iskustvo, jaka osetljivost ih učini naivnima. Često se podaju sentimentalnom i neuputnom optimizmu. Njihova krajnja osetljivost često postaje slabošću; njihova velikodušnost ih učini nepravičnim." (Jovan Cvijić, Balkansko poluostrvo i Južnoslovenske zemlje, Osnovi antropogeografije, str. 21)

Izražena gordost formira kod dinarskog čoveka veliki Ego koji ga navodi da živi samo za sebe i da bude nezainteresovan za realne potrebe drugih ljudi, izuzev ako njihovim ispunjenjem neće zadovoljiti sopstvenu sujetu. Astrolozi kažu za Ovna:

"Ne obazire se na sreću drugih." (Mile Dupor, Ne verujte, proverite, str. 74)

Linda Gudmen kaže da "Ovnovi nastupaju samouvereno, vodeći malo računa o osećanjima drugih, i, naročito u mladosti sa stavom ´Ja, prvi´. ... Većina političara sačeka da vidi želje javnosti, pa tada iznosi svoje stavove. Prosečan Ovan ima svoje vlastito mišljenje o potrebama naroda, bez obzira na to šta oni sami žele i on hoće da oni to i dobiju. ... Ovan je jedino svestan samog sebe. ... Njegove potrebe su na prvom mestu." (Linda Gudmen, Sunčevi znaci Linde Gudmen, str. 7, 2)

Antropolog Vladimir Dvorniković kaže za jugoslovenskog čoveka da ga odlikuje: "Slaba simpatetika." (Karakterologija Jugoslovena, str. 767) "Slabo razvijen organ za socijalni život." (Isto, 711), da je kod njega "socijalno čulo rudimentirano" (Isto, 767), da je "zaokupljen sam sobom." (Isto, 768). "Egocentrično širenje i zaboravljanje na one druge, značajno se ogleda na našem inteligentu, javnom radniku, čoveku od imena, položaja, itd." (Isto, 726) "Naš inteligentni, obrazovani čovek nije naučio da mnogo vodi računa o tome da li njegova lična afirmacija, njegov interes, pa čak i njegova udobnost, dolazi u sudar sa opravdanom ličnom sferom nekog drugog čoveka. Jednom je po sredi nedostatak svesti da je obzir prema drugome suština svake, ne samo društvene, kulture, a drugi put se može - i to suviše često - iz gestova naših ljudi osetiti i nešto kao prkosno, pa i cinično ignorisanje svih "budalastih obzira" prema drugim ljudima." (Isto, 725)
  • 0

#35 jelisaveta

jelisaveta
  • Members
  • 702 posts

Posted 17 September 2008 - 08:10

greska bato!
ali naravno i za to postoji objasnjenje. pobogu linda gudman je tak rekla, ili ko vec.
a kad oni tako kazu, onda sam zasigurno ovan. dinarski, iako sam rodjena na drugom kontinentu.
izgleda da su svi koji se sa tobom ne slazu rodjeni u tom znaku.
kog su znaka oni koji se slazu?
da li si jedan od onih ljudi koji prilikom upoznavanja sa nekim, pitaju u kome je horoskopskom znaku, i na osnovu toga formiraju svoj stav prema toj osobi. jedan od onih koji na osnovu znaka, unapred znaju da neka veza ili prijateljsvo nece funkcionisati, dok su druge kombinacije "kompatibilne", i u njih se bez predrasuda ulazi?
sretala sam takve. i uglavom su ograniceni luzeri koji za sopstveno nezadovoljstvo nalaze objasnjenje u horoskopu.

a ocekivala sam vise od tebe.
na moj post, dao si nekakav nesuvisli frazerski odgovor, a onda si kopi/pejstovao do iznemoglosti.
covek treba da ima sopstveni stav, potkrepljen vlastitim argumentima. bez kopi/pejsta
  • 0

#36 wwww

wwww
  • Members
  • 17,238 posts

Posted 17 September 2008 - 09:44

Baš tako. Svi ti opisi su toliko uopšteni da svako može da prepozna veći deo sebe u njima, čak i kad bi mu dali da čita opis znaka koji nije njegov.
Mrzi me da tražim, ali razmišljao sam da napravim sledeći eksperiment: negde bih našao detaljne opise svih zodijačkih znakova, koje bih sve spojio u jedan tekst. Zatim bih nasumično izmešao pasuse tog teksta, koji bih zatim iseckao na otprilike jednake delove i nasumično razdelio po znakovima. Onda bih tako izmenjen tekst ponudio na čitanje onim koji u to veruju kao u božju istinu, ali rekao bih da je to nova knjiga. Uveren sam da bi se prijatno iznenadili kako "nova knjiga" tačno pogađa njihov karakter i navike.

Pre neko vece je u jednoj emisiji na TV-u napravljen recimo analogan eksperiment. Doveli su sestoro ljudi: dva astroloska vernika, dvoje koji nemaju nekakav poseban stav o astrologiji i dvoje "nevernika". Potom su im predstavili tipa koji je kao super-hiper astroloski strucnjak, pa su ih zamolili da daju osnovne podatke o sebi: vreme i mesto rodjenja, ime (i mozda jos nesto, ali ovo troje sigurno) da bi im napravili licne horoskope. Ustvari, uradili su horoskop na osnovu podataka o rodjenju nekog serijskog ubice i svakom od sestoro ljudi koji su bili ucesnici eksperimenta dali taj isti tekst (neke 2-3 stranice) "detaljne analize" "njihove licnosti". I svi do jednog su se "pronasli" u "svom" horoskopu, cak i ovi "nevernici" (koji nisu mogli da veruju da su "pogodjeni"). :ph34r: Kada su im na kraju rekli da je to horoskop za doticnog serijskog ubicu ljudi nisu mogli da veruju. Samo toliko.
  • 0

#37 Analiza

Analiza
  • Members
  • 1,851 posts

Posted 17 September 2008 - 09:44

izgleda da su svi koji se sa tobom ne slazu rodjeni u tom znaku.


Nije moguce da posle mog prethodnog posta nisi shvatila da si iskrivljeno predstavila smisao teorije koju zastupam.

Umesto izvinjenja ti nastavljas dalje sa izvrstanjem smisla onoga sto sam pisao, pa mi podmeces u usta da sam ja tvrdio da si ti rodjena u znaku Ovna, iako sam ti napisao sledece:

"A na osnovu toga vec mogu da govorim o tebi i tvom tipu Ovna, kome pripadas bez obzira u kom znaku si rodjena"

Svojim nepostenim izvrtanjem samo potvrdjujes da imas dinarski karakter. Takodje, to gde si rodjena nema veze sa tvojim antropoloskim tipom, jer dinaraca ima i u centralnoj Evropi i na Kavkazu kod Gruzina, itd. Takodje ih ima gde god se nasi ljudi nalaze raseljeni po svetu. Verovati da antropoloski tip zavisi od geografskog podrucja na kojem se neko rodi je besmislica jednaka onoj da karakter coveka zavisi od horoskopskog znaka u kojem se nekom rodio.

na moj post, dao si nekakav nesuvisli frazerski odgovor, a onda si kopi/pejstovao do iznemoglosti.
covek treba da ima sopstveni stav, potkrepljen vlastitim argumentima. bez kopi/pejsta


Kopirao sam izjave cuvenih autoriteta iz antropologije i astrologije upravo zato da bih dokazao da je moj stav ispravan, a moj stav je da se iza astrologije krije antropologija koja opisuje fizicki izgled i karakter antropoloskih tipova na isti nacin na koji astrolozi opisuju izgled i karakter svojih znakova.

Astroloski opis Ovna odgovara dinarskom tipu, Lava - atlantsko-mediteranskom (Hercegovina, centralna Dalmacija), Strelci - kromanjoncima koji su poreklom iz Afrike (odgovaraju visokim crncima Nilotima, koji su sportski gradjeni i obdareni darom za lov i trcanje), Vaga - zapadnim mediterancima (Italijani na jugu Italije), Blizanci - nordidima, Devica - alpidima (centralna Evropa zajedno sa kontinentalnom Hrvatskom i starosedeocima Vojvodine), Rak - mongolima (pateticni Rusi i skoro ceo istok), Riba - mediteranizovanim paleomongoloidima (potomcima drevnih Pelazga u jednoj mesavini), i Skorpija odgovara semićanima (Arapima, Jevrejima...), itd.
  • 0

#38 Mashinovodja

Mashinovodja
  • Members
  • 2,454 posts

Posted 17 September 2008 - 12:45

Pre neko vece je u jednoj emisiji na TV-u napravljen recimo analogan eksperiment. Doveli su sestoro ljudi: dva astroloska vernika, dvoje koji nemaju nekakav poseban stav o astrologiji i dvoje "nevernika". Potom su im predstavili tipa koji je kao super-hiper astroloski strucnjak, pa su ih zamolili da daju osnovne podatke o sebi: vreme i mesto rodjenja, ime (i mozda jos nesto, ali ovo troje sigurno) da bi im napravili licne horoskope. Ustvari, uradili su horoskop na osnovu podataka o rodjenju nekog serijskog ubice i svakom od sestoro ljudi koji su bili ucesnici eksperimenta dali taj isti tekst (neke 2-3 stranice) "detaljne analize" "njihove licnosti". I svi do jednog su se "pronasli" u "svom" horoskopu, cak i ovi "nevernici" (koji nisu mogli da veruju da su "pogodjeni"). :) Kada su im na kraju rekli da je to horoskop za doticnog serijskog ubicu ljudi nisu mogli da veruju. Samo toliko.

Normalno i očekivano. :ph34r:
To kažem iz ličnog iskustva. Kad sam prvi dobio u ruke knjigu s tumačenjem karaktera na osnovu horoskopske pripadnosti počeo sam da čitam, naravno, od svog znaka. I naravno, iznenadio sam se koliko je sve pogođeno. Ali kad sam posle redom čitao i za ostale znakove, brzo sam shvatio da su svi ti tekstovi međusobno potpuno zamenjivi i da u je stvari sve to manje/više isto, ali sročeno tako da se svako može tu pronaći. Na primer, ko od nas nema "agresivnu crtu koju donekle ublažava vaša ženstvena komponenta, kada joj dozvolite da se ispolji"?
  • 0

#39 Mashinovodja

Mashinovodja
  • Members
  • 2,454 posts

Posted 17 September 2008 - 12:55

da li si jedan od onih ljudi koji prilikom upoznavanja sa nekim, pitaju u kome je horoskopskom znaku, i na osnovu toga formiraju svoj stav prema toj osobi. jedan od onih koji na osnovu znaka, unapred znaju da neka veza ili prijateljsvo nece funkcionisati, dok su druge kombinacije "kompatibilne", i u njih se bez predrasuda ulazi?
sretala sam takve. i uglavom su ograniceni luzeri koji za sopstveno nezadovoljstvo nalaze objasnjenje u horoskopu.

Mene je jednom napustila devojka zato što je otkrila da između nas postoji nekompatibilnost. Doduše, nije bila horoskopska nekompatibilnost, nego je proračun prema formulama iz knjižice "Ciganska kabalistička tabela" pokazao da za nas nema budućnosti. Otada sam zamrzeo i "a" od astrologije, iako mi je proricala da imam lepu budućnost u tome, samo ako hoću da učim, što je zaključila na osnovu mog interesovanja za astronomiju i kombinacije mojih znakova, podznakova, horoskopa, kućica i ne znam čega još.
Ma, ništa strašno, veza je bila vrlo kratka, ali "Ciganska kabalistička tabela" je sasvim tačno predvidela razvoj događaja: s tom lujkom garantovano ne bih dugo ostao. :ph34r:
  • 0

#40 wwww

wwww
  • Members
  • 17,238 posts

Posted 17 September 2008 - 13:07

Normalno i očekivano. :ph34r:
To kažem iz ličnog iskustva. Kad sam prvi dobio u ruke knjigu s tumačenjem karaktera na osnovu horoskopske pripadnosti počeo sam da čitam, naravno, od svog znaka. I naravno, iznenadio sam se koliko je sve pogođeno. Ali kad sam posle redom čitao i za ostale znakove, brzo sam shvatio da su svi ti tekstovi međusobno potpuno zamenjivi i da u je stvari sve to manje/više isto, ali sročeno tako da se svako može tu pronaći. Na primer, ko od nas nema "agresivnu crtu koju donekle ublažava vaša ženstvena komponenta, kada joj dozvolite da se ispolji"?

Pa naravno da ce se svako pronaci u relativno uopstenim opisima i definicijama svakog znaka (koji se cesto preklapaju s predstavom ljudi o sebi samima) - ljudska bica su mnogo kompleksnije jednike s mnogo nijansi sivog (a na cije ponasanje utice mnogo faktora, kao sto vec neko nabroja na prethodnoj stranici) da bi im sudbinu odredjivao raspored zvezda na nebu od pre neka dva milenijuma ili sta vec (DANAS Sunce prolazi kroz 13 sazvezdja, a ne 12 kao sto astrologija propoveda, i datumi prolaska su translatorno pomereni u odnosu na "astroloske" datume, "intervali prolaska" nisu konstantni, a da ne pricam o tome da susedni soliter sigurno ima vece "dejstvo" na neciju "sudbinu" od degradiranog Plutona na rubu Suncevog sistema)

(ah, dinarski ovan u meni progovara :) )

Edited by wwww, 17 September 2008 - 13:11.

  • 0

#41 wwww

wwww
  • Members
  • 17,238 posts

Posted 17 September 2008 - 13:09

Mene je jednom napustila devojka zato što je otkrila da između nas postoji nekompatibilnost. Doduše, nije bila horoskopska nekompatibilnost, nego je proračun prema formulama iz knjižice "Ciganska kabalistička tabela" pokazao da za nas nema budućnosti. Otada sam zamrzeo i "a" od astrologije, iako mi je proricala da imam lepu budućnost u tome, samo ako hoću da učim, što je zaključila na osnovu mog interesovanja za astronomiju i kombinacije mojih znakova, podznakova, horoskopa, kućica i ne znam čega još.
Ma, ništa strašno, veza je bila vrlo kratka, ali "Ciganska kabalistička tabela" je sasvim tačno predvidela razvoj događaja: s tom lujkom garantovano ne bih dugo ostao. :D

ETO! I posle kazes Analiza nije u pravu!
:) :ph34r:
(vala, bolje sto ste raskinuli, ako mene pitas (a ne pitas))
  • 0

#42 Analiza

Analiza
  • Members
  • 1,851 posts

Posted 17 September 2008 - 15:39

U knjizi postoji citavo poglavlje pod nazivom ASTROLOGIJA I BRAK, gde se onda analiziraju razne kombinacije i njihova (ne)kompatibilnost. A ovo sto sledi je na kraju kao zakljucak:

Nespremni da na sebe same preuzmu odgovornost nad svojim životom, ljudi imaju potrebu za različitim izgovorima, pa i za horoskopom, jer ih on oslobađa od sopstvene odgovornosti za svoje postupke i laska da će se njihovi odnosi sa partnerom sami od sebe odvijati u dobrom smeru, ili ih horoskop možda obeshrabruje da su unapred osuđeni na propast, bez obzira na njihov napor da vezu održe.

Šta možemo reći onima koji budućnost svoje veze istražuju u analizi horoskopa?

Ako očekujete da neka srećna zvezda podari vašoj vezi ono što stoji upravo do tebe i tvog partnera, ne treba vam nikakva posebna mudrost da biste razumeli da je takva veza osuđena na propast, ne zbog nekakvih mističnih razloga, već zato što kvalitet i uspešnost vaše veze stoji do vas samih. Onoliko koliko sebe date za svoju vezu, toliko će ona biti kvalitetna, onoliko koliko se žrtvujete jedan za drugoga, toliko će vaša veza biti uspešna. Uostalom, šta biste mislili o sebi samima kao svesnim i odgovornim bićima da to sve do vas ne stoji? Koliko biste sami bili zadovoljni zbog sreće vaše ljubavi u kojoj ste bili samo publika, a niste imala htenja i udeo u stvaranju i izgradnji svoje sopstvene veze? Ipak, horoskop vam može reći i da tvoj partner tebi ne odgovara, i da ti ne odgovaraš njemu, zato što imate karaktere koji se prirodno među sobom ne trpe. A šta to znači? To drugim rečima znači da svako od vas ima ozbiljne karakterne nedostatke koji vas sprečavaju da zajedno funkcionišete, jer jedan drugome zbog tih karakternih nedostataka smetate. Ali, ako jedan drugoga zaista volite, zašto onda zarad te ljubavi ne žrtvujete te slabosti karaktera? Zar vam je gajenje vaših nedostataka milije nego izgradnja vaše ljubavne veze? Pa upravo te razlike koje eventualno postoje između vas mogu biti put da se kao ljudi izgrađujete na onom planu na kojem inače ne biste bili svesni da vam išta nedostaje. Ostale nekarakterne razlike koje postoje između vas ne moraju da budu same po sebi loše, jer vi treba da se međusobno nadopunjujete, a ne da se samo udvostručavate. Ako jedan drugoga zaista veoma volite, zar će vam biti teško da obećate da ćete svaku žrtvu učiniti za dobro drugoga? Ako na takvu žrtvu niste spremni, onda ne postoji osoba koja je dostojna zajednice sa vama. Kakva je vrednost vaše veze, ako ona nije plod vaše obostrane odluke da živite jedan za drugoga? Koliko ti ceniš ljubav partnera kada imaš više poverenja u zvezde, nego u njegovo iskreno htenje da te voli i da živi za tebe? Da li možeš biti zahvalan partneru koji te voli, ne zato što je okušan izdržao probe života i tako sam odlučio da te voli, već zato što je takav zbog više sile koja je na njega delovala mimo njegovog htenja i izbora?! Naravno, takav brak koji svojim suštinskim sadržajem čovek nije izabrao, nije ni dostojan da opstane kao uspešan brak. Prava bračna zajednica je odluka utemeljena na nesebičnoj i samopožrtvovanoj ljubavi i ona se kroz životna iskušenja izgrađuje. Samo onda kada odluka za brak nije utemeljena na spremnosti da se čovek bori za osobu koju je izabrao, tada on ima potrebu da potraži savete i sigurnost svoje veze u astrološkim predviđanjima, odričući se na taj način svoje odgovornosti za kvalitet i uspešnost svoje veze.
  • 0

#43 Cro-boy

Cro-boy
  • Members
  • 4,466 posts

Posted 18 September 2008 - 08:56

Mene je jednom napustila devojka zato što je otkrila da između nas postoji nekompatibilnost. Doduše, nije bila horoskopska nekompatibilnost, nego je proračun prema formulama iz knjižice "Ciganska kabalistička tabela" pokazao da za nas nema budućnosti. Otada sam zamrzeo i "a" od astrologije, iako mi je proricala da imam lepu budućnost u tome, samo ako hoću da učim, što je zaključila na osnovu mog interesovanja za astronomiju i kombinacije mojih znakova, podznakova, horoskopa, kućica i ne znam čega još.
Ma, ništa strašno, veza je bila vrlo kratka, ali "Ciganska kabalistička tabela" je sasvim tačno predvidela razvoj događaja: s tom lujkom garantovano ne bih dugo ostao. :)


self-fulfilling prophecy? :ph34r:

-"ciganska kabala" joj kaze da izmedju vas nema buducnosti, sto se i pokaze tocnim samo zato sto ona povjeruje u to i ostavi te

mislim da je ovo u velikoj mjeri prisutno i u astrologiji: tvrditi sugestivnim ljudima nesto, automatski dovodi do njihovog ponasanja u skladu s danim im sugestijama


edit: u svakom slucaju, i bolje da je bilo tako, jer ta veza zaista nije imala buducnost. Eto, kabala je bila u pravu :D

Edited by Cro-boy, 18 September 2008 - 08:57.

  • 0

#44 Analiza

Analiza
  • Members
  • 1,851 posts

Posted 18 September 2008 - 20:14

self-fulfilling prophecy? :ph34r:

-"ciganska kabala" joj kaze da izmedju vas nema buducnosti, sto se i pokaze tocnim samo zato sto ona povjeruje u to i ostavi te

mislim da je ovo u velikoj mjeri prisutno i u astrologiji: tvrditi sugestivnim ljudima nesto, automatski dovodi do njihovog ponasanja u skladu s danim im sugestijama


Nije to bas tako jednostavno. Astroloski znaci se u susiini ne razlikuju po ponasanju nego po motivima. To znaci da ako das sugestiju razlicitim ljudima da urade jednu istu stvar, jedan tip ljudi (Rak - mongol) ce da to uradi iz sentimenta, drugi tip ljudi (Devica - alpid) iz krivice, treći tip (Vaga - mediteranci) iz sujete. Dakle, mogu imati isto ponašanje, ali iz različitih motiva. Samim sugestijama ne možeš da menjaš motive, koji su bit svakog antropološkog tipa i znaka u horoskopu.

Sugestijom možeš da navedeš čoveka da veruje da je ovakav ili onakav, pa će biti sklon da prihvati i poveruje u ono što mu laska, a samo ponašanje teško i sam čovek menja kada sam hoće da se promeni.
  • 0

#45 decky999

decky999
  • Members
  • 410 posts

Posted 19 September 2008 - 02:15

Kako uopste mozes da koristis taj nakaradni naziv "antropoloski tip". Posle ove katastrofe of knjige koju komentarisete vec na tri strane treba da pocnete da se pozivate na Main kamf. To je onako u liniji iste ideje o "antropoloskim tipovima" .

Moderna antropologija prepoznaje samo jedan TIP - a to je chovek. @Analiza - ulozi bar minimalni bapor da to shvatis i prihvatis.
  • 0