Jump to content


Photo

RTS i OI


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
40 replies to this topic

#1 dr nele

dr nele
  • Members
  • 1 posts

Posted 12 August 2008 - 23:30

Gledam vec nekoliko dana prenose i tzv. specijalne emisije sa OI na RTS i moram da priznam da odustajem... To sto radi javni servis evropske srbije je ponizenje gledalaca i bruka novinarske profesije. Sta je u ponudi? Polukvalifikovani novinari i komentatori vec danima pokusavaju da fasciniraju auditorijum svojim vec uvenulim floskulama, voditelji u beogradskom studiju koji u dosad nevidjenim TV formama maltretiraju goste koje su pozvali i kojima, u dobro poznatom "er-te-esovskom" maniru posle postavljenog pitanja ne dozvoljavaju da odgovore na pitanje, izbor prenosa sportova i nacin njihovog pracenja (ponovo kao i u Atini 2004. ne gledamo gimnastiku kao jedan od najatraktivnijih sportova, vec prenose dzudoa ili rvanja u kojima nema nasih predstavnika... To je slika koju mozemo videti na RTS ovih dana. Ne znam ko je taj koji treba da oceni program, ali moje skromno misljenje je da su ponovo pali na ispitu i da opet treba da izvuku pouku, na zalost, od HRT-a. Ko moze, neka izdrzi do kraja, ja se povlacim. Sramota me je da to priznam, ali prelazim na alternativne programe, muka mi je od Duska Koraca i njemu slicnih...

#2 Klotzen

Klotzen
  • Members
  • 1,405 posts

Posted 12 August 2008 - 23:41

Koliko ja znam u rvanju se ocekuje jedna medalja i tamo imamo nekoliko takmicara. Ne znam sta si gledao ali upravo je na rvanju bio prenos naseg rvaca pa su se vratili na tenis.

Za komentatore se slažem ali ipak je situacija bolja nego u Atini. Bila je neka nasa gospođa koja je sudija kao pomocni komentator kada je bilo svetsko prvenstvo u gimnastici. Valjda ce je zvati kada krenu udarne borbe.

HTV me je ove godine razočarao jel danas umesto Duje Draganju da gledamo mi gledamo Kina-Španija. Jako loš odabir imaju za nekog ko bi vise voleo da prati svoje sportiste. HTV je sve podredio ekipnim sportovima dok zanemaruje njihove ostale sportiste. Kod nas je situacija bolja mada meni licno ovi termini jako malo odgovoraju.

#3 Juniperus

Juniperus
  • Members
  • 216 posts

Posted 13 August 2008 - 08:24

Šta ga znam.... zameram im puno stvari , ali činjenica je da su bolji u odnosu na prošlu godinu.

Najviše što me je iznerviralo bilo je kometarisanje otvaranja. Šta ima tu da se komentariše? Razumem kada izlaze sportisti pa se komentarišu sportisti, nosioci zastave i sl, ali tokom samog početka nije bilo potrebe reći više od dve tri rečenice. Dovoljno je samo uživati u scenama koje su nam priredili domaćini. Osim toga ako se već kometariše mikrofon ne treba biti toliko glasan. Kada sam okrenula na eurosport komentari su bili tiši i čula se muzika. Uz komentare na rts-u čuje se samo voditelj i voditeljka.

Sve ostalo, da se progutati....jesam se smorila što su tokom ženskog finala u ekipnoj gimnastici davali odbojku na pesku ali čim se to završilo dali su snimak. Verujem da ima ljudi koji više vole odbojku na pesku, a opet ne možeš se svačijim željama ni pokoriti. Tako da je to ok.

#4 Vesna

Vesna
  • Sleepers
  • 18,721 posts

Posted 13 August 2008 - 22:24

nisam neki stručnjak, ali mi se čini da komentatori davno nisu bili bolji. što ne znači da su dobri, već da su ranije bili ispod svakog nivoa.

#5 Klotzen

Klotzen
  • Members
  • 1,405 posts

Posted 14 August 2008 - 06:49

....Bila je neka nasa gospođa koja je sudija kao pomocni komentator kada je bilo svetsko prvenstvo u gimnastici. Valjda ce je zvati kada krenu udarne borbe....


Sinoć je ona komentarisala snimak gimnastike. Mnogo lakše se prati uz nju. Nažalost nisam čuo njeno ime.

#6 Vesna

Vesna
  • Sleepers
  • 18,721 posts

Posted 14 August 2008 - 15:02

Sinoć je ona komentarisala snimak gimnastike. Mnogo lakše se prati uz nju. Nažalost nisam čuo njeno ime.



aleksandra babić. no. 96, medjunarodni sudija u sportskoj gimnastici.

Edited by Vesna, 14 August 2008 - 15:04.


#7 steins

steins
  • Members
  • 7,357 posts

Posted 15 August 2008 - 10:23

Komentatori su odlicni, nisu monotoni, ne mlate kojekakve gluposti ( sa izuzetkom Koraca, al njemu je to zastitni znak :D ), ne smaraju sa previse statistike, a komentasrisu sa puno emocija sto je po meni dobro, ( uvek se setim Kovinjala i SP u fuzbalu u USA, kad igraju Meskiko i Belgija produzetke, i samo prste stative, precke, stikle i ostale stvari...a gorepomenuti gudi li gudi o lepotama nekog tamo grada gde se to igra i o vremenu....kosu sam pocupao :ph34r: )
Veci problem je izbor sportova,....ja ne znam da li je to do RTSa ili do cega drugog tek umesto da uzivamo u fudbalu, rukometu, odbojci i basketu, mi gledamo direktno veslanje, dizanje tegova, boks, gimnastiku ( da me ne shvatite pogresno, nemam nista protiv tih sportova ali su oni prvi ipak atraktivniji za gledanje ) a ostalo gledamo u kojekakvim ustrojenim snimcima i pregledima,...da ne govorim o pogresnoj programskoj semi pa sam tako pre neku noc cekao do 3 ujutro da gledam basket Litvanija Argentina i dobio ...reprizu odbojke ( kad nas cepaju Brazilci ) :)


BTW Aleksandra Babic ( thnx Vesna :D ) je bila super dodatak.

#8 Juniperus

Juniperus
  • Members
  • 216 posts

Posted 15 August 2008 - 13:28

Veci problem je izbor sportova,....ja ne znam da li je to do RTSa ili do cega drugog tek umesto da uzivamo u fudbalu, rukometu, odbojci i basketu, mi gledamo direktno veslanje, dizanje tegova, boks, gimnastiku ( da me ne shvatite pogresno, nemam nista protiv tih sportova ali su oni prvi ipak atraktivniji za gledanje )


E vidiš već ovde imam drugačije mišljenje. Timski sportovi poput fudbala, košarke, rukometa i dr. su u normalno vreme obuhvćeni 24 dnevno po tv kanalima.
Gimnastika, dizanje tegova i boks uspevam da pogledam jedino kad dođe olimpijada i zaista uživam u tome.
Fudbal ima i ligu šampiona, evropsko, afričko, svetsko prvenstvo, kao i englesku, nemačku, italijansku ligu. Sad Gledam na eurosport 2 i reklamira se čak i japanska liga.
Razumem da se kod nas ekipni sportovi mnogo više gledaju, ali opet većina ženskog stanovništva bi pogledala pre gimnastiku nego fudbal.

Osim toga RTS će sigurno davati finala, možda i polufinala navedenih ekipnih sportova, što je donekle ok pošto i boks, rvanje, dizanje tegova i kajak gledamo samo u vidu finala...

#9 steins

steins
  • Members
  • 7,357 posts

Posted 15 August 2008 - 20:00

Ma ok je, ne kazem da treba "manji" sportovi da se istisnu,...al bas da se ne prenosi npr basket Litvanija Argentina ili odbojka Brazil Rusija,...ne ide....

#10 duska_21

duska_21
  • Members
  • 121 posts

Posted 15 August 2008 - 21:14

Bazicni sportovi se moraju prenositi - atletika, gimnastika, plivanje.
Svi ostali sportovi u zavisnosti od ucesca nasih sportista.
Ne kazem da ne treba prenositi sportove u kojima nemamo takmicara, ali takav prostor dati kosarci (gde nas nema niti ce nas ikada vise biti) za mene je glupost. Ako je gospodin Sarenac zeleo svoj sou mogo je da nauci nesto o gimnastici, a ne da slusamo nebuloznog Viskovica...
Da li ste nekada pratili neko sportsko takmicenje sa iskljucenim komentarom.
Tako ja pratim atletska takmicenja u Pekingu.
Mozda bi bilo bolje da gospodina Koraca napoje pre prenosa (a voli da cuga), pa da ne sedne za komentatorsko mesto.
Veceg diletanta u sportskom novinarstvu nije niti ce biti!

#11 DonJuan

DonJuan
  • Members
  • 21,299 posts

Posted 15 August 2008 - 21:28

RTS je jako bolji nego u Atini to nema govora. Mana je sto i snimke daju po vidjenju, znaci nema rezanja nepotrebnih dodataka, nema rezanja time-out-a, izgleda da im je bilo tesko da malo izmiksuju program i da ga nacine lepsim i prihvatljivijim za gledanje. Sto se tice izbora sportova sasvim je OK, naravno da su na prvom mestu sportovi gde su nasi takmicari, a onda tamo gde je najatraktivnije. Gledam paralelno i RAI i TVE, kao i HTV i EUROSPORT i mogu reci da su italijani daleko najbolji u nacinu pracenja programa. Sto se tice raznovrsnosti njima je mnogo lakse jer imaju predstavnike skoro u svim sportovima, pa sam tamo video i neke sportove koji nisu zastupljeni na ostalim kanalima kao sto su strelicarstvo i macevanje. Slazem se da prvo mesto treba da zauzmu bazicni sportovi pa onda fudbal,kosarka, odbojka itd. Toga ce verovatno vise biti kada pocne zavrsnica. Gimnastika je bila zastupljena, ali je ekipni deo programa bio u nezgodnom terminu, skoro da se poklapao sa plivanjem (zalite se NBC-u), tako da prvih dana i Eurosport nije mnogo prenosio gimnastiku, cak i sada RTS daje vise gimnastiku od EUROSPORT-a. Rvanje je bilo na RTS-u, samo kada su bili nasi, a Dzudo su davali samo nekoliko puta. Tako da neka prica da favorizuju nepopularne sportove nije tacna. Prednsot imaju sportovi gde ucestvuju nasi, pa bazicni sportovi, pa atraktivne utakmice ekipnih sportova, pa ostalo....Mada je meni to ostalo egzoticnije za gledanje od svega predhodno navedenog. Ali Korac....preteruje....zaista....

#12 Nikola S.

Nikola S.
  • Members
  • 1,147 posts

Posted 16 August 2008 - 00:21

Ali Korac....preteruje....zaista....


Oduzmeš li mu to - ne ostaje ništa.
I on to jako dobro zna.

Edited by Nikola S., 16 August 2008 - 00:21.


#13 miki.bg

miki.bg
  • Members
  • 45 posts

Posted 16 August 2008 - 05:39

gde nas nema niti ce nas ikada vise biti


Preterano preterujes ®. Kao i za Novaka u drugoj temi.


Zasto ne radi trademark kod - Alt + 0153 ?

Edited by miki.bg, 16 August 2008 - 05:58.


#14 Noblica

Noblica
  • Members
  • 361 posts

Posted 16 August 2008 - 05:46

Ako je gospodin Sarenac zeleo svoj sou mogo je da nauci nesto o gimnastici, a ne da slusamo nebuloznog Viskovica...


Ti bas imas problema. Ides redom po temama i hejtujes sve zivo :ph34r: ....'oladi malo....ko te tera da gledas uopste? :)

A sto se tice Viskovica.......on je za tebe gospodin covek!

#15 Bebler

Bebler
  • Banned
  • 2,037 posts

Posted 17 August 2008 - 13:09

Nedeljko Kovinjalo upravo kaže za nekog atletičara:

- Nasledio je gene od svojih roditelja.