Jump to content


Photo
- - - - -

Gde ima da se kupi? (u Beogradu)


  • Please log in to reply
106 replies to this topic

#61 kapetanm

kapetanm
  • Members
  • 3,153 posts

Posted 04 February 2010 - 11:04

Vino Krokan, gde kupiti?!

Imaš u specijalizovanim vinarijama a probaj na ovu adresu da pitaš


I.B.I.S. D.O.O.
Svetogorska 4/II, Beograd

tel/fax:
(011) 32 39 812
(011) 32 39 815
(011) 32 38 976

i.b.i.s.@eunet.yu
ibis_bg@yahoo.com

Ali pazi, mnogo je lažnjaka

#62 rafiki

rafiki
  • Members
  • 172 posts

Posted 04 February 2010 - 12:57

Vino Krokan, gde kupiti?!

U skoro svakoj bolje snabdevenoj samoposluzi. Naprimer, cesto ga ima u samoposluzi u Merkatoru...

Ziveli!!!

#63 Artur Dent

Artur Dent
  • Members
  • 8,599 posts

Posted 12 February 2010 - 16:35

Gde mogu da se kupe tartufi? Ne gljive, nego slatkiš?

Probaj u "Cokoladi" u TC Milenijum, izmedju Kneza i Obilicevog. Ima svasta lepo cokoladno. Cene su malkice jace, ali su u stvari male za vrhunske cokoladne perverzije.

#64 webmail

webmail
  • Members
  • 59 posts

Posted 15 February 2010 - 17:54

Da li negde u Beogradu moze da se kupi otvarac za vina na baterije?

Ovako nesto



#65 DejaBe

DejaBe
  • Members
  • 7 posts

Posted 18 February 2010 - 20:31

Da li negde u BG ima da se kupi decaf. zeleni i crni cajevi?

I da li je neko skoro video vino Dasvin Bel Air?

#66 dexxxter

dexxxter
  • Members
  • 1,185 posts

Posted 16 March 2010 - 10:48

Konzerva slatkog pasulja u paradajzu (Heinz) za mene je simbol americkog, ali i britanskog dorucka i nesto sto jako ne volim.
Nisam imao nameru da zvucim strogo.


nikad mi to nece biti jasno, pasulj za dorucak+pride koje cega...kako svare to do rucka...

#67 Lift Going Up..

Lift Going Up..
  • Members
  • 1,604 posts

Posted 16 March 2010 - 17:41

nikad mi to nece biti jasno, pasulj za dorucak+pride koje cega...kako svare to do rucka...

pa to je tradicija jos iz vremena kada su ljudi jos uglavnom radili na poljima i u fabrikama. inace nije to puno pasulja, 2-3 (pune) kasike. danas vecina jede pahuljice ili tost, ali posle full english-a komotno mozes da preskocis rucak, sto jes jes.

zanimljivo je da su englezi danas drugi najdeblji narod na svetu (navodno), a dok su jeli tako, nisu imali problema sa debljinom :ph34r:

#68 dexxxter

dexxxter
  • Members
  • 1,185 posts

Posted 16 March 2010 - 21:56

parce tosta, dzem i caj sa secerom, goji vise pasulja i slanine, nego se ovo sporo vari.

#69 MAGRIPA65

MAGRIPA65
  • Members
  • 20,706 posts

Posted 17 March 2010 - 04:15

pa to je tradicija jos iz vremena kada su ljudi jos uglavnom radili na poljima i u fabrikama. inace nije to puno pasulja, 2-3 (pune) kasike. danas vecina jede pahuljice ili tost, ali posle full english-a komotno mozes da preskocis rucak, sto jes jes.

zanimljivo je da su englezi danas drugi najdeblji narod na svetu (navodno), a dok su jeli tako, nisu imali problema sa debljinom :ph34r:

Jedu ali gde.Ja jos nisam video da neko jede pasulj za dorucak cak ni u restoranima tipa Denny's.Imas Steak & Eggs ali pasulj u bilo kojem obliku nisam video da neko jede za dorucak cak ni u vukojebinama tipa Nebraska.

#70 Lift Going Up..

Lift Going Up..
  • Members
  • 1,604 posts

Posted 17 March 2010 - 10:47

Jedu ali gde.Ja jos nisam video da neko jede pasulj za dorucak cak ni u restoranima tipa Denny's.Imas Steak & Eggs ali pasulj u bilo kojem obliku nisam video da neko jede za dorucak cak ni u vukojebinama tipa Nebraska.

govorim za englesku i njihov 'english breakfast'. u americi nisam ni ja videla.

#71 dijego

dijego
  • Members
  • 404 posts

Posted 04 October 2010 - 13:36

Da li neko zna gde se moze nabaviti brasno sa visokim procentom proteina odnosno glutena, koji bi trebalo da bude oko 14 za razliku od dostupnih kupovnih u vecini super-marketa koji imaju najvise 10. To je koliko sam shvatio jedna od tajni za pizzu nalik onima iz picerija.

To je ovakvo brasno - http://www.kingarthu...mpaign=shopping

#72 Lift Going Up..

Lift Going Up..
  • Members
  • 1,604 posts

Posted 04 October 2010 - 13:56

Da li neko zna gde se moze nabaviti brasno sa visokim procentom proteina odnosno glutena, koji bi trebalo da bude oko 14 za razliku od dostupnih kupovnih u vecini super-marketa koji imaju najvise 10. To je koliko sam shvatio jedna od tajni za pizzu nalik onima iz picerija.

To je ovakvo brasno - http://www.kingarthu...mpaign=shopping

ne znam za brasno, ali jamie oliver kaze da je jos jedna od tajni da peces na mermernoj ploci, kaze tako ispadne najblize krusnoj peci. znaci obicno parce mermera koje kupis od kamenoresca.

#73 dijego

dijego
  • Members
  • 404 posts

Posted 04 October 2010 - 14:27

Ej, znam za to - ja sam nabavio tanje cigle od samota i stavio u kucni sporet :), cak sam i od rostiljskog sporeta improvizovao pizza pec ali po svemu sudeci brasno je uz pecenje i sos upravo i najveca tajna.

Evo ovaj forum je vrlo izdasan po pitanju informacija http://www.pizzamaking.com/forum

Problem je sto u mnogim zemljama, ne samo kod nas, nema u slobodnoj prodaji takvog brasna.

#74 Kinik

Kinik
  • Members
  • 19,189 posts

Posted 09 October 2010 - 20:46

...

ne znam za brasno, ali jamie oliver kaze da je jos jedna od tajni da peces na mermernoj ploci, kaze tako ispadne najblize krusnoj peci. znaci obicno parce mermera koje kupis od kamenoresca ...



Ne bih ja eksperimentisao sa mermernom plocom. Mermer prirodno sadrzi dosta vode, tako da moze da jednostavno eksplodira / prsne.
Bolja je granitna ploca.

A opet, ne vidim nikakvu potrebu za udubljivanjem u neku kulinarsku ezoteriju i neki "ekstrim".

Doduse, ko ima pare, mogucnosti i prostor - pa moze da napravi "krusnu pec" u sopstvenom dvoristu ili na imanju.
Pun je Net raznoraznih saveta. Kako graditi, od kojih materijala, kako loziti i koja drva i sve ostalo.

No zasto ne ostati kod elementarnog?
Elektricnog / plinskog sporeta, a kad je neko u vikendici i "smederevca"?

Btw, brasno treba da bude od "tvrde psenice" / "durum". Moze i obicno "prosejano".
No ko jos danas ima nesto zvano "sito"?

Tesko je u ovoj zemlji navici potrosace na "durum" psenicu koju su nam Italijani uveli posle rata, preko FAO, a Francuzi kukuruz.

Usled vekovne neimastine "beli smok / hleb" se smatrao / smatra za nesto najpozeljnije!
"Beli hleb" je ovde vekovima bio najveci luksuz i apsolutna masta.
To sam uvek apsolutno mrzeo, a pogotovo "res / hrskavu koricu"!
Fuj!!!

(Secam se jedne godine kad sam od nekih likova porucio da mi na vodenici samelju "psenicu u crno". Sto znaci bez prosejavanja, sve sa klicama i mekinjama.
Gde se neki rodjak izbezumi i kaze, pa zar za mog rodjaka Kinika - crno brasno? I naredi da bude "najfinije belo".
Srecom, njegov sin je skapirao sta hocu pa je doneo dva dzaka brasna od po 25kg.

Mislim, pravili smo kolace od "crnog brasna", - ukus je bio neverovatan.
A ono belo smo podelili nekim prijateljima i rekli "belo, najbelije psenicno brasno iz vodenice - potocare".

Imam jednu italijansku masinu za pravljenje testa i nikada kod mojih Late Mother i Late Father nije dala ono sto se pisalo u uputstvu / opisu.
Dok ja nisam smanjio kolicinu vode / jaja na pola i onda je iz nje pocela da izlazi ona masa koja bi pravila zeljenu testeninu.
Jos kad sam u brasno dodao polovinu mere prosejanog crnog / razanog brasna - mogao sam dovesti meru vode / jaja do one iz recepta.

Jedna stvar je kulinarstvo, a sasvim druga stvar pekarstvo, ili taman posla poslasticarstvo.

Brasno je jedna tako neverovatno komplikovana stvar, da ga iz poveceg postovanja izbegavam.

PS.
U nekim zemljama se u prodaji pojavljuju razna "namenska brasna / smese".
Unapred prilagodjena upotrebi - kolaci/ torte/ palacinke/ pizza/ krofne/ knedle.

Tek tu se treba umeti snalaziti.

...

#75 MAGRIPA65

MAGRIPA65
  • Members
  • 20,706 posts

Posted 10 October 2010 - 02:39

...
PS.
U nekim zemljama se u prodaji pojavljuju razna "namenska brasna / smese".
Unapred prilagodjena upotrebi - kolaci/ torte/ palacinke/ pizza/ krofne/ knedle.

Tek tu se treba umeti snalaziti.

...

konkretno u Americi prodaju brasna koja imaju so, prasak za pecivo a neka cak i kvasac.Onda imas belo pa ono koje nije belo....
Sve sam to ja isprobao dok nisam dosao do onog obicnog.Doduse na svakome pise sta su sastojci i za sta se koristi ali ko ce jos ta cita etikete u prodavnici.