Jump to content


Photo
- - - - -

Da se ne zaboravi!


  • Please log in to reply
1164 replies to this topic

#1081 A sad

A sad
  • Members
  • 3,504 posts

Posted 19 April 2018 - 23:28

Istog dana kada je osnovana drzava Izrael, samo nekoliko godina ranije poceo je ustanak u varsavskom getu.
Borci ZOBa predvodjeni Mordohajem Anjelevicem, zajedno sa svojim nekada velikim protivnicima iz ZZVa koji su predvodili Pavel Frenkiel i legendarni komandant David Moric Afelbaum koji je bio kapetan poljske vojske, odlucili su da pruze otpor nacistickim dzelatima iako su znali da nemaju nikakve sanse za uspeh. Logisticku podrsku, ali i podrsku u borbama pruzila im je i AK pod komandom Henrika Ivanskog. Herojski otpor mnogo jacem neprijatelju su pruzali skoro celih mesec dana.
Skoro svi jevrejski komandanti su poginuli, zajedno sa jos 13 hiljada svojih saboraca i civila. Jedan od retkih prezivelih komandanata bio je i Marek Edelman jedan od vodja ZOBa. Kasnije jedan od lidera sindikata Solidarnost i borac protiv komunistickog rezima u Poljskoj.

Na zalost i ovaj dogadjaj, jedan od najvecih primera hrabrosti, casti i dostojanstva u ljudskoj istoriji, nije mogao da prodje bez istorijskog krivotvorenja i ideoloskog bojenja. Levicarski istoricari, drzavna politika komunisticke Poljske, ali na zalost i dugogodisnja politika drzave Izrael su frizirali dogadjaje u Varsavskom getu tog proleca 1943 godine. Uloga ZZVa je skoro potpuno izbrisana, cak se islo toliko daleko da se za Afelbauma tvrdilo da nikada nije ni postojao, dok su za Ivanskog tvrdili da je antisemita koji je sve izmislio ne obaziruci se na to sto je proglasen za pravednika. Na zalost mnogi levicarski istoricari i dan danas, zajedno sa levicarskim medijima, pre svega Haretzom tvrde iste nebuloze. Ipak zahvaljujuci nekim prezivelim borcima ZOBa, koji su bez obzira na njihove nepremostive politicke razlike sa ZZV casno i istinito pricali o tome sta se desavalo u getu i potvrdjivali price prezivelih boraca ZZVa, istina je sacuvana.

Edited by A sad, 19 April 2018 - 23:34.

  • 3

#1082 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 19 April 2018 - 23:40

...

 

Attached File  118944-Warsaw-Uprising-Monument.jpg   159.07KB   3 downloads

 

Attached File  pomnik malego powstanca.jpg   45.53KB   3 downloads

 

...


  • 3

#1083 A sad

A sad
  • Members
  • 3,504 posts

Posted 19 April 2018 - 23:46

Jedan od lidera ZOBa u Varsavskom getu Simca Rotem je jos uvek ziv.
On je bio zaduzen za vezu sa pokretom otpora izvan geta. Iako je njegov kanal za izlaz iz geta otkriven, uspeo je da se vrati u geto i izvede grupu od 80 boraca ZOBa. Kasnije je ucestvovao u Varsavskom ustanku, zajedno sa AK. Zivi u Izraelu. Napisao je i knjigu o dogadjajima u varsavskom getu.
Zasluzan je i za izvlacenje nekoliko hiljada Jevreja iz Varsave nakon unistenja geta.

Edited by A sad, 19 April 2018 - 23:47.

  • 4

#1084 Vjekoslav

Vjekoslav
  • Members
  • 11,278 posts

Posted 01 May 2018 - 01:51

un1.jpg-un2.jpg

un3.jpg-un4.jpg

 

http://www.warvetera...is-/id-menu-376

http://www.bel-memor...Richard_419.htm

http://belgian-blueh...-novembre-2017/


  • 1

#1085 Atreid

Atreid
  • Banned
  • 8,210 posts

Posted 04 May 2018 - 13:03

Na danasnji dan umro je drug Tito.


  • 2

#1086 ironside

ironside
  • Members
  • 3,781 posts

Posted 04 May 2018 - 13:18

Na danasnji dan umro je drug Tito.

 

Xe xe! čim sam se osamdesetih preselio iz jedne u drugu državnu firmu, ustanovio sam da sat u radnoj sobi ne radi.

Odmah sam ga podesio na 15:04, pa je vječno ostao u spomen na dan i sat kad nas je napustio najveći sin naših naroda, narodnosti, nacionalnosti i etničkih manjina.

 

Kad sam promijenio radno mjesto, privatna kompanija, isti štos nisam mogao primijeniti na Tudjmana, jer su satovi, avaj, radili.

Kako spremačice nisu bile previše ažurne oko trganja listova kalendara, redovito bih (prije Božića) zaokružio 10/12, s noticom 'više sreće drugi put'.

Nikad mi nije nitko zamjerio.


  • 2

#1087 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 04 May 2018 - 13:45

...

 

Samo mi je zauvek ogadio 'punjene lignje' koje sam spremao kada su objavili da je crkotina pandrknula.

:wicked:

 

A sto se tice 'pomena' - sad ce 28. juni, jos jedna prilika za ozaloscene sVrBske bolide.

:ajme:

 

...


  • 2

#1088 Doc Holliday

Doc Holliday
  • Members
  • 3,537 posts

Posted 04 May 2018 - 16:24

...

 

Samo mi je zauvek ogadio 'punjene lignje' koje sam spremao kada su objavili da je crkotina pandrknula.

:wicked:

 

A sto se tice 'pomena' - sad ce 28. juni, jos jedna prilika za ozaloscene sVrBske bolide.

:ajme:

 

...

 

njega pljuju upravo oni koji bi trebalo najvise da hvale... oni koji pre njega nisu imali nista, ni puteva, ni struje kako treba , o industriji da i ne govorimo.. oni koji su pre njega ziveli u debelim elementima feudalizma.. Oni koji nikad pre nisu lepse ziveli, a bogami ni posle njega... Da razumemo Hrvate, Slovence i Vojvodjane, koji su bili u sastavu AU monarhije , i koji znaju i lepa vremena pod njima. Ali srbadija sto ga najvise pljuje...  A jedino za njegovo vreme su bili neko i nesto...

  A danas se Srbija 4 decenije posle njegove smrti debelo vratila u srednji vek, u predindustrijsko feudalno doba...  A tone i dalje sve vise i vise pa je danas srbija mnogo blize " Dark age-u"


  • 3

#1089 ironside

ironside
  • Members
  • 3,781 posts

Posted 04 May 2018 - 16:36

...

 

Samo mi je zauvek ogadio 'punjene lignje' koje sam spremao kada su objavili da je crkotina pandrknula.

:wicked:

 

A sto se tice 'pomena' - sad ce 28. juni, jos jedna prilika za ozaloscene sVrBske bolide.

:ajme:

 

...

 

Nema dana do Vidovdana.

 

 

"Kao i sve velike dogadjaje i taj prate velika pitanja i tajne, on je predmet neprekidnog naučnog istraživanja i obične narodne radoznalosti..."

 

Kao Tesla, zagonetni i mistični naučnik.

 

Sapienti sat.


  • 2

#1090 bresson

bresson
  • Members
  • 375 posts

Posted 04 May 2018 - 17:45

Neverovatna mi je tolika pateticna kuknjava oko smrti jednog obicnog komunistickog diktatora. 80% ljudi i dalje ludi za njim.
  • 4

#1091 Denis Jasharevic

Denis Jasharevic
  • Members
  • 10,018 posts

Posted 04 May 2018 - 18:29

njega pljuju upravo oni koji bi trebalo najvise da hvale... oni koji pre njega nisu imali nista, ni puteva, ni struje kako treba , o industriji da i ne govorimo.. oni koji su pre njega ziveli u debelim elementima feudalizma.. Oni koji nikad pre nisu lepse ziveli, a bogami ni posle njega... Da razumemo Hrvate, Slovence i Vojvodjane, koji su bili u sastavu AU monarhije , i koji znaju i lepa vremena pod njima. Ali srbadija sto ga najvise pljuje... A jedino za njegovo vreme su bili neko i nesto...
A danas se Srbija 4 decenije posle njegove smrti debelo vratila u srednji vek, u predindustrijsko feudalno doba... A tone i dalje sve vise i vise pa je danas srbija mnogo blize " Dark age-u"

SrBi naravno nikada nisu bili "neko i neshto", nego im je tako usadjivano u lobanju 40 godina na Dnevniku 2 posle crtanog filma, pa poverovalo, a sad treba da prodje josh 100 godina da se uhvate za gologuzu pozadinu ne bi li im odatle doshlo do centralnog nervnog sistema da nisu dzabe bili braca sa Bokasom, Idi Aminom i Sirimavo Bandaranaike :). Pa srBi su i danas nesvrstani ...... Xaxaxaxa ..... Proci ce josh mnogo vremena dok se "svrstaju", ali ...... Koga briga? :)

Nisu oni jedini, taman posla, dok je bilo interesa i braci Grcima se davalo shakom i kapom dolara i eura, pa su se i bez Tita i komunjizma "industrijalizovali", izgradili puteve i prestali da .... hm, hm ...chuvaju koze ..... a danas su tu gde im je i mesto.

Ovu drugu "bracu" da i ne pominjem, znaju ko su, sve hoce, samo da rmbaju nece, ako moze neka milostinja oni bi je ponosno i prkosno prihvatili, pa nisu oni valjda juznoKoreanci da shljakaju, jel tako? :)

Tito je bio sjajan hirurg, povadio 20 miliona mozgova, svi preziveli. Stanje pacijenata ...... pa vegetativno, kakvo drugachije moze da bude ..... xaxaxa

/Vegetativno stanje je produljeno stanje poremećaja svijesti uz očuvanu budnost bez spoznaje o okolini./

Edited by Denis Jasharevic, 04 May 2018 - 18:47.

  • 4

#1092 alberto.ascari

alberto.ascari
  • Members
  • 28,756 posts

Posted 04 May 2018 - 19:06

UmrEo Hromi Daba, delimično prosvećen diktator. Velika stvar...


  • 1

#1093 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 04 May 2018 - 23:56

...

 

Attached File  tito i slepi korice m.jpg   106.23KB   2 downloads

 

>> ... Bio sam na Četvrtom kongresu Saveza slepih Jugoslavije u Skoplju 1961, kada je Tito izabran za počasnog člana Saveza slepih Jugoslavije.  
...
Znao sam da su u Beli dvor odlazile mnoge delegacije slepih drugova itd.
...
Godine 1975, počeo sam da pišem Istoriju slepih Srbije. Knjiga je završena ali nije objavljena ni do danas.
...
Tekst je objavljen su na oko dvadeset pet kucanih strana u »Zvučnom mozaiku« pod naslovom »Tito slepima«. To isto je učinila »Socijalna misao«, časopis Saveza slepih Jugoslavije, koji izlazi u Zagrebu na običnom pismu. U »Svitanjima« je taj isti tekst objavljen u četiri nastavka. Naslov »Tito slepima« zamenjen je već u trećem nastavku naslovom »Tito i slepi«. Sa stanovišta socijalne integrisanosti u marksističkom smislu reči ovaj drugi naslov ima adekvatnije značenje od prvog koji upućuje na prevaziđeni darodavni i samarićanski odnos prema slepima.
...
Nama slepima su revolucija i socijalizam doneli više nego drugim građanima, jer smo više od drugih bili lišeni čak i elementarnih ljudskih prava i zadovoljstava.
...
Rekao je da je prijatno iznenađen velikim brojem susreta slepih drugova sa drugom Titom.
...
Drugu Titu je ovom prilikom delegacija Saveza slepih uručila Povelju počasnog člana Saveza slepih Jugoslavije, o čemu je doneta posebna jednoglasna odluka na Četvrtom kongresu Saveza slepih Jugoslavije u Skoplju 8. — 9. decembra 1961.
Od tog 23. maja 1962. godine, u Muzeju 25. maj nalazi se statueta Filipa Višnjića, koju su Titu poklonili slepi Jugoslavije. To je umetnički rad akademskog vajara Nebojše Mitrića iz Beograda. Visoka je 28 santimetara, izrađena u bronzii, posrebrena je i postavljena na crveni mermer. Na prednjoj strani mermernog postolja prikačena je srebrna pravougaona tablica s natpisom:
»Drugu Titu — Savez slepih Jugoslavije, maja 1962.« ... <<

 

...


  • 2

#1094 Denis Jasharevic

Denis Jasharevic
  • Members
  • 10,018 posts

Posted 05 May 2018 - 00:05

Uh yebote ..... Kim Dzong-un 'vata beleshke .......
  • 0

#1095 berti

berti
  • Members
  • 3,125 posts

Posted 07 May 2018 - 13:49

Na današnji dan, 1999. godine, oko 11:20, Šumatovačka ulica, autobuska stanica i Tvrđavska pijaca zasute su kasetnim bombama. U ovim napadima poginulo je 16 Nišlija, dok ih je 18 povređeno. Među poginulima je bila i 26-godišnja žena u poodmakloj trudnoći.

U ovom napadu NATO alijanse stradali su civili koji su bili u blizini pijace u centru Niša. Poginulo je njih 16, a povređeno još 18 od kojih su neki ostali bez ruku ili nogu.

Kasetnom municijom je pogođena i međugradska autobuska stanica i Tvrđavska pijaca, a bombe su padale i pored zgrade patologije Kliničkog centra, gde je poginulo i povređeno nekoliko ljudi, kao i u Duvaništu.


  • 0