Jump to content


Photo
- - - - -

Da se ne zaboravi!


  • Please log in to reply
1164 replies to this topic

#871 Bejbl

Bejbl
  • Banned
  • 954 posts

Posted 02 May 2016 - 09:36

01.05.1999: NATO ubio 60 putnika autobusa „Niš-ekspresa“ uključujući 15 dece 

 

Na današnji dan 01.05.1999. godine u putničkom autobusu „Niš-ekspresa“, prepolovljenom projektilom iz NATO aviona dok je prelazio most u Lužanima, 18 kilometara severno od Prištine, ubijeno je najmanje 60 ljudi, uključujući 15 dece.

 

Most nije uništen, a napad je izveden oko podneva, pri potpuno vedrom vremenu, što znači da su piloti jasno videli šta gađaju. Vozila hitne pomoći gađana su oko 50 minuta potom i pri tom je teško ranjen jedan lekar.

Mijat Bajović, koji je kao istražni sudija prokupačkog suda nakon pada NATO bombe izašao na teren, kaže da nikada ranije nije video veću strahotu.

Mijat Bajović, koji je kao istražni sudija prokupačkog suda nakon pada NATO bombe izašao na teren, kaže da nikada ranije nije video veću strahotu. On dodaje da je ostao zaprepašćen stanjem na terenu koji je kao istražni sudija morao da ispita.

 

hqdefault.jpg

 

Prosto kao čovek nisam mogao da verujem šta vidim. Sve sam mislio da sanjam i da će se ta noćna mora završiti. Jauci, ugljenisana tela, porušen most, svugda oko nas miris smrti. Bila je potrebna nadljudska snaga da se sve to izdrži, a moralo se- kaže Bajović koji je sada u penziji i koji još uvek ne može da zaboravi stravične slike tog krvavog 1. maja 1999. godine.

Ponekad se pitam šta sve čovek može loše da učini, ali i koliko može da izdrži. Tada sam morao da obavim svoj posao i da se potrudim da objektivno sagledam situaciju. Bodrio sam sebe da izdržim i pogledam otvorenih očiju u tu strahotu. Ne znam kako sam skupio snage za to – priseća se on.

 

Istragom terena tada je ustanovljeno da je bomba pala direktno na autobus koji se u tom trenutku nalazio na mostu i prepolovila ga je. Jedan deo autobusa pao je ispod mosta, a drugi ostao na njemu. Preživeo je vozač, ali je i on ovom prilikom teško ranjen.

 

nikola-petrovic-marija-petrovic-dragisa-

 

https://youtu.be/BqPJ-3rrylA


  • 0

#872 Wook

Wook
  • Members
  • 23,143 posts

Posted 03 May 2016 - 17:14

 

Stara dobra vremena. Sad je ekipa ponovo na okupu, pa uz rakijicu i gibanicu mogu da se prisete lepih trenutaka.


  • 0

#873 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 03 May 2016 - 17:26

...
 
 
>> ... 03.05.2016 - 12:43
Dan kad je počela srpska agresija na Sarajevo
Kako je odbranjeno Predsedništvo BiH
Radio Sarajevo/Agencija Anadolija
 
 
U vojnom smislu 2. maja 1992. Jugoslovenska narodna armija doživela je krah u pokušaju da zauzme Predsjedništvo Bosne i Hercegovine i okupira grad. "Vojska je napustila kasarne u gradu. Stoga, smatram da je 2. maj 1992. bio odlučujući. Da su taj dan ušli u Predsjedništvo i zauzeli ga pitanje je da li bi došlo do razmjene Alije Izetbegovića i Milutina Kukanjca i te cijele ovdašnje armijske oblasti", kaže Dragan Vikić, komandant Specijalnih jedinica MUP-a i najveća legenda odbrane Sarajeva.
 
Sarajevske vlasti obeležile su 2. maja Dan Sarajeva, podsetivši, polaganjem cveća i venaca na šehidska mezarja, na dan kada su Teritorijalna odbrana i građani odbranili zgradu Predsedništva Bosne i Hercegovine od agresora iz Jugoslovenske narodne armije i srbijanskih specijalnih jedinica. Sarajevski mediji podsetili su na ovaj dan i hronologiju događaja.
 
Po povratku sa mirovnih pregovora u Lisabonu, predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović, njegova kćerka, zatim prevoditeljica Sabina Berberović i zamjenik predsjednika vlade Zlatko Lagumdžija uhapšeni na Aerodromu Sarajevo i odvedeni u Lukavicu u vrijeme žestokih borbi oko Predsjedništva BiH.
 
General JNA Milutin Kukanjac ponudio iz opkoljene komande da se njemu i ostalim vojnicima omogući izvlačenje u zamjenu za Izetbegovića. U dramatičnim pregovorima, vođenim između članova predsjedništva BiH Ejupa Ganića i Stjepana Kljujića sa generalima JNA, koje je predvodio Vojislav Đurđevac, dogovoreni su principi razmjene. Pregovori uživo emitirani na RTV BIH.
 
To su ključni događaji koji su obilježili 2. maj 1992 godine.
 
Početak maja 1992. godine će za sve Sarajlije zauvijek ostati duboko urezani u sjećanje. Pokušaj specijalnih jedinica tadašnje jugoslavenske vojske da zauzmu zgradu Predsjedništva BiH kulminirao je na Skenderiji, gdje ih zaustavljaju Specijalna jedinica MUP-a i Teritorijalna odbrana BiH koju su činili građani Sarajeva. Prva velika bitka za glavni grad Bosne i Hercegovine se desila 2. maja 1992. godine. Pucnjava iz automatskog oružja i eksplozije artiljerijskih granata satima su odjekivale centrom Sarajeva. Građani nisu ni znali šta se tačno dešava, a po intenzitetu pucnjave i siline eksplozija bilo je jasno da se ne radi o uobičajenom puškaranju i sporadičnom granatiranju Sarajeva.
 
Otvoreni program Televizije Sarajevo, 2. maj 1992. U direktnom radijskom prijenosu dnevnika tadašnje Televizije Sarajevo svjetska javnost je saznala da je Predsjedništvo BiH napadnuto, da je Komanda JNA u Sarajevu u okruženju, da je predsjednik države u zarobljeništvu, da se grad razara iz svih artiljerijskih oruđa i da se posredstvom medija pregovara o obustavi vatre i razmjeni zarobljenih.
 
Isti dan je granatama i zapaljivom municijom sa brda oko Sarajeva, zapaljena zgrada Glavne pošte na Obali. U potpunosti je izgorila, te je onemogućena telefonska komunikacija u gradu.
 
Dan kada je odlučeno o toku rata
"Kada je predsjednik Izetbegović zarobljen i kada je bila razmjena, ne bi oni njega tako lako pustili da su u noći na 2. maj završili posao. Mi smo taj dan veliki posao uradili, 2. maj je za mene ključni dan toka rata u Sarajevu, jer tog dana je Sarajevo trebalo biti presječeno. Oni su došli do Predsjedništva nekih tridesetak metara. Da su uspjeli ući, tok rata bi bio drugačiji.", kaže Dragan Vikić, komandant Specijalnih jedinica MUP-a i najveća legenda odbrane Sarajeva.
 
Prema mnogim svedocima i analitičarima, 2. maj 1992. godine za Sarajevo, ali i Bosnu i Hercegovinu, njen opstanak i nezavisnost je datum od presudnog značaja. Takvog je mišljenja i Dragan Vikić.
 
"Padom glavnog grada, pala bi i BiH. Taj dan mnogi smatraju danom 'D'. Napad paravojnih formacija Srpske demokratske stranke (SDS) sa dobrovoljcima, potpomognutim Jugoslovenskom vojskom sa tenkovima, minobacačima i svim artiljerijskim oružjem kojim su raspolagali počeo je u četiri sata ujutro", rekao je Vikić za Anadoliju.
 
"Međutim, zaustavili smo ih na Vrbanja mostu, a drugi pravac napada bio je iz pravca bolnice Jagomir. Na taj način su željeli da presijeku grad. Računali su na to da se u tom međuprostoru nalazi kasarna "Maršal Tito", koja je bila pretrpana vojskom i rezervistima koji bi im mogli pomoći u izvođenju akcije“, podseća Vikić.
 
Sprečena dejstva paravojske SDS
Prema njegovim riječima za uspješnu odbranu od napada veoma važne su bile predradnje koje su obavljane, kako u vojnom, tako i u obavještajnom smislu.
 
"Početkom aprila, domogli smo se kompletne ratne dokumentacije o paravojnim formacijama SDS-a u svih deset općina u Sarajevu. Uspješno smo sa drugim kolegama iz Službe državne bezbjednosti i policijskim snagama uspjeli taj dio u gradu razoružati i faktički ga ugasiti. Moram reći da je 17. aprila obavljena veoma značajna akcija ulaska u tvornicu Pretis, gdje smo se domogli protivoklopnih sredstava, granata za ZIS top, koje do tada branioci Sarajeva nisu ni posjedovali. Tako smo 2. maja imali preduslove da im se žestoko suprotstavimo", kaže Vikić i dodaje da je jedan detalj bio od presudnog značaja.
 
"Dan prije napada u toku večernjih sati dobili smo pravovremenu informaciju od Munira Alibabića, načelnika Službe bezbjednosti, da će se napad dogoditi u jutarnjim satima. Tako smo imali vremena na ključne pozicije 'gurnuti' dodatne snage i zadati im 2. maja velike gubitke. Uz policijske snage u toj akciji je učestvovao veliki broj patriota grada Sarajeva predvođenih svojim komandantima. Ipak, policijske snage su bile od presudnog značaja, kao najosposobljenije, najbolje naoružane i najobučenije za takve situacije. U to vrijeme se tek formirala Teritorijalna odbrana. Okosnica tog otpora bile su policijske i samoorganizovane patriotske snage iz svih dijelova grada".
 
Taj 2. maj neće ostati upamćen samo po napadu srpskih snaga na ključne institucije i tačke u Sarajevu, nego i po otmici Alije Izetbegovića, tadašnjeg predsjednika Predsjedništva Republike BiH. Sa delegacijom, s kojom se vraćao sa pregovora iz Lisabona, Izetbegović je zadržan na aerodromu, a potom prebačen u Lukavicu u kasarnu JNA.
 
"Bitno je naglasiti da se taj dan iznenada u Sarajevu pojavio i Fikret Abdić. Nakon što je slomljen napad, regularna Jugoslovenska vojska sa svojim zaštitnim pukom, koji se nalazio u Butilama tokom dana ušla je u Sarajevo. Uprkos činjenici da je na snazi bio sporazum da se po gradu mogu kretati samo sanitetska vozila ili vozila za snabdijevanje hrane", rekao je Vikić.
 
On je dodao da je gotovo 300 vojnika sa oklopnim i protuoklopnim vozilima i svim onim čime su raspolagali došli su sa namjerom da zapale Glavnu poštu na Obali. U tome su djelomično uspjeli, ali nisu ušli u Predsjedništvo, rekao je bivši komandant specijalne jedinice.
 
Prelomna tačka
"Tada su oni imali sve regularne snage unutar grada, opkoljenog paravojnim formacijama. No, tada su slomili zube na Sarajevu i rat je otišao u drugom pravcu, a to je bilo permanentno granatiranje i ubijanje civila. U vojnom smislu su doživjeli krah, jer im je propao plan da okupiraju grad. Nakon toga je vojska napustila kasarne u gradu. Stoga, smatram da je 2. maj 1992. bio odlučujući. Da su taj dan ušli u Predsjedništvo i zauzeli ga pitanje je da li bi došlo do razmjene Izetbegovića i Milutina Kukanjca i te cijele ovdašnje armijske oblasti", smatra Vikić.
 
Jedan od ključnih ljudi odbrane Sarajeva od srpskih snaga i vojske JNA navodi da se iz dokumentacije do koje su došli, te kasnijeg slijeda događaja, među kojima je otmica predsjednika Izetbegovića i pojavljivanje Abdića u Sarajevu, jasno vidi da je sve bilo dobro isplanirano.
 
"To je pitanje za istoričare da istraže sve činjenice. Nažalost, ovdje svako ima svoju istinu, ali će nakon određenog vremena sve biti poredano i sve će se znati, šta je sve prethodilo 2. maju i zašto je baš taj dan odabran za sve te događaje. Patriotske snage i policija BiH uspjele su taj dan pretvoriti u dan pobjede. Od naroda i njegovog srca nema ništa jače, a to se pokazalo 2. maja kada smo zaustavili nadmoćnijeg, naoružanijeg, spremnijeg i neprijatelja sa određenim ciljem", kaže Vikić.
 
Kada pomisli na 2. maj 1992. Vikiću je prva asocijacija početak rata, jer tada je prema njegovom mišljenju definitivno postalo jasno da nema mirnog rješenja i da je počela agresija na Sarajevo i BiH.
 
"Do 2. maja radili su tramvaji, trolejbusi. Faktički je rat krenuo, ali vjerovatno druga strana nije bila spremna da ono što je uradila 2. maja uradi ranije, početkom aprila. Izgleda da im je trebalo vremena. Kada gledate ta naša zajednička sredstva, naprimjer tramvaje kako gore, postajalo je jasno da je rat počeo. Do tada sve nekako mislilo se možda će se postići neki sporazum i riješiti sve na miran način. Međutim, tada više nije postojala nikakva šansa i išlo se u odbranu. Sigurni smo da smo vodili odbrambeni rat. Naša strana sigurno nije imala nikakav plan, ali za njihov se znalo i tada i danas, neki poput Vojislava Šešelja pričaju o tome. Sve se zna šta se dešavalo. Naoružavali su ljude planski, došli smo do dokumenata u kojima su bili podaci sa imenom i prezimenom čovjeka i koje naoružanje duži, tako da je sve to bilo organizovano i pripremljeno", rekao je Vikić za Anadoliju. .. <<
 
...

  • 0

#874 Kosjan Willavić

Kosjan Willavić
  • Members
  • 4,451 posts

Posted 06 May 2016 - 12:42

 

 

Prof. Žarko Vidović: Čuvena pesma „Đurđevdan“ nastala je u „vozu smrti“, koji je putovao iz Sarajeva za Jasenovac
Objavljeno 6. maj 2015. 19:22 | Nema komentara
Podelite sa prijateljima:
Jasenovac_dnevne-600x450.jpg Čuvena pesma „Đurđevdan“ nastala je u „vozu smrti“, koji je putovao iz Sarajeva za Jasenovac, otkriva profesor Žarko Vidović, istoričar umetnosti iz Sarajeva, koji je bio u zloglasnom koncentracionom logoru 1942. godine.

Prema njegovim rečima, na putu prema kazamatu, zatočenici u vagonima bez hrane i vode počeli su da padaju u krize zbog straha i neizvesnosti.

 

U opštem haosu, jedan od njih, za koga se tvrdi da je bio član sarajevske „Sloge“, u sopstvenom grču i nemoći, iz ponosa i prkosa, prvi put je zapevao „Proljeće na moje rame slijeće, đurđevak zeleni, svima osim meni — Đurđevdan je!“.

 

 


  • 0

#875 A sad

A sad
  • Members
  • 3,504 posts

Posted 06 May 2016 - 18:41

Prof. Žarko Vidović: Čuvena pesma „Đurđevdan“ nastala je u „vozu smrti“, koji je putovao iz Sarajeva za Jasenovac
Objavljeno 6. maj 2015. 19:22 | Nema komentara



Podelite sa prijateljima:
Jasenovac_dnevne-600x450.jpg Čuvena pesma „Đurđevdan“ nastala je u „vozu smrti“, koji je putovao iz Sarajeva za Jasenovac, otkriva profesor Žarko Vidović, istoričar umetnosti iz Sarajeva, koji je bio u zloglasnom koncentracionom logoru 1942. godine.
Prema njegovim rečima, na putu prema kazamatu, zatočenici u vagonima bez hrane i vode počeli su da padaju u krize zbog straha i neizvesnosti.


U opštem haosu, jedan od njih, za koga se tvrdi da je bio član sarajevske „Sloge“, u sopstvenom grču i nemoći, iz ponosa i prkosa, prvi put je zapevao „Proljeće na moje rame slijeće, đurđevak zeleni, svima osim meni — Đurđevdan je!“.



To je apsolutno netacno.
  • 1

#876 melankolic

melankolic
  • Members
  • 25,300 posts

Posted 06 May 2016 - 19:29

http://www.slobodnae...u/27717907.html


  • 0

#877 berti

berti
  • Members
  • 3,125 posts

Posted 07 May 2016 - 16:00

Današnji datum Nišlije pamte kao jedan od najtragičnijih u novijoj istoriji grada - pre 17 godina smrt je zatekla 16 ljudi u Šumatovačkoj ulici koja je, pored ostalih delova grada, zasuta tovarima kasetnih bombi. Među poginulima je bila i 26-godišnja žena u poodmakloj trudnoći. 

Oko 11:20 kasetnom municijom je, osim Šumatovačke, pogođena i međugradska autobuska stanica i glavna pijaca, a bombe su padale i pored zgrade patologije Kliničkog centra i u Duvaništu. U ovim napadima je povređeno još 18 ljudi. Neki od njih, pogođeni gelerima, ostali su bez ruku ili nogu. 

Eksplozijama, panici, vrisci, zapomaganjima i haosu tog 7. maja 1999. godine svedočio je i Marko Smiljković, urednik portala “Građanin”, a tada novinar lista “Glas javnosti”, koji inače živi u ovom delu Niša. 

Kako kaže, u to vreme narod nije ni znao da postoje kasetne bombe, niti ga je vlast pripremila na to da je napad njima moguć. Zato ni sam nije bio svestan da su "kišobrančići" koji su počeli da padaju na Šumatovačku, gde je i on prolazio sa prijateljicom, zapravo - bombe. 

Mislio sam da je u pitanju marketinški trik, da nas teraju na predaju. Bio sam prekoputa Banovine kada je pala prva bomba na svega petnaestak metara od mene. Jedan automobil „zastava 101“ je ekplodirao na moje oči. Zavladao je haos. Otrčao sam prema kući da vidim da li su moji živi, a ispred moje kapije je ležao čovek kome je kasetna bomba raznela nogu. Vrištao je strašno, a neki ljudi su mu pomagali - svedoči Smiljković.

Da bi ušao u svoje dvorište sa druge strane, zašao je u Ulicu Anete Andrejević. I u njoj je, priseća se, zatekao užas.

Mrtvi ljudi po celoj ulici. Obični ljudi koji su krenuli na pijacu. Majka i gosti koji su tada bili u kući su, srećom, bili živi. Svako od nas za taj 7. maj ima svoju priču, jednako tešku, jednako tužnu. Bilo, ne ponovilo se - kaže ovaj novinar.


  • 0

#878 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 07 May 2016 - 21:37

...
 
 
>> ... 07.05.2016 - 17:18
Nakon 23 godine od zverskog rušenja
Otvorena obnovljena Ferhadija
e-Novine
 
 
Ferhat-pašina džamija u Banjaluci poznatija kao Ferhadija, zvanično je otvorena u subotu simboličnim presecanjem vrpce na isti dan kada je minirana pre 23 godine, a u obraćanju hiljadama vernika i građana poslate su poruke mira, solidarnosti i suživota, prenosi Fena
 
Vrpcu su presekli premijer Republie Turske u ostavci Ahmet Davutoglu, predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović, predsednik Dijaneta Ahmet Gormez i bivši banjalučki muftija Edhem Čamdžić.
 
Ceremoniji je prisustvovao veliki broj verskih i političkih zvaničnika iz Bosne i Hercegovine, predstavnika međunarodne zajednice te brojni vernici i mnogi drugi gosti.
 
Premijer Turske u ostavci Ahmet Davutoglu je poručio da je BiH sa svim njenim narodima jedno srce, te da se Banjaluka nikada ne može odvojiti od Sarajeva ili Sarajevo od Mostara. Davutoglu je u svom govoru podsećao i na prisustvo i ulogu Turske u BiH kroz njenu istoriju. Rekao je da su danas došli zbog lepote, bratstva i svih naroda u BiH. Ali je dodao i da je Turska bila i biće u BiH. On je porukom: "Znajte, kada u vašoj zemlji nekome krene krv na nos, u Turskoj krene iz žile kucavice", istakao činjenicu da je cela Turska uz narod BiH.
 
Svečanoj ceremoniji otvaranja Ferhadije, nakon 15 godina od početka obnove i 23 od rušenja, 7. maja 1993. godine, prisustvovalo je više od 5.000 vernika i veliki broj zvanica.
 
"Današnji dan nije samo dan otvorenja jedne novosagrađene džamije. Ovo je dan kajanja za grijehe koji su na ovim prostorima prije 23 godine počinjeni prema čovečanstvu", izjavio je Mehmet Gormez, predsednik turske Uprave za verske poslove (Diyanet), na ceremoniji otvorenja ponovo sagrađene Ferhad-pašine džamije u Banjaluci, prenosi Tanjug.
 
Episkop Jefrem je čestitao ovaj dan i događaj, obnove i otvaranja bogomolje i njeno stavljanje na molitvenu upotrebu pripadnicima Islamske zajednice u BiH. "Zapravo svi smo različiti, čak i braća. Iako je molitva moguća svuda i na svakom mestu, ona se najjače doživljava u bogomolji. Želim da ova bogomolja uspešno produži svoju duhovnu misiju", kazao je episkop Jefrem.
 
Prisutnima se obratio i biskup Komarica, koji se zahvalio Bogu što mu je omogućio da dočeka ovaj istorijski dan i da sa svojim sugrađanima podeli radost otvorenja Ferhadije. "Čvrsto verujem da nas je sve isti Bog stvorio i da smo dužni činiti jedni drugima dobro, a ne zlo. To je obaveza svakoga, osobito onoga koji veruje u Boga. Kao vernik, molim Boga da svojim blagoslovom prati sve vas vernike muslimane koji ćete mu se u ovom domu klanjati“, istakao je Komarica.
 
Otvaranje Ferhadije u Banjaluci dokaz je da se sve može kad se hoće i kada se svi slože i zajedno rade - rekao je, između ostalog, u svom obraćanju predsednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci na ceremoniji otvaranja te džamije. "Velika mi je čast da se obratim svima vama i da zaželim još puno godina Ferhadiji i da nikada više ne prisustvujemo izgradnji srušenih objekata. Takođe, želim da svi zajedno prisustvujemo izgradnji novih objekata, koji se sada završavaju", kazao je Finci.
 
"Obnavljanje Ferhadije potvrda je pobede života i nade i čvrstog uvjerenja da ćemo na ovim prostorima nastaviti živjeti zajedno. Obnavljanje Ferhadije simbol je trajnog povratka Bošnjaka na ove prostore", poručio je predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović u obraćanju na svečanom otvorenju Ferhad-pašine džamije.
 
Kako je kazao, kada je Ferhadija srušena, malo je ko verovao da će ovaj dan ikada doći. “Oni koji su u to verovali i oni koji su svojim dobrim delima to omogućili, danas su ostvarili pobedu. Danas je prilika da se prisetimo svih njih, da im odamo poštovanje i izrazimo zahvalnost”, istakao je Izetbegović.
 
Otvorenjem Ferhad-pašine džamije u Banaluci, razglednica grada na Vrbasu je upotpunjena, poručio je Osman Kozlić, muftija banjalučki.
 
"Ferhadija je ponovo vraćena gradu na Vrbasu, svi koji živimo ovde, danas smo zajedno domaćini našim dragim gostima. U tradiciji bosanskih muslimana otvorenje džamije znači otvorenje njenih vrata za sve one koji je poštuju. Danas je zato dan radosti Bošnjacima i svim građanima Banja Luke. Naša je radost tim veća, jer su mnogi Banjalučani iskazali svoju radost što se Ferhadija vratila gradu na Vrbasu. Sve njihove izjave mogu se sažeti u jedno: Sa Ferhadijom, razglednica Banjaluke je potpuna", rekao je muftija banjalučki.
 
Ferhadija je izgrađena 1579. godine, a njenu izgradnju finansirao je prvi bosanski beglerbeg Ferhad-Paša Sokolović, podseća portal Klix. Od svog nastanka Ferhadija je više puta bila oštećena. Prvi put je sanirana 1652. godine, kada joj je popravljen minaret. Pretrpela je i neka oštećenja tokom rata između Austrougarske i Osmanskog carstva 1737. godine, za vreme Banjalučkog boja. Delimično je oštećena i u dva požara u 19. stoleću. Pretpela je oštećena tokom Prvog i Drugog svetskog rata. Poslednji put je sanirana 1972. od posljedica razornog zemljotresa koji je pogodio Banja Luku 1969. godine.
 
Džamija je sve nedaće preživela, ali ne i plansko rušenje i uništavanje Vojske Republike Srpske 7. maja 1993, kada je minirana. Nakon prvog rušenja, vlasti Republike Srpske očistile su kompletan teren na kojem se nalazio kompleks džamije. Ostaci su odvezeni na gradsku deponiju. Kratko nakon rušenja Ferhadije, srušena je i obližnja sahat-kula. Ferhadija je bila najpoznatija od 16 džamija koje su srušene tokom rata u Banjoj Luci. ... <<
 
...

  • 1

#879 Atreid

Atreid
  • Banned
  • 8,210 posts

Posted 10 May 2016 - 01:00

34gsdip.jpg
 

Ulrike Meinhof (7.10.1934. - 9.05.1976.)

 

 

Sve što trebamo znati o terorizmu: Ulrike Meinhof
Piše: Oloshbjelosvjecka / Objavljeno: 27.02.2016. u 19:15h

19. decembra 2002. godine vraćen joj je mozak, sve skupa sa ožiljkom podsjetnikom na operaciju još iz 1962. Nije bilo sumnje, to je njen mozak! Otuđen bez pristanka porodice prekriven naslagama formalina, konačno je pridružen preostalim dijelovima tijela na mjestu vječnog počivališta Ulrike Meinhof. Historija će pamtiti kao teroristkinju i jednu od osnivačica RAFa (Red Army Faction).

Promišljati ono što je napisala i radila, uzimajući u obzir društveni kontekst u kojem je živjela i životno iskustvo, znači promišljati društvo u tranziciji koje je u bliskoj prošlosti prošlo kroz traume uzrokovane ratom iz perspektive osobe koja je imala senzibilitet za probleme manjinskih skupina, nepostojanje socijalne pravde, restrikcije političkih sloboda i težak položaj žena unutar društva. Znači i analizirati perspektivu onih koji/e su isključeni/e iz procesa donošenja odluka i pred koje se stavlja imperativ radikalizacije ukoliko žele suštinske, a ne kozmetičke promjene.

"Njena generacija iskusila je destrukciju i glad u tinejdžerskom razdoblju, kao i strah za živote njih samih i njihovih porodica. Dok odrastaju, pri tome je Njemačka izgubila rat, o traumi jedva da se govori i jedva da se ista priznaje." - Renate Riemeck, Ulrikina skrbnica nakon smrti njene majke.

Kolumne koje je pisala za časopis Konkret od 1959. do 1969. godine svjedoče radikalizaciji same Ulrike, ali i protestnog pokreta koji vremenom konstatuje sve manje i manje mogućnosti uspješnog demokratskog djelovanja. Kako se navodi u Everybody Talks About Weather... We Don't: "...moguće je uočiti (njenu) transformaciju od pacifistkinje u teroristkinju, ne kao radikalan otklon od njenog novinarskog angažmana, već kao njegovu nadogradnju."

Kao odgovor u potrazi za izgubljenim kompasom, nadolazeća politički zrela generacija uviđa nužnost radikalizacije. Osniva se RAF za koji se iz perspektive jednog državnog sistema može reći da je teroristička grupa. Iz perspektive mladog i zanemarenog čovjeka može se reći da je u pitanju nužnost koja nema altenativu. Odgovorni za seriju bombaških napada, ubistava, otmica, pljački banaka, pucnjava sa policijom. Svojim aktivnostima izazvali su nacionalnu krizu 1977. godine koja će u historiji ostati zapisana kao "njemačko proljeće".

Lično je političko. To je lekcija koju nam je na milost ili nemilost ostavila Ulrike. "Privatnost je politička, dječija edukacija je politička, međuljudski odnosi su politički, jer pokazuju da li su ljudi opresovani ili slobodni, da li mogu djelovati s predumišljajem ili ne, da li mogu djelovati na ovaj ili onaj način." - izjavila je u intervjuu iz 1970. godine, par mjeseci prije nego je napustila svoju djecu.

Umrla je 9. maja 1976. godine u zatvorskoj ćeliji u Štutgartu. Portretirana je kao revolucionarka, proizvod njemačkih prilika, žena koja je htjela promijeniti sistem a postala je žrtva tog istog sistema. Većina ljudi je prihvatila rezultate dvije sprovedene autopsije koje kažu da je izvršila samoubistvo. Rijetki/e su oni/e koji/e spore da je država odgovorna za njenu smrt uslijed nemara i nehumanih uslova kojim je bila izložena tokom služenja zatvorske kazne.

Historija će pamtiti RAF - taj nužni društveni odgovor, po razdoru do kojeg je došlo uslijed debate oko opravdanosti ljudskih žrtava "zarad viših ciljeva". Pokret koji se rodio se iz beznađa i očaja zauvijek će ostaviti otvorenim pitanje odgovornosti onih koji su istu preuzeli i usput testirali granice koje je (ne)moguće doseći. Kolikogod se odgovornost odnosila na članice i članove RAFa moramo biti svjesni/e da je njihovo djelovanje posljedica i da se uzrocima bavimo tek površinski i povremeno. Eksploatacija, ksenofobija, zatvaranje granica bogatih zemalja, bogaćenje privilegovane elite na račun svih ostalih, ucjene, privatizacija javnih dobara... samo su neki od problema na koje se može očekivati radikalan odgovor. Radikalan ne samo u smislu ideja, nego i korištenih metoda.

Ulrike je i danas aktualna u društvu kao što je postojeće. Pored savremenih problema isključenosti i nesenzibiliteta političkih elita, ni položaj žene se bitno nije popravio kao ni proces integracije žene u političke procese.

"Teško, veoma teško. Veoma je teško. Teško je, teško. Mnogo je lakše ako si muškarac i imaš suprugu koja podiže djecu. Djeca trebaju osobu koja s njima provodi vrijeme i na koju se mogu osloniti. Ako si samohrana majka, sve moraš uraditi sama. A to je stvarno teško.

Osnovni problem svih žena u politici je jaz između uloge žene u politici i suočavanja sa svakodnevnim problemima. Nekada se osjećaš bespomoćno kao žena u ovakvim situacijama. A to nikako nije problem individue, to je glavni problem žene u društvu. Ako baš želiš, ovo je centralni problem žene; neuskladivost njihovog privatnog i političkog života. Ovo je opresija žena. Politički život treba biti u dosluhu sa privatnim životom; ne možeš veličati antiautoritativni stil života, a tući svoju djecu. To tako ne ide. S druge strane, šamar djetetu ne može biti bez ulaženja u politiku, čak i kada se dešava unutar doma. Ne možeš balansirati moć unutar svog doma – bez balansiranja moći u svakodnevnom životu."


Bosanskohercegovačko društvo može zaboraviti da je specijalno i da je kontekst u kojem živimo jedinstven. Nažalost, samo smo jedno razoreno, duboko podijeljeno društvo sa friškim ožiljcima od ratnih trauma. Ukoliko pristanemo da njemačko iskustvo poslije drugog svjetskog rata apliciramo na naš kontekst, možemo konstatovati da su nas vijesnici ptsp-a i terorizma već uveliko hodočastili. Ukoliko koristimo indigo papir i dosljedno preslikamo društvena kretanja u Njemačkoj poslije II svjetskog rata, ostalo je tek nekih par godina dok isključenost i obespravljenost dobiju svoj epilog u obliku pokreta koji neće prezati pred radikalnim mjerama. Otuđenje političke elite, njihova privilegovanosti i totalni gubitak doticaja sa realnošću koju živi većina njihovih glasača/ica nužno će uzrokovati radikalizaciju. Radikalizacija neće biti samo na konto ideja nego i metoda kojim će se pribjegavati. Ništa smo posebno... Terorizam se rađa iz beznađa dok država srlja sve dublje u fašizam.

http://www.6yka.com/...-ulrike-meinhof


Edited by Atreid, 10 May 2016 - 01:07.

  • 0

#880 ironside

ironside
  • Members
  • 3,781 posts

Posted 12 May 2016 - 17:40

Spoiler

 

Ovaj tekst bi normalno trebao biti okarakteriziran kao povod za krivično gonjenje zbog relativizacije terorizma. Znači treba i teroriste shvatiti, teško djetinjstvo, revolt protiv društvenih nepravdi, isključenost...

Jest da je terorizam, ali treba i njih shvatiti, to je ipak "nužni društveni odgovor", a ona kučka Meinhof je i danas aktualna.

Sve to valjda traži reinterpretaciju, stavljanje u kontekst...

How yes no!

Umjesto da se lijepo napiše kako je cijeli projekt terorizma dio sovjetske strategije od samog početka te dijabolične tvorevine, ali to onda ne bi bilo 'stavljanje u kontekst'.

 

Razmišljao sam da li da tražim ban za forumaša koji je prenio ovo smeće, ali budući da je tekst prenio bez komentara, uzdržat ću se.

 

Savjetujem svima da pročitaju ovo sranje ako imaju želudac za to.

O samoj bljuvotini od ovog republikosrpščanskog 'magazina', koji medijski prostor ustupa 'veličinama' poput Budena ili Varoufakisa, ne treba trošiti riječi.


  • 2

#881 BeIgrade

BeIgrade
  • Members
  • 1,776 posts

Posted 15 May 2016 - 09:51

Zločin bez kazne u Tuzli: Muslimani su mučki pobili 224 golobrada vojnika

Radovan Kecojević, bivši oficir JNA, svedok zločina u Tuzli, 15. maja 1992. Vinovnici tragedije nikada nisu osuđeni. Tuzlaci ovaj dan slave kao "dan pobede"

http://www.novosti.r...lobrada-vojnika

 

Edit:

Dodatak YT link gde se lepo vidi kako je sve pocelo. U koloni, pri povlacenju I koja nikog nije napadala, su se nalazila I sanitetska vozila.

 

 

 

 


Edited by Београд, 15 May 2016 - 14:16.

  • 0

#882 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 15 May 2016 - 10:39

...

 

Blatantne lazi fasistickih 'novosti'!

 

To je bio sukob izmedju policije BiH i vojska sumske koja je ljudstvo pre sukoba prebacilo u tu sakasnu, sa namerom da osvoji i Tuzlu.

Haski tribunal je rekao da je sukob bio legitiman i predao stvar Tuzilastvu BiH, a ovi lazovi u Bgd, su izvisili nekoliko puta.

 

Nije bilo nikakvog 'sporazuma' - tu tvrdnju i nepostojeci falsifikovani dokument je ismejao i engleski sudija.

Nepravosnazna presuda Jurisicu je dva puta oborena u Bgd, a lazovi iz tzv. suda su morali da podviju rep.

 

Nije poginulo '224 golobradih', nego najvise 51 a najmanje 50 vojnika vojske sumske srpske.

 

Znaci samo jos jednom histericna laz!

 

...


  • 2

#883 ironside

ironside
  • Members
  • 3,781 posts

Posted 16 May 2016 - 11:36

Kina u tišini obilježava 50 godina od početka "Kulturne revolucije"

 

Na današnji dan, u ponedjeljak 16/5/1966. CK KP Kine objavio je dokument kojim se proglašava konačni obračun s 'diktaturom proletarijata buržoazije', čime je službeno započeta tzv "Kulturna revolucija". Tokom slijedećih deset godina, do Maove smrti 1976. kao posljedica dotad neviđenog barbarizma, s kojim se teško može usporediti čak i divljaštvo talibana i Daesha, bit će ubijeno više od 2 milijuna 'narodnih neprijatelja', bit će uništeno i nepovratno izgubljeno ogromno povijesno i kulturno bogatstvo, a 'ekonomsko' eksperimentiranje unazadit će tu, u ono doba ionako zaostalu zemlju, da se još decenijama neće oporaviti.

 

"Kulturna revolucija" je bila nepresušan izvor inspiracije onodobnim ljevičarima, 'šezdesetosmašima', kao i njihovim današnjim pandanima koji se još uvijek napajaju na vrelu Maovih ideja.

Osim u samoj Kini, naravno.

 

Attached File  kulturna_revolucija1.jpg   58.93KB   2 downloads Attached File  kulturna_revolucija2.jpg   59.69KB   2 downloads

 

 

Edit: brzopleta pogreška


Edited by ironside, 16 May 2016 - 12:08.

  • 2

#884 blond

blond
  • Members
  • 4,640 posts

Posted 16 May 2016 - 13:28

Da dodam, Kulturnoj revoluciji je prethodila, verovatno, najveca katastrofa koju su Mao i klika izazvali 1958-62. Preporucujem knjigu 'Mao's Great Famine' od Frank Dikotter. Mene je, maltene, dovela do suza tokom citanja o patnji neduznog naroda.


  • 2

#885 ironside

ironside
  • Members
  • 3,781 posts

Posted 16 May 2016 - 17:12

Da dodam, Kulturnoj revoluciji je prethodila, verovatno, najveca katastrofa koju su Mao i klika izazvali 1958-62. Preporucujem knjigu 'Mao's Great Famine' od Frank Dikotter. Mene je, maltene, dovela do suza tokom citanja o patnji neduznog naroda.

 

Pa, vidiš, diktatura proletarijata i Holodomori uvijek idu ruku pod ruku.


  • 3