Jump to content


Photo
- - - - -

Klasična muzika - omiljeni kompozitori, izvođači, dela


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
1029 replies to this topic

#1 Simfoničar Fudbaler

Simfoničar Fudbaler
  • Members
  • 9 posts

Posted 04 July 2008 - 00:21

Kao što se može videti na bezbroj drugih Foruma, i sa ovim je gotovo identična situacija: muzičkom podforumu nedostaje upravo ona najvažnija, najsvetlija strana muzičke istorije - tema o KLASIČNOJ MUZICI.

Zato se pokreće tema koja će se baviti upravo klasičnom muzikom - njenim razvojem, stilskim pravcima koji su je obeležili, kompozitorima koji su kroz epohe stvarali i najzad, delima koja su stvorili i izvođačima - od pojedinaca pevača i instrumentalista, sve do horova, orkestara i operskih kuća - koji su ta dela izvodili. Takođe, preporučuje se i predlaganje lista omiljenih kompozitora i dela koja su komponovali.

Autor teme u ovom, svom prvom tekstu na Forumu, predlaže svoju listu kompozitora i dela koja obeležavaju njegov, specifično simfonijski muzički ukus:

1. Ludvig van Betoven: SIMFONIJA broj 3. Es-Dur, opus 55. EROIKA;
2. Ektor (Hector) Berlioz: FANTASTIČNA SIMFONIJA (EPIZODE IZ ŽIVOTA JEDNOG UMETNIKA), C-Dur, opus 14.;
3. Anton Brukner: SIMFONIJA broj 8. c-moll, WAB 108;
4. Gustav Maler: SIMFONIJA broj 4. G-Dur, PESMA O NEBU;
5. Jan Sibelijus: SIMFONIJA broj 2. D-Dur, opus 43.

Pa, srećan početak jednoj novoj, pravoj umetničkoj, muzičkoj temi! :ph34r:

Edited by Simfoničar Fudbaler, 04 July 2008 - 00:43.


#2 Simfoničar Fudbaler

Simfoničar Fudbaler
  • Members
  • 9 posts

Posted 04 July 2008 - 00:36

Evo i prvog primera obrade jednog muzičkog dela. Izbor je prigodan, u čast 4. jula, praznika Sjedinjenih Američkih Država i predstojećih predsedničkih izbora u toj zemlji:

NEOBIČNA SIMFONIJSKA DELA – ’’LINKOLNOV PORTRET’’ ARONA KOPLANDA


Jedan od najistaknutijih američkih kompozitora i veliki svetski majstor muzike XX veka, ARON KOPLAND (1900 – 1990), stvorio je veliki broj dela efektne, dopadljive melodike i izražajne ritmike (tri simfonije i baleti ’’Bili Kid’’ i ’’Rodeo’’ na primer), koji se pretežno inspirišu američkom muzičkom i duhovnom tradicijom. Jedno od takvih je simfonijsko delo za recitatora i orkestar LINKOLNOV PORTRET.

Posted Image Abraham-Abi Linkoln, šesnaesti predsednik SAD i svetski uzor i ideal slobode i demokratije.

Godine 1942, kada su i Sjedinjene Američke Države konačno bile umešane u vihor drugog svetskog rata, Aron Kopland dolazi na ideju da stvori delo koje bi snažno budilo kod građana i boraca Amerike i sveta protiv fašističkog totalitarizma, osećaj slobode i demokratije i uzdiglo borbeni moral boraca vodeće svetske zemlje, predodređene da Hitlerovoj zločinačkoj armadi zada odlučujući udarac. Posle izvesnog traganja (Kopland je kao uzor prvobitno želeo uzeti Američkog političara Volta Vitmena), inspiracija je pronađena u liku i delu 16 predsednika SAD, Abrahamu Linkolnu (1809 – 1865), pobedniku nad robovlasničkim poretkom na Američkom jugu, ali i žrtvi izbezumljenih pristalica tog poretka. Delo koje je tako nastalo, uključilo je u izvođački aparat veliki simfonijski orkestar, pojačan duvačima i udaraljkama i jednog recitatora, koji po pravilu treba da bude neki istaknuti zvaničnik Sjedinjenih Država (ambasador na primer) ili proslavljeni glumac. Delo je dovršeno aprila 1942. godine i 14. maja iste, premijerno je izvedeno u Sinsinatiju pod dirigentskom palicom ANDREA KOSTELANECA. U ulozi recitatora pojavio se KARL SANDBURG.

Po svom suštinskom karakteru, to je zapravo simfonijska poema za recitatora i orkestar. Koncipirana je u jednom stavu i traje 17 minuta. Na početku, gudači i duvači, čiju osnovnu muzičku misao donosi oboa, jednim molitvenim koralom uvode u muzičko tkivo kolosalne harmonske građe. To je prvi, instrumentalni deo, koji evocira viziju borbe i nepokolebljive Vere u pobedu čovečanstva i života nad smrću, dobrog nad zlim. Muzika se razvija himnički, melodije i harmonije su vrlo raskošne (jednim delom baziraju se i na američkim narodnim pesmama), potiskujući ritmičku osnovu u drugi plan. Nakon jednog prigušenog proloma u orkestru, nastupa recitator, koji govori reči iz Linkolnovog ’’Getsburškog obraćanja’’ i tekstove ’’Camptown Races’’ i ’’Planina u Springfildu’’. Nastupu recitatora orkestar sve vreme daje muzičku osnovu, a govori se i o Linkonovoj biografiji i delovima iz njegove političke prepiske. Kod poslednjih reči recitatora: ’’Mi moramo delovati za čovečanstvo, čovečanstvo se mora brinuti i o sebi, ljudi moraju misliti na sveopštu dobrobit, da ne bi nestali sa lica Zemlje’’, nastupa kratak i kolosalan orkestarski epilog, jedna snažna himna pobedi i slobodi čovekove duše.

Evo sada i najuglednijih recitatora, koji su u proteklih 66 godina, izvodili ovu poemu, zajedno sa istaknutim simfonijskim orkestrima: KARL SANDBURG sa orkestrom Njujorške Filharmonije (dirigovao je ANDRE KONSTELANC); POL NJUMEN i NORMAN ŠVARCKOPF sa Simfonijskim Orkestrom iz Sent Luisa; DŽEMS ERL DŽONS sa Simfonijskim Orkestrom iz Sijatla; GREGORI PEK sa orkestrom Filharmonije iz Los Anđelosa; BARAK OBAMA sa Simfonijskim Orkestrom iz Čikaga; MARGARET TAČER i HENRI FONDA sa Londonskim Simfonijskim Orkestrom; ADLAJ STIVENSON sa Simfonijskim Orkestrom iz Filadelfije; ČARLTON HESTON sa Simfonijskim Orkestrom iz Jute; VOLTER MONDEJL sa Simfonijskim Orkestrom iz Mineapolisa i TOMAS ROBERTSON sa Orkestrom Slovenske Filharmonije (dirigovao je DŽORDŽ PELIVANIJAN).

Posted Image Aron Kopland, jedan od najistaknutijih predstavnika američke muzičke škole u modernoj svetkoj muzičkoj klasici.

Edited by Simfoničar Fudbaler, 04 July 2008 - 00:46.


#3 Indy

Indy
  • Members
  • 21,392 posts

Posted 04 July 2008 - 06:00

Da se ne ponavljam... http://forum.b92.net...?showtopic=3804

#4 Simfoničar Fudbaler

Simfoničar Fudbaler
  • Members
  • 9 posts

Posted 07 July 2008 - 20:20

Podsećanje na jednu muzičku godišnjicu


7. jula 1860. godine, u Kalištu (Češka), rodio se istaknuti kompozitor i dirigent Gustav Mahler. Ne upuštajući se u izlaganje biografskih detalja, ovde će se istaći samo kako se izborom iz njegovog bogatog, jesenje toplog, ali i sudbinski tragičnog i sve popularnijeg stvaralaštva kod šire muzičke publike, može sastaviti jedan prigodan omaž-program simfonijskog koncerta njemu u čast - a što malo ko među poslenicima klasične umetničke muzike i simfonijskim orkestrima, praktikuje u svetu:

Prvi deo koncerta:

1. BLUMINE, simfonijski stav;
2. PET RIKERTOVIH PESAMA, kantata za mecosopran i orkestar (u ovom, tipično središnjem, koncertantnom bloku jednog klasičnog simfonijskog koncerta, orkestru se pridružuje ženski glas-solista, mecosopran).

Pauza. Drugi i finalni deo koncerta:

3. SIMFONIJA broj 1. D-Dur, TITAN.

Posted Image


Gustav Maler (1860 - 1911), za života veliki dirigent, a za sva vremena kompozitor izuzetnog osećaja za toplinu i izražajnu snagu vokalne lirike, kolosalnu simfonijsku zvučnu i formalnu strukturu, snažnog muzičkog kolorita i potisnutog osećaja za ukusan izbor tema, koje se međutim, vešto uklapaju u monumentalne simfonijske građevine.



#5 zagor

zagor
  • Members
  • 6,113 posts

Posted 07 July 2008 - 21:11

Posted Image


Toplo preporuchujem

Posted Image

Posted Image

#6 Grazia

Grazia
  • Members
  • 2,714 posts

Posted 07 July 2008 - 23:20

Mozart. Genije. Prvi, bez konkurencije. Može da se sluša - sve. Meni, najomiljenije - Piano Quintet KV 452.

#7 ucesnik

ucesnik
  • Members
  • 1,317 posts

Posted 30 November 2008 - 18:16

:ph34r:
Youtube Video ->Original Video


Dimitri Shostakovich "10. simfonija" - Allegreto, u izvodjenju venecuelanskog simfonijskog orkestra, pod dirigentskom palicom sjajnog Gustava Dudamela, 25-godisnjaka, kojemu se u muzickom svetu pridaje planetarni znacaj... A vi, procenite sami i muziku i izvodjenje...

#8 Gand

Gand
  • Members
  • 4 posts

Posted 05 December 2008 - 23:04

Richard Wagner - The Valkyrie

#9 ucesnik

ucesnik
  • Members
  • 1,317 posts

Posted 07 December 2008 - 01:14

Divan snimak - Glenn Gould - impresivno izvodjenje
http://www.youtube.c...feature=related

#10 Vesna

Vesna
  • Sleepers
  • 18,721 posts

Posted 07 December 2008 - 01:20

Youtube Video ->Original Video


#11 ucesnik

ucesnik
  • Members
  • 1,317 posts

Posted 08 December 2008 - 19:24

Cudesan balet Igora Stravinskog "Posvecenje prolecu"... I ne znam da li o nagonima u ljudskom bicu vise govori ova cudesna muzika, ili pokret u Bejartovoj verziji. Ovde prilazem snimak 1. i 2 dela baleta iz 1970. godine - izrazavanje nesvesnog u muskoj energiji, nemilosrdna borba za opstanak... ono sto nas povezuje sa svim zivim bicima na Planeti... Na kraju predlazem finale (cetvrti deo) novijeg datuma. Muzika koja samu sebe plese...

Youtube Video ->Original Video

Youtube Video ->Original Video


Youtube Video ->Original Video


#12 ucesnik

ucesnik
  • Members
  • 1,317 posts

Posted 09 December 2008 - 17:14

Zahvalna sam za ovu temu na muzičkom podforumu i svidja mi se kako je postavljena. Hvala ti Simfoničar Fudbaler što nas podsećaš na važne muzičke datume :D

:ph34r: Lista meni najdražih kompozitora i njihovih dela izgleda ovako:
  • Johan Sebastijan Bah: "Tokata i fuga D-mol" - izvodjenje na orguljama
  • Ludvig van Betoven: "Misa Solemnis" (najdraži mi je deo "Gloria" i "Credo"), a izdvajam i njegove očaravajuće sonate. Za mene je jedno od najnežnijih dela u muzici "Mesečeva sonata"
  • Igor Stravinski: "Posvećenje proleću" - i orkestralno i plesno (već rečeno :) )
  • Dimitri Šostakovič "10. simfonija" - allegreto
  • Aram Hačaturian "Maskerada" - balet iz kojega izdvajam meni najdraži "Valcer"
  • Sergej Prokofjev: "Romeo i Julija" - balet koji volim više da slušam nego da gledam
  • Rihard Vagner: "Tako je govorio Zaratustra" - simfonijska poema
Prilično je šareno ono što volim da slušam... Ne bih čak mogla da kažem da tu postoji neko pravilo...

#13 Sigmund

Sigmund
  • Members
  • 20 posts

Posted 11 December 2008 - 13:58

Naprosto obožavam klasičnu muziku. Ne prođe dan a da ne odslušam nešto, pa makar to bilo i pet minuta. Zaista mi je teško da se odlučim koje kompozitore i koja dela da navedem, ali evo neka bude ovako:

Petar Iljič Čajkovski: Klavirski koncert br. 1 u b-molu
Johanes Brams: Simfonija br. 3 u F-duru
Edvard Grig: Klavirski koncert u a-molu
Gustav Maler: Simfonija br. 5 u cis-molu (Adaggieto ostavlja bez daha)
Hoakin Rodrigo: Concierto de Aranjuez
Ludvig van Betoven: Simfonija br. 7 u a-duru (posebno II stav koji je Vagner nazvao "apoteozom igre")
Volfgang Amadeus Mocart: Rekvijem u d-molu (posebno Confutatis maledictis i naravno Lacrimosa)
Frederik Šopen: Nokturno u cis-molu

#14 ucesnik

ucesnik
  • Members
  • 1,317 posts

Posted 14 December 2008 - 02:26

Kao devojcica slusala sam s velikim uzivanjem "Labudovo jezero" Petra Iljicha Chajkovskog, bezbroj puta zaredom pustajuci ploce s ovim baletom, glasno, kako bi se sav prostor oko mene ispunio muzikom... Komshije su me verovatno chule, ali se nikad niko nije pozalio... Zahvalna sam im za tu toleranciju i razumevanje. Nadam se da su i oni uzivali.

Danas se prisecam toga vremena, a kako me interesuje istrazivanje u pokretu i muzici - predlazem da pogledate ove dve sasvim razlicite verzije "Pas de Quatre" iz tog vecnog baleta.

:ph34r: Devojke plesu kao jedna:

Youtube Video ->Original Video


:) Ali i momci to cine upravo savrseno:

Youtube Video ->Original Video


#15 ucesnik

ucesnik
  • Members
  • 1,317 posts

Posted 16 December 2008 - 23:31

U cast godisnjice rodjenja:

Muziku dozivljavam kao poseban Univerzum. U tom ubedjenju osnazuje me (izmedju ostalog) i sudbina jednog od najvecih kompozitora, koji je svojim delima i nacinom zivota osvojio vreme izvan sopstvene (a zasigurno i izvan nase) sadasnjosti. Ludwig van Beethoven (1770 - 1827.) Covek koji je uspeo da komponuje cudesnu muziku uprkos svojoj ranoj gluvoci... Covek koji je ziveo muziku u samom sebi... I to kakvu muziku!

Koliko je takav zivot zahtevao snage i prkosa sudbini moze da se nasluti iz Heiligenstadtske oporuke od 6. X 1802, kad su objavljene sledece njegove reci: "Kakvog li ponizenja ako je neko stajao pored mene i izdaleka cuo kakvu frulu, a ja nisam nista cuo, ili ako je neko cuo kako peva pastir, a ja opet nisam cuo nista. Takvi su me dogadjaji doveli blizu ocaja, pa je malo nedostajalo da sam dokrajcim sopstveni zivot. Samo ona, umetnost, ona me je zadrzala od toga. Ah, cinilo mi se nemoguce da ovaj svet ostavim pre nego sto sam izvrsio sve ono za sto sam se smatrao pozvanim... I tako sam zivotario u tom bednom zivotu, zaista bednom, s tim tako osetljivim telom, da me bilo kakva nagla promena moze iz najboljeg stanja prebaciti u najgore. Strpljivost, jedino to. Nju moram sada da izaberem za svoju voditeljicu, i to sam ucinio. - Nadam se da ce moja trajna odluka biti u tome da izdrzim, dok se neumoljivim Parkama ne svidi da prekinu niti."

Od svih ljubavi koje je u svom zivotu imao najcesce se pisalo o njegovoj privrzenosti grofici Terezi Brunswick, za koju je (veruje se) komponovao cuvenu Mesecevu sonatu. (Ime ove sonate navodno potice od slusalaca njegove muzike, koji su mu bili savremenici...) Njihova je veza u onom vremenu bila neostvariva, zbog staleske razlike medju njima.

Youtube Video ->Original Video
Beethoven se snagom svoga duha hrabro opirao staleskoj diskriminaciji. Kao anegdota pamte se i prepricavaju njegove reci: "Kneze! To sto jeste - postali ste slucajno i rodjenjem, dok ja svoj polozaj dugujem samom sebi. Knezova je bilo i bice ih na hiljade, a Beethoven je samo jedan!"

Komponovao je muziku koja svemirom pronosi njegovu snagu i neznost, plemenitost i neobuzdanost... simfonije (devet), sonate, "Missa solemnis" (koja je tako puna zivota i koja zivot u svom "Credu" osvaja poput koracnice), gudacki kvarteti...

Ovde predlazem sestu simfoniju - "Pastoralna" - odlomak u kojem besni nevreme, i grmi i seva negde u prirodi, u sumi, na poljani... A mogu da se cuju i ptice... I sve to ostvareno maestralno orkestralno:
Youtube Video ->Original Video

I odmah potom nastavak - prava himna prirodi i zivotu:
Youtube Video ->Original Video
:ph34r: Beethovena...