Jump to content


Photo

Hrvatska i Feral


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
338 replies to this topic

#31 Ptteski

Ptteski
  • Members
  • 906 posts

Posted 01 July 2008 - 18:28

Hoce, garantiram vam. :D (otkad se mi to persiramo? :) )

Nesporazum :D .

Pa ne. Denis Latin je dovoljno popularan da moze birati gdje ce raditi, a HTV mu nudi najbolje uvjete. Vjeruj mi, njemu je jako dobro i ima potpisan exluzivan ugovor. Btw, Latinicu nitko ne moze ukinuti osim njega samog posto je u pitanju autorski projekt. Ona se u najgorem slucaju moze preseliti (kao sto vec jednom jeste) na drugu televiziju.

Naravno, ali je poenta u uredjivackoj politici javne medijske kuce koja skida emisiju iz nefinansijskih (khm, politickih) razloga.

Naravno, to ne bi bilo eticki. Ali je zato (valjda) ok pljuvati po citateljima tabloida u kojem i sam pise. :ph34r:

Mali napad katarze. :D Hoce to kod razocaranih idealista, koji se bave novinarstvom :D .

Meni je zao sto se Feral ugasio, ali je cinjenica da su za to najvise krivi oni sami.

Vasicev spisak razloga je potpuniji, cini mi se.



Slikom na sliku je uredjivao i vodio Dubravko Merlic,a ne Denis Latin.


http://www.nacional....s/view/34359/5/

Tekst izabran jer je intervju u pitanju:

Dubravko Merlic:
...
Tako je nastala emisija “Slikom na sliku”. Od Mire Lilića, Bože Sušeca i Vanje Sutlića je krenula ideja da treba promijeniti emisiju “TV Izbor”, pa smo krenuli na posao. Ja sam dao ime, oformile su se stalne produkcijske jedinice, Denis Latin i ja smo u prvo vrijeme toj emisiji dali voditeljski pečat. Poslije sam po istom principu radio “Jedan plus jedan” s Tihomirom Ladišićem i Brankom Lentićem
...








Hloverka je (bila) odlična novinarka, desnije je orjentirana od Latina ali zar to nije legitimno kao i Latinova lijeva orijentiranost ?

Upravo zbog toga je i Feral propao, zbog stalnog forsiranja na sukobu lijevog i desnog sa lijeve pozicije - to više nema publiku, kao što je i Dežulović skužio ljudi radije razmišljaju o novom mobitelu ili automobilu i to je dobro :D


Ako vam ideolog ponudi mobilni umesto zastave i reklamu umesto parole, da li je to dovoljan dokaz nestanka ideologije u njemu?

Edited by Ptteski, 01 July 2008 - 18:31.


#32 st.anger

st.anger
  • Members
  • 4,197 posts

Posted 01 July 2008 - 18:40

Ako vam ideolog ponudi mobilni umesto zastave i reklamu umesto parole, da li je to dovoljan dokaz nestanka ideologije u njemu?


:ph34r:

Šta fali ideologiji ?
Pa u omiljenoj SFRJ su postojale komisije "za ideološki rad" zar je to negativno ?

#33 Ziza

Ziza
  • Members
  • 7,727 posts

Posted 01 July 2008 - 22:06

Naravno, ali je poenta u uredjivackoj politici javne medijske kuce koja skida emisiju iz nefinansijskih (khm, politickih) razloga.


Ali to je bilo, kao sto si i sam primjetio tijekom 90-tih, odnosno prije vise od deset godina. Na HRT-u vec godinama ne postoji uredjivacka politika koju spominjes. Zapravo je jedna od najkontroverznijih Latinica o Gojku Susku koja ni po cemu ne pogoduje desnicarima, bila emitirana nedavno, upravo za vrijeme Hloverkinog trenutnog mandata.

Vasicev spisak razloga je potpuniji, cini mi se.


Slazem se, ali ostajem pri prvotnoj tvrdnji da je jedan od uzroka Feralovog (visegodisnjeg) propadanja pad naklade i nezainteresiranost publike koja eto, koliko god glupa bila, ima slobodu izbora da cita i gleda sto zeli, a ne ono sto im netko drugi namece, a sto bi bio slucaj sa Feralom da su ga umjetno odrzavali na zivotu.

#34 Vjekoslav

Vjekoslav
  • Members
  • 10,609 posts

Posted 03 July 2008 - 08:24

S tim sto se od svih navedenih dnevnih novina, definitivno isplati citati Novi list.

nu, sto je sad ovo, besplatna reklama regionalnih novina? pa nemoj ja sad da pocnem reklamirat... mis'im, nemoj da ja pocnem! dakle, kad se drugovi Primorci, Gorani, Istrijani & Licani (Lìcāni?) odluce ubaciti i Slavoniju u "Dnevne rubrike" (ako je frka s prostorom, moze umjesto "Zagreba"), onda cu mozda i razmislit o coltanju 1.970 kuna godisnje za tiskano izdanje ili pak (samo?) 1.000 kuna za skidanje s ekrana ove drazesne ikonice:

Posted Image

dotad, mogu se samo nasmijat kako bi izgledala faca mog prike/baje iz Zupanje da otvori svoje online izdanje i procita danasnju anketu:

Posted Image


...


Zizico, nema ljutis, malkic se zezam, ali sam zelio naglasiti ono sto u svojim analizama niste spomenuli - vecina gradjana Hrvatske nema novaca za kupovanje novina.


...


sto se propasti Ferala tice, to se da lahko rjesit. ako drzava, dakle mi, porezni obveznici, mozemo financirat Hrvatsko slovo i Glas Koncila (ili pak Katolicku i Pravoslavnu crkvu), mogli bi i Feral. imamo dvotjednik za kulturna i drustvena zbivanja (Zarez), fali nam tjednik. eto, politicka stranka koja na slijedecim izborima uvrsti financiranje Ferala u svoj program, dobija moj glas.

U Hrvatskoj je, posljednjih godina, glede "nositelja nacionalnog stijega" totalni kaos. SDP organizira koncert Thompsona u Zagrebu, a Djapic i Glavas pomazu obnovu Pravoslavne crkve u Osijeku. tako da me ne bi nista zacudilo da Sanader ovaj prijedlog o financiranju Ferala ubaci u svoju predizbornu kampanju.

#35 Ziza

Ziza
  • Members
  • 7,727 posts

Posted 03 July 2008 - 23:23

nu, sto je sad ovo, besplatna reklama regionalnih novina?


Novi Tjednik (ni po cemu) nije regionalan, isto kao ni Slobodna Dalmacija. Nema ljutis. :ph34r:


sto se propasti Ferala tice, to se da lahko rjesit. ako drzava, dakle mi, porezni obveznici, mozemo financirat Hrvatsko slovo i Glas Koncila (ili pak Katolicku i Pravoslavnu crkvu), mogli bi i Feral.


Feral je bio financiran od strane EPH dok nisu ukapirali da su im ovi elegantno lagali o dugovima. Kao sto rekoh, sami su krivi. Ovaj put ni drzava, ni Sanader, a ni sveti Petar nemaju nista s tim.

Osim toga, propascu Ferala nece propasti nijedan kvalitetan novinar (kao sto i nije) koji je pisao za Feral. A to je zapravo najvaznije.

Edited by Ziza, 03 July 2008 - 23:55.


#36 pojedinac

pojedinac
  • Members
  • 2,127 posts

Posted 04 July 2008 - 10:02

Odlazak Feral Tribunea

"Petak bez Ferala ili kako je ugašeno još jedno svjetlo?"
Objavljeno prije: 5 dana
Ovaj tekst trebao bi biti osmrtnica, ili čitulja kako se to l(ij)epo kaže. Ali, neće. Valjda.

Kad je onomad, biće 1993., izašao prvi broj tjednika Feral Tribune, glasila hrvatskih protestanata anarhista i heretika, dočekan je kao glasilo svih onih koji nisu htjeli pristati na ultimativnu podjelu ustaše-četnici-balije. Kako je humor, pogotovo crni, ponekad jedini lijek za patologiju od kojeg, kako smo vidjeli, ne obolijevaju pojedinci, nego narodne većine, bilo je više nego osvježavajuće vidjeti da se trojica mladića (Predrag Lucić - Viktor Ivančić - Boris Dežulović), zajedno sa svojom rajom, hvataju ukoštac sa stoglavom nemani, koja im svakog trenutka može otkinuti glavu. Svaki borac HV-a ili HVO-a, ponaprije onaj ko je ufuran da to jeste, mogao im je 'ladno ispaliti metak u potiljak i za to dobiti pohvalu i ne više od mandatne kazne.

No, trio Viva Ludež, pjačan asovima poput Ćiće Senjanovića, Ivice Ivaniševića, Alema Ćurina, Lea Maračića, Igora Lasića, Ivice Đikića, Pere Lukovića, Ivana Lovrenovića (sorry, ko je 'ispao', neka se ne ljuti) su znali, nešto što drugi nisu. Jedina smrtno ozbiljna stvar na svijetu je crni humor. Otvorena i surova zajebancija, uobličena u žanr. A žanr je bio novinarski.

Pita od kita

Kakvih je sve tu majstorija bilo!? U prvom broju, "anketa"! Tadašnje novine bukvalno su zaposjeli razni grafikonima, tabelama, analizama i palamuđenjima, u duhu "liberalizacije tržišta i čitateljstva".Tako je bilo uvijek, kad manjka pravih riječi, ulijeću sheme, grafikoni i ankete. Feral odgovara svojom anketom nazvanom - "Koji vam je kurac?". Od ponuđenih odgovora najviše mi se svidio "puca mi kurac", i na njega je prema Feralovoj anketi odgovorilo najmanje ljudi, dok je nešto više čitatelja izabralo odgovore "boli me kurac", ili "isti mi je kurac."

Ili, kad je u jeku hrvatsko-bošnjačkih sukoba objavljena tabela vaterpolo lige dijela pod kontrolom Armije BiH u kojem su rezultati svih utakmica bili 0-0, a kolo proglašeno uspješnim jer su se utopila samo četvorica igrača. Ili kad je objavljen razlikovni riječnik bošnjačkog jezika u kojem je Papa Ivan Pavao II, zapravo, Belaj Lama. Ili, kad je izašao recept za pitu od kita. Ili ... Takvih je dragulja zajebancije bilo u svakom broju Ferala, i on će za generacije koje su prerano ostarijevale u ratnim godinama, ostati najznačajnija novina s ovog područja na kraju 20. vijeka, najvjerojatnije i u cijeloj povijesti. Stvar je prepoznata i van granica nekadašnje zemlje. Feral je ujedno i najnagrađivanija novina u posljednjih petnaestak godina, što joj, eto, nije bilo dovoljno da opstane.

S druge strane, smrtno ozbiljne teme, zbog kojih se, kako rekosmo, mogla zijaniti glava, ispovijest Mire Bajramovića, raznih ubojica iz Medačkih džepova, poljana i ostalih gudura, te priznanja zlikovaca svih profila, prvo su svoje mjesto našle na Feralovim stranicama. Tako su, samo naizgled paradoksalno, oni koji su okrvavili ruke, došli na ispovijest onima koji su proglašavani njihovim najvećim neprijateljima. Zrno ljudskosti im je nalagalo da vjeruju ne onim koji ih huškaju na zločine da bi im poslije okrenuli leđa, nego onima koji su ih upozoravali da to ne čine. Tako biblijski, zar ne? Kako i ne bi bilo.

Ali, onaj ko nosi svjetlo, a feral je "svića" na brodu, mora biti negdje naivan i proklet. Njihova nesreća je bila u tome što su u svojim čistim dušama bili rock and roll bend čiji je zadatak da promijeni svijet, a oko sebe su pripustili veliki broj ajkula koji je u tome tražio brand, osobni probitak i dobitak. Istovremeno, od sebe su znali potjerati prirodne saveznike koji su ih iskreno simpatizirali, a kooptirali tipove koji su kasnije stražnjicom zatvarali vrata. Hja, sudbina je bila takva i sa najvećimas, Beatlesima recimo, tako da ne vrijedi otvarati te rane.

Svi naši interesi

Ferala više nema, jer Feral više nikome nije trebao, zapisao je književnik Boris Dežulović, jedan od suosnivača kultnog lista. To je bajka i o vremenu u kojem je vladao jedan vladar, apsolutno pogodan za način i vrstu teksta kojim su ga "gađali" genijalci iz grada pod Marjanom. Netko sklon isčitavanju znakova u istim inicijalima F.T. bi mogao naći zakonite slučajnosti, čak i nešto metafizike, ali stvar, ruku na srce, jeste malo izgubila dah kad je vladar otišao. Bez obzira na sve, to je, rekosmo, bila i ostala najznačajnija novina u Hrvatskoj, i sama činjenica da je postojao interes čitatelja za nju, da je imala kakav-takav, ali stabilan tiraž u posljednje vrijeme, i da je, da se našlo nešto para i dobre volje, mogla nastaviti izlaziti, otvara priču o novom vremenu. O vremenu posttrazincijskih društava u kojem proroci, pa makar oni bili genijalci i zajebanti, nisu dobro došli. Jer, tu su holdinzi, koncerni, grupacije, korporacije i njihovi su interesi sve. Za nekoga ko bi se u tom vremenu bavio globalno tako nevažnim poslom kao što je novinarstvo, pa se pritom još i šegačio, u toj priči i takvim društvima nema mjesta. Na kraju, sve će stati u priču o majstoru koji je morao ugasiti svjetlo u svojoj radionici, jer su došle nove mašine, koje rade brže od njega.

Iako je u posljednje vrijeme Feral izlazio utorkom, nekako bi se potrefilo da u ruke ovoga lamentatora dođe tek u petak. Bila je to, valjda, posljednje veza s vremenom u kojem su se prave novine čitale petkom, preko vikenda, kao tajno sredstvo borbe protiv neznanja. I kada ovog petka više nije bilo Robija K., Picaškandala, Tromblona i ostarih rubrika, postalo je jasno da je jedan dio naših života zauvijek gotov, i da nam nije žao i možemo biti ponosni što smo ga, na ovaj ili onaj način, provodili s Feralom.

Više nikada nećemo pročitati Vijest iz budućnosti u kojoj recimo stoji da je najvažnija evropska novina The Feral Tribune sa sjedištem u Londonu, neke 2028. godine odlučila da pokrene lokalno izdanje u Splitu, Republika Dalmacija, i to u onoj birtiji gdje su trojica članova novinarskog Hall of Famea odlučili da objave prvi broj tog nekadašnjeg lokalnog tjednika. "Put pod noge", kaže Charlie Chaplin s naslovnice zadnjeg broja. Sretan put, majstore, bio si najveći i mnogima si ga osvijetlio i pokazao. Insan u ovom jebenom životu, teško da može više.

Ahmed Burić

#37 Ptteski

Ptteski
  • Members
  • 906 posts

Posted 04 July 2008 - 17:54

Ali to je bilo, kao sto si i sam primjetio tijekom 90-tih, odnosno prije vise od deset godina. Na HRT-u vec godinama ne postoji uredjivacka politika koju spominjes. Zapravo je jedna od najkontroverznijih Latinica o Gojku Susku koja ni po cemu ne pogoduje desnicarima, bila emitirana nedavno, upravo za vrijeme Hloverkinog trenutnog mandata.

To sto je neko radio kao politicki urednik je uvek privlacna kvalifikacija, po sistemu, "nek se nadje"...
Ako se Latin i mr. S vrate u septembru, onda znamo.

Slazem se, ali ostajem pri prvotnoj tvrdnji da je jedan od uzroka Feralovog (visegodisnjeg) propadanja pad naklade i nezainteresiranost publike koja eto, koliko god glupa bila, ima slobodu izbora da cita i gleda sto zeli, a ne ono sto im netko drugi namece, a sto bi bio slucaj sa Feralom da su ga umjetno odrzavali na zivotu.

Niko ne mora da cita novine koje ne zeli, kao sto ne mora ni da ide u neki muzej ako to ne zeli... To sto su novine ili muzeji tu, nije obaveza, nego (vazna) opcija vise.

Osim toga, propascu Ferala nece propasti nijedan kvalitetan novinar (kao sto i nije) koji je pisao za Feral. A to je zapravo najvaznije.


Eh, zavisi. U losem drustvu, brzo se poklekne... :ph34r:

Edited by Ptteski, 04 July 2008 - 18:03.


#38 ARIGATOJ

ARIGATOJ
  • Members
  • 801 posts

Posted 07 July 2008 - 20:42

Zaista mi je bilo mrsko da sad kopam po arhivi, ali Tribunu je propast bila predvidjena prije nekoliko godina i to od strane medjunarodnog monitoringa koji prati stanje u medjima na podrucju Jugoistrocne Europe: dakle, ,moj post kad smo zadnji put raspravljali o tome:

Feralu je smrt bila predvidjena jos 2003. godine i to u Izvjescu o medijima Pakta o stabilnosti JI Europe:

"In contrast to the relatively numerous daily newspapers, the market share of political weeklies will probably shrink in the forthcoming period. Sales of political weeklies are declining and are now at half or even less-than-half compared to the mid and late 1990s. Globus is still the leading political weekly with about 40.000 sold copies; compared to 90-100.000 earlier. National is second with about 30.000, compared to 60.000 few years ago. Feral Tribune is at about 20.000, compared to 50.000 in the 1990s.. All three major political weeklies are at the very edge of self-sustainability. Publishers of Globus and Nacional will find a way to save their publications, regardless of poor market results. However, the destiny of Feral Tribune is unclear. There are some indications of a rapid withdrawal of the Media Development Loan Fund from Feral, due to lower-than-expected market results. If that happens, the future of Feral Tribune would be questionable."

Sto koja publika cita:



To je dakle bio moj post od prije otprilike godinu dana, a na sto su me pojedinci(kE) napali, medjutim nebitno, takav razvoj dogadjaja je sasvim logican primarno zbog toga sto tzv. "pljuvacko" novinarstvo zaogrnuto toboznjim akademskim teznjama cak i plitka publika nakon odre?enog vremena "procita" u smislu da shvati, ako nista drugo, a ono da "se ovi uvijek protiv necega bune" - a sto je de facto drugi naziv za cisto zutilo i o tome se vec vrlo ozbiljno raspravlja u medijskim medjunarodnim organizacijama, ali o tome cu nesto detaljnije kasnije, ako zatreba (a sigurno hoce, hehe). Dakle ako zelite razgovarati o "profesionalnosti" Ferala, on to sasvim sigurno nikad nije bio, iako je svojevremeno u svojim redovima imao sjajne novinare koji su ga (a sto je simptomaticno) odavno napustili. Ukratko, Feral je bio sjajan u doba "jednumlja" tj. neposredno prije i za, kao i neposreno nakon rata zato jer je jednoumno lupao po krivinama - kako politickim tako i drustvenim. Medjutim, problem je nastao kad se Vlast promijenila i kad su oni, za koje je Feral zduzno navijao, zauzeli fotelju. Feral je tad (uz dosta nedoumica i odlazaka kljucnih ljudi) nastavio s "pljuvackom" (de facto zutilom) politikom gdje je primaran cilj, pa cak i ako ga realno nema, iskopati skandal, napraviti karikaturu i poniziti ljude. To se uistinu prilicno kosi sa pravilima ponasanja, ne samo u medijima opcenito a primarno zato jer profesionalan novinar treba biti objektivan, osim ako nije kolumnist novina koje neovisno o njegovom stavu moraju postovati kodeks novinarstva. Feral je sve kodekse pogazio, ali nije to najveci problem. U Hrvatskoj Tribune vise nitko ne cita i TO je problem. Ljudima je naprosto dosta pljuvanja, zajebancije i zutila. Meni je zao sto ce Srbija (koja je zapravo najvise kupovala taj list ocito ostati uskracena, ali ne sumnjam da ce svi prezivjeti. Ukratko, u Hrvatskoj, bar nitko od kolega,nece podici crnu zastavu, nego mozda priznanje. Feral je odradio svoj pljuvacki posao, radio je to vrhunski, ali sad je dosta.
A neupucenima koji nisu shvatili; ne gasi se Feral zbog "fasisticke politike", nego zato jer se vise NIKOME financijski ne isplati.

P.S. Mozda se neki brinu sto ce sad Pera, but don't worry, koliko cujem PINK se otvara u HR, pa ce vjerojatno i dalje zagledati u suknjice buducih zvijezda... :ph34r:



#39 ARIGATOJ

ARIGATOJ
  • Members
  • 801 posts

Posted 07 July 2008 - 21:12

Zaista mi je bilo mrsko da sad kopam po arhivi, ali Tribunu je propast bila predvidjena prije nekoliko godina i to od strane medjunarodnog monitoringa koji prati stanje u medjima na podrucju Jugoistrocne Europe: dakle, ,moj post kad smo zadnji put raspravljali o tome:

Feralu je smrt bila predvidjena jos 2003. godine i to u Izvjescu o medijima Pakta o stabilnosti JI Europe:

"In contrast to the relatively numerous daily newspapers, the market share of political weeklies will probably shrink in the forthcoming period. Sales of political weeklies are declining and are now at half or even less-than-half compared to the mid and late 1990s. Globus is still the leading political weekly with about 40.000 sold copies; compared to 90-100.000 earlier. National is second with about 30.000, compared to 60.000 few years ago. Feral Tribune is at about 20.000, compared to 50.000 in the 1990s.. All three major political weeklies are at the very edge of self-sustainability. Publishers of Globus and Nacional will find a way to save their publications, regardless of poor market results. However, the destiny of Feral Tribune is unclear. There are some indications of a rapid withdrawal of the Media Development Loan Fund from Feral, due to lower-than-expected market results. If that happens, the future of Feral Tribune would be questionable."

Sto koja publika cita:



To je dakle bio moj post od prije otprilike godinu dana, a na sto su me pojedinci(kE) napali, medjutim nebitno, takav razvoj dogadjaja je sasvim logican primarno zbog toga sto tzv. "pljuvacko" novinarstvo zaogrnuto toboznjim akademskim teznjama cak i plitka publika nakon odre?enog vremena "procita" u smislu da shvati, ako nista drugo, a ono da "se ovi uvijek protiv necega bune" - a sto je de facto drugi naziv za cisto zutilo i o tome se vec vrlo ozbiljno raspravlja u medijskim medjunarodnim organizacijama, ali o tome cu nesto detaljnije kasnije, ako zatreba (a sigurno hoce, hehe). Dakle ako zelite razgovarati o "profesionalnosti" Ferala, on to sasvim sigurno nikad nije bio, iako je svojevremeno u svojim redovima imao sjajne novinare koji su ga (a sto je simptomaticno) odavno napustili. Ukratko, Feral je bio sjajan u doba "jednumlja" tj. neposredno prije i za, kao i neposreno nakon rata zato jer je jednoumno lupao po krivinama - kako politickim tako i drustvenim. Medjutim, problem je nastao kad se Vlast promijenila i kad su oni, za koje je Feral zduzno navijao, zauzeli fotelju. Feral je tad (uz dosta nedoumica i odlazaka kljucnih ljudi) nastavio s "pljuvackom" (de facto zutilom) politikom gdje je primaran cilj, pa cak i ako ga realno nema, iskopati skandal, napraviti karikaturu i poniziti ljude. To se uistinu prilicno kosi sa pravilima ponasanja, ne samo u medijima opcenito a primarno zato jer profesionalan novinar treba biti objektivan, osim ako nije kolumnist novina koje neovisno o njegovom stavu moraju postovati kodeks novinarstva. Feral je sve kodekse pogazio, ali nije to najveci problem. U Hrvatskoj Tribune vise nitko ne cita i TO je problem. Ljudima je naprosto dosta pljuvanja, zajebancije i zutila. Meni je zao sto ce Srbija (koja je zapravo najvise kupovala taj list ocito ostati uskracena, ali ne sumnjam da ce svi prezivjeti. Ukratko, u Hrvatskoj, bar nitko od kolega,nece podici crnu zastavu, nego mozda priznanje. Feral je odradio svoj pljuvacki posao, radio je to vrhunski, ali sad je dosta.
A neupucenima koji nisu shvatili; ne gasi se Feral zbog "fasisticke politike", nego zato jer se vise NIKOME financijski ne isplati.

P.S. Mozda se neki brinu sto ce sad Pera, but don't worry, koliko cujem PINK se otvara u HR, pa ce vjerojatno i dalje zagledati u suknjice buducih zvijezda... <_<



Dugo me nije bilo na forumu. Sada sam procitao sve sto je napisano u povodu neprerane smrti "Feral Tribuna" i bojim se da ste se samo vi dovoljno priblizili pravome uzroku njegove smrti. Cak i cuveni i cijenjeni novinar Vasic daleko zaostaje za vasom procjenom (mozda zato sto je jako volio Feral). Ocito je da ste ga i vi voljeli, ali se drzite one "Amicus Cato, sed magna amica Veritas". Vasoj bih ocjeni ipak jos nesto htio dodati sto vecina autora ili presucuje ili naprosto ne zna: zasto je Feral izgubio citatelje? Feral je od pocetka bio nekrofilska novina, a zivio je od potpore Györgya Sorosa. Kad je ta potpora presusila (bilo zato sto je Feral obavio povjerenu mu zadacu, bilo zato sto je nije obavio dovoljno dobro za narucitelja, bilo zato sto je postalo ocito da je ne moze obaviti, bilo zato sto je sam Soros konacno financijski propao, ne znam...), a nekrofilija dosadila i najokorjelijim nekrofilima, Feralu vise nije bilo spasa. Odnosno, jedan je spas mozda jos bio moguc: trebalo ga je seliti iz Splita u Novi Sad ili Nis, ali Viktoru Ivancicu i drugovima to nije bilo dovoljno primamljivo. I tako je Feral preminuo... I neka vjecno pociva u miru... Neka ne ustaje iz groba i neka ne izaziva praznovjerne da ga probodu glogovim kolcem...

#40 Kinik

Kinik
  • Members
  • 36,098 posts

Posted 07 July 2008 - 23:45

...

http://www.e-novine....ak.php?id=14974

E, blago si ga Hrvatskoj - sada moze odahne od "zutih, pljuvackih i nekrofilskih novina".
Sada se sve vraca u red.
To rekose neke "4umske gromade".

Cudno je koliko su nekima neprihvatljivi i subverzivni likovi tipa PL, ili novina tipa FT. Koji im cine uslugu - zeleci da ih ritnu / iscupaju iz kashaste svakodnevice.
To je jednostavno zacudjujuce.

A mozda i nije.

>> ... To je zato što ste zaglupili. Kupujete debele tabloide pune šarenih kataloga trgovačkih lanaca, sve po 19,99 kuna, dobijete pride sponzorirane priloge osiguravajućih tvrtki, bankarskih divova, investicijskih fondova, turističkih agencija i automobilskih kompanija, a u novinama, negdje između dvije reklame za pivo, gledate mobiteleće snimke srednjoškolskih tuča i orgija s ekskurzije, okrugle, čvrste petnaestogodišnje sise, pažljivo pratite brakorazvodne parnice jadnica sa srednjom frizerskom i falsificiranom Louis Vuitton torbicom, bez daha gutate ekskluzive o masturbacijskim navikama sudionika reality programa, virite pod suknje pjevačicama narodne muzike i junakinjama imbecilnih sapunica, uspoređujete Beckhamov i Bregovićev penis, pa crna kronika, detalji o silovanju retardirane djevojke vibrirajućom bušilicom, crijeva na asfaltu, dječja cipelica u lokvi krvi, pokazujete svima fotografiju koju ste sami snimili i dobili sto kuna, efektni kadar uhvaćen vašim najnovijim mobitelom, trudnica pod kamionskim točkom, evo ovo joj je noga, evo joj kosa, pa sport, vatreni, Turci pod Bečom, ajmo naši, sve na kockice, novine izgledaju kao stolnjak u kolodvorskoj gostionici, onda neki dosadni tekstić od sedam redaka, hiljadu otkaza u velikoj telekomunikacijskoj kompaniji, hura, bit će mobiteli još jeftiniji, i na kraju vijest da se ugasio Feral Tribune, jebiga, trebali su odavno, mislim čitao sam ja to nekad, imam još doma stare brojeve, ali nije to više to, nema Tuđmana, postali su dosadni, naporni, tko normalan čita tekst duži od abecede. Bez ijedne reklame ... <<

Zao mi je.
Radije prihvatam misli i ideje ove nekolicine ljudi koji brane FT, nego osvedocene 4umske gromade.

M-da.
Imam utisak da je i zarez PLa za njihovo poimanje toliko povelik i posirok da sam svedok nemustog bebeceg "baaaa ..." koje se gubi u intelektualnom Kosmosu.

...

#41 ARIGATOJ

ARIGATOJ
  • Members
  • 801 posts

Posted 08 July 2008 - 08:24

...

E, blago si ga Hrvatskoj - sada moze odahne od "zutih, pljuvackih i nekrofilskih novina".
Sada se sve vraca u red.
...


Kada bi bar sve bilo tako jednostavno! Na zalost, nije! Trebalo bi, naime, ukinuti sve, ali bas sve, postojece dnevne novine i veliku vecinu tjednika, a dakako, i tzv. HRT. Ili ih bar preseliti u inozemstvo, po mogucnosti u Harare... ili Yangon...

No dok god su te novine Hrvati (pa i stranci) spremni kupovati, a tzv. HRT gledati, neka ih tiskaju i prodaju, odnosno neka emitiraju svoj program, nemam nista protiv.

Vi, dragi Kinik, imate srecu. Kod vas izlaze bolje novine i vi gledate bolji TV program. Zasto biste uvozili losiju robu iz Hrvatske?

#42 Ptteski

Ptteski
  • Members
  • 906 posts

Posted 08 July 2008 - 23:07

Hrvatska medijska zbilja

POD UDAROM TRŽIŠTA

Katarina Luketić

Tog četvrtka, 19. lipnja, središnji Dnevnik HRT-a najviše se bavio nogometnim prvenstvom: manjkom karata za sutrašnju utakmicu, navijačkim opsadama Beča, cijenom prijevoza vlakom, turističkim agencijama i mjestima na kojima će sabornici pratiti utakmicu. Zoran Šprajc nosio je kockastu kravatu, a u odjavi Dnevnika nataknuo je prigodni navijački šešir. Temeljito i predano podgrijavala se nacionalna solidarnost uoči boja s Turcima. Sarkozyeve izjave o zatvorenoj EU, Milivoj Ašner i ostali likovi iz sure realnosti bili su u sjeni bajke o vatrenima. Istog je četvrtka objavljen zadnji broj Feral Tribunea, no vijest o tome nije se probila u Dnevnik, samo na teletekst. Tek sutradan, u dvadeset i nekoj minuti, Šprajc je objavio da je izašao zadnji Feral. Bila je to suha informacija, bez razrade ili komentara, bez izjava urednika lista ili donedavno potencijalnog vlasnika. Nema više Ferala, bez beda, zgazit ćemo Turke i idemo dalje: nacija je u navijačkom transu, a Thompson u TV studiju.

Za korporaciju spremni!

Točno godinu prije, Feral je također bio pred gašenjem, no vijest o financijskim teškoćama koje su prijetile listu odjeknula je tada bitno snažnije, i to ne toliko – danas jasno shvaćamo – zbog visoke etičnosti hrvatskog novinarstva ili šire svijesti o vrijednosti novina, koliko zbog zluradog senzacionalizma, demonstracije korporativne moći na medijskom tržištu i prilike da se, pred izbore, lice vlasti uljepša demokratskim liftingom. U istom je Dnevniku, s istim Šprajcom, tada objavljen pravi prilog (ne tek vijest) o Feralu, čak se dva-tri dana zaredom pratio slučaj, digla se i novinarska struka, a Mesić je zvao Sanadera, pa je ovaj urgirao – jer tada Feral nije smio pasti. Usred frke, izronio je Nino Pavić (već ranije u pregovorima s listom) sa spasonosnim rješenjem o priključenju Ferala EPH-u i otplaćivanju dugova. Tim potezom, najmoćniji medijski magnat u ovdašnjoj močvari priskrbio je sebi auru dobrotvora i borca za neovisno novinstvo, a vladajući pojačali predizborni imidž reformirane stranke dobrih namjera.

Jutarnji list je tada svakodnevno izvještavao o Feralu, a u subotnjem dodatku, 16. lipnja 2007, čak su dva udarna kolumnista, Jurica Pavičić i Davor Butković, posvetili svoje plahte baš Feralu. Pavičić je, u tekstu pod naslovom Cijena autizma, „pad” Ferala tumačio smrću Tuđmana i redakcijskom neprilagođenošću novom vremenu, no, iako sâm godinama u polemici s Feralom, našao je u tim novinama i nešto iznimno vrijedno – satiru koju je proglasio „nastavkom one spalatinističke tradicije prgavog, terorističkog humora koja je osamdesetih živjela u bezobraznom Berekinu, a između dva rata obitavala u čak 42 satirička lista koja su izlazila u Splitu”.

Butković je, pak, zazivao demokraciju i profesionalizam, pa i branio Feral od kritika poput Pavičićeve da je list s Tuđmanovom smrću izgubio glavnu metu i razlog postojanja. Prema Butkoviću „Feral Tribune se i u posljednjih sedam godina kontinuirano potvrđivao kao posve jedinstvena i nenadoknadiva hrvatska kulturna i društvena institucija. Ono po čemu Feral Tribune jest jedna od presudno značajnih institucija hrvatskog javnog života njegova je stalna afirmacija prava na drukčije mišljenje... Taj je Feralov doprinos hrvatskom javnom životu, politički i vrijednosno promatrajući, zapravo važniji od njegove bitke protiv Tuđmana. Takav Feralov doprinos našem javnom životu izdiže njegov sadašnji problem iz konteksta medija te ga stavlja u kontekst preispitivanja nekih temeljnih vrijednosti u Hrvatskoj”. Feral je za njega bio „jedno od bitnih pitanja demokratskih namjera vlasti”, a u ime korporacijskog Mi, manifestno je napisao: „Čvrsto vjerujemo da je takva institucija hrvatskom društvu upravo neophodna i utoliko smatramo da Feral mora preživjeti”.

Izgubljena novinarska solidarnost

Danas, godinu kasnije, zadnji broj Feral Tribunea se u Jutarnjem ne spominje ni u informativnom dijelu, ni u komentarima. Očito su interesi i održavanje moći korporacije iznad prava na informiranost, ali i iznad novinarske solidarnosti i etike profesije. Za Butkovića i ostale, Feral više nije „jedinstvena i nenadoknadiva hrvatska kulturna i društvena institucija”, čiji je doprinos vidljiv „u kontekstu preispitivanja temeljnih vrijednosti u Hrvatskoj”. Feral je sada u EPH-u vrijedan ignoriranja, ili, kao u Slobodnoj Dalmaciji, tek kraćeg članka u kojemu će se, umjesto važnosti novina isticati – sa stajališta „izvrsnosti” kojom teži ovo društvo – poslovna nesposobnost i slaba tiraža. Iznimka je jedino Boris Dežulović s odličnim tekstom u novom Globusu, ali njegove kolumne su i ovako u taj ambijent pale s nekog drugog planeta.

Naravno, stvar je u tome da je gazda promijenio ploču, podigao barikade i što netko od novinara misli o važnosti Ferala ili utjecaju velikih oglašivača na medije – a dijagnoza je odlično dana u tekstu Ništa više Bačvice iz zadnjeg broja – prestaje biti važno. Zavladao je zakon šutnje, hobotnica je zauzela poziciju mirovanja i ignoriranja, a kako je hobotnica gigantska i prekriva veći dio medijskog akvarija, stanje je postalo prevladavajuće.

Uza to, razloge novinarske suzdržanosti i samocenzuriranja treba tražiti i u spomenutom Feralovom oproštajnom tekstu koji odlično pokazuje patologiju odnosa između vlasnika medija, poduzetnika-oglašivača i uredničke politike. Po diktatu kapitala već dulje se u hrvatskim medijima kroji urednička politika i upravo je Feral otvorio ovu temu prije nekoliko godina, pišući o srozavanju profesije i novinarstvu koje postaje „ambalaža za oglase”. Iako se većina medijskih analitičara slaže da su oglasi i novinarstvo zamijenili mjesta, očito je u tekstu Ništa više Bačvice zasmetalo to što tema više nije postavljena apstraktno i profesorski (po mjeri strukovnih udruga ili konferencija), nego su iskrsnuli akteri, konkretni odnosi i pritisci, pa je Feral, reći će neki, opet „prešao granice dobra ukusa”. Priča o novinama koje su zasigurno najviše učinile da se ova zemlja i širi prostor demokratiziraju i dekontaminiraju nakon nacionalističkih orgijanja u devedesetima, da se sačuva zdrav razum i znade mjera stvari, dakle priča o epohi Ferala (kako su zadnje decenije novinarstva u Hrvatskoj nazvane u Novom listu) trenutačno se ne može otvoreno ispričati u mnogim hrvatskim medijima, ni u izdanjima EPH-a, udarnom Jutarnjem ili temeljito ispranoj Slobodnoj, na državnoj televiziji, ni na komercijalnima, u opskurnom Nacionalu, a i sâmo Hrvatsko novinarsko društvo izdalo je mlako i općenito priopćenje koje ostavlja dojam da se u ovom slučaju išlo na minimum, na zadovoljenje forme i svrhe postojanja profesionalne udruge.

Tek su otvoreniji internetski portali, poput H-altera ili vlasnički manje ucijenjen i slobodniji Novi list, objavili adekvatne komentare o gašenju Ferala. Shodno tome, ako su Feralovci u svome zadnjem broju iznijeli preciznu dijagnozu stanja u hrvatskim medijima, onda je diskurs – ili pak odsutnost svakog diskursa – s kojim se u medijima ispraća zadnji Feral upravo jasan simptom spomenute dijagnoze. A ona upućuje na to da su kapital i zakoni tržišta (koje, kako piše u tekstu, „nije tržište u smislu elementarnog fair-playa i tradicionalnih liberalnih standarda”) zavladali medijskom scenom i da se dometi novinarske profesije mjere isključivo financijskom dobiti i sposobnosti prilagođavanja korporacijsko-političkim sustavima. Upravo zbog tih novih mjerila profesije postaje moguće da se, umjesto isticanja važnosti Feralova petnaestogodišnjeg pisanja ili pak analize njegove uređivačke unikatnosti, kao krucijalno, upravo izdvaja redakcijsko nesnalaženje i neprilagođenost (autizam?) novim, tržišnim pravilima igre. No, Feral nije novinski klon i vjerujem da je ispao upravo zbog neuklapanja u široku lepezu proizvoda medijskog magnata. Svoditi Feral na gloss robu u tranzicijskom izlogu, negirati njegovu dodanu – profesionalnu, etičku, autorsku, kreativnu… – vrijednost, prilagoditi ga zahtjevima „novog vremena”, nije moguće. A to se na neki način čini inzistiranjem na tezi o tržišnoj nesnalažljivosti, pri čemu se novine tako izrazite fizionomije prikazuju poput relikta zalutalog iz kamenog doba devedesetih.

Sretni u ružičastom

Kada bi se pisala neka imaginarna povijest novinarstva u posljednja dva desetljeća u Hrvatskoj i kada bi u njoj svi postojeći mediji dobili svoje natuknice, čini mi se da niti jedan ne bi mogao posvjedočiti o kontinuitetu svoje neovisnosti, angažmana i profesionalizma poput Ferala. Dnevnici, tjednici, mjesečnici… duljeg trajanja, poput Slobodne, Večernjeg, Globusa, Nacionala… prešli su mukotrpan put transformacije od devedesetih naovamo, od nacionalističke retorike, cenzure, služenja vlasti, ideoloških blokada, govora mržnje… do sadašnjeg stanja slobodnijeg izražavanja i kultiviranijeg diskursa, ali i robovske ovisnosti o novim vladarima: velikim poduzećima i moćnim oglašivačima, jasno, združenim s politikom. Da, ipak smo napredovali. Ganjanje vještica više nije u modi, ubijanje po garažama više nije susjedska tajna, prokazivanje po nacionalnoj osnovi više nije poželjan obrazac ponašanja. No, sve to danas zamijenjuje interesno novinarstvo, sprega političko-poduzetničko-medijske moći, uniformnost, PR diskurs i reklamni slogani…

Feral Tribune je tijekom petnaest godina redovitog izlaženja pokazao hrabrost i ideološku neslomljivost, a i znanje, pismenost i kreaciju. Današnji novinari i mediji doista mnogo duguju Feralu, zato što im je godinama raskrčivao prostor za pisanje, za druge osvojio ideološki zabranjene zone, postavio visoku profesionalnu razinu novinarstva, istraživao i usudio se istraženo objavljivati, otvarao teme poput zločina vlastitog naroda, krivnje ratnih heroja, privatizacijske pljačke, ali i betonizacije obale, prevlasti građevinsko-političkog kriminala i još mnogo toga. Zato što je sačuvao visoku zanatsku razinu, npr. iz broja u broj dokazujući važnost istraživačkog političkog novinarstva, kao i terena, svjedočenja i osobnih priča; stalno demonstrirajući vještinu svojih urednika u opremanju tekstova (naslova, tema) ili pak podržavajući gotovo izumrle žanrove poput autorski snažnih kolumni i reportaža u vrijeme kada je red carpet izvještavanje postalo vrhunac novinarskog skitanja. Feralova satira, otpor humorom i terapija smijehom imali su golemu važnost na ovom prostoru, i u vrijeme despotski krute Hrvatske iskrivljenih, stisnutih ustiju, i u vrijeme casual patriotskog looka, manje opasnog, ali jednako dosadnog i zatvorenog. Feralova biblioteka – s Kišom, Kovačem, Robijem K, Antologijom hrvatske gluposti – spada u ono najkvalitetnije i najpromišljenije što se pojavilo u ovdašnjem izdavaštvu.

Što gubimo ako se Feral doista ugasi, postat ćemo svjesni tek s vremenom (rečenica iz zadnjeg broja možda ima osnova: „Redakcija Ferala učinit će sve da, što prije to bude moguće, iznova pokrene list”). Moguće je da ćemo se sve češće osjećati prevarenim, izmanipuliranim i zbunjenim slikom svijeta koju nude mnogi ovdašnji mediji. Moguće, nedostajat će nam to da stvarnost oko nas netko analizira, da nam otkrije kvaku, pa da sve još prevrne naglavce, kako se već u karnevalu sve prevrće kako bi se jasnije vidjelo. No, izglednije je da ćemo se s vremenom naviknuti na posredovanu sliku svijeta, da ćemo prihvatiti tranzicijsku ravnodušnost i spokojni zaploviti u ružičasto, u hrvatsku medijsku sapunicu, u iluziju „zapadnobalkanskog” second lifea. Ili, kako poručuje odjavna pjesma zadnje Feralove epizode:

Laku noć, voljena Hrvatska,
Zapjevaj, nemoj se stidjeti,
Kad svjetlost dogori feralska,
Ti ćeš se sretnijom vidjeti.

Cvjetat će zemlja, more i zrak,
Poslovni tornjevi, voćnjaci…
Svijetao bit će i taj tvoj mrak,
Kad u njem zabljesnu očnjaci.



#43 Guest_vinska musica_*

Guest_vinska musica_*
  • Guests

Posted 08 July 2008 - 23:48

Najnovije o Feralu - text Heni Erceg i text Viktora Ivancica na www.e-novine.com

#44 haski

haski
  • Members
  • 392 posts

Posted 10 July 2008 - 03:47

takav razvoj dogadjaja je sasvim logican primarno zbog toga sto tzv. "pljuvacko" novinarstvo zaogrnuto toboznjim akademskim teznjama cak i plitka publika nakon određenog vremena "procita" u smislu da shvati, ako nista drugo, a ono da "se ovi uvijek protiv necega bune" - a sto je de facto drugi naziv za cisto zutilo i o tome se vec vrlo ozbiljno raspravlja u medijskim medjunarodnim organizacijama, ali o tome cu nesto detaljnije kasnije, ako zatreba (a sigurno hoce, hehe)

Šuplje li rečenice. Doduše, plićoj se publici na prvi pogled može učiniti užasno pametnom. Najviše zato jer ništa ne znači, a zviždi sve u šesnaest. 'Pljuvačko' novinarstvo zaogrnuto tobožnjim akademskim težnjama. Bog te maz'o. Kako li izgleda ta neman? 'Uvijek se protiv nečeg buniti' je čisto žutilo. Au. Koje li definicije. Prema njoj bi onda najozbiljnije novinarstvo bilo ono koje se 'nikad ni protiv čega ne buni'. Nikakvo čudo da je plića publika uvijek u širokom krugu zaobilazila Feral. Lako bi se utopila.

Dakle ako zelite razgovarati o "profesionalnosti" Ferala, on to sasvim sigurno nikad nije bio, iako je svojevremeno u svojim redovima imao sjajne novinare koji su ga (a sto je simptomaticno) odavno napustili. Ukratko, Feral je bio sjajan u doba "jednumlja" tj. neposredno prije i za, kao i neposreno nakon rata zato jer je jednoumno lupao po krivinama - kako politickim tako i drustvenim. Medjutim, problem je nastao kad se Vlast promijenila i kad su oni, za koje je Feral zduzno navijao, zauzeli fotelju. Feral je tad (uz dosta nedoumica i odlazaka kljucnih ljudi) nastavio s "pljuvackom" (de facto zutilom) politikom gdje je primaran cilj, pa cak i ako ga realno nema, iskopati skandal, napraviti karikaturu i poniziti ljude. To se uistinu prilicno kosi sa pravilima ponasanja, ne samo u medijima opcenito a primarno zato jer profesionalan novinar treba biti objektivan, osim ako nije kolumnist novina koje neovisno o njegovom stavu moraju postovati kodeks novinarstva. Feral je sve kodekse pogazio, ali nije to najveci problem. U Hrvatskoj Tribune vise nitko ne cita i TO je problem. Ljudima je naprosto dosta pljuvanja, zajebancije i zutila. Meni je zao sto ce Srbija (koja je zapravo najvise kupovala taj list ocito ostati uskracena, ali ne sumnjam da ce svi prezivjeti. Ukratko, u Hrvatskoj, bar nitko od kolega,nece podici crnu zastavu, nego mozda priznanje. Feral je odradio svoj pljuvacki posao, radio je to vrhunski, ali sad je dosta.
A neupucenima koji nisu shvatili; ne gasi se Feral zbog "fasisticke politike", nego zato jer se vise NIKOME financijski ne isplati.)

Dakle, ako želimo razgovarati o novinarskoj 'profesionalnosti', tebe je najbolje preskočiti. Feral nikad nije bio profesionalan?! Ma nemoj mi kasti. Što li je sve te godine privlačilo te sjajne novinare? Neprofesionalnost? Prije će biti obrnuto. I zamisli, nisu ga napustili radi neprofesionalnosti, nego radi novca. Drugdje su dobili više.

Glede Feralovog 'jednoumlja' i 'zdušnog navijanja', o njemu najviše govori upravo primjer koji si navela. Kad su na vlast stigli ti za koje su 'navijali', nastavili su po njima 'lupati, iskapati skandale, karikirati, ponižavati, zajebavati' i tako to. Ukratko, baviti se novinarstvom. Ovo o 'pravilima ponašanja', 'objektivnosti', 'kodeksu novinarstva' i njihovom gaženju od strane Ferala je smijurija. Tim se rječnikom dosta često koriste i trećerazredni novinari koji nemaju hrabrosti baviti se vlastitim poslom. Dobro, ne kažem, jesu nanijeli nešto duševne boli raznoj stoci koja je defilirala hrvatskim društvom i politikom i radila pučanstvu o glavi. I skupo ih je to koštalo. Hrvatsko pravosuđe munjevito reagira na takva zastranjenja. Sve se to naplati. Ovo je pravna država. Jel tako, tako je.

To da su se najviše kupovali u Srbiji je još jedna budalaština. Osim ako ne izneseš podatke o distrubuciji lista, naravno.

Od svega što si napisala istina je jedino da se novina poput Ferala financijski ne isplati. Barem nešto.

Dežulović je ispratio FT s dva dobra teksta za Globus i Blic. Fino je objasnio razloge propasti.



@ ARIGATOJ

Tko o čemu, vampir o nekrofiliji i glogovim kolcima. Baš si se nalupetao. Novi Sad, Niš, Harare i Yangon. Trice i kučine. Žešća konfuzija. Prava je šteta što češće ne svratiš.

#45 XXL

XXL
  • Members
  • 18,731 posts

Posted 10 July 2008 - 17:45

Interview: Predrag Lucić
U Bosni će izlaziti Feralbahçe
Nakon petnaest godina redovnog sedmičnog štampanja, nedavno je izašao posljednji broj Feral Tribunea, uz redakcijsko obrazloženje da nisu u mogućnosti više izlaziti zbog nagomilanih novčanih teškoća te prekinutih pregovora sa potencijalnim poslovnim partnerom EPH. Jedan od osnivača i urednika Ferala Predrag Lucić za Start govori o mogućnosti ponovnog pokretanja lista, komentira priče o pohlepi vlasnika i urednika, objašnjava kako su izgubili bitku protiv krupnog kapitala i zašto su ih napuštali vrsni novinari i predlaže naziv za bosansko izdanje Ferala.

Razgovarao:Selvedin AVDIĆ
Fotografije: Leo Nikolić

Čini mi se da se Feral u tišini ugasio, kao da se svako svojom mukom zabavio. Da li ste očekivali žešće reakcije javnosti?
- Ne, nisam. Feral je sada dobio šup-kartu iz savršenog tržišnog svijeta za koji za koji se u javnosti nažalost vjeruje da je nepromjenjiv i samim tim neupitan. Tu svako pitanje već samo po sebi predstavlja smetnju toj neupitnosti, pa tako i sva ona pitanja koja je postavljao Feral. Javnost valjda misli da je došlo vrijeme da se na sve koji je uznemiruju svojim upitnicima napokon stavi točka.

Kad smo lani obustavili izlaženje, jedan dio javnosti se pravio zainteresiranim, ali samo zato što mu je bilo u interesu da se Feral svojom manijakalnom upornošću izbori za smanjivanje poreza na dodanu vrijednost za sve novine. Bilo je, naravno, i tada kao i sada onih koji su prestanak izlaženja Ferala doživjeli kao poraz one elementarne slobode čovjeka da ne trguje samim sobom pred ovom nametnutom slobodom da se bude samo tržišan i utrživ.
Izjavili ste u jednom intervjuu da je Feral mnogim ljudima jedina domovina. Gdje će sada vaši državljani?
- Put pod noge, kao i Feral. Oni koji su Feral osjećali svojom domovinom ionako su bili i ostali Ahasveri.

U redakcijskom saopćenju obećali ste kako ćete učiniti sve kako bi ponovo pokrenuli novinu. Šta to podrazumijeva i ima li pomaka?
- To podrazumijeva da ćemo pokušati pronaći način da list redovito izlazi, a da mu sadržaj ne kroji nitko osim Feralovih urednika i novinara. To podrazumijeva i novac koji bi se uložio u razvoj lista, a za koji ne bismo morali odstupiti ni od čega što je Feral činilo Feralom. Pomaka ima utoliko što mi ne mirujemo, ali to još nije rezultiralo onim što bi naši čitaoci voljeli čuti - da im možemo sa sigurnošću reći kada će se Feral ponovo pojaviti na kioscima.

Feral se borio, i to prilično uspješno, protiv diktatora, ubica, ratnih zločinaca, razbojnika, svjetskih šarlatana i izgubio bitku sa krupnim kapitalom. Gdje je pogriješio?
- Sa stanovišta i krupnog i sitnog kapitala, Feral je vjerojatno pogriješio što se uopće borio protiv diktatora, ubojica, ratnih zločinaca, razbojnika i svjetskih šarlatana, jer nitko od njih nije bio nikakva smetnja kapitalu. Diktatori, ubojice, razbojnici i njima slični se bez ikakvih problema pretvaraju u poslovne ljude, dok eto nikome od nas nije palo na pamet da Feral pretvori u tržišno poželjan i prihvatljiv zabavnik za takve poslovnjake i za sve one koji su nijemo promatrali nastanak takvih poslovnih carstava. Receptura za spregu takozvanih nezavisnih medija i kapitala, naravno, postoji, ali nije dolazilo u obzir da tu panaceju primijenimo na Feralu. Jer niti smo takozvano nezavisni niti smo tako bolesni.
Šta su najveće zamjerke Europa Press Holdinga?
- Volio bih da vam mogu odgovoriti na ovo pitanje, ali ne mogu iz jednostavnog razloga što ni od koga iz vodstva EPH nikada nisam čuo niti jednu zamjerku ili primjedbu na račun prijedloga za poboljšanje i razvoj lista koje smo nudili u više navrata, i to u pisanoj formi. Da se nešto od svega toga ozbiljno pročitalo, valjda bismo dobili i kakvu ozbiljnu primjedbu ili sugestiju za nešto što je trebalo biti zajednički projekt. Danas mi je smiješno čitati njihove izjave da su brojke bile protiv Ferala. Pa to smo i mi i EPH znali još prije nego što smo počeli razgovarati. Uostalom, ti razgovori su se mogli završiti konstatacijom da su brojke bile i ostale i da će uvijek biti protiv Ferala. Mogao nam je netko - ako ne sam general-brojnik onda barem nekakav niži brojovnik - otvoreno reći da smo neubrojivi, pa da se lijepo pozdravimo. Međutim, nitko nam mjesecima nije rekao ništa, nitko nije podizao slušalicu ni odgovarao na pisma, iz čega se moglo zaključiti samo jedno: da smo za EPH nepostojeći.

Da li i vaše iskustvo pokazuje da novine danas najviše uređuju šefovi marketinga?
- Ma kakvi šefovi marketinga?! Ja mislim da novine danas uređuju tzv. okorjeli novinski profesionalci, to jest tipovi koji najozbiljnije misle da su novinski tekstovi samo dodatak oglasima, kao što su donedavno isti ti profesionalci najozbiljnije mislili da su novine nešto šarenije i probitačnije sredstvo partijskog marketinga od onih bezličnih biltena. Ta se struka i onda kao i danas mogla nazivati strukom samo po tome što se profesionalno savija u struku.

Miloš Vasić u svojoj kolumni u Peščaniku piše da u cijeloj tužnoj priči ima i Feralove krivice, spominje sujetu vlasnika i urednika, ali i pohlepu kojoj je sujeta bila izgovor i pogonsko gorivo. Ima li istine u tome?
- Ja toliko poštujem Mišu Vasića da mi je iskreno žao što mu je nedostatak autorske sujete dopustio da se svojim uglednim imenom i prezimenom potpisuje ispod takvih čaršijskih formulacija. Mislim da bi čovjek morao barem toliko držati do sebe da ne potpisuje glasine za čije su plasiranje u javnost inače zadužene no-name persone iz Nacionala. Stvarno mi nije ni nakraj pameti da se branim od optužbi da sam sujetan i pohlepan. Ako to nekoga veseli, neka uz tu moju sujetu i pohlepu nalijepi i sodomiju, pedofiliju, shizofreniju, nasljednu genocidnost, islamski terorizam i ptičju gripu... A ako ni to nije dosta, neka se slobodno javi za još. Ljudi smo - ogovarat ćemo se.

On također tvrdi da su se nošeni sujetom, feralovci malo precenili u cenkanju pa je Pavić izgubio strpljenje. Možete li to komentirati?
- Ma mogu, ako baš moram. Eto, ja mislim da je Miloš Vasić ovom rečenicom malo puno potcijenio samoga sebe. Ja sam bio na svim pregovorima između EPH i Ferala i, ako je još uvijek dopušteno da o događajima javno svjedoče oni koji su im prisustvovali, moram reći da nije bilo nikakvog cjenkanja. I, evo, ispričavam se što od Miloša Vasića tražim... Ma ne tražim ništa! Zašto bi on sada meni ili bilo kome otkrivao od koga je čuo za to “precenjivanje u cenkanju”, ako već nije našao za shodno da se prije objavljivanja teksta raspita za činjenice kod nekoga od ljudi koji su sudjelovali u onome o čemu on tako meritorno piše?!
Da li neuspjeh Ferala pokazuje da je danas skoro nemoguće održati nezavisan medij?
- Ma mi sve ovo i nismo radili da bismo bili uspješni nego da bismo bili nemogući. Uspješnih imate gdje god se okrenete.

Ima li nezavisnih medija u Hrvatskoj?
- Ima. Svakodnevno ih nalazim u poštanskom sandučiću. Zovu se Lidl, Kerum, Konzum, Mercator... I nezavisniji su od novina na kioscima, jer urednici tih novina ne podliježu pritiscima da slaninu nazivaju voćnim sirupom.
Ima li ferala u BiH?
- Ako i nema, bit će. I zvat će se Feralbahçe.
Petar Luković uređuje e-novine i kaže da se sasvim dobro osjeća na internetu i da je to budućnost slobodnog novinarstva. Šta Vi mislite o tome?
- Baš sam danas Lukoviću poslao tekst za e-novine, tako da je to za mene sadašnjost a ne budućnost. A ako ne bude budućnosti za štampane novine, neće je - vjerujte mi - biti ni za one elektronske. Sloboda nadzora napreduje strojevim korakom.

Kako komentirate tvrdnju da je za propast Ferala krivo i licemjerje – svi podržavaju Feral, ali ga malo ko kupuje.
- Ja poštujem pravo ljudi da podržavaju i da čitaju i ono što ne kupe. Niti je sve u novcu, niti je sve na kioscima. Evo naprimjer Feral.

Feral je godinama slabljen, ne samo sudskim presudama, nego i odlaskom nekih vrlo važnih autora. Da li se mogao spriječiti njihov odlazak i koji vas je posebno pogodio?
- Ljudi su iz Ferala u pravilu, ma što neki od njih kasnije pričali o tome, odlazili iz egzistencijalnih razloga. Plaće su u Feralu bile onolike kolike su mogle biti, a razlika između najviše i najniže bila je kudikamo manja nego u ostalim novinama. Evo, da danas zbrojite sve uredničke plaće u Feralu, njihov ukupan iznos bio bi manji od mjesečnog dohotka glavnog urednika u listu u kojemu je egzistencijalnu sigurnost pronašao veliki broj Feralovih novinara. Ako netko tvrdi da je pritom osvojio i prostore autorske slobode kakvu nije imao u Feralu, ja sam zbog toga iskreno sretan. A bio bih još sretniji kada bi ta sloboda zračila i iz tekstova. Da budem iskren, bilo je odlazaka koji su me pogodili, a i onih koji su me promašili. Otkud mi uostalom pravo da budem nesretan zbog toga što se netko usrećio u nekim drugim novinama?! I kako da zaustaviš nekoga tko te nazove pa kaže samo “Odoh ja.” kao da je to “odoh” i to “ja” i ta točka samorazumljivo i neupitno? Znam da nije pedagoški, ali kad već pitate, onda vam eto i kažem da me je najviše pogodio odlazak Borisa Dežulovića, a to nažalost ni ja ni ostali ljudi u redakciji nismo uspjeli spriječiti.

Šta ćete raditi bez Ferala? Hoćete li se konačno okrenuti pozorištu?
- Radim na tome da i ja i ljudi koji su ostali u redakciji nastavimo raditi Feral. O okretanju teatru ili bilo čemu drugom ću razmišljati tek ako ne bude moguće ponovo podignuti ovaj Feralov spušteni zastor.
Je li sve skupa vrijedilo? Dežulović kaže da nije...
- Ma dobro sad, ako gledamo iz te perspektive, je li sve ovo imalo smisla ako se javnost više zanima za onaniju na Farmi nego za gašenje Ferala, može se doći do gorkih zaključaka. Ali isto tako treba biti svjestan činjenice da na voajere i tuđih i vlastitih života ne može utjecati ni nešto što bi bilo puno jače od Ferala. Ja mislim da je sve ovo ipak vrijedilo, jer mi je puno ljudi pričalo koliko im je Feral značio i u godinama onim i u godinama ovim. Ako je Feral nekim ljudima pomogao da ne odustanu od samih sebe, to je ipak nešto. Nešto o čemu se uglavnom ne priča kada se govori o novinama. Nešto što je puno važnije i od tržišnosti i od uspješnosti.
Da li bi Hrvatska danas bila ista da nije bilo Ferala?
- To morate pitati Hrvatsku. Ako još imate koga. Jer profesionalni Hrvati tvrde da je samo postojanje Ferala dokaz nepostojanja Hrvatske. Možda im sada rodi. n

Tuđman i Milošević u krevetu
* Najvažnija afera koju je Feral otkrio?
- Slobodan Milošević i Franjo Tuđman u krevetu.

* Zlatno doba Ferala?
- Mnogi govore da je to bila Tuđmanova era. A u vrijeme Tuđmana su govorili da smo bili najbolji dok nije bilo Tuđmana, dok smo derali po komunistima i Miloševiću. Ono što se ne mijenja jest odbijanje da se pročita aktualni broj Ferala i da se potom pogleda oko sebe. A to je jedino važno doba. Jebeš pozlatu na bilo čemu, pa i na vremenima!

* Greatest shit Ferala?
- Neka to izaberu čitaoci.

* Najdraža naslovnica?
Tuđman i Milošević nakon što je jedan od njih dvojice napokon završio u Haagu: "Bolje grob nego rob!"