Jump to content


Photo

Hrvatska i Feral


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
338 replies to this topic

#1 Ptteski

Ptteski
  • Members
  • 906 posts

Posted 19 June 2008 - 21:51

Dok se nasa politicka sapunica sa elementima trilera (ili obrnuto) nastavlja, u susedstvu je ostvaren jos jedan veliki korak na putu ka svemu onome sto ne valja u Evropi (ono sto valja, boli i one na celu drzava), sto se pokazuje kao najpopularniji oblik tranzicije na Balkanu.

Jedna od najznacajnijih Legendi hrvatskog medijskog prostora konacno zakljucava bravu.


Poslednji broj "Feral tribjuna"
19. jun 2008. | 18:27 | Izvor: FoNet
Split -- Na kioscima Hrvatske u četvrtak se pojavio poslednji broj popularnog i najprovokativnijeg hrvatskog lista Feral tribjuna.

"Feralovci" su do sada preživeli komunizam, rat i brojne posleratne cenzure, ali, uprkos stabilnom tiražu nisu mogli ništa da učine protiv naprasno prekinutih pregovora sa potencijalnim poslovnim partnerom - Europapres holdingom.

"Poznato je da ni prema jednom drugom mediju u ovoj zemlji oglašivači nisu postavili tako neprobojan sanitarni kordon", pišu "Feralovci" u poslednjem broju.

"Poznato je, takođe, da u 'regularnim' tržišnim okolnostima novine ostvaruju natpolovični deo svojih prihoda od oglasa, pa je nedeljnik, koji živi isključivo od broja prodatih primeraka, bez obzira na veličinu čitalačkog tela - po definiciji osuđen na propast", piše u "Feralu".

Redakcija ovog lista primećuje da to nije "otpravak na marginu, što bi bila relativno komotna pozicija, nego osuda na nepostojanje jer u Hrvatskoj je margina poželjna samo ako od sebe ne daje znake života".


Za znatizeljnije:

http://feral.mediaturtle.com/

Citulja urednistva na 3 strane:

http://feral.mediatu...amp;NrSection=1

#2 monahan

monahan
  • Members
  • 1,898 posts

Posted 19 June 2008 - 22:11

Hrvatska je potpuno pogubljena u vremenu i prostoru.Dok Ceda ne dodje na vlast u Srbiji, tamo nece doci sebi..

Jer njihov problem je u sustini patoloska mentalna vezanost za Srbiju.Dok se Srbija ne oslobodi ne mogu ni oni..

Edited by monahan, 19 June 2008 - 22:12.


#3 Exte

Exte
  • Members
  • 42 posts

Posted 20 June 2008 - 00:09

Hrvatska je potpuno pogubljena u vremenu i prostoru.Dok Ceda ne dodje na vlast u Srbiji, tamo nece doci sebi..

Jer njihov problem je u sustini patoloska mentalna vezanost za Srbiju.Dok se Srbija ne oslobodi ne mogu ni oni..



ma da, ldp ce da promeni vaseljenu!

#4 Waylander

Waylander
  • Banned
  • 270 posts

Posted 21 June 2008 - 01:15

Hrvatska je potpuno pogubljena u vremenu i prostoru.Dok Ceda ne dodje na vlast u Srbiji, tamo nece doci sebi..

Jer njihov problem je u sustini patoloska mentalna vezanost za Srbiju.Dok se Srbija ne oslobodi ne mogu ni oni..


Problem je globalni, a najviše najebu pogubljena društva kao naš balkanski vašar. Uzeti od sveta ono najgore pomešati sa domaćim vaspitanjem i teraj dok može (do sledeće klanice), pa onda još jedan krug.
Ne bi ovde Gospod Bog i 12 Apostola pomogli a ne siroma Čeda.

#5 Hadrian

Hadrian
  • Members
  • 1,011 posts

Posted 21 June 2008 - 01:37

Hrvatska je potpuno pogubljena u vremenu i prostoru.Dok Ceda ne dodje na vlast u Srbiji, tamo nece doci sebi..


Earth calling monahan:
Крупне речи у вези странке која је на прошлим изборима једва прешла цензус.

#6 Anti-Kgb

Anti-Kgb
  • Members
  • 1,573 posts

Posted 21 June 2008 - 07:48

Problem je globalni, a najviše najebu pogubljena društva kao naš balkanski vašar. Uzeti od sveta ono najgore pomešati sa domaćim vaspitanjem i teraj dok može (do sledeće klanice), pa onda još jedan krug.

Ne zanimaju me teme iz tudjeg dvorista, ali zemlja u kojoj se slobodno tolerise Thompson, i smisljeno zabranjuje Feral, bi trebala da se zapita gde ide, a pogotovu kad skoro cela hrvatska politicka elita stoji iza otvorenog navijaca jedne zlocinacke ekstremno desnicarske ideologije iz II svetskog rata. Ovo je samo jos jedan dokaz zasto je balkanskom vasaru i balkanskim plemenima potrebna EU, civilizovani zakoni iz EU o nosenju nacistickih i ostalih totalitaristickih simbola, jer ocigledno da balkanske primitivne zaostale banane drzavice to nisu u stanju da same naprave.

Pismo podrške Tompsonu

Zagreb -- Više hrvatskih intelektualca, među kojima su akademici, biskupi i univerzitetski profesori u javnom pismu izrazili su podršku pevaču Marku Perkoviću Tompsonu.

"Vaši nastupi pobuđuju plemenite osećaje solidarnosti, a emocije bude optimizam koji iz ravnodušnosti i rezignacije podiže mnoštvo ljudi", navodi se u pismu objavljenom u petak.

Potpisnici ističu da su zahvalni Tompsonu "na delu koje svojom muzikom, pesmama i javnim nastupima daruje hrvatskom narodu i svim ljudima dobre volje".

U pismu se Tompson poziva da se ne obeshrabri zbog "sitnih i prizemnih podmetanja, koja su se razbuktala posle nedavnog nastupa u Zagrebu, koji su organizirali hrvatski branitelji", prenosi Hina.

"Nadamo se da s prezirom gledate na podmetanja i prljavu kampanju koja se vodi protiv Vas", ističe se u pismu.

Pismo su potpisali akademici Ivan Aralica, Smiljko Ašperger, Rafo Bogišić, Dubravko Jelčić, Josip Pečarić i Neđeljko Mihanović, kao i biskupi Mile Bogović i Ante Ivas.

Među potpisnicima su i Josip Boteri Dini, Nikola Debelić, Andrej Dujela, Hrvoje Hitrec, Ilija Ivezić, Zvonimir Janović, Slobodan Lang, Branimir Lukšić, Ljubo Marangunić, Slavica Maras, Marko Matić, Marko Mikulandra, Miroslav Mikuljan, Tihomir Novak, Marija Peakić-Mikuljan, Goran Petrač, Nenad Piskač, Marko Samardžija, Jakov Sedlar i Miroslav Tuđman.

http://www.b92.net/i...p;nav_id=304869



#7 villiem

villiem
  • Members
  • 2,406 posts

Posted 21 June 2008 - 08:09

Earth calling monahan:
Крупне речи у вези странке која је на прошлим изборима једва прешла цензус.


Prica o LDP-u je vise prica o ideji (koja je sticanjem okolnosti tu gde jeste) a manje o konkretnom, tako da je extremno dobro da je cenzus predjen, sto izgleda nije slucaj kod suseda

Kazu da je namestaljka, to sa Mesecom

#8 dzoni-pkc

dzoni-pkc
  • Members
  • 84 posts

Posted 22 June 2008 - 00:20

steta je ferala, stvarno steta...mada oni nisu u najjacem sastavu vec par godina...kakva je to novina bila....

#9 Exte

Exte
  • Members
  • 42 posts

Posted 22 June 2008 - 04:51

steta je ferala, stvarno steta...mada oni nisu u najjacem sastavu vec par godina...kakva je to novina bila....


da, to stvarno bile nanadjebive novinE

#10 Čika Ciki

Čika Ciki
  • Banned
  • 549 posts

Posted 22 June 2008 - 08:58

Slava mu !

#11 pojedinac

pojedinac
  • Members
  • 2,127 posts

Posted 22 June 2008 - 10:30

Umro je pred sam kraj svog života. Od anoreksije. Šteta...

Koliko to može, ali i ne mora biti, dokaz kako susjedi znaju (ne)cijeniti neselektivnu kritiku tuđega ali i svoga, toliko a i više je pokazatelj da genijalci trebaju mentora jer ne znaju raditi POSAO. A, to nije samo napisati savršen i hrabar tekst o zločinima u Slavoniji i ismijati primitivizam i nacional-šovinizam, mora se tekst fino i upakovati, pa prodati. Da ne govorimo o mentoru koji će usijane glave genijalaca (kao super grupe sastavljena od solista...) ukomponovati u dobar hor za duge staze. Paliti im vaspitne klempe kada pretjeraju i miriti ih kada se, kao djeca, posvađaju.

Od kada je Hani sa svojim klanom i magijom vulve zavladala tribunom, kola su krenula nizbrdo. Otišao Dežulović (muda i spreman na promjene) i Ćićo... Začaurili se, postali tvrdi i nespremni na kompromise. Jebiga, anoreksija. Ostaje ime, ideja i sjećanje na čekanje petka da se hodočasti trafika. Ali, nije ni to kraj. Izgubila sve sam bitke al još vodim rat (Š.Suljaković). Biće prilike za povamirenje...

#12 dzoni-pkc

dzoni-pkc
  • Members
  • 84 posts

Posted 23 June 2008 - 15:21

Otišao Dežulović (muda i spreman na promjene) i Ćićo... Začaurili se, postali tvrdi i nespremni na kompromise. Jebiga, anoreksija. Ostaje ime, ideja i sjećanje na čekanje petka da se hodočasti trafika. Ali, nije ni to kraj. Izgubila sve sam bitke al još vodim rat (Š.Suljaković). Biće prilike za povamirenje...


gledao sam Ćiću na hrt, ali nije hteo pricati o feralu...izgleda su se zestoko zakazili...zasto je otisao??a i dezulovica je velika,velika steta

#13 Ziza

Ziza
  • Members
  • 7,729 posts

Posted 23 June 2008 - 15:33

Zaista mi je bilo mrsko da sad kopam po arhivi, ali Tribunu je propast bila predvidjena prije nekoliko godina i to od strane medjunarodnog monitoringa koji prati stanje u medjima na podrucju Jugoistrocne Europe: dakle, ,moj post kad smo zadnji put raspravljali o tome:

Feralu je smrt bila predvidjena jos 2003. godine i to u Izvjescu o medijima Pakta o stabilnosti JI Europe:

"In contrast to the relatively numerous daily newspapers, the market share of political weeklies will probably shrink in the forthcoming period. Sales of political weeklies are declining and are now at half or even less-than-half compared to the mid and late 1990s. Globus is still the leading political weekly with about 40.000 sold copies; compared to 90-100.000 earlier. National is second with about 30.000, compared to 60.000 few years ago. Feral Tribune is at about 20.000, compared to 50.000 in the 1990s.. All three major political weeklies are at the very edge of self-sustainability. Publishers of Globus and Nacional will find a way to save their publications, regardless of poor market results. However, the destiny of Feral Tribune is unclear. There are some indications of a rapid withdrawal of the Media Development Loan Fund from Feral, due to lower-than-expected market results. If that happens, the future of Feral Tribune would be questionable."

Sto koja publika cita:

Readership base of left and central-left political orientation usually buys Jutarnji List (sold circulation of app. 65.000), Novi List (35-40.000), Glas Istre (20.000) and Vjesnik, a government-owned daily paper with an almost marginal circulation (5.000). Conservative and, in general terms, lower educated and older readership are more oriented toward Vecernji List (80-85.000) of right to center-right orientation. Glas Slavonije (Eastern Slavonia; circulation of about 12.000 copies) is another voice for center-right oriented readers. Slobodna Dalmacija has a very loyal audience (mostly Dalmatia, but also in capital Zagreb, where there are many students and professionals born in Dalmatia and interested in local news) and is more regional than politically left or right.

I tko je ciji

The ownership of major Croatian print media outlets shows a variety preventing monopolies. The biggest Croatian publisher, EPH (Europa Press Holding; publisher of Jutarnji List and Globus) is 49% owned by WestAllgemeine Zeitung. The biggest daily paper (Vecernji List) is 98% owned by the Austrian company Styria. Novi List and Glas Istre are 100% owned by employees; Slobodna Dalmacija and Vjesnik are still in Government's hands. - s tim sto je Slobodna postala EPH, a sto se ostalog tice malo sto se promijenilo od 2003.

S tim sto se od svih navedenih dnevnih novina, definitivno isplati citati Novi list.


To je dakle bio moj post od prije otprilike godinu dana, a na sto su me pojedinci(kE) napali, medjutim nebitno, takav razvoj dogadjaja je sasvim logican primarno zbog toga sto tzv. "pljuvacko" novinarstvo zaogrnuto toboznjim akademskim teznjama cak i plitka publika nakon određenog vremena "procita" u smislu da shvati, ako nista drugo, a ono da "se ovi uvijek protiv necega bune" - a sto je de facto drugi naziv za cisto zutilo i o tome se vec vrlo ozbiljno raspravlja u medijskim medjunarodnim organizacijama, ali o tome cu nesto detaljnije kasnije, ako zatreba (a sigurno hoce, hehe). Dakle ako zelite razgovarati o "profesionalnosti" Ferala, on to sasvim sigurno nikad nije bio, iako je svojevremeno u svojim redovima imao sjajne novinare koji su ga (a sto je simptomaticno) odavno napustili. Ukratko, Feral je bio sjajan u doba "jednumlja" tj. neposredno prije i za, kao i neposreno nakon rata zato jer je jednoumno lupao po krivinama - kako politickim tako i drustvenim. Medjutim, problem je nastao kad se Vlast promijenila i kad su oni, za koje je Feral zduzno navijao, zauzeli fotelju. Feral je tad (uz dosta nedoumica i odlazaka kljucnih ljudi) nastavio s "pljuvackom" (de facto zutilom) politikom gdje je primaran cilj, pa cak i ako ga realno nema, iskopati skandal, napraviti karikaturu i poniziti ljude. To se uistinu prilicno kosi sa pravilima ponasanja, ne samo u medijima opcenito a primarno zato jer profesionalan novinar treba biti objektivan, osim ako nije kolumnist novina koje neovisno o njegovom stavu moraju postovati kodeks novinarstva. Feral je sve kodekse pogazio, ali nije to najveci problem. U Hrvatskoj Tribune vise nitko ne cita i TO je problem. Ljudima je naprosto dosta pljuvanja, zajebancije i zutila. Meni je zao sto ce Srbija (koja je zapravo najvise kupovala taj list ocito ostati uskracena, ali ne sumnjam da ce svi prezivjeti. Ukratko, u Hrvatskoj, bar nitko od kolega,nece podici crnu zastavu, nego mozda priznanje. Feral je odradio svoj pljuvacki posao, radio je to vrhunski, ali sad je dosta.
A neupucenima koji nisu shvatili; ne gasi se Feral zbog "fasisticke politike", nego zato jer se vise NIKOME financijski ne isplati.

P.S. Mozda se neki brinu sto ce sad Pera, but don't worry, koliko cujem PINK se otvara u HR, pa ce vjerojatno i dalje zagledati u suknjice buducih zvijezda... :ph34r:

#14 April

April
  • Members
  • 1,314 posts

Posted 23 June 2008 - 17:03

U svetlu najnovijeg ciscenja normalnih u novinarstvu, imam mnogo vise razumevanja za kapetana Zarkovica i njegov brod koji umeju da prevezu i poneki prljav tovar da brod ne bi bio prodat piratima:


'Strateški cilj Delte, orijentisane na trgovinu i nekretnine, nije čerupanje sirotinje, već ista radnja sa sve bogatijim građanstvom i privredom. - Dragoljub Zarkovic'

Edited by April, 23 June 2008 - 17:05.


#15 Ptteski

Ptteski
  • Members
  • 906 posts

Posted 24 June 2008 - 01:15

Kao odgovor na sve komentare, evo kolegijalnog pomena i iz pera jednog naseg velikana medijske scene (slagali se sa njim ili ne).

Feral i ostalo
Miloš Vasić
23.06.2008.

Prošle nedelje izašao je poslednji broj splitskog nedeljnika Feral Tribune, na veliku žalost mislećih i poštenih ljudi u Hrvatskoj i mnogo šire. Redakcija je obećala da će učiniti sve ne bi li taj list oživela jednoga dana; bilo je i nekoliko za Feral neizbežnih crnohumornih šala na sopstveni račun. Na primer, naslovna strana: "Hrvatska ide dalje, Feral ispao". Samo po sebi jasno je koliki je to gubitak za medijsku scenu i javno mnjenje ne samo Hrvatske već i ostalih zemalja koje dele isti jezik.

Redakcijsko objašnjenje gašenja lista zanimljivo je i opominjuće: de tu fabula naratur (o tvojoj je priči reč), trebalo bi da pomisli svaki novinar u Srbiji i ostalim tranzicijskim ekspres-loncima bivše Jugoslavije; Slovencima se to već desilo. Srbija je, plašim se, prva na redu, jer ide za Hrvatskom stopu u stopu. Naime, u poslednjem uvodniku Ferala sa izvesnom stoičkom gorčinom kaže se da je taj list propao zbog nezdrave i opasne veze medijskih monopola s krupnim kapitalom i političkim koterijama. Gašenje Ferala tumači se po medijskoj i poslovnoj čaršiji kao "neuspeh na tržištu". Medijskog tržišta, kaže uvodničar (najverovatnije Viktor Ivančić; uvodnik je nepotpisan, ali je stil poznat), u Hrvatskoj zapravo i nema: ono je monopolisano. Krupni monopolistički kapital, kao i u Srbiji, vuče svoje korene iz političke sfere; inače ne bi stekao monopol. Taj kapital ušao je u marketinško, dakle oglašivačko, tržište i tamo takođe uspostavio svoj monopol - uz podršku političkih koterija sa kojima deli interese (i deo profita). Citiraću deo tog uvodnika; upamtite ga dobro, kolege novinari i dragi čitaoče:

"Diktatura tzv. ‘slobodnog tržišta’ realizira se, dakle, u Hrvatskoj tako što se ono ne ukazuje ni kao slobodno, ni kao tržište u smislu elementarnog fair-playa i tradicionalnih liberalnih standarda. ‘Tržište’ koje je skrojeno i modelirano prema interesima političkih i ekonomskih moćnika zapravo je predložak za masovno ispiranje mozga - ideološko trovanje nečim što ‘nije ideologija’, nečim što je ‘proizvodnja sadržaja’, kako to vole reći kreatori korporacijskih manifesta - tim više što tu formalno vrijede zakoni slobodnog natjecanja i jednakih šansi za sve".

Propast Ferala dade se jasnije razumeti ako čovek pogleda ostatak hrvatske štampe i uporedi ono što je Feral objavljivao, a niko od njih nije. Feral je zvonio na uzbunu, gurao prst u oko, ljuljao čamac, kvario igru, zastupao standarde zdrave pameti i osnovne pristojnosti, grdio ratne zločince, ismevao šovinističku desnicu, zastupao javni interes i razlikovao dobro od zla, ispravno od pogrešnog. Pa koja bi marketinška firma njima ponudila oglas? Oni su stali na zadnje noge i zalajali protiv jednog Thompsona, dok je ostatak medijskih pudlica bio pun razumevanja za malog ustaška. To je samo najnoviji primer; lajali su oni i na Oca Domovine, na Poglavnika, na tajkune i na "žestoke momke sa vrelog zagrebačkog asfalta", sve same "domoljube" i "branitelje" kao i ovi naši. E, pa dosta je toga bilo, mi moramo u Europu i takvi nam ne trebaju, zaključili su tajkuni i njihovi političari. Naime, njihovi tajkuni, kao i ovi naši u Srbiji, odlagaće ulazak u Evropu sve dok ne budu bili spremni i dok ne steknu sve potrebne startne pozicije. Tako će naše države u Evropu ući skladne, složne i saborne, bez remetilačkih čimbenika, sa gleichschaltovanim, tj. ispeglanim medijima. Cvetaće hiljadu cvetova i svi će biti isti državotvorni pitomi smrdljevak.

Sudbina Ferala zlokobno je predskazanije za sve nas: novinarstvo se zamenjuje tom "proizvodnjom sadržaja" na koju je još Džordž Orvel upozorio u svojoj "Hiljadu devetsto osamdeset i četvrtoj": stočna hrana za proletere, najamnu radnu snagu koja ima da rinta i da se zabavlja da ne bi mislila. Pojam javnog mnjenja polako se svodi na fudbalske navijače: ko njih ima u ruci, ima stabilnu državu. Njih zanima s kim se ovih dana krešu Vlatka Kokoš i Seka Aleksić (ili Goga Sekulić, ne razlikujem ih); ko je napravio sise i od koliko kubika; da li je ovaj ili onaj pederčina (implicira se da su svi) i ko su sve lezbejke na estradi (takođe). Multinacionalne medijske korporacije time su zadovoljne i rado će investirati u takve medije, jer im treba podrška političke klase. To je budućnost i to je pretnja slobodi štampe, a ne kojekakvi provincijalni skorojevići i primitivci koji pljuju i tužakaju novine i novinare.

Istini za volju, treba reći još nešto "glede i svezidbeno": ima u celoj ovoj tužnoj i opominjućoj priči i Feralove krivice. Kroz taj list prošlo je četrdesetak najboljih novinara u Hrvatskoj: došli i otišli. Zašto? Zbog surove eksploatacije po vlasnicima i urednicima (mnogo uzaludnog rada za nikakve plate); zbog beskonačne sujete istih tih vlasnika i urednika koji su morali da budu najpametniji i najtalentovaniji, kao da im nije bilo dosta što su već veoma pametni, talentovani i duhoviti. Zbog neodgovornosti menadžmenta koji je sebi dozvoljavao da ne plaća poreze i tako list učinio ranjivim; i konačno, zbog pohlepe kojoj je sujeta bila izgovor i pogonsko gorivo: i Zagreb i Split već mesecima govore o nekretninama koje su vlasnici i šefovi porodično nakupovali dok se Feral davio u dugovima. Svaliti krivicu na koncern EPH koji, kao, nije hteo da uloži u Feral samo da bi ga upropastio nije cela istina: Feral nije bio u stanju da upozna pregovarače iz EPH sa stvarnim iznosom svojih dugova; nošeni sujetom, feralovci su se malo precenili u cenjkanju i Ninoslav Pavić, vlasnik EPH, izgubio je strpljenje. Feral ipak nije bio glavno grlo u njegovoj ergeli; sigurno mu je laknulo kad je mogao da ih se otrese, jer su bili rizična investicija.

Sve to, međutim, nimalo ne umanjuje ozbiljnost upozorenja iz poslednjeg Feralovog uvodnika. Uzgred, Hloverka Novak Srzić, glavna urednica HTV, izbacila je iz programa dve kultne emisije, "Latinicu" Denisa Latina i "Nedjeljom u dva" Aleksandra Stankovića. Hloverka je hrvatska verzija Tatjane Lenard, ali njoj je uspelo.

Upozorenje putnicima: sa aerodroma Split više nema autobusa do grada. Županija zabranila nacionalnoj avio-kompaniji da svoje putnike vozi u grad, jer nemaju koncesiju za javni prevoz. Taksisti naplaćuju 300 kuna do grada, više od avionske karte Zagreb - Split kupljene na vreme. Eto im turizma.

Danas, 23.06.08.