Neću to... tek', nisu - posebno u većim količinama - preporučljive za one s hipertenzijom (što je otprilike polovina odraslih).E pa vala i vi ga preteraste.Sta hocete kog djavola?Dijetalne masline...
Masline
#16
Posted 15 June 2008 - 09:37
#17
Posted 15 June 2008 - 09:52
#18
Posted 15 June 2008 - 10:32
Obožavam maslinke, i same i uz nešto, i sa košticama i bez, i crne i zelene (mada više volim zelene).
A inače oduvek me je zanimalo kako se zapravo pripremaju, kao i koja je razlika izmedju crnih i zelenih (negde sam čula da su crne skroz sazrele a zelene nisu i da je u tome štos).
Pošto ja sam jednom sa puno entuzijazma htela da malo grickam maslinke direktno sa drveta, ali, ja volim i gorko i jako i svašta, ali taj naučni eksperiment je bio jedna velika, velika, greška
Pa mi se posle neki Španjolci smejali kao haha tela da jede masline direktno sa drveta a to se bre priprema i priprema i priprema, a ja se pitam a kako.
Otuda su se neki setili da na teglu sa maslinkama stave "odgorcene", kao da neko prodaje neodgorcene.
Treba da leze mesec, dva u slanom rastvoru da bi bile jestive.
#19
Posted 15 June 2008 - 10:46
Vrlo su masne.
Crne masline sadrze ca tri puta vise masti nego zelene. Sedam crnih maslina = 13 gr masti. No, opservandum (!) - to su one tzv "dobre masti" (valjda bi se na srpskom reklo jednostavne nezasicene?). Kome je do linije ne treba da ih jede uz ugljene hidrate (ali po pravilu se one tako ni ne jedu).
#20
Posted 15 June 2008 - 11:47
To je ona priča od Sandre Kabot, o tome kako određeni prehrambeni sastojci zajedno imaju neki posebno loš efekat? Ne znam koliko tu ima istine, popularni nutricionizam je jedna velika nadrinauka.Kome je do linije ne treba da ih jede uz ugljene hidrate (ali po pravilu se one tako ni ne jedu).
Kad smo već kod grehova (a u vezi s temom), nema ništa lepše od svežeg hleba sa maslinovim uljem i balzamik sirćetom.
#21
Posted 15 June 2008 - 12:00
To je ona priča od Sandre Kabot, o tome kako određeni prehrambeni sastojci zajedno imaju neki posebno loš efekat? Ne znam koliko tu ima istine, popularni nutricionizam je jedna velika nadrinauka.
Jok, razmisljati o "losem efektu" je pogresno razmisljanje. Nema tu loseg efekta (ako te zdravlje sluzi). Niko nije umro. Nego ugljeni hidrati se brze vare pa poneki lenji organizam zapostavi proteine i masti a rezultati se onda mogu videti golim okom. Uostalom, garant moze i da se izgugla sta i kako organizam radi sa mastima a sta i kako sa ugljenim hidratima. Zakljucak izvuces sam, ne moras da budes naucnik. U zivotu samo ne treba komplikovati bespotrebno.
I ... tako mi svega najmilijeg uopste ne govorim iz pozicije popularnog nutricionizam. Ja sam starovremska.
Btw, samo treba onako kako je bog zapovedio ... sedis i divanis natenane, gricnes po koju maslinu, malo finog sira, gucnes pomalo neko odgovarajuce picence (tako se to pitanje masti i regulise) ... sve prirodno ... nema potrebe biti nutricionisticki freak ...
Edited by cyberwor/L/d, 15 June 2008 - 12:07.
#22
Posted 15 June 2008 - 12:02
Kad smo već kod grehova (a u vezi s temom), nema ništa lepše od svežeg hleba sa maslinovim uljem i balzamik sirćetom.
E, u ovo je milina umociti!
Ko ima dobar metabolizam
#23
Posted 15 June 2008 - 12:08
Ne bih da trolujem ovu lepu temu, ali to i nije moje razmišljanje, već onih koji danas dele savete o ishrani.Jok, razmisljati o "losem efektu" je pogresno razmisljanje...
#24
Posted 15 June 2008 - 13:04
Testo: 100gr. putera (hladnog, ne sobna temperatura), 3 dl. brasna, 3 kasike vode (izgnjeciti ali ne predugo silovati testo)
Prekriti (mera po zelji i osecaju): paradajzom, crnim maslinama, feta sirom (moze i neki grcki ovciji), malo timjana (daje touch)
Umutiti: 3 jaja, 3 dl. mleka, oregano, biber, so - pa preliti sve ono gore.
Voila!
#25
Posted 15 June 2008 - 14:06
#26
Posted 15 June 2008 - 16:18
Hvala Zeko! Predusretljivost je melem za dusu i razlog za radost.
#27
Posted 16 June 2008 - 00:09
#28
Posted 16 June 2008 - 11:18
#29
Posted 16 June 2008 - 11:56
Za uzinu:, brzo i ukusno (uz casu vina):
Ciabatta pa je prekriti nekim jacim sirom, maslinama, crvenim lukom, paradajzom + malo bazilike.
Ubaciti u rernu. Ne znam koliko vremena jer ja trenutno koristim plinsku rernu pa sve ide ocas. Ma uostalom, u rernu po osecaju!
#30
Posted 16 June 2008 - 12:56
Ko voli masline jos jedna mala uzivancija ...
Za uzinu:, brzo i ukusno (uz casu vina):
Ciabatta pa je prekriti nekim jacim sirom, maslinama, crvenim lukom, paradajzom + malo bazilike.
Ubaciti u rernu. Ne znam koliko vremena jer ja trenutno koristim plinsku rernu pa sve ide ocas. Ma uostalom, u rernu po osecaju!
E ovako masline goje!!! Za tu reputaciju si kriva ti i takvi ko ti sto sve turaju u rernu!