Jump to content


Photo
- - - - -

morski plodovi


  • Please log in to reply
12 replies to this topic

#1 grand_caffe

grand_caffe
  • Members
  • 41 posts

Posted 20 May 2008 - 14:49

Zdravo...
trebaju mi recepti za spremanje morskih plodova!
Pre svega:
hobotnica (salata);
kozice (bilo sta);
dagnje...
i jos po nesto ako imate dobro!!!
Hvala...

#2 Saci

Saci
  • Members
  • 16 posts

Posted 20 May 2008 - 15:02

Salata od hobotnice:

Vazno je da hobotnica bude smrznuta (cak i ako je kupljena sveza). Onda je odmrznes i stavis da se kuva u slanoj vodi, pa jedno 45 minuta do 1 vremena, dok ne smeksa SKROZ. Izvadis iz vode, ocedis, ostavis da se ohladi malo. Iseces na komade velike otprilike 2-3 cm. Prelijes DOBRIM maslinovim uljem, izgnjecis jedan do dva cesnja belog luka (zavisi od kolicina), persun iseckas vrlo sitno i na kraju dodas limunog sok. Sve pomesas i ostavis da se dobro ohladi. Moze se dodati jos sitno seckani paradajz i/ili sitno seckana pecena paprika.

#3 Il Pirata

Il Pirata
  • Members
  • 191 posts

Posted 20 May 2008 - 15:42

Spaghetti sa kozicama


Izdinstash crni i beli luk sa peperoncinom i vegetom u maslinovom ulju, zatim dodash iseckan svez paradajz i kuvash otprilike 15ak minuta. U Medjuvremenu oprane kozice stavish u kipucu vodu 5 min i dodash ih poslednjih 5 min u prethodni sos. Kad su spageti kuvani iscedish ih i stavish u istu serpu sa sosom i izmeshasa par minuta na laganoj vatri dodajuci na kraju sveze sitno iseckan pershun...prijatno ipozovi ponekad da probamo...

#4 vladan

vladan
  • Members
  • 23,779 posts

Posted 20 May 2008 - 17:14

Moja ideja o salati od hobotnice razlikuje se:
Hobotnicu, ne vecu od 500 - 750 grama (ne mora da bude prethodno smrznuta, naprotiv) stavite preko krompira u ljusci i nalijte hladnom vodom da krompir ogrezne. Kuvajte poklopljeno dok krompir ne omeksa i skuva se. Hobotnica je kuvana kad se krompir skuva. Sve izvadite i ostavite da se ohladi.
Krompir oljustite i narezite na ploske. Preko toga ociscenu i skuvanu hobotnicu isecite na komadice i stavite. Dodajte obilno limunov sok (jos bolje lime), mnogo sitno seckanog persuna i crveni luk nasecen na kolutove. Ni slucajno nikakav beli luk. Zavisno od kolicine, 1-2 kasike kiselih kapera, moze i saka crnih maslinki i obilno prelijte najboljim mogucim 'extra virgine' maslinovim uljem. Soli i krupno mlevenog bibera po ukusu. Sve dobro izmesajte i ostavite neko vreme da krompir upije ulje. Sluzite ohladjeno.

Druga opcija: Skuvana, ohladjena i ociscena (ima onu crnu skramu, a i 'kuglu' sa 3 zuba) hobotnice se nasecka, skoljke (zavisno sta imate) kratko se skuvaju, skampi (verujem da su to kozice, ali nisam siguran), takodje kuvani (najcesce se takvi i kupuju), ako su u ljusturi ostavite ljusturu, jako mnogo seckanog persuna, saka seckanog korijandera, krupno mleven crni biber, morska so, saka crnih maslina, obilno sok od limuna (lime jos bolje), extra vergine maslinovo ulje. Izmesajte, prekrijte folijom i ostavite pre sluzenja nekoliko sati u frizideru da se dobro ohladi.

Spagete sa plodovima mora:
U posudu vrlo sirokog dna nalijte maslinovo ulje da prekrije dno, dodajte obilno seckani beli luk, smrvljenu suvu ljutu papricicu, skoljke (moraju da budu zatvorene - otvorene bacite, a skoljke prethodno dobro operite pod hladnom vodom i istrljajte grubom cetkom), skampi (nekuvani, sa ljusturom), a ni seckana lignja ili sipa nece pokvariti, pa sve poklopljeno kuvajte na jakoj vatri nekoliko minuta (dok se skoljke ne otvore). Ako predugo kuvate, beli luk postaje gorak. Na to dodajte sok od paradajza ili nekoliko kasika pirea od paradajza i nalijte 1-2 case belog vina i nastavite kuvanje samo dok se paradajz ne otopi i tecnost dopola uvri. Na to stavite skuvane spagete (obavezno spagete, ne neko kratko testo i moraju biti 'al dente', znaci pomalo tvrde i kad ih pregrizete da se u sredini vidi jos bela nekuvana tacka) i pospite obilno seckanim persunom i odmah sluzite.
Uz pastu sa plodovima mora nikada se ne sluzi parmezan.

Edited by vladan, 20 May 2008 - 21:08.


#5 maski

maski
  • Members
  • 1,296 posts

Posted 20 May 2008 - 19:10

siracuza

dagnje (samo meso...ohne shkoljka, kapish?!) i kapare kratko proprzziti na maslinovom ulju i maslacu. dodati timijan (limun travu), dodati belog vina (finog), dodati soli, bibera s belim lukom (kotany), kad vino ukuva naliti neutralnom pavlakom, kad prokljucha malo zgusnuti skrobom.

lignje isechi na kolutove i przziti na minimal maslinovog ulja. i pipke takodjer. przzeno ubaciti u sosich.

pirinach skuhati. malo crvene zzute i zelene paprike (fine diced) umeshati u pirinach, dodati shafran, preliti ga maslinovim uljem i maslacem, naliti malo belog vina i mrvicu razmuchenog skroba. poAnta je da bude kremasto.

serviranje:

na sred tanjira napraviti vulkan od pirincha i u krater sipati sosich. na sosich tri chetri slajsa parmezana i preko njega par kapi maskinovog ulja. oko vulkana prosuti prstohvat pershuna (svezzeg il' suhog, po zzelji).

:rolleyes:

Edited by maski, 20 May 2008 - 19:10.


#6 Miss Independent

Miss Independent
  • Members
  • 25 posts

Posted 25 May 2008 - 05:23

Rižot s morskim plodovima (predjelo),
Specijalitet dalmatinske kuhinje


Sastojci:
domaće lignje
svježi škampi
miješane školjke: dagnje, prnjavice, kućice
luk, češnjak,
riža "Scotti"
ulje maslinovo i obično
pelati
malo bijelog vina
sol, papar
Vegeta
origan
peršin
vrhnje za kuhanje
ribani parmezan za posipanje


Opis:
Na mješavini maslinovog i običnog ulja popržiti luk i lignje izrezane na komadiće. Dodati usitnjeni češnjak i repove svježih škampi. Dodati rižu (oko 10 dag po osobi), zaliti s malo bijela vina, dodati malo pelata i vegete. U toku kuhanja dodati školjke. Zalijevati ribljom juhom ili temeljcem od škampi. Pri kraju dodati sol, papar, origano, peršin i vrhnje za kuhanje.

#7 Miss Independent

Miss Independent
  • Members
  • 25 posts

Posted 25 May 2008 - 05:26

Lasagne sa morskim plodovima

Potrebni sastojci

lasagne tjestenina
100gr rakica
100gr lignji
100gr skoljki
100gr skampi
100gr ribe po zelji
100gr sira
kasika putera
kasika vegete
sok od paradajza

Način pripreme

Lignje, rakice, skoljke, skampe, ribu proprziti na puteru. Dodati kasiku vegete i soka od paradajza.
Lasagne tjesteninu kuhati ca. 10 minuta, zatim je slagati u posudu (staklenu sa poklopcem ili zemljanu)u kojoj mozete peci u sporetu.
Dodati proprzene morske plodove i peci ca. 30 minuta zatim posuti povrsinu sa sirom i jos peci 5 minuta.

#8 Miss Independent

Miss Independent
  • Members
  • 25 posts

Posted 25 May 2008 - 05:28

Morski rižot alla Cosmo
http://www.coolinari...aw/59443/blowup
Priprema

1. Skuhajte rižu.
2. Dobro očišćene dagnje kuhajte na malo maslinovog ulja dok se ne otvore. Zatvorene bacite.
3. Zagrijte maslinovo ulje, dodajte usitnjeni češnjak, peršin i dagnje pa ih kuhajte još 10 minuta. Procjedite i sačuvajte tekućinu od kuhanja.

Izdvojite dio školjki, a dio očistite i meso pomješajte u rižu.

1. Na maslacu popržite kozice dok ne dobiju crvenkasto-zlaćanu boju.
2. U vatrostalnu posudu uspite rižu, dodajte dagnje u školjki, kozice, parmezan, fetu i maslinovo ulje iz marinade. prelijte sačuvanom tekućinom od kuhanja dagnji.
3. Pecite na 200 stepeni dok se sir ne rastopi, a riža upije dodatu tekućinu.

Posluživanje

Uz jelo na sto iznesite posudice sa vodom u koju ste dodali malo limuna za pranje prstiju od čišćenja kozica.

#9 vladan

vladan
  • Members
  • 23,779 posts

Posted 19 June 2008 - 14:01

Isto, samo razlicito:

PACCHERI CON VONGOLE E ZUCCHINE

1kg vongola
3-4 tikvice
1 dl pasate od paradajza
1 kasika pavlake za kuvanje (panna da cucina)
1 cen belog luka
ljuta papricica
iseckan svez persun
1/2 case suvog belog vina
500 g pacchera

Dobro oprati vongole i staviti ih u serpu, dodati pola case vina i pola case vode, poklopiti i staviti na vatru da se otvore. Kad se otvore, polovinu odvojiti od ljustura i baciti ljusture, a drugu polovinu ostaviti sa ljusturama. U tiganj na maslinovom ulju proprziti (samo da pozuti) beli luk i ljutu papricicu (po ukusu, ne mnogo, da ne ubije ukus skoljki) i dodati tikvice isecene na kockice ili krugove, jos malo prziti, pa naliti profiltriranu tecnost u kojoj su se kuvale i koju su pustile vongole i kuvati i dalje gnjececi tikvice da se sve pretvori u jedan krem (ali ne previse homogen, sa komadicima). Dodati paradajz i kasiku pavlake. Obariti pastu al dente, izmesati i posuti persunom.

#10 zdravljenaustaulazi

zdravljenaustaulazi
  • Members
  • 10 posts

Posted 26 December 2008 - 08:18

kozice s bundevom RECEPT

Edited by zdravljenaustaulazi, 26 December 2008 - 08:19.


#11 r2d3

r2d3
  • Members
  • 153 posts

Posted 10 January 2010 - 02:26

Moze li neko da mi preporuci gde kupiti u bgd plodove mora, ali posebno, ne onu smrznutu mix varijantu. Konkretno me interesuju dagnje i shkampi...fala lepo! :ph34r:

#12 vladan

vladan
  • Members
  • 23,779 posts

Posted 12 January 2010 - 15:56

Samo kao sala:

Hobotnica na Srpski nacin


Sastojci:

1 veca hobotnica (cca 2 kg)

2 kg krompira

1 malo prase (do 15 kg)



Priprema:

Hobotnica se kuva s krompirima u puno vode i posoljeno, za to vreme prasence se vrti na raznju.

Kad je hobotnica gotova, a prase ispeceno, izvade se krompiri, voda prolije, a hobotnica baci mackama i kerovima, da ne zajebavaju dok jedemo prase.

Prase servirati uz ladno pivo!

#13 vladan

vladan
  • Members
  • 23,779 posts

Posted 17 April 2010 - 12:38

Salata od hobotnice, na nacin kako sam to naucio u Dalmaciji:
Manja hobotnica (oko 1/2 kg) se stavi na neoljusten krompir, koji se nalije vodom tako da krompir ogrezne, ali hobotnica ostane uglavnom iznad vode. Ako je hobotnica veca, kazu da je prethodno treba "tuci", tj. udarati malo drvenim cekicem. Ako je hobotnica prethodno zamrzavana, utoliko bolje, jer je ukusnija i lakse se skuva.
Istiha se kuva, kad je kuvan krompir, kuvana je i hobotnica.
Odlije se voda i sve se ostavi da se sasvim ohladi. Kad se ohladilo, krompir se oljusti i sece na ploske, a hobotnica se ocisti (koliko je moguce) od sluzavih membrana i sece na manje komadice.
Na isecen krompir i hobotnicu dodaje se veca glavica (zavisi od kolicine ostalog) crvenog luka, isecenog na rebarca, kaperi, crne krupne masline (moj dodatak), a potom sve obilno zacini krupno sveze mlevenim crnim biberom, najboljim mogucim 'djevicanskim' (extra vergine) maslinovim uljem sokom limuna, ili jos bolje lime. Dodati svemu sto vise seckanog persunovog lista, a preporucujem koristiti krupno kristalnu morsku so.
Sluzi se iskljucivo hladno, leti i iz frizidera, ali ne savetujem spremiti danas za sutra, jer luk omeksa, a miris postaje drugaciji i ne narocito prijatan.

Edited by vladan, 17 April 2010 - 12:39.