Pre nekoliko meseci sam na ovom forumu pricao o tome da bi LDP mogao delimicno da zauzme to mesto na srpskoj politckoj sceni koja bi bila slicna ulozi modernih zelenih stranaka u Evropi koje zastupaju neke liberalne, ali i socijal-demokratske stavove. No, u LDP-u su ocigledno odlucili drugacije, Ceda ocigledno malo zna o vodjenju socijalno-ekonomske kampanje, pa zato imamo i ovu situaciju da nam korumpirani SPS treba kao nova levica u Srbiji. Kao sto vec neko rece - ne postoje propustene sanse, posto ce je neko uvek iskoristiti. LDP nazalost nije iskoristio svoju.
Ovde se uvek govori o potrebi da se tu negde isprofilise neka socialdemokratska opcija. I da fali ta neka strana na levici. S druge strane, niko ne govori da postoji i potreba da imamo stranku koja ce se zalagati za liberalnu ekonomiju i ogranicenu/minimalnu drzavu. To je LDP. I meni je vanredno drago sto su odabrali taj put.
U nasoj zemlji, sve partije su socijalisticke. Razlika je jedina sto jedni to kombinuju sa nacionalizmom, a drugi sa konceptom gradjanstva. I stvarno, osim LDP-a, svi pricaju o drzavi blagostanja, socijalnoj pravdi, itd. Tako da ja tu ne vidim neku prazninu. Ja vidim prazninu na delu koji pokusava da zauzima LDP. Naravno, morali bi da mnogo odlucnije zastupaju taj ekonomski i related politicki koncept. Taj pol u svakoj drzavi podrzava 6-10% gradjana, osim u nekim liberalnim drzavama, kao sto je Holandija. I to je mesto izmedju konzervativaca i socijaldemokrata.
Ali meni je takodje besmisleno da u SRBIJI, ciji biraci su po ko zna koji put pokazali da ne znaju gde im je dupe a gde im je glava (da se tako malo opustenije izrazim), mi pricamo o levici, desnici, umerenoj, ekstremnoj, centru, itd. To ovde ne postoji. Postoji lider, partija, i kraj. Nema ili ima veoma malo ideologije u tome. Tu ovi nasi analiticari koji knjiski pokusavaju da identifikuju ko je ko, pa da ih kao malo profilisu, dozivljavaju fijasko iz godine u godinu.
Korac socialdemokrata, je sa Cedom liberalom, i Vladanom za monarhiju. Pritom imaju crvenu a ne narandzastu boju liberala. A Tadic socijaldemokrata umesto crvene koristi zutu boju, a ima Vuka monarhistu i Canka socijaldemokratu. A SPS "levica" ima Palmu koji je izdanak najekstremnije nacionalisticke partije SSJ, i tako redom. Dakle, opsta guzva i brod ludaka, a nasi analiticari pricaju ko je umeren a ko konzervativac, a ko bi trebalo da zauzme socijaldemokratiju. Besmislice.