Jump to content

Photo
- - - - -

SPS ponovo na sceni - posledice

• Please log in to reply
101 replies to this topic

#31 Recoba

Recoba
  • Banned
  • 196 posts

Posted 12 May 2008 - 20:09

Ako ce nam SPS biti stabilna bankina za cetvorogodisnju odbranu od baba Kostune i radikala, neka sastave vladu. Pride, de iure SPS i DS programski i nisu daleko...

Mislim da nismo u situaciji da se inatimo jer ne biramo izmedju dobre i malo bolje opcije. Da li je tebi svejedno da li ce na vlasti da budu Toma(seselj) i Kostunica ili DS uz pomoc SPS-a? Meni nije, a verujem ni tebi, osim ako ne zivis preko.

PUPS je sa SDP-om imao toliko. A Covicev DA, pre fuzije sa SDP-om Slobodana Orlica, je izbore pre toga imao oko 2%. PUPS je negde na 1-1.5%.

Nije tacno, PUPS je doneo vise glasova na proslim izborima, najmanje 2% u toj koaliciji, i raspored mandata je bio 70 prema 30% u korist PUPS-a.

#32 zmijar

zmijar
  • Members
  • 72 posts

Posted 12 May 2008 - 20:22

Ljudi, ne treba ispustati iz vida cinjenicu da Dacic na svom stolu drzi kubansku zastavu :rolleyes: ( u danasnjoj Politici na strani br. 7 ima fotka)

#33 odmor

odmor
  • Members
  • 543 posts

Posted 12 May 2008 - 20:55

Zarad ideoloskih stavova LDP-a? Ne slazem se, iako sam celu svoju porodicu i kolege nagovorio da glasaju za LDP kako bi prebacili 5%.
I ako sad DS napravi vladu sa SPS-om, vidim Cedu kako pljuje, jaca i raste na racun DS-a koji je eto zbog vlastoljublja napravio vladu sa komunjarama.

Ako DS napravi vladu sa SPS, svaka zamerka LDP-a na taj racun bice krajnje neubedljiva i nezasnovana u realnosti. Politika LDP-a je da bi napravio pakt i sa djavolom, ukoliko bi ovaj omogucio da se nesto promeni na bolje. U tom smislu, kritika DS-a zbog SPS-a bi bila moguca samo ako SPS krene nesto nevidjeno da je vuce unazad, sto verovatno ne bi bio slucaj (ako bi Dacic vec pristao, ne bi bilo prostora za previse kukanja)

#34 duska_21

duska_21
  • Members
  • 121 posts

Posted 12 May 2008 - 21:03

,,Sto nisam clan i funkcioner SPS?", ala bih sada dobro zaradila!

#35 sirmium

sirmium
  • Members
  • 6,052 posts

Posted 12 May 2008 - 21:06

evo na rtsu se dulic supka obradovicu...majko moja.....jos jednom hvala cedo sto postojis...kakva vlast? ne zasluzuje ova drzava eu!

#36 kayser

kayser
  • Members
  • 1,316 posts

Posted 13 May 2008 - 10:28

PUPS je sa SDP-om imao toliko. A Covicev DA, pre fuzije sa SDP-om Slobodana Orlica, je izbore pre toga imao oko 2%. PUPS je negde na 1-1.5%.

Znaci, resto im je sada doneo Palma

#37 perkos

perkos
  • Members
  • 15,846 posts

Posted 13 May 2008 - 10:36

svi smo mi pomalo socijalisti!

velika je šansa čelnicima SPS-a da se dobro udaju kod DS-a,za par ministarskih mesta i još toliko Upravnih odbora pristaće da ih lepi Bora vodi!

#38 vladan

vladan
  • Members
  • 22,754 posts

Posted 13 May 2008 - 10:49

Ljudi, ne treba ispustati iz vida cinjenicu da Dacic na svom stolu drzi kubansku zastavu :huh: ( u danasnjoj Politici na strani br. 7 ima fotka)

Mozda covek letuje redovno u Varaderu, a u Havani pije daikiri u "Floriditi", a mohito u "Bodegiti". :rolleyes:

My daikiri at "Floridita" and my mochito at "Bodegita" (Ernest Hemingway)

Edited by vladan, 13 May 2008 - 10:51.

#39 vitezkoja

vitezkoja
  • Members
  • 201 posts

Posted 13 May 2008 - 10:57

Pre nekoliko meseci sam na ovom forumu pricao o tome da bi LDP mogao delimicno da zauzme to mesto na srpskoj politckoj sceni koja bi bila slicna ulozi modernih zelenih stranaka u Evropi koje zastupaju neke liberalne, ali i socijal-demokratske stavove. No, u LDP-u su ocigledno odlucili drugacije, Ceda ocigledno malo zna o vodjenju socijalno-ekonomske kampanje, pa zato imamo i ovu situaciju da nam korumpirani SPS treba kao nova levica u Srbiji. Kao sto vec neko rece - ne postoje propustene sanse, posto ce je neko uvek iskoristiti. LDP nazalost nije iskoristio svoju.

Ovde se uvek govori o potrebi da se tu negde isprofilise neka socialdemokratska opcija. I da fali ta neka strana na levici. S druge strane, niko ne govori da postoji i potreba da imamo stranku koja ce se zalagati za liberalnu ekonomiju i ogranicenu/minimalnu drzavu. To je LDP. I meni je vanredno drago sto su odabrali taj put.

U nasoj zemlji, sve partije su socijalisticke. Razlika je jedina sto jedni to kombinuju sa nacionalizmom, a drugi sa konceptom gradjanstva. I stvarno, osim LDP-a, svi pricaju o drzavi blagostanja, socijalnoj pravdi, itd. Tako da ja tu ne vidim neku prazninu. Ja vidim prazninu na delu koji pokusava da zauzima LDP. Naravno, morali bi da mnogo odlucnije zastupaju taj ekonomski i related politicki koncept. Taj pol u svakoj drzavi podrzava 6-10% gradjana, osim u nekim liberalnim drzavama, kao sto je Holandija. I to je mesto izmedju konzervativaca i socijaldemokrata.

Ali meni je takodje besmisleno da u SRBIJI, ciji biraci su po ko zna koji put pokazali da ne znaju gde im je dupe a gde im je glava (da se tako malo opustenije izrazim), mi pricamo o levici, desnici, umerenoj, ekstremnoj, centru, itd. To ovde ne postoji. Postoji lider, partija, i kraj. Nema ili ima veoma malo ideologije u tome. Tu ovi nasi analiticari koji knjiski pokusavaju da identifikuju ko je ko, pa da ih kao malo profilisu, dozivljavaju fijasko iz godine u godinu.

Korac socialdemokrata, je sa Cedom liberalom, i Vladanom za monarhiju. Pritom imaju crvenu a ne narandzastu boju liberala. A Tadic socijaldemokrata umesto crvene koristi zutu boju, a ima Vuka monarhistu i Canka socijaldemokratu. A SPS "levica" ima Palmu koji je izdanak najekstremnije nacionalisticke partije SSJ, i tako redom. Dakle, opsta guzva i brod ludaka, a nasi analiticari pricaju ko je umeren a ko konzervativac, a ko bi trebalo da zauzme socijaldemokratiju. Besmislice.

#40 NenadMM

NenadMM
  • Members
  • 211 posts

Posted 13 May 2008 - 11:04

Mislim,ali podvlacim da je to moje misljenje,EU nije stalo da se ovaj region u potpunosti stabilizuje i integrise u EU,vec da bude stalni generator nekih kriza i lomova. :rolleyes:

/troll on
Samo mala ispravka - mislim da SAD-u nije stalo da se region stabilizuje nego im je bitno da EU uvek ima neku krizu u svom dvoristu. Stabilizacija i integracija regiona u EU donosi mnogo uniji samim tim sto nema nestabilnosti nego moze da se ulaze u razvoj infrastrukture i u povezivanje trzista. A to sto su SAD uticajne u Evropi je druga prica....

/troll off

Inace mislim da je Dacic sam svestan da je ovo prekretnica za SPS i da ce se pre prikljuciti DS-u neko desnicarima. Zapravo, mislim da su socijalisti vec resili da prave vladu sa DS-om, samo tvrde pazar.

#41 Anti-Kgb

Anti-Kgb
  • Members
  • 1,573 posts

Posted 13 May 2008 - 21:42

Ovde se uvek govori o potrebi da se tu negde isprofilise neka socialdemokratska opcija. I da fali ta neka strana na levici. S druge strane, niko ne govori da postoji i potreba da imamo stranku koja ce se zalagati za liberalnu ekonomiju i ogranicenu/minimalnu drzavu. To je LDP. I meni je vanredno drago sto su odabrali taj put.

U nasoj zemlji, sve partije su socijalisticke. Razlika je jedina sto jedni to kombinuju sa nacionalizmom, a drugi sa konceptom gradjanstva. I stvarno, osim LDP-a, svi pricaju o drzavi blagostanja, socijalnoj pravdi, itd. Tako da ja tu ne vidim neku prazninu. Ja vidim prazninu na delu koji pokusava da zauzima LDP. Naravno, morali bi da mnogo odlucnije zastupaju taj ekonomski i related politicki koncept. Taj pol u svakoj drzavi podrzava 6-10% gradjana, osim u nekim liberalnim drzavama, kao sto je Holandija. I to je mesto izmedju konzervativaca i socijaldemokrata.

Ali meni je takodje besmisleno da u SRBIJI, ciji biraci su po ko zna koji put pokazali da ne znaju gde im je dupe a gde im je glava (da se tako malo opustenije izrazim), mi pricamo o levici, desnici, umerenoj, ekstremnoj, centru, itd. To ovde ne postoji. Postoji lider, partija, i kraj. Nema ili ima veoma malo ideologije u tome. Tu ovi nasi analiticari koji knjiski pokusavaju da identifikuju ko je ko, pa da ih kao malo profilisu, dozivljavaju fijasko iz godine u godinu.

Korac socialdemokrata, je sa Cedom liberalom, i Vladanom za monarhiju. Pritom imaju crvenu a ne narandzastu boju liberala. A Tadic socijaldemokrata umesto crvene koristi zutu boju, a ima Vuka monarhistu i Canka socijaldemokratu. A SPS "levica" ima Palmu koji je izdanak najekstremnije nacionalisticke partije SSJ, i tako redom. Dakle, opsta guzva i brod ludaka, a nasi analiticari pricaju ko je umeren a ko konzervativac, a ko bi trebalo da zauzme socijaldemokratiju. Besmislice.

U Srbiji je sve nakaradno, pa tako i politicki sistem gde niko ne razume sta je levo...centar...desno. LDP jeste partija koja najvise govori o liberalnoj ekonomiji, ali za liberalnu ekonomiju i minimalan uticaj drzave, za tako nesto se ne zalaze socijal-demokrate ili levicari na Zapadu, vec se za takvu politiku zalaze iskljucivo konzervativna desnica a ne levica. Koliko sam je uocio u Evropi se partije dele na desnu ili levu stranu samo preko njihove ekonomske politike. Najveca liberalna trzisna partija u Evropi je bila konzervativna desnica Margareth Thacher. Ako se pogleda politika DSS/SRS, koji se nazivaju ''desnicarima'', njihova ekonomska politika nema bas nista zajednicko sa evropskom konzervativnom desnicom, vec vise imaju zajednicko sa ekonomskom politikom Fidela Kastra a ne politikom britanske konzervativne desnice ili nemacke CDU desnicarske partije. ''Tri dinara hleb'', to je cista ekstremno levicarska dogma. Ako se pogleda DHSS, koja na papiru treba da bude konzervativna desnica a idu u koalciju sa socijal-demokratom levicarom Koracem !!!!???

Ili cak Milosevicev Savez komunista sa promenjenim imenom u SPS, to bi trebalo da bude neka vrsta ekstremne levice devedesetih, a idu u koaliciju sa navodno ekstremnom desnicom SRS !!!??? To nema nigde na politickoj sceni Evrope takav haos, a u biti sve te partije kao sto si rekao imaju ''socijalisticki'' karakter, sa nacional-socijalistickom retorikom.

#42 monahan

monahan
  • Members
  • 1,898 posts

Posted 13 May 2008 - 22:41

Nakon izbora, svima politickim opcijama u Srbiji postaje jasno da ovog puta bez SPS/JS-a nije moguce formirati novu vladu.

Mozda je ovo zadnji voz da SPS ostavi za sobom politiku Slobodana Milosevica

Zasto bi SPS napustao politiku Milosevica, kad je skoro niko drugi ne napusta?

Eto prilike za SPS da se iskupi za sve ucinjeno u proslosti, i da jednom postane konstruktivni deo politickog zivota Srbije.
(Idriz, 13. maj 2008 08:52)

Kakva velicanstvena naivnost..

Edited by monahan, 13 May 2008 - 22:50.

#43 CTPAX

CTPAX
  • Members
  • 10,503 posts

Posted 13 May 2008 - 22:44

Zasto bi SPS napustao politiku Milosevica, kad je skoro niko drugi ne napusta?

Ajde, prekini da lupetaš, života ti. Stvarno postaje neizdrživo.

#44 Scubius

Scubius
  • Banned
  • 1,555 posts

Posted 20 May 2008 - 08:34

Povratak SPS a na politicku scenu, bilo u tzv narodjnackoj ili u tzv proevropskoj varijanti ce sigurno izazvati novi razmestaj snaga u politiskom prostoru.

Znamo da SPS nije bio leva partija devedesetih, ali da li je ona to sada?

Da li ce ova pojava izazvati pomeranje politickog klatna u levo i otklon od neoliberalizma koji dominira u Srbiji, ili SPS uopste nije leva politicka partija vec samo interesna grupa odredjenih tajkuna, te da su price o socijalnoj pravdi samo ideoloska floskula, nalik veri u trzisna resenja koje dolaze sa druge strane politickog spektra.

SPS se verbalno zalze da napustanje dosadasnje poslusnosti MMF-u i recimo povecanje penzija. Odakle ce SPS naci pare za ovo?

Da li ce svojim ulaskom u vladu SPS pokusati da rehabilituje Miru i Marka ili se novi krug mooci oko I Dacica resio da oslobodi od ovih relikta proslosti?

#45 Krosh

Krosh
  • Members
  • 2,546 posts

Posted 20 May 2008 - 09:18

Ma kakav MMF, to vise niko u Srbiji ne slusa.