Jump to content


Photo
- - - - -

Sto vise studiram, i sto vise ispita polozim, sve sam dalje od diplome


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
6 replies to this topic

#1 bucket011

bucket011
  • Banned
  • 66 posts

Posted 21 April 2008 - 19:53

Da li moze fakultet da ponistava ispite nekom studentu?

Da li tako isto moze da ga vraca unazad sa godine na godinu? Da li je to nekako pravno regulisano, da li se vec to uveliko praktikuje, da li je to normalno?

#2 decky999

decky999
  • Members
  • 410 posts

Posted 22 April 2008 - 02:09

NA zapadu moze (mada tesko) ako te uvate da prepisujes. U Srbiji sigurno moze - jebiga u Srbiji sve moze samo ako platis.

#3 villiem

villiem
  • Members
  • 2,427 posts

Posted 29 April 2008 - 22:29

Da li moze fakultet da ponistava ispite nekom studentu?

Da li tako isto moze da ga vraca unazad sa godine na godinu? Da li je to nekako pravno regulisano, da li se vec to uveliko praktikuje, da li je to normalno?


Jednom polozen ispit -zauvek polozen ispit
Barem bi trebalo, a ovo sa godine na godinu unazad, to ti je subjektivni osecaj koji neki od nas imaju.Ne treba se previse obazirati

#4 ilke_etf

ilke_etf
  • Members
  • 942 posts

Posted 30 April 2008 - 20:29

Ljudi, ne razumem o cemu pisete. Moze pojasnjenje?

#5 bucket011

bucket011
  • Banned
  • 66 posts

Posted 05 May 2008 - 01:03

Evo:



Upisao sam fakultet 2004e godine.
Stekao sam pravo da budem finansiran iz budzeta
Upisao sam petogodisnji plan, (9 semestara plus diplomski).
Tad je na snazi bio jedan zakon.
Tad je na snazi bio jedan statut, po kome sam mogao da zadrzim pravo na budzet i pored obnavljanja godina, mogao sam da zamrzavam, mogao sam da idem na prakse, nisu svi predmeti bili uslovni za prelazak itd.


2005e godine, bivam prebacen na neki 'polu novi' plan studiranja koji se dalje naziva 'modifikovani plan'.


Ovo otprilike znaci:

Ne vaze mi se neki ispiti koje sam dao, jer nastava na mojoj drugoj godini izgleda kao nastava na novoj prvoj godini koja se odvija paralelno. Isti predmeti se prate, samo sto ih drugi profesori drze.

Pri tom, pored tih novih predmeta, pokusavamo da zavrsimo one visesemestralne predmete koje sam slusao u prvoj godini ali nisam mogao da polazem jer je trebalo da odslusam jos barem semestar ili dva.

Ti predmeti se sada prekrstavaju, tako da su recimo moje arhitektonske konstrukcije 1 postale arhitektonske konstrukcije 1 2 i 3.

Uslov za upis na narednu godinu se formira u hodu, da bi se 5 dana pre pocetka nastave, prvog dana upisa, definitivno odlucilo da su svi predmeti uslovni. Tada se desi nesto ovako:

Posted Image



Ja odlucim da pauziram godinu i da odradim praksu, taman da bi se ove stvari malo resile.

Medjutim, ispostavi se da moj plan zapravo nije novi plan vec taj medju plan i da ima rok trajanja

Meni po statutu studije mogu trajati duplo od normalne duzine, dakle mogu 6 godina da studiram osnovne studije od 3 godine. Sto znaci da zavrsno sa 2010/2011 moram da diplomiram ili cu biti ispisan. Pri tom u ovo ne spadaju godine mirovanja.

Medjutim, iako u najgorem slucaju, studenti mogu da ostanu toliko, pa cak i duze (trudnoca, vojska, bolest...) plan na koji sam prebacen posle samo godinu dana studiranja nece vaziti posle 2007/2008e.



Dalje to znaci da ako je meni ostao 1 kredit od 180 (sto bi znacilo da nisam polozio jedan mali ispit), morao bih da obnovim godinu. Da sam na nekom normalnom planu, to bi znacilo da naredne godine moram ponovo da odslusam taj jedan predmet (u slucaju jednog kredita to je sat vremena predavanja nedeljno, i najverovatnije ispit u vidu seminarskog), ali posto moj plan ima rok trajanja, ja cu naredne godine morati da slusam recimo 17 novih predmeta.


Na primer, meni je istoriju moderne arhitekture i urbanizma drzao profesor koji inace nema veze sa tim predmetom, i to se eto sad ne vazi, te moram da odslusam, odvezbam i polozim predmet kod drugog profesora. Razlog zbog koga odma nismo slusali predmet kod drugog profesora je meni nepoznat. Tada su tri razlicite generacije, odnosno prva druga i treca godina slusale taj predmet istovremeno, ali druga i treca su bile po tom modifikovanom, a prva regularno po novom programu.

Eto meni bi se zbog toga ponistio predmet.

Pored slicnih slucajeva, dobio bih neke nove predmete.


Ono sto mi je cudno je da mogu da zavrsim godinu sada, i da mi se prizna diploma bez tih razlika, ali vec sledece godine necu moci. Po ovoj logici trebalo bi sve diplome da poniste i da vrate ljude da se doskoluju.





Ja vec sada imam vise ECTS kredita nego sto je potrebno za diplomu, ali je to kod mene fleksibilno, odnosno iz godine u godinu oni menjaju vrednost. Jedan kredit je jednak 28 sati, sto znaci da za diplomu treba da radim 5040 sati. Samo tih dodatnih predmeta imam za skoro ceo semestar, a tih sto bi mi ponistili (koje sam izgleda dzaba slusao, vezbao, ucio, polagao) jos toliko. Po ovome bi me samo jos diplomski delio od MA diplome...




E sad, ono sto meni predstavlja problem je sto taj moj 'modifkovani plan' na trecoj godini obuhvata predmete koji su po 'regularnom planu' na sve tri godine, pa mi se desava da treba da pratim dva predmeta istovremeno, u istom terminu.
I sad tu nastaje problem jer imam obavezne vezbe iz jednog predmeta kada imam predavanje iz drugog, te ne mogu da pratim predavanja, jer na vezbama dobijam minuse i zbog toga mogu da ponovim predmet. Sa druge strane, na predavanjima dobijam minuse isto zbog neprisustva (sto skodi oceni) i ne mogu da cujem materiju recimo neke specificnosti koje budu na kolokvijumima i to mi znatno umanjuje ocenu.

Ja sam dao sve od sebe i uspeo sam da se izborim za solidan broj poena, ali opet se plasim da mogu da padnem te ispite i da moram da ponavljam godinu.



Pored toga, opet imam priliku za praksu u inostranoj firmi gde bih mogao da naucim nesto sto se kod nas na fakultetu ne uci (dizajn osvetljenja), i po statutu imam pravo da zamrznem godinu, ili cak da trazim da polazem ispite u prvom narednom roku, ali sve to zbog tog 'modifikovanog plana' ne mogu da izvedem.


Ljude bas briga za ovo kada ovakve razloge navedem, ali me zanima sta bi bilo da me je udario auto, ili da sam slomio nogu. Ni kriv ni duzan bih morao da dignem ruke od studija jer bi se to posle toliko zakomplikovalo da ne bih mogao nikako da postignem. Pride ovu godinu sam platio, tako da ovo sa propustenim predavanjima je kao kada bi ste kupili pljeskavicu na kiosku bez priloga.


Ono sto mi nikako nije jasno je sto sada slusam predmete koji u svakom slucaju postoje u novom sistemu, dakle nije nikakav zaostatak, ne odrzava se nikakva vanredna nastava zbog mene. Ti predmeti su sada tu, i bice sledece godine, i one tamo, i tako dalje... Razumeo bih da su u pitanju predmeti koje sam odslusao po starom sistemu, ali ih nikako nisam polozio, pa da sad moram da odslusam neku ekvivalenciju, ali ja sam sve predmete koje sam odslusao i polozio.




Nadam se da sam uspeo bar malo dao bjasnim.

Edited by bucket011, 05 May 2008 - 01:07.


#6 Jokica

Jokica
  • Members
  • 33 posts

Posted 26 June 2008 - 16:09

Radim na fakultetu pa cu ti iz prve ruke reci:
Predmete koje si slusao i polozio vise nema sta da polazes niti da ih slusas. Ti imas pravo da studije zavrsis po onom studijskom planu i programu koji si upisao i to je tvoje zakonom dato pravo!

Mnogi fakulteti danas lutaju u vezi Bolonje. Ne snalaze se. Izmisljaju toplu vodu i gde treba i gde ne treba. Velika zbrka je na tehnickim fakultetima. Moj brat je na Masincu i znam kako su i studenti i profesori zbunjeni.

#7 Shedou

Shedou
  • Members
  • 2,502 posts

Posted 27 June 2008 - 09:25

Tako bi trebalo da bude....medjutim.

Zakon je nedorechen. Fakultetima (chitaj profesorima) je ostavljena shiroka autonimija u izradi Statuta koji mogu biti chak i u koliziji sa Zakonom (koristeci njegove nedorechenosti).

Nacionalni savet koji bi trebalo da je "vrhovno" telo shto se tiche obrazovanja je neaktivan/nezinteresovan/nemocan.

Glavnu rech vodi Komisija za akreditaciju koja bez kontrole donosi pravilnike i odluchuje o sudbini obrazovnih ustanova. Korupcija je verovatno prisutna u velikoj meri.

Ministar prosvete (Z.L) totalno van priche i bavi se (verovatno) prevodom kosovskog epskog ciklusa na ruski. Valjda ce novi biti bolji.

Ukratko trenutno imamo totalno neregulisanu situaciju u obrazovanju gde se svako od uchesnika procesa trudi da poboljsha svoju poziciju. Na shtetu studenata naravno.


PS Jedan od problema je shto novi Zakon nije dao "prelazni rok" i razjashnjenja shta sa onima koji su zapocheli po starim programima. Novi zakon je praktichno ukinuo stari sistem a nije predvideo shta ce sa studentima koji vec studiraju. Fakulteti nemaju blage veze shta raditi, ministarstvo ne daje uputstva tako da su rezultat ova reshenja koja se obavljaju u hodu pa je uvek neko oshtecen.

Edited by Shedou, 27 June 2008 - 09:30.