Jump to content


Photo
- - - - -

Andrej Nikolaidis


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
171 replies to this topic

#1 shivaja

shivaja
  • Members
  • 1,828 posts

Posted 10 April 2008 - 18:46

Bilo je, kako se to danas kaže, vrijeme rata i sankcija. U okolnim državama gorjele su kuće, ovdje je na lomači patriotizma gorio zdrav razum. Da bi se opravdao rat u Bosni i Hrvatskoj nije bio dovoljan patriotizam. Bilo je potrebno mnogo više od toga. Valjalo je odustati od razuma. Napustiti razum, jer tek nakon toga bilo je moguće pretvarati se kako nam ne nedostaje moral.

Propagandna mašina tog vremena bila je, otud, zasnovana kako na nemoralu, tako i na gluposti. Novine i televizija nisu bili samo ogavni, nego i pravljeni za idiote. Valjalo je biti neosjetljiv za ljudsku patnju, slijep za vlastitu krivicu, napokon i dovoljno glupav da bi se povjerovalo u vlastitu ispravnost. Ružni, glupi i pokvareni - takve je proizvodila propaganda Miloševićeve države.

Medijski marš Kakve su budale tada defilovale kroz televizijske studije! Kakve su budalaštine štampale novine! Gotovo svako ko je imao nešto glupo a patriotsko da kaže, dobio je priliku da to i učini na državnoj televiziji, u Politici ili Pobjedi. Jedna od najvećih medijskih zvijezda tog vremena bio je Emir Kusturica.

Pokušajte se prisjetiti: njegova zvijezda vrhunac dostiže u vrijeme najvećih zločina nad njegovim sunarodnicima, a blijedi sa završetkom rata u rodnoj mu Bosni. Kada je rat završen, kada su sa TV ekrana protjerani samozvani vojni analitičari, vračare i političari koji su presnažno povjerovali kako su "Krajina i Bosna naše", iz medija je nestao i Emir Kusturica. Budući da su mu od prvoga, Sidranovog Sjećaš li se Doli Bel, filmovi bili svaki lošiji od prethodnog, te budući da više nikome nije trebao Bošnjak koji tvrdi kako su Srbi u pravu što zatiru islam u Bosni, Kusturica je bio manje atraktivan za medije.

Novi srpski nacionalizam, njegova renesansa zapravo, nedavno ga ponovo poteže kao moćno sredstvo za podizanje nacionalnog ponosa. I Kusturica je u Srbiji ponovo ono što je i bio - nešto poput patriotske vijagre. On je snimio film Život je čudo, koji govori o dobroti i plemenitosti Srba za vrijeme rata u Bosni, i sa njim otišao u Kan, da braći u Beograd donese "Zlatnu palmu". Željko Joksimović otišao je u Tursku, da na Pjesmi Evrovizije sa plagijatom arapske pjesme zastupa vaskoliko srpstvo. Divac i Stojaković igrali su još jedan NBA plej of - nacija je bila u iščekivanju prve srpske titule u profesionalnoj košarci. Svi su prošli kao na Kosovu - junački su izgubili. "Srbija ponovo osvaja Evropu", bio je naslov u Blicu kada su Kusturica i Joksimović ispraćeni i za njima prolivena voda. Po završetku svega, ista novina je na naslovnoj strani najavila razgovor sa Ukrajinkom koja je pobijedila u Turskoj. Ona je Željka, koji je pošao osvajati Evropu u Turskoj, pozvala da je posjeti u - Ukrajini.

Kršteno ime Novi Kusturičin propagandni film bio je temeljno ispljuvan i otposlan kući. Bez nagrade, naravno. Rat u Bosni više ne zanima zadrigli evropski džet-set. Oni su sada zabrinuti zbog Iraka. I imaju novog ljubimca - Majkl Mora, koji tako slatko pljuje po Americi koju oni tako otmjeno preziru.

Kusturica je u me uvremenu dao intervju za Le Figaro, u kojem je izložio svoj pogled na svijet. Intervju je dirljiv, jer otkriva čovjeka koji brani stavove u koje više ne vjeruje ni Slobodan Milošević, ukoliko je ikada i vjerovao.

"Ja sam pravoslavni hrišćanin", kaže Emir. Ne precizira koje mu je kršteno ime - Panta, Miloje, Dobrilo... Njegova porodica je, tvrdi, izvorno pravoslavna. Što će reći da su mu se preci, kada su klanjali, Allahu molili kao pravoslavci. "Moj otac je ro en kao musliman, ali je prije svega bio Srbin", kaže Emir. Ali Emir neće da bude musliman. Jer mu je porodica, negdje u dubini prošlosti, bila pravoslavna. Ako bi zakopao dublje, otkrio bi da je, još ranije, bio paganin. Na dnu iskopine porijekla otkrio bi, tvrdio je Darvin, majmuna.

Budući da je mrtvoga oca proglasio Srbinom koji je klanjao, a sebe, Emira, "pravoslavnim hrišćaninom", bilo mu je lako da odabere "svoje" u ratu u Bosni. Prepoznao ih je u Karadžiću i Mladiću. Nije bio tu da sa njima ispaljuje topovske salve po Crnom vrhu, Bjelavama i Baščaršiji, ali im je svojim umjetničkim i medijskim pregalaštvom kad god je mogao pružao alibi za svakog ubijenog muslimana koji nije želio da prizna da je porijeklom "pravoslavni hrišćanin".

Sada je snimio film o ratu u Bosni. Zašto? "Da bih prekinuo predrasudu da se Srbi i muslimani mrze", kaže Emir. Što je još želio? Njegovim riječima: "Da se ogradim od ideje da treba naznačiti naciju koja je u pravu, naciju koja to nije, napadača i napadnutog." Film je, hoće nam reći Emir, revizionistički. Što će reći da relativizuje krivicu i zločine. Jer Emiru se ne dopada podjela na one koji su napali i ubijali i one koji su se branili i ginuli. "U ovo naše vrijeme, moral je relativna stvar", poentira Emir. Kad se tako shvati moral, sve je moguće, pa i braniti ljude koji su bombardovali grad u kojem je ro en, moguće je i stati na stranu dželata u Srebrenici. Jer po Emiru, nema onih koji su u pravu. Nema pravednih - to je najstarija odbrana onih koji su debelo zgriješili.

Magarac i pjesnik Emir rat u Bosni tumači sa pjesničkom slobodom. Jer on je, tvrdi, "pjesnik, buntovnik...". Potom buntovnik u fraku, sa kubanskom cigaretom u ustima kaže da to ima i cijenu: "Sve sam više razočaran čovječanstvom." Pa ipak, veli da je dovoljno glup da ostane idealista. Za idealistu, prilično je imućan. Družeći se sa idealistima iz vrha crnogorske vlasti, stekao je i nešto idealnih nekretnina u Crnoj Gori.

Voli životinje, posebno magarce. Za njega, magarac je "an eo čuvar". On zna da mnogo od onoga što je stekao duguje upravo magarcima. U an ele ne vjeruje - "zna da postoje". Smatra da nam je potrebna utopija, zato je protiv svijeta velikih korporacija. Antiglobalistička i antiamerička priča je nešto što Emir u intervjuu za francuske novine ne želi da preskoči. Doduše, tako nije mislio nekada. Otišao je u Holivud, u maticu korporacijskog svijeta, tražeći uspjeh. Snimio je grozan film. Propao je. Onda je shvatio da je antiglobalista. Kao i svaki pravi antiglobalista i borac protiv velikih korporacija, puši skupocjene kubanske cigare koje proizvode djeca čija je mjesečna plata manja od cijene nekoliko kapljica losiona za brijanje kojim Emir ujutro umije lice.

Emir Kusturica se dosljedno drži Andre Žida, koji je tvrdio da je naša dužnost stati na stranu dželata, ne žrtve. Kada je tako, dželati vas drže za svoga, žrtve za dželata. Zavrijediti poštovanje dželata a prezir žrtve - eto definicije onoga što za života sebi ne bi smio dozvoliti niti jedan pravoslavni hrišćanin.

Andrej Nikolaidis

(BHDANI)

Zbog ovog clanka, Nikolaidis je osudjen po tuzbi Emira Kusturice, da doticnom plati 12 000 evra na ime pocinjenog dusevnog bola ! :rolleyes:

#2 Ulis

Ulis
  • Members
  • 2,254 posts

Posted 10 April 2008 - 19:31

...............
Zbog ovog clanka, Nikolaidis je osudjen po tuzbi Emira Kusturice, da doticnom plati 12 000 evra na ime pocinjenog dusevnog bola ! :rolleyes:


Skandalozno niska odšteta.
Klasičan govor mržnje, prepun faktografskih netačnosti.

#3 shivaja

shivaja
  • Members
  • 1,828 posts

Posted 10 April 2008 - 19:50

Andrej NIkolaidis pravosnažno osuđen i mora platiti Kusturici 12.000 eura
Na našu adresu je putem Pen Centra BiH pristiglo otvoreno pismo sarajevsko-podgoričkog književnika Andreja Nikolaidisa. Prenosimo ga u cijelosti:
Dragi prijatelji:

Obavještavam vas da sam pravosnažno osuđen, ja i moj izdavač, Miodrag Perović, da reditelju Emiru Kusturici isplatimo 12.000 eura na ime duševnih boli koje smo mu, navodno, nanijeli mojim tekstom "Dzelatov segrt" objavljenim u podgoričkom nedjeljniku "Monitor".

Ranije, povodom istog teksta, osuđen sam za klevetu. Za to trebam državi Crnoj Gori platiti 5.000 eura. Ta presuda još nije pravosnažna, ali će vjerovatno uskoro postati.

Viši sud u Podgorici preinačio je oslobađajuću predusu Osnovnog suda.

Presuda sadrži nekoliko falsifikata. Između ostalog, ja u spornom tekstu pišem kako je "Propaganda Miloševićeve države proizvodila glupe, ružne i pokvarene", jer su samo takvi mogli podržati ratove i zločine koje je Miloševićeva država vodila i počinila. Potom pišem da je Emir Kusturica bio jedna od najvećih zvijezda te propagandne mašinerije. Dakle: da je Kusturica učestvovao u proizvodnji glupih, ružnih i pokvarenih. Međutim, sud u Podgorici mene osuđuje, a mediji prenose, zato sto sam "Kusturicu nazvao glupim, ružnim i pokvarenim"??!!

Kažnjen sam i zbog sljedećeg navoda: "Kusturica kaže da voli životinje, naročito magarce. Siguran je, veli, da je magarac njegov 'anđeo čuvar'. To i ne čudi, jer većinu onoga što je stekao duguje upravo magarcima".

Napokon, kao vrhunac skandala, kaznjen sam za svoj estetski sud. U presudi, naime, stoji da se sa "podsmjehom izražavam o njegovim umjetničkim dostignućima"??!! Nisam siguran da se ni na Staljinovim sudovima sudilo za podsmjeh nečijim "umjetničkim dostignućima".

U intervjuuu listu "Figaro", na koji sam reagovao u "Monitoru", nakon što je intervju prenio podgorički dnevnik "Pobjeda", Emir Kusturica je iznio svoju, revizionističku "istinu" o raspadu Jugoslavije i ratu u BiH. Da bi pojačao svoje stavove i opravdao srpsko učešće u tim zbivanjima, on je "Figarou" govorio o svojoj vjerskoj i nacionalnoj pripadnosti. Čak je i vjeru svoga oca koristio kao argument da "u ratu u Bosni nije bilo napadnutog i napadača, nije bilo dželata i žrtve". Na taj način je to učinio javnnim.

Svejedno, osuđen sam i jer sam pisao o njegovoj "nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti". Kako se drugačije na to moglo odgovoriti nego pišući o tome?

Ovim je pririsak drzave Crne Gore na mene postao neizdrživ, a moj život u Crnoj Gori nemoguć. Novac koji moram isplatiti, dakako, nemam. Kao alternativa stoji zatvor, koji međutim ne ukida dug od 12.000 eura.

Podsjetiću vas: u Crnoj Gori živim od 1992. kada sam u Ulcinj izbjegao iz Sarajeva. Iako 16 godina boravim u Crnoj Gori, iako su i moj otac i moja supruga crnogorski državljani, država Crna Gora je više puta odbila izdati mi uvjerenje o državljanstvu. U Crnoj Gori i dalje zivim kao izbjeglica.


Drage kolege i prijatelji;

Ako cijenite da ova presuda zavrjeđuje Vašu reakciju, molim da se povodom ovoga slucaja na neki način oglasite.

Srdacan pozdrav,

Andrej Nikolaidis

#4 down with the sickness

down with the sickness
  • Members
  • 8,325 posts

Posted 10 April 2008 - 20:22

Skandalozno! Da li se Nemanja oglasio povodom ovoga, iz svojih Zlatiborskih Emirata?

Taj covek je nacisto prolupao od fijaska u Americi. Ne znam zasto ga je to toliko pogodilo. Nisam ekspert za film, ali kao i u svakoj profesiji, znas ili barem osecas gde su tvoji limiti, nije valjda umislio da je Milos Forman?

#5 Sobchak

Sobchak
  • Members
  • 1,754 posts

Posted 10 April 2008 - 20:34

Taj Kusturica mi nikako nije jasan, šta on sad odjednom glumi nekog srbendu, kao i onaj Nele Karajlić.
Bili su uvjereni u bratstvo i jedinstvo, a sad su odjednom veliki Srbi.
Kusturica je čak bio u Savezu Reformskih Snaga kao i Bregović i neki drugi poznati likovi iz tog doba.

Edited by EuroMan, 10 April 2008 - 20:35.


#6 shivaja

shivaja
  • Members
  • 1,828 posts

Posted 10 April 2008 - 21:14

ANDREJ NIKOLAIDIS, CRNOGORSKI PISAC I UJEDNO APATRID U CRNOJ GORI, GOVORI O PRESUDI PODGORIČKOG VISOKOG SUDA PREMA KOJOJ TJEDNIK "MONITOR" ZBOG NJEGOVA TEKSTA MORA EMIRU KUSTURICI PLATITI 12 TISUĆA EURA NA IME DUŠEVNIH BOLI
VISOKI UD��
Igor LASIĆ
9. travnja, 2008.

Kusturica brani istorijsku "istinu" većinske Crne Gore. To što on govori, 80 odsto Crne Gore je sve do 1997. mislilo. Danas o tome ne misle drugačije – o tome prosto ne misle. To je ključna stvar, taj programirani zaborav. I onda Monitor i ja ulećemo sa nekom pričom o tome ko je kriv, ne može se zaboraviti, i slično. Kako ne može, kad smo zaboravili? Ovo je jak udar države na Monitor: još neka ovakva presuda i novinu koja ih nervira od prvog dana svog postojanja su ubili

verzija za tisak


- Prošlog tjedna na Višem sudu u Podgorici vaš novinski izdavač i vi osuđeni ste na plaćanje 12 tisuća eura za duševnu bol Emiru Kusturici, a koju ste mu nanijeli tekstom "Dželatov šegrt" u Monitoru 2004. godine. Podsjetimo se, molim vas, koje su vaše riječi izazvale toliku Kusturičinu bol?

- Sve. U tužbi je kao klevetnički okarakterisan čitav moj tekst. Kusturica je, dakle, podnio dvije tužbe: jednu protiv mene, zbog klevete, i drugu protiv izdavača i mene, za nadoknadu takozvanih duševnih boli. Duševne boli su mu sada namirene, a ja čekam da presuda da sam klevetnik postane pravosnažna. Kleveta je, da podsjetimo, iznošenje netačnih podataka o nekome. Kako sam ja to oklevetao Kusturicu? Tako što sam napisao da je tokom rata u Bosni stao na srpsku stranu. Otišao u Beograd, gdje je snimio "Underground", i Miloševićevoj Srbiji darovao Zlatnu palmu. Davao izjave kojima je branio srpsku istinu o ratu u Bosni. Tekst, koji je moj i Monitorov odgovor na intervju koji je Kusturica dao Figarou, a prenijela državna Pobjeda, i u kojem Kusturica svoju vjersku i nacionalnu pripadnost, kao i onu svoje familije, koristi da bi "pojačao" svoje revizionističke stavove o ratu u Bosni, završavam ovako: "Emir Kusturica se dosljedno drži Andre Žida, koji je tvrdio da je naša dužnost stati na stranu dželata, ne žrtve. Kada je tako, dželati vas drže za svoga, žrtve za dželata. Zavrijediti poštovanje dželata a prezir žrtve – eto definicije onoga što za života sebi ne bi smio dozvoliti niti jedan pravoslavni hrišćanin." U tužbi i na sudu Kusturica je tvrdio da nikada nije bio za Slobodana Miloševića, niti je Miloševićev režim imao bilo kakve veze sa njegovim "Undergroundom".

Dugo pamćenje

- Prenijeli ste nam da presuda podgoričkog Višeg suda sadrži više falsifikata vaših tvrdnji. O čemu se točno radi?

- Na primjer ovo. Ja u tekstu pišem: "Ružni, glupi i pokvareni – takve je proizvodila propaganda Miloševićeve države... Jedna od najvećih medijskih zvijezda tog vremena bio je Emir Kusturica." Svakome ko nije imbecil jasno je da time saopštavam da je Kusturica bio dio propagandne mašinerije koja je proizvodila ružne, glupe i pokvarene. Sud u Podgorici me je, međutim, osudio jer sam, tvrde, time napisao da je Kusturica ružan, glup i pokvaren?! Molim vas... Kreativni vrhunac presude, ključni pravni izbačaj na kojem će podgoričkim sudijama pozavidjeti kolege iz Sjeverne Koreje jeste to što u obrazloženju presude stoji da sam kriv i zato što sam se "sa podsmijehom izražavao o Kusturičinim umjetničkim dostignućima". Oni me osuđuju za estetski sud! Mislim da većina Kusturičinih filmova nisu dostignuća, nego potonuća – ima da platim za to.

- Staje li takvom praksom crnogorsko pravosuđe u obranu samo Kusturice, ili u političku obranu svoje i Kusturičine privilegije na pranje zajedničke, miloševićevske prošlosti?

- Kusturica brani istorijsku "istinu" većinske Crne Gore. To što on govori, 80 odsto Crne Gore je sve do 1997. mislilo. Danas o tome ne misle drugačije – o tome prosto ne misle. To je ključna stvar, taj programirani zaborav. Gdje se Hrvatima kaže: jebi ga, izvinite, evo ćemo vam keširati za nekakve krave u Konavlima. Bosancima ni toliko, fuck them, oni su mekši od Hrvata, i manje nam trebaju. Toliko od nas, doviđenja, prijatno... I onda Monitor i ja ulećemo sa nekom pričom o tome ko je kriv, ne može se zaboraviti, i slično. Kako ne može, kad smo zaboravili? Na pressu povodom presude, u redakciji Monitora, novinari su nas pitali: a zašto ste uopšte vi o tome pisali, što Bosanci ne pišu o tome? E jebi ga: ja sam Bosanac, a ovi iz Monitora imaju dugo pamćenje.

Država je represija

- Vaš je slučaj specifičan i utoliko što nemate crnogorsko državljanstvo, nego status izbjeglice iz Bosne i Hercegovine, već 16 godina. Iako vam stoga ne mogu ni zaplijeniti imovinu na koju kao izbjeglica, dakle, ionako nemate pravo, pitanje je što vam mogu napraviti? U odvojenom procesu za klevetu nepravomoćno ste osuđeni da osobno platite pet tisuća eura kazne. Mogu li vas zatvoriti?

- Mogu, na pet-šest mjeseci, nisam siguran. Ovo je jak udar države na Monitor: još neka ovakva presuda i novinu koja ih nervira od prvog dana svog postojanja su ubili. I to baš preko Kusturice – to je školski primjer cinizma vlasti. Ovih 12 hiljada za duševne boli trebamo platiti Emiru, a pet hiljada za klevetu nikom drugom do državi Crnoj Gori. Ovaj spor je ujedno bio spor izbjeglica iz Bosne: jer na neki način to smo i ja i Emir. Meni je stalno bilo na pameti kako je generalni pokrovitelj suđenja trebao biti Crveni krst. Samo što on ima crnogorsko državljanstvo, a ja nemam. On u Crnoj Gori, kako piše Slobodna Bosna, ima brojne nekretnine kojim ga je častila država, od Herceg Novog do placa na Svetom Stefanu. Ja nemam ništa: vozim ženina kola i živim u očevoj kući. I ne samo to: u Crnoj Gori, Emir govori istinu, a ja klevećem i lažem.

- Jeste li već umorni od takvog državnog tretmana kojemu ste izloženi? Naime, jedno od oružja sustava s kojim ste suočeni i s kojim on svakako računa, jest činjenica da institucije dugoročno iscrpljuju vas, a ne vi njih...

- Meni sve ovo dođe kao potvrda mog nihilističkog i mizantropskog svjetonazora. Pogledajte moje opise Crne Gore u "Mimesisu" i "Sinu". Na jedan perverzan način, lijepo je kada stvarnost potvrdi vašu literaturu. Jedino što možete dobiti u sukobu sa državom jesu batine. Dakako: upravo zato se sa državom i sukobljavamo. Država je gola represija: ili gledate kako mlate druge, ili mlate vas. Ironija je u tome što smo Monitor i ja vrlo srčano insistirali na tome da Crna Gora postane nezavisna država. Koja nas sada mlati. Tako nam i treba, to je lijep literarni obrat.

Jednopartijska stabilnost

- Možda je onda suvišno pitati išta o netom završenim predsjedničkim izborima u Crnoj Gori na kojima je, uostalom, pobijedio aktualni predsjednik Filip Vujanović... Znači li to jednostavni nastavak dosadašnje politike njegova stranačkog šefa Mila Đukanovića ili očekujete neku novost?

- Politiku koja 20 godina pobjeđuje na izborima ne treba mijenjati, zar ne? Vujanović je, između ostalog, pobijedio zbog bjesnila koje vlada političkom scenom Srbije. Zbog Srbije, jedino što Zapad u ovom trenutku interesuje u ovom regionu jeste – stabilnost. A gdje ćete veće stabilnosti od države u kojoj jedna partija vlada dvije decenije? Euronews je ovako izvijestio o izborima u Crnoj Gori: pobijedio je "prozapadni" Vujanović. Drugi je "lider etničkih Srba" Mandić, koji se zalaže za snažnije veze sa Srbijom i Rusijom. Jasno je ko su dobri, a ko loši momci. Upravo Mandić i Beograd održavaju DPS na vlasti. Alternativa, PZP, nije uspio između toga što je pred referendum napravio katastrofalnu grešku: nije nedvosmisleno podržao nezavisnost, bio je preblizu sa unionistima i time odbio najveći dio independističkog biračkog tijela. Na ovim izborima nije riješeno samo pitanje predsjednika, nego i pobjednika parlamentarnih izbora sljedeće godine. Opet će pobijediti vlast, jer su ovi izbori Mandića i Srpsku listu postavili kao lidera opozicije. Sa njim na čelu, opozicija je osuđena na poraz. Jer ona mora biti građanska, ne srpska opozicija, za koju se zalaže Mandić. U Crnoj Gori je na djelu jednopartijski sistem koji ima formu višepartizma. Demokratski, prozapadni jednopartijski sistem. Dakle: stabilni, dobri momci.

#7 shivaja

shivaja
  • Members
  • 1,828 posts

Posted 10 April 2008 - 21:15

link gornjeg teksta

http://feral.mediatu.../...=1&ST_max=1

#8 AreOut

AreOut
  • Banned
  • 584 posts

Posted 11 April 2008 - 08:54

S ovom tuzbom Kusturica nema nikakve veze (osim sto ce dobiti pare). Monitorov novinar je osudjen jer je pisao zestoko protiv vlasti prije izbora.

#9 XXL

XXL
  • Members
  • 18,731 posts

Posted 11 April 2008 - 17:35

To je novo poimanje slobode pisanja. Izvoli pisi sta hoces, a mi kad odlucimo da nam se ne svidja to sto pises dobices po prstima. Zna se desiti novinarima i iznenadna nesreca sto je ipak gore od ove sramne presude.

#10 XXL

XXL
  • Members
  • 18,731 posts

Posted 12 April 2008 - 02:15

OTVOREN RAČUN ZA ODBRANU NIKOLAIDISA
U poslovnici UniCredit banke u Sarajevu danas je otvoren žiro-račun kako bi se prikupilo 12.000,00 eura za obeštećenje režiseru Emiru Kusturici za duševnu bol, koju mu je, prema procjeni Višeg suda u Podgorici, nanio književnik Andrej Nikolaidis i podgorički nedjeljnik Monitor.

Inicijativu za prikupljanje sredstava pokrenuli su istaknuti dramski umjetnik Emir Hadžihafizbegović i novinar Šeki Radončić, smatrajući ovu aktivnost obavezom prema Andreju Nikolaidisu, koji je, kako ističu, štitio dignitet BiH i svih njenih građana.

"Brojni sarajevski režiseri, glumci, književnici i novinari podržali su našu inicijativu i izrazili spremnost da daju svoj prilog, tako s pravom očekujem da će potrebni iznos biti sakupljen u rekordnom roku. Ukoliko ova sramna odluka ipak bude pravosnažna, novčana kazna ali i sudski troškovi bit će plaćeni iz BiH,“ istakao je Hadžihafizbegović.

Svi oni koji žele da se pridruže ovoj inicijativi, svoje doprinose mogu uplatiti na broj žiro-računa 3386902539565748. Svrha doznake je "POMOĆ ZA ANDREJA NIKOLAIDISA“.

#11 sukman

sukman
  • Members
  • 87 posts

Posted 12 April 2008 - 11:40

S ovom tuzbom Kusturica nema nikakve veze (osim sto ce dobiti pare). Monitorov novinar je osudjen jer je pisao zestoko protiv vlasti prije izbora.


Врло могуће да је по среди међуцрногорски обрачун, с обзиром да су Николаидис, Јеврем и Жеки претходно упрегнути од стране ДБ за ширење најбљутавије мржње према Србији и Србима. Сада је тај процес одрађен а ваља их имати постројене. Но, не могу рећи да ми их је жао, ово је тек једна у низу Николаидисових бљутавости, а ту казну може сам да исплати од новца који је годинама добијао од режима.

#12 ArleKino

ArleKino
  • Members
  • 2,390 posts

Posted 12 April 2008 - 17:22

Nikolaidis je fantastičan kolumnist. Ponekad mi se čini da njegovi tekstovi, ma koliko bili mizantropski i cinični, predstavljaju jedan vid konceptualne umjetnosti. Naime, i ovdje kod nas kao i u Nikolaidisovoj Crnoj Gori, kad čovjek vidi da je narod govnasta masa, a lideri-oligarsi novog doba idoli prikladno izvajani iz tog istog naroda, nema šta drugo da radi nego da pokuša praviti umjetnost koja liči na slikanje fekalijama ili na neku vrstu Jamieja Olivera koji pokušava napraviti pitu od govana. Pisanjem, crtanjem, muzikom, kuhanjem...isto sranje, drugo pakovanje.

Napao ga je Kusturica, ali nije jedini. Jedan bosanskohercegovački pisac, iz čiste malograđanske obijesti zasnovane na ličnom antagonizmu spram Nikolaidisa, popljuvao je esnafsku solidarnost koju su spram Nikolaidisa pokazali neki pisci.

Kakogod, Nikolaidis ostaje čovjek kojeg vrijedi čitati.

#13 Hill Bill

Hill Bill
  • Banned
  • 7,389 posts

Posted 12 April 2008 - 18:13

Nemam šta da dodam, mogu samo da konstatujem da je Kusturičina duševna bolest uznapredovala za ovih godinu dana, sa pet do dvanaest.

#14 Čika Ciki

Čika Ciki
  • Banned
  • 549 posts

Posted 12 April 2008 - 18:39

Meni je smešno poređenje Nikolasa i Kusturice !

#15 Gandalf

Gandalf
  • Members
  • 7,553 posts

Posted 12 April 2008 - 19:12

Врло могуће да је по среди међуцрногорски обрачун, с обзиром да су Николаидис, Јеврем и Жеки претходно упрегнути од стране ДБ за ширење најбљутавије мржње према Србији и Србима. Сада је тај процес одрађен а ваља их имати постројене. Но, не могу рећи да ми их је жао, ово је тек једна у низу Николаидисових бљутавости, а ту казну може сам да исплати од новца који је годинама добијао од режима.

:rolleyes: Monitor kao drzavno glasilo?