Jump to content


Photo
- - - - -

Koje ulje u Zastava Koral 1.1


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
3 replies to this topic

#1 AkoPostaveNekogVisokog

AkoPostaveNekogVisokog
  • Members
  • 12,197 posts

Posted 07 March 2008 - 15:17

Dakle ovako,

Pre nesto vise od godinu dana ispazarili smo Zastava Koral In 1.1. Bila je o tome i tema na ovom forumu, ali nisam dugo posecivao isti pa ne znam sta se desilo.

Uglavnom, doslo je vreme za zamenu ulja. Ne secam se koje je ulje stavljeno na prvoj zameni, sad ide ona druga, na 10.000.

Cale je dobio neko Castrol 10W40, i ima 2 litre. To ulje je stajalo 2-3 godine, pa ne znam da li je to ok. Ako jeste, ja bih dokupio jos 2 litre istog, i to bi bilo ok resenje.

Ali me zanima generalno, za kola starijeg tipa, da li koristiti sinteticka ulja? Voznja je neka prosecna, po malom gradu, nikakvo preterano cimanje masine.

Ako ovo ulje iz nekog razloga ne preporucujete, pikiram da kupim neko od Selenia ulja. Koliko sam video, njih Fiat preporucuje za svoje motore.

Ideje, preporuke, komentari?

Hvala

#2 NeMiLose

NeMiLose
  • Members
  • 4 posts

Posted 09 March 2008 - 09:19

Nisam neki strucnjak za motore i ulja, ali prenosim ono sto sam procitao. Kazu da u motore starije generacije ne treba sipati nikako potpuno sinteticko ulje. Valjda je suvise retko i, s obzirom na konstrukciju motora, ne podmazuje dobro. Ako mislis da mineralno ulje nije dovoljno dobro, sipaj polu-sinteticko.

#3 AkoPostaveNekogVisokog

AkoPostaveNekogVisokog
  • Members
  • 12,197 posts

Posted 11 March 2008 - 13:11

Koliko ja znam, postoje i sinteticka ulja nesto vece gustine.

Generalno, ne znam da li ipak sipati sintetiku u motor starijeg tipa, iako je relativno nov. Ono sto i dalje ne znam, je da li je problem ako ulje stoji 2-3 godine?

#4 MAGRIPA65

MAGRIPA65
  • Members
  • 20,706 posts

Posted 11 March 2008 - 13:59

To 10W40 je dosta gusto za novije motore narocito zimi.Ja bih isao na 10W30 koji ima dobar viskozitet i zimi i leti.
Sto se tice sintetickog ulja ono je uglavnom 5W30 ali ne vidim razlog da ga koristis u zastavinom motoru.Postoje te price da stariji automobili "procure " kod upotrebe tog ulja ali mi je covek u servisu rekao da to nije tacno.E sada ko je u pravu nemam pojma ali ne vidim ni razlog da placam ulje duplo vise .Menjas redovno regularno ulje i gotova stvar.