Jump to content


Photo

Vladimir Beba Popovic


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
154 replies to this topic

#1 shivaja

shivaja
  • Members
  • 1,828 posts

Posted 08 February 2008 - 22:44

08.02.2008 , Sarajevo

Iz medija
Intervju Vladimira Bebe Popovića

LDP portal prenosi najzanimljivije detalje intervjua koji je Beba Popović dao sarajevskom nedeljniku " Slobodna Bosna". Integralni tekst ovog intervjua objavićemo u nedelju.

Šef bivšeg Biroa za komunikacije u vladi Zorana Djindjića, Vladimir Popović, rekao je da optuženi za ratne zločine Ratko Mladić nikada neće biti izručen Hagu.

"Neće biti izručen jer Srbijom danas vladaju oni koji tvrde da je sudjenje Mladiću- sudjenje i njihovoj ideologiji, odnosno SANU, SPC i sudjenje srpskom biću", rekao je Popović i dodao da "kod Karadžića (Radovana) stvari stoje još gore".

"On ima podršku i pojedinih zapadnih država i delova njihovih službi", izjavio je Popović za sarajevski sedmičnik "Slobodna Bosna".

On je u tom intervjuu optužio neke zvaničnike u Srbiji, da godinama štite kriminalace koji stiču "krvavi novac".

Vlasnika "Delte", Miroslava Miškovića, nazvao je "formalnim vlasnik Srbije" i mnogih medija.

Prema njegovim tvrdnjama, Mišković se priprema da uskoro sav svoj kapital iznese na londonsku berzu i preseli u Englesku, gde je već kupio neke velike poslovne zgrade u Londonu.

Popović je rekao da je Mišković i najveći finansijer Srpske radikalne stranke nekoliko godina unazad za šta dobija "apsolutno ćutanje poslanika radikla u parlamentu, na sve zloupotrebe kompanije 'Delta' i očigledna kršenja zakona".

Dodao je da je Mišković, takvu vrstu "kolonijalnog statusa, koji Srbija ima prema njemu stekao nakon ubistva Zorana Djindjića, tačnije dolaskom Vojislava Koštunice na mesto premijera".

Komentarišući presudu Miloradu Lukoviću- Legiju za organizovanje ubistva premijera Zorana Djindjića, Popović je rekao da je političku podsršku izvršiocima dao kabinet Vojislava Koštunice.

"Namera pučista, sa Koštunicom na čelu, bila je da se Zoranovo ubistvo prikaže kao obračun mafije i od toga ne odustaju ni dan danas", rekao je Popović.

Istakao je da Legija, iako se u medijima predstavlja kao "siromah", zapravo ima milione eura, od "otmica, pljački, trgovine drogom".

"Taj je novac još dok je Zemunski klan postojao 'opran' i ubačen u redovne novčane tokove, a od dolaska Koštuničine vlade omogućava se da se taj novac investira u najprofitabilnije projekte", ustvrdio je Popović.

Dodao je da se iza imena "Legijinog bankara" Branka Savkovića, "krije doajen srpskog podzemlja čuveni Žika Živac".

"Žika Živac i njegovi ortaci slobodno i bez straha drže u jednoj od banaka bliskoj Dinkiću desetine miliona evra, iznose u kešu milione, investiraju milione", rekao je Popović navodeći da "država pomaže u pranju Legijinog novca".

Popović je objasnio da navodni Savković, "novac oplodjuje uglavnom kroz kupovinu zemlje od seljaka po niskoj ceni", za koju kasnije iz državnog vrha dobija dozvole za gradnju benzinskih i servisnih stanica.

Eto, pa ako neko ima intervju...

Edited by shivaja, 08 February 2008 - 22:45.


#2 Aloha

Aloha
  • Banned
  • 1,355 posts

Posted 10 February 2008 - 11:59

Slobodna Bosna Slobodna Bosna
Intervju Vladimira Popovića (I deo)


Najopasniji čovek u Srbiji je Miroslav Mišković, vlasnik "Delte", Miloševićev biznismen koji plaća i Tadića i Nikolića i Koštunicu.



Vladimir Beba Popović, prvi čovjek bivšeg Biroa za komunikacije u vladi Zorana Đinđića, zaduženog za otkrivanje afera Miloševićevog režima, u javnosti je poznat kao čovjek koji sa nevjerovatnom žustrinom raskrinkava afere, tajkunske lobije i mafijaške organizacije. Njegovi istupi obično izazivaju potrese u političkim krugovima i medijima. Zbog toga je veoma često na njihovoj meti. Popović rijetko daje intervju, do sada ih je dao svega desetak, međutim za naš list otvoreno govori o ključnim likovima političke, tajkunske i medijske scene Srbije - Tadiću, Koštinici, Dodiku, Miškoviću, Fazliću, Lazareviću, Hamoviću i njihovim "prljavim" poslovima. Poslednjih desetak godina Popović je vlasnik firme za konsalting i lobing sa kancelarijama u Beču i Londonu. U Beograd rijetko dolazi, uglavnom zbog četrdesetak tužbi koje je podnio protiv svojih "neprijatelja". Razgovor sa Popovićem vodili smo odmah nakon objavljivanja izbornih rezulata za predsjednika Srbije.

Gospodine Popoviću , dok je Zoran Đinđic bio živ,Vaša markentinška agencija Spectra radila je gotovo sve kampanje Demokratske stranke, i imate dosta iskustva sa izborima u Srbiji, pa recite čitaocima "Slobodne Bosne", ko je bio Vaš favorit na ovim izborima i kako ocenjujete ove izbore?

U prvom krugu imao sam svog kandidata, Čedomira Jovanovića, kome je oko četvrt miliona građana Srbije dalo svoj glas. U drugom krugu nisam mogao da glasam ni za jednog kandidata, pa na izbore nisam ni izašao. Nikolić nije zaslužio da u bilo kojoj zemlji, pa ni u Srbiji, bude kandidat za predsednika, a jedini argument da bi se glasalo za Tadića, bio je da ne pobedi Nikolić. Za mene to nije bilo dovoljno. Tadić je pobedio i sigurno je to bolje nego da je pobedio Tomislav Nikolić, pre svega za region, za BiH, Hrvatsku, Crnu Goru. Međutim, ja lično nemam utisak da će život u Srbiji sada biti nešto bolji, zbog toga što je Tadić jedan od retkih političara koji nema politiku, kao što je danas nema ni Zoranova Demokratska stranka, koju Tadić evo već 5 godina uništava. Oni sav svoj politički potencijal dobijaju iz institucije predsednika do koje je i na prošlim izborima došao, opet zbog straha gradjana da ne pobedi Nikolić. Ne znam koliko su Tadić i savetnici svesni činjenice da od 2,3 miliona građana koliko je za njega glasalo, sigurno većina o njemu misli sve najgore i glas mu je dala samo da ne bi pobedio Nikolić. Tadićev štab je tokom izbora nametnuo temu o referendumu, gde je glavno pitanje bilo, da li u 2008. godini želite da se vratiti u devedesete ili da idete u Evropu. Ministri poput Rasima Ljajića ili Mlađana Dinkića direktno su poručivali građanima da ako pobedi Toma, neće biti benzina, biće devalvacije, propašće akcije. Građani su se izjasnili na tom referendumu da to ne žele. Ali to je očigledno bila samo priča za kampanju jer je Tadić odmah po pobedi prestao da daje izjave stranim agencijama, "takmičeći" se na taj način sa Koštunicom u patriotizmu, jer to oni tako vrednuju. Sad se ta referendumska i evropska priča prikriva i zamenjuje tezom o pobedi lidera petoktobarskih promena, a ako ćemo iskreno, 5. oktobra 2000. godine Tadić nije ni bio na ulici, krio se, pod izgovorom da ga navodno juri Vojska, i to Vojska na čijem je čelu bio Branko Krga, Tadićev intimus i operativna veza, isti onaj koga je Tadić kasnije štitio i držao u vrhu do god je mogao. On je bio i na čelu vojske 12.marta 2003. kada je Zoran Đindjić ubijen i to uz podršku pojedinaca iz vojne službe bezbednosti.

Kako će prema Vašem mišljenju izgledati politika Borisa Tadića u narednih pet godina za vrijeme njegovog mandata?

Ne verujem značajno različita od ove dosadašnje, iako je sada u naletu samopouzdanja i napadu hrabrosti. Ali kako nas uskoro čeka strašno puno iskušenja, mislim da će Tadić nastaviti po starom. Skoro je izvesno da će 17. februara Albanci sa Kosova proglasiti nezavisnost i da će Kosovo biti priznato od strane SAD i najznačajnihih zemalja Evropske unije. Nakon toga dolazi period kada će se pokazati da li će se ostvariti ono što je Tadić u noći pobede poručio građanima. A rekao je da su građani izabrali evropski put i da će ih on tamo i voditi. To podrazumeva da nema floskula i «Kosovo i Evropa». Videćemo da li će biti dosledan, u šta ja ne verujem, ili će se ponašati na način kako se ponašao izmedju dva izborna kruga, kada je otišao u Rusiju i tamo zajedno sa Koštunicom uradio čin veleizdaje, prodavši energetski monopol države u bescenje pritom ne pitavši velikoga Putina i počasnog gradjanina silnih gradova u Srbiji, zašto skriva Mirjanu Markovic i sina joj Marka, ali je zato, čim se vratio, njegov štab pokrenuo kampanju oko tog skandala sa davanjem azila osobama optuženim ovde za najteža krivična dela, verujući da to pomaže Tadiću tokom izborne ćutnje.

Kakve će reakcije očekujete u Srbiji nakon proglašenja nezavisnosti Kosova?

Nemoguće je to predviđati. Da je pobedio Nikolić situacija bi bila mnogo jasnija. To bi bilo lupanje u ratne doboše i sviranje u ratne trube, busanje u grudi - «život damo Kosovo ne damo» i već sve viđeno.Verovatno demonstracije po ulicama, zviždanje i gađanje ambasada, ko zna šta.

Ovako možda prođe i mirnije, mada i pored toga što je Nikolić izgubio, mi i dalje imamo pola Srbije koja je glasala za one koji nose majice sa Šešeljevim likom ili bedževe, svejedno. Ta polovina Srbije je naterana da veruje da su Mladić i Karadžić heroji, za taj deo Srbije brat Radovana Karadžića, Luka, je mudar i čestit, iako je pijan zgazio i ubio ženu i naravno od krivice oslobođen jer i u pravosuđu svi, od gospodje Škero, predsednice Vrhovnog suda, do opštinskih sudija, znaju da se takvim «gromadama» ne sme suditi. Ipak najveći problem nisu ti nesrećnici koji su glasali za Nikolića i koji veruju da će nam u izolaciji biti bolje. Najveći problem leži u činjenici da taj deo Srbije, koji je izgubio u nedelju, uživa apsolutnu podršku najvažnijih institucija države, pre svega predsednika Vlade Vojislava Koštunice i njegovog kabineta, značajnog dela Vojske, Srpske akademije nauka, Srpske pravoslavne crkve itd. Oni su ti koji tu grupu građana, koje se ovde naziva pogrešnim imenom - gubitnicima tranzicije - zloupotrebljavaju i njima manipulišu, koriste za destablizacije i izazivanje raznih vrsta nemira jer je to jedino stanje u kojem ta grupa može da vlada Srbijom i to i čine poslednjih dvadesetak godina stvaranjem kriza, jer podrške na izborima oni nemaju.

Vi ste Miroslava Miškovića, vlasnika Delte nazvali formalnim vlasnikom Srbije. Zbog čega i šta on prema Vašim saznanjima sve posjeduje?

Politički život u Srbi ne kreiraju samo političke stranke, odnosno građani koji na izborima biraju svoje predstavnike i odlučuju u kom pravcu žele da im država ide dalje. U Srbiji o tome odlučuju i ljudi koji sa politikom veze nemaju i koje nije birao ni kućni savet ni za kakvu funkciju, to su pre svega ratni profiteri koji su bogastvo stekli na krvi i pepelu koje je Milošević za sobom ostavljao. «Titan» među tim vlasnicima krvavog novca je Miroslav Mišković, osoba koja je alfa i omega i političkog, društvenog, medijskog, privrednog života Srbije. Iako se od javnosti krije, a sebe naziva «kičmom srpske privrede», danas je svaki gradjanin Srbije svedok da je on postao gospodar svega u Srbiji, pa čak i gospodar sloboda ili života njegovih protivnika. Finansira skoro sve u Srbiji i na ovim izborima imao je nekoliko kandidata, a u drugom krugu - obojicu . Mada mu je favorit bio Nikolić i tu se «otvorio» najviše. Zato je i nepravedno optuživati samo Dinkića i G17, ili DSS i DS, ministre poput Bubala ili Đelića, Milosavljevića i Đilasa za «nedozvoljene odnose» sa ovim Miloševićevim oligarhom, kad je on i najveći finansijer Srpske radikalne stranke i samog Nikolića i to godinama unazad. Zato imate apsolutno ćutanje poslanika radikla u parlamentu, na sve zloupotrebe kompanije «Delta» i očigledna kršenja zakona i to upravo od strane onih koji svoju politiku grade na borbi protiv svih zloupotreba i kriminala. Zato su ti «veliki borci» za istinu, brže - bolje odbili zahtev LDP-a, koji je podržalo preko 30.000 gradjana Srbije, da se u parlamentu raspravlja o monopolu koji taj čovek ima i zbog čega ionako siromašni građani Srbije, moraju da plaćaju hranu 30% skuplje.

Pretpostavljam da mu je zbog poslovanja opcija Borisa Tadića ipak bila bliža?

Nisam siguran. On ionako sprema da se poslovno prebaci u London i na tamošnju berzu, da milijarde koje je opljačkao od građana Srbije, a čuva na Kipru, prebaci u Britaniju, da zbog tolike količine novaca dobije zaštitu tamošnje administracije i poput arapskih šeika, živi u normalnoj državi, Evropskoj uniji, a Srbija će za njega predstavljati pesak, dogod u njemu bude bilo «nafte». A toga ima uvek više ako su krize veće, zato je za ljude poput njega važno da bude što nestabilnije i što dalje od pravila i zakona koji važe u svetu.

On se hvali da je taj novac zaradjen za 20 godina koliko Delta posluje.

Tačno je da je «Deltu» osnovao početkom devedesetih, po napuštanju mesta potpredsednika Miloševićeve vlade i baš u vreme Miloševićevog preseljenja na Dedinje, a Miškovićevog useljenja u Miloševićev stan. Tačno je da su u vreme dok se država raspadala i građani siromašili on i njegova kompanija stvarali milione ali ipak najveći kapital i moć stekao je u poslednjih 5-6 godina. Ovu vrstu kolonijalnog statusa, koji Srbija ima prema njemu stekao je od dana Zoranovog ubistva ili tačnije, dolaskom Koštunice na mesto premijera. U vreme Miloševića preko njegove firme išao je državni šverc akciznih roba, u njegovoj se banci držao novac iz budžeta, kroz fondove i poslovne račune državnih preduzeća.

Uz pomoć tako stečenog novca, dočekao je Miloševićev nestanak, odmah pretrčao novim vlastima i učvrstio je svoju imperiju. Ovako bahata i razuzdana otimačina srpske imovine, počinje od 2004. godine. Sada je Mišković apsolutni vlasnik Srbije kao i svih medija u njoj. Skoro svi mediji u Srbiji su pod njegovom kontrolom, bilo direktno preko Madamme Milke ili posredno preko uticaja i finansija i svi objavljuju samo ono što njemu odgovara.

Nećete valjda reći da je medijska situacija gora nego u vrijeme Slobodana Miloševića?

To je u Srbiji opšte poznata člinjenica. Mediji pod Koštunicom i "Deltom" su gori nego mediji u Iranu, a ne pod Miloševićem! Zato u Srbiji niko ne zna šta se desilo sa ministrom policije, niko nije smeo da objavi da je direktorka "Delte" i jedan od osnivača Ivana Veselinović, pre godinu dana napustila "Deltu" i uzela svoj deo kompanije. Iako su svi u Srbiji znali da je tandem Miško & Milka dao pare i nalog da se pokrene nekoliko jednokratnih, dnevnih tabloida pred izbore, niko nije o tome smeo da piše. Čak i kad je svakome čitaocu bilo jasno da tabloidi poput "Sutra", paljanskog novinara Željka Cvijanovića imaju jednokratan rok, a blaćenje političkih protivnika kao jedini cilj, opet niko nije smeo reč da kaže. Danas kad je ta Cvijina i Miškova medijska "batina" prestala da izlazi (danom završetka izbora), opet novinarska udruženja i javnost ćute.

Vratimo se na Miškovićev odlazak iz zemlje i iznošenje kapitala. Zbog čega on to čini?

Prvo, sav kapital kojim on raspolaže nije u Srbiji, već je na Kipru. Dovoljno je Miško pametan i „patriotski" nastrojen da ne plaća porez tamo gde otima, tako da će deo kapitala samo preći iz jedne zemlje u drugu van Srbije. Sva imovina koju Miško poseduje je vlasništvo of shore kompanija i advokatskih kancelarija koje je taj gigant lopovluka i korupcije pootvarao širom sveta. Kako u Srbiji više nema onu vrstu „mira" koju je godinama uživao, plaćajući da ga drže van žiže javnosti, počeo je da traži moćnije zaštitinike. Uz pomoć engleskog ambasadora i obaveštajaca zapadnih bezbednosnih službi, kao i uz pomoć skupih advokata, tu je zaštitu pronašao u Britaniji, na sličan način kako je pronašao i Berezovski ili desetine milijardera širom sveta. Već je puno investirao u Londonu, od kupovine jedne od najskuplje plaćenih nekretnina, do poslovnih prostora, otvaranja bankarskih računa i ulaganja u hedž fondove. Pored toga počeo je sa ulaganjima i u SAD, kupovinom hotela i restorana na Floridi, ulaganjem u nekretnine na zapadnoj obali i ko zna čime još. Očigledan je pokušaj da svoj prljav novac „ponovo opere" ali ovaj put tako da se više nikada ne otvori pitanje porekla tog novca. Strah da će u Srbiji jednog dana na vlast doći neka normalna i poštena grupa ljudi, koje Miško i Milka neće moći da kupe i podmite, je očigledno dovoljno jak razlog da ove korake preduzme.

Da li je Mišković samo formalni vlasnik kapitala koji se mjeri u milijardama eura i da li iza tog novca stoji neko drugi?

Mislim da je danas on jedini vlasnik toga. Ostale je ili pobedio ili isplatio ili prevario, neki su umrli prirodnom smrću, neke je uhapsio, stavio na poternice, ucenio....

Međutim, siguran sam da i danas jedna značajna grupa ljudi zna detalje o njegovom kapitalu i o načinu na koji ga je stekao i to onih ljudi koji su za vreme dvedesetih bili na ključnim mestima u tajnim službama, carini, policiji, pravosuđu, onih koji su mu i omogućavali da to sve može da stekne a koji su danas sa njim u „korektnim odnosima". Oni ne polažu pravo na vlasništvo nad kapitalom, ali mogu da za svoje potrebe traže „pomoć" kad god im je to potrebno i da „pomoć" dobiju. Tako je javna tajna da je on uz pomoć još nekoliko tajkuna uvek izlazio u susret zahtevima Miloševića, SPS-a ili članova (Miloševićeve) porodice. I kad je bilo pitanje plaćanja troškova odbrane Miloševića u Hagu, njegove sahrane ili finansiranje kupovine kuće za porodicu u Moskvi. I tako su svi zadovoljni i mirni. Ukoliko ih ne bi poslušao, zna se kakva bi cena onda morala da bude plaćena.Tako je i javna tajna u Srbiji da je otmica Miškovića organizovana upravo od strane tih bivših pripadnika DB-a na čelu sa Legijom, nezadovoljnih Miškovićevim ponašanjem posle 5.oktobra i nespremnošću da nastavi sa davanjem „reketa" koji im je prethodno plaćao. Kako je na mestu ministra policije posle oktobarskih promena bio Dušan Mihajlović, kućni prijatelj Miroslava Miškovića i kolega iz Miloševićeve vlade, svi dokazi o njegovim kriminalnim poslovanjima su u tom periodu uništeni i izbrisani, iako bi uz pomoć inspektora lako mogli biti rekonstruisani.

Uskoro će se navršiti pet godina od Đinđićevog ubistva, Milorad Luković Legija organizator ubistva premijera Đinđića osuđen je na 138 godina zatvora za sva krivična dijela koja je počinio. Da li su prema Vašem mišljenu ubice adekvatno osuđene?

Ne dovodi se više u pitanje da li su ljudi koji su osuđeni i izvršioci tog dela, jer je to jasno kao dan. Ključna stvar je ko stoji iza njih, ili ko je tim poluretardiranim likovima, isključujući Legiju koji je prilično inteligentan, dao političku podršku. Ja sam 2005. godine „šokirao" javnost kada sam kazao da iza njih stoji kabinet Vojislava Koštunice. Tada je to izazvalo šok. Tri godine nakon toga potvrdilo se da je sve što sam govori tada, tačno. To apsolutno svi u ovoj državi znaju ali i zataškavaju. Svakodnevna hajka protiv LDP-a, Čedomira Jovanovića i mene tokom prošlog leta, u ovdašnjim tabloidima, bila je rezultat panike u Koštuničinim redovima. Oni su napadali sve one koji su postavljali pitanje - ko je dao dozvolu da se ubije Đinđić? Oko toga vam se u Srbiji sve prelama. Namera pučista, sa Koštunicom na čelu, bila je da se Zoranovo ubistvo prikaže kao obračun mafije i od toga ne odustaju ni dan danas. I dalje neprestano podmeću tezu da je Đinđićeva vlada bila mafijaška i tako sugerišu građanima da je prvi demokratski premijer Srbije ubijen kao mafijaš. Iako je Legija dobio preko 100 godina robije, neke od tih presuda čak su i pravosnažne, iako postoji stotine iskaza i materijalnih dokaza i to njegovih pratilaca i članova bande, koji objašnjavaju kako su ubijali, pljačkali, otimali, trgovali drogom, u većini „medija" u Srbiji Legija je heroj, a građani su naterani da svakodnevno čitaju izjave njegovih advokata - konsiljera mafije, da je Legija nevin i da mrava ne bi zgazio. Za to stanje društva odgovorni su podjednako i Koštunica i Tadić. Najzanimljivija stvar koja se sada dešava, oko tog serijskog ubice, je da po presudi koja je doneta protiv Zemunskog klana, gde je on takođe dobio četrdeset godina zatvora, po prvi put se zahteva da ti kriminalci na čelu sa njim, moraju da vrate novac koji su otimali ljudima i to u vrednosti od oko 16 miliona eura. Nakon toga je nastala panika u redovima mafijaša, jer prema zakonu ukoliko ne vrate taj novac u roku od 15 dana, sledi plenidba njihove imovine. Jedan od najbogatijih ljudi među njima je vođa te bande Milorad Ulemek Legija. Zato se u posljednje vreme sve ćešće objavljuju tekstovi u novinama po kojima je Legija siromah, navodno nema ni dinara, jer eto nije ni svog advokata isplatio. Tako sada srpska javnost treba da plače nad tužnom sudbinom tog monstruma iako se zna da Legijina žena često putuje sa decom na Daleki istok, tamo ostaje mesec ili dva, da ima desetine telohranitelja, blindirane automobile, da ima firmu za obezbeđenje lica, izdavačku kuću koja štampa Legijine knjige za koje se hvale da se prodaju u tiražu u desetinama ili stotina hiljada primeraka. I pored svega toga, sada od njih prave siromašne i časne ljude, koje eto neko hoće da istera na ulicu, jer im se nema šta zapleniti osim kuće, vredne par miliona.

Mozda i nemaju novca, mozda su potrošili?

Ma, kakvi, pa ceo Beograd zna istinu. Ja sam za vreme svojih kratkih, povremenih dolazaka u Beograd, uspeo da saznam ne samo koliko je Legija bogat i u kojim je sve poslovima, nego i detalje šta je sa parama o kojima se u javnosti stalno priča. O silnim milionima od otmica, pljački, trgovine drogom. Taj je novac još dok je Zemunski klan postojao «opran» i ubačen u redovne novčane tokove, a od dolaska Koštuničine vlade omogućava se da se taj novac investira u najprofitabilnije projekte.

Koji su to najprofitabilniji projekti ?

Mnogi, od poslova fizičko tehničke zaštite, izdavaštva, što se javno zna do «zelenašenja» ali i nekih državno značajnih poslova, što je apsolutni skandal! Zamislite koliko je posrnuće društva, kada ljudi koji se bave prodajom droge celoga života, uspeju da zaokruže taj proces tako što su novac od droge uložili u kliniku za lečenje zavisnosti od droge, kao što je to urađeno u Beogradu u slučaju Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti.Gde je ministar zdravlja da to spreči? Naravno da se Legijin kapital ne vidi transparentno niti je on ili neko njemu blizak direktno u vlasničkoj strukturi, ali je taj novac uložen kroz najveću donaciju u tu bolnicu i to lično «Legijinog bankara», danas uglednog poslovnog čoveka u Beogradu, Branka Savkovića. «Gospodin» Savković Legijin novac oplođuje i kroz druge investicije od kojih je najunosniji posao sa kupovinom zemlje i to one koja ubrzo pošto je « gospodin » Savković kupi, dobija dozvole za izgradnju benzinskih stanica. Posao je apsolutno legalan, Savković i njegovi partneri, rođaci, kumovi medju kojima je i jedan rođak Meše Selimovića, kupuju zemlju od seljaka uz lokalne ili magistralne puteve po niskoj ceni, a onda uz pomoć veza iz samog vrha države te parcele preko noći dobijaju upotrebne dozvole za izgradnju benzinskih i servisnih stanica. Tako zemlja vredna 50 ili 100 hiljada evra, preko noći postaje kapital od 3, 5 ili 10 miliona u zavisnosti da li je parcela uz budući autoput Horgoš - Požega ili je recimo benzinska stanica na Zvezdari. Savković ove poslove radi sa konzorcijumom OMV Jugoslavija i to kao suinvestitor, pa se tako u nekim projektima Legijin novac ulaže ortački u izgradnju benzinskih pumpi ove ugledne firme i tako ostvaruje profite. Legalno i jednostavno, zar ne?! Problem je samo što te dozvole daju državni organi, koji su dužni da provere i poreklo novca, kao i osobe koje tim novcem raspolažu, a verujem da im je bilo vrlo lako da najobičnijom «google» proverom saznaju da se iza imena poslovnog čoveka Branka Savkovića, krije niko drugi do doajen srpskog podzemlja čuveni Žika Živac, čovek osuđen na 10 godina robije u Nemačkoj za trgovinu drogom i mnoga druga krivična dela.Verujem da to nije bilo teško ni uglednoj kompaniji OMV da proveri. Pouzdano znam da je deo države znao za veze Legijinog «bankara» Žike Živca, jer je njihova veza sa pomoćnikom ministra Velje Ilića, Branimirom Ujdurom bila otkrivena i ministar Ilić je penzionisao svog pomoćnika upravo zbog takvih poslova. Iako je ministar Dinkić, dok je bio ministar finansija, naterao sve poslovne banke da instaliraju posebne softwere koji prate promete na računu ili kreditnim karticama, kao i dizanje gotovine svih osoba čiji je spisak sastavio sam Dinkić, Žika Živac i njegovi ortaci slobodno i bez straha drže u jednoj od banaka bliskoj Dinkiću desetine miliona evra, iznose u kešu milione, investiraju milione.

Zbog svega navedenog tvrdim da država pomaže u pranju Legijih para ili makar žmuri dok se to dešava, jer je verovatno i to deo dogovora napravljenog tajno i protivzkonito u onoj noći predaje tog serijskog ubice.

(U slijedećem broju: o kriminalu Damira Fazlića, Vojina Lazarevića, hapšenju Dragana Džajića, prodaji NIS-a, ucjenama iz Rusije, ulozi Milorada Dodika)

#3 Aloha

Aloha
  • Banned
  • 1,355 posts

Posted 10 February 2008 - 23:03

Ovde kazes VBP i samo cujes dsssssss.. kako se promalja kroz tisinu. Svaka cast.

#4 Bebler

Bebler
  • Banned
  • 2,037 posts

Posted 10 February 2008 - 23:24

Najveći problem leži u činjenici da taj deo Srbije, koji je izgubio u nedelju, uživa apsolutnu podršku najvažnijih institucija države, pre svega predsednika Vlade Vojislava Koštunice i njegovog kabineta, značajnog dela Vojske, Srpske akademije nauka, Srpske pravoslavne crkve itd. Oni su ti koji tu grupu građana, koje se ovde naziva pogrešnim imenom - gubitnicima tranzicije - zloupotrebljavaju i njima manipulišu, koriste za destablizacije i izazivanje raznih vrsta nemira jer je to jedino stanje u kojem ta grupa može da vlada Srbijom i to i čine poslednjih dvadesetak godina stvaranjem kriza, jer podrške na izborima oni nemaju.

Mislim da se ovde Popivić grdno vara i jednostavno kao i i svi siti odbija da vidi da problem leži u materijalnoj i duhovnoj bedi i zato mu je potrebno neko mnogo visokoparnije objašnjenje poput manipulacija SANU, Vojske, Vlade itd.

#5 Aloha

Aloha
  • Banned
  • 1,355 posts

Posted 10 February 2008 - 23:34

Mislim da se ovde Popivić grdno vara i jednostavno kao i i svi siti odbija da vidi da problem leži u materijalnoj i duhovnoj bedi i zato mu je potrebno neko mnogo visokoparnije objašnjenje poput manipulacija SANU, Vojske, Vlade itd.


Mislim da je gospodin Popovic bio dovoljno jasan da sve to sto si nabrojao svrsta u uzroke materijalne i duhovne bede.
Tako da tvoj spin ili lakoprdnost u ovom slucaju tesko prolaze.

#6 Bebler

Bebler
  • Banned
  • 2,037 posts

Posted 10 February 2008 - 23:51

Mislim da je gospodin Popovic bio dovoljno jasan da sve to sto si nabrojao svrsta u uzroke materijalne i duhovne bede.
Tako da tvoj spin ili lakoprdnost u ovom slucaju tesko prolaze.

Prvo, nije nabrojao uzroke već je jasno rakao da nije reč o gubitnicima tranzicije već o izmanipulisanim osobama koje su glasale za Nikolića.

To nije ista stvar.

Ono što je pak komično jeste kako se terminologija karakteristična za Popovićeva ranija izlaganja lako prima među priučenima. :rolleyes:

#7 Gark12

Gark12
  • Banned
  • 630 posts

Posted 11 February 2008 - 00:34

Kao sto vecina vas zna veceras su u Utisku nedelje gostovali Djilas i Samardzic. Polemika se sve vreme vodila oko stvari koje su svima nama poznate, potpisati ili ne potpisati , ko je protiv Evrope ko je za nju i o tome ovde ima dosta topika i poruka pa se na tome ne bih zadrzavao. Ono sto je mene zaintigriralo je recenica koju je Djilas izrekao a to je -Nijedan ozbiljan politicar u Srbiji nece priznati nezavisnost Kosova-
S tim je sasvim jasno stavio do znanja kako smatra da je LDP neozbiljna stranka a Ceda neozbiljan politicar. E sad da ne bi bilo nesporazuma ja otvoreno priznajem da LDP i Cedu ne podnosim ali ima jedna stvar kod njih koju im priznajem a to je da govore sto misle. Znaci misle da je Kosovo izgubljeno, da treba priznati nezavisnost i to je to , pa sta politicki kosta da kosta. Kod DS-a mi se cini da vidim jednu vrhunsku politicku licemernost tj smatram da oni ustvari misle isto kao i C.J. ali nece da kazu jer to nije popularno. Treba se setiti retorike Tadica u zadnjoj kampanji gde je sve vrvelo od poklika-Nikad necemo priznati nezavisno Kosovo,nikad- pa- Srbija mora sacuvati svoje dostojanstvo -(na koga me ovo podseca hmm), pa onog upornog ponavljanja u predizbornoj kampanji kako je Tadic patriota itd.
Mislim dakle da svi pokazatelji upucuju da DS vodi jednu licemernu politiku koja se sastoji u verbalnim osudama i parolama a potpuno suprotnim ponasanjem u praksi. Drugim recima da sutra i dodje do priznanja nezavisnog Kosova od strane mase zemalja uveren sam da ce DS politicari na jednoj strani to verbalno osudjivati i mozda cak i preduzimati nekakve besmislene pravne mere znajuci i sami da od toga nema nista a sa druge strane se prema tim zemljama i njenim politicarima ponasati kao da se nista nije desilo.
Na kraju, zanima me da li jos neko misli da je neposteno i licemerno nazivati nekog neozbiljnim politicarem a pri tom misliti isto kao i on.

#8 Aloha

Aloha
  • Banned
  • 1,355 posts

Posted 11 February 2008 - 00:45

Prvo, nije nabrojao uzroke već je jasno rakao da nije reč o gubitnicima tranzicije već o izmanipulisanim osobama koje su glasale za Nikolića.

To nije ista stvar.

Ono što je pak komično jeste kako se terminologija karakteristična za Popovićeva ranija izlaganja lako prima među priučenima. :huh:


Izlaganja gospodina Popovica su iskljucivo vezana za cinjenice i uzroke propasti ovog drustva kao i na konkretne osobe umesane u ubistva, terorizam i pljacke (sto je nebrojeno puta dokazao cak i na ovakvom sudu). Ignorancija koju ovde prikazujes je proizvod druzine o kojoj doticni govori i to je toliko ocigledno da bode ochi.

"So Long, and Thanks for All the Fish".... :rolleyes:

#9 Radisa

Radisa
  • Members
  • 652 posts

Posted 11 February 2008 - 00:47


Jesi li ti iz DSS-a... Ili ti je Samardžić bliski rođak... Znači, ti zaključuješ, ni iz čega, da DS ne govori istinu... Nemaš baš neke dokaze, ali kao u špijunskom filmu. ti zaključuješ... I kako si ti zaključio da DS ne govori istinu ? Pa ni iz čega... Jednostavno osećaš, isto kao i Samardžić što oseća da EU hoće da prizna Kosovao, iako ona to nemože, već samo članice, ali on to oseća... I pretpostavlja, iako nigde ne piše, da je misija prvi korak ka ocepljenju...

Mnogo su DSS-ovci osećajni u poslednje vreme... Sve nešto osećaju...

A jel znaš šta stanovnici Srbije osećaju ? Da Koštunici i DSS čelnicima uopšte nije stalo do Kosova, do Srbije, nego bi da vladaju bez podrške... Iz svojih fotelja da se smeju svima... E, to je ono što se (između ostalog smrada) oseća u vezi DSS...

#10 instruktor

instruktor
  • Members
  • 3,108 posts

Posted 11 February 2008 - 01:12

Jesi li ti iz DSS-a... Ili ti je Samardžić bliski rođak... Znači, ti zaključuješ, ni iz čega, da DS ne govori istinu... Nemaš baš neke dokaze, ali kao u špijunskom filmu. ti zaključuješ... I kako si ti zaključio da DS ne govori istinu ? Pa ni iz čega... Jednostavno osećaš, isto kao i Samardžić što oseća da EU hoće da prizna Kosovao, iako ona to nemože, već samo članice, ali on to oseća... I pretpostavlja, iako nigde ne piše, da je misija prvi korak ka ocepljenju...

Mnogo su DSS-ovci osećajni u poslednje vreme... Sve nešto osećaju...

A jel znaš šta stanovnici Srbije osećaju ? Da Koštunici i DSS čelnicima uopšte nije stalo do Kosova, do Srbije, nego bi da vladaju bez podrške... Iz svojih fotelja da se smeju svima... E, to je ono što se (između ostalog smrada) oseća u vezi DSS...
[/quote]

Demagoška Sekta Srbije bi da skrene temu. Iskulirati. :rolleyes:

#11 Bebler

Bebler
  • Banned
  • 2,037 posts

Posted 11 February 2008 - 01:14

Izlaganja gospodina Popovica su iskljucivo vezana za cinjenice i uzroke propasti ovog drustva kao i na konkretne osobe umesane u ubistva, terorizam i pljacke (sto je nebrojeno puta dokazao cak i na ovakvom sudu). Ignorancija koju ovde prikazujes je proizvod druzine o kojoj doticni govori i to je toliko ocigledno da bode ochi.


Nažalost, kad porasteš shvatićeš da Popović govori samo o problemima koji stoje na putu njegovoj sreći ali ne i stvarnim uzrocima propadanja bilo čega.

Tvoj je štićenik (mada verujem da bi se Popović vrlo rado ogradio od takvih zaštitnika) imao savršenu priliku da tokom svog boravka u vlasti liši narod takve pošasti kakva je Mišković ali to nije učinio. No to mu danas ne smeta da prosipa naknadnu pamet u bujicama.

Molim lepo. Da je Popović onda obavio svoj posao kako treba, danas ne bi bilo priče o radikalskoj opasnosti, formalnom vlasniku Srbije, itd, itd.

No to nije razlog da ti sad prestaneš da ga voliš. Svako greši. Posle malo projektuje sopstvene propuste na Koštunicu i Tadića. Upecaju se junoše često na tu priču. Nisi jedini.. :rolleyes:

Edited by Bebler, 11 February 2008 - 01:16.


#12 pojedinac

pojedinac
  • Members
  • 2,127 posts

Posted 11 February 2008 - 01:27

Mislim, potrudio se, nema šta...

#13 dexxxter

dexxxter
  • Members
  • 1,185 posts

Posted 11 February 2008 - 01:37

Na kraju, zanima me da li jos neko misli da je neposteno i licemerno nazivati nekog neozbiljnim politicarem a pri tom misliti isto kao i on.


a ti si profesionalni citac misli pa znas sta misle ovi iz ds-a. tunjavi ne krije ono sto misli, da nas strpa sve u grob sa grobarom il bez njega.

#14 Gark12

Gark12
  • Banned
  • 630 posts

Posted 11 February 2008 - 01:39

[

Jesi li ti iz DSS-a... Ili ti je Samardžić bliski rođak... Znači, ti zaključuješ, ni iz čega, da DS ne govori istinu... Nemaš baš neke dokaze, ali kao u špijunskom filmu. ti zaključuješ... I kako si ti zaključio da DS ne govori istinu ? Pa ni iz čega... Jednostavno osećaš, isto kao i Samardžić što oseća da EU hoće da prizna Kosovao, iako ona to nemože, već samo članice, ali on to oseća... I pretpostavlja, iako nigde ne piše, da je misija prvi korak ka ocepljenju...

Mnogo su DSS-ovci osećajni u poslednje vreme... Sve nešto osećaju...

A jel znaš šta stanovnici Srbije osećaju ? Da Koštunici i DSS čelnicima uopšte nije stalo do Kosova, do Srbije, nego bi da vladaju bez podrške... Iz svojih fotelja da se smeju svima... E, to je ono što se (između ostalog smrada) oseća u vezi DSS...



Jeste, Samardzic mi je bliski rodjak pa hteo ne hteo moram da ga branim mada mi nije jasno u cemu se sastoji to branjenje. I sve da je to tako, pa mi smo koalicioni partneri , jesi li zaboravio , kako to da vam nas "smrad" nije smetao kada ste svoje ministarske guze ubacivali u kozne fotelje? I da nisam izmislio mozda to da je Tadic vodio predizbornu kampanju a la Sps Srs ili DSS? Jesam li izmislio da DS hoce sada da potpisuje sporazume sa onima koji sada rasparcavaju Srbiju? Jesam li izmislio da je Djilas posredno rekao da je LDP neozbiljna stranka?
Zaista bih voleo da dodje do novih izbora pa da vidim tu naucnu fantastiku u kojoj DS-LDP ,G17 i manjine uspeju da obezbede dovoljan broj mandata za novu vladu :rolleyes:

Edited by Gark12, 11 February 2008 - 01:44.


#15 Aloha

Aloha
  • Banned
  • 1,355 posts

Posted 11 February 2008 - 01:42

Nažalost, kad porasteš shvatićeš da Popović govori samo o problemima koji stoje na putu njegovoj sreći ali ne i stvarnim uzrocima propadanja bilo čega.

Tvoj je štićenik (mada verujem da bi se Popović vrlo rado ogradio od takvih zaštitnika) imao savršenu priliku da tokom svog boravka u vlasti liši narod takve pošasti kakva je Mišković ali to nije učinio. No to mu danas ne smeta da prosipa naknadnu pamet u bujicama.

Molim lepo. Da je Popović onda obavio svoj posao kako treba, danas ne bi bilo priče o radikalskoj opasnosti, formalnom vlasniku Srbije, itd, itd.

No to nije razlog da ti sad prestaneš da ga voliš. Svako greši. Posle malo projektuje sopstvene propuste na Koštunicu i Tadića. Upecaju se junoše često na tu priču. Nisi jedini.. :huh:


Tvoja namera da diskreditujes VBP kao osobu (onako tipicno Kurirski) i na taj nacin bacis senku na cinjenice koje taj covek iznosi, su razmisljanja ravna jednom srednjoskolskom pripravniku i wannabe apartciku.

Narocito su mi simpaticni autogolovi tipa:

"Molim lepo. Da je (Popović) onda obavio svoj posao kako treba, danas ne bi bilo priče o radikalskoj opasnosti, formalnom vlasniku Srbije, itd, itd."

Ti, kao da si podsvesno umalo napisao Tadic umesto Popovic u ovoj "genijalnoj" recenici koju si garant, barem 10x procitao sve obozavajuci sebe.... cccc. Mozes ti to i bolje... ili ne... who cares? :rolleyes:

Nego sta cemo sada sa ovim pokoznakojiput ponovljenim najgorim optuzbama upucenim nasim drugovima premiJeru i preCedniku?

Ocemo li ga konacno tuziti casnom sudu za klevetu?