Jump to content

Photo
- - - - -

Prodaja NIS-a - poslednja igra leptira?

• Please log in to reply
1118 replies to this topic

#1 zemuncaffe

zemuncaffe
  • Members
  • 90 posts

Posted 25 January 2008 - 15:48

Danas su naši vladari u Moskvi prodali našu najveću državnu kompaniju za smešne pare. Doduše, priča se da je time plaćena i podrška Rusije oko Kosova.
Zanima me šta vi mislite? Jesmo li, ovako jeftinom prodajom NIS-a (i ko zna čega sve još) zadržali u "vlasništvu" našu južnu srpsku pokrajinu, a istovremeno postali južna ruska provincija?

#2 Dalibor Markovic

Dalibor Markovic
  • Members
  • 121 posts

Posted 25 January 2008 - 16:00

Није то наша највећа компанија! Али је била погодна да се прода у овом тренутку!

Највећу ће тек да продају!

#3 Henry Chinaski

Henry Chinaski
  • Members
  • 19,241 posts

Posted 25 January 2008 - 16:03

Znaci, glasamo za Komu u drugom krugu? Da cemo da seremo na grobove, to vec znam.

Edited by Henry Chinaski, 25 January 2008 - 16:04.

#4 Bugarinot

Bugarinot
  • Members
  • 143 posts

Posted 25 January 2008 - 16:16

Да уточним нещо. Договорът на България с Русия за газопровода "Южен поток" има клауза за капацитет от 30 милиарда кубически метра газ годишно на "входа" в България при Варна. Договорът на Сърбия с Русия е за тръба с 10 милиарда кубически метра газ капацитет. Останалите 20 милиарда кубически метра газ се рапределят за вътрешно потребление в самата България и транзит за Италия през Гърция по южния "крак" на газопровода..

#5 nighty

nighty
  • Members
  • 1,743 posts

Posted 25 January 2008 - 16:51

Да уточним нещо. Договорът на България с Русия за газопровода "Южен поток" има клауза за капацитет от 30 милиарда кубически метра газ годишно на "входа" в България при Варна. Договорът на Сърбия с Русия е за тръба с 10 милиарда кубически метра газ капацитет. Останалите 20 милиарда кубически метра газ се рапределят за вътрешно потребление в самата България и транзит за Италия през Гърция по южния "крак" на газопровода..

Evo da prevedem.
"Da preciziram stvar, Dogovor izmedju Bugarske i Rusije o gasovodu "Južni potok", ima mogućnost kapaciteta 30 milijardi kubnih metara gasa godišnje na ulazu u Bugarsku kod Varne, Dogovor izmedju Srbije i Rusije odnosi se na cevovod kapaciteta 10 milijardi kubnih metara gasa. Preostalih 20 milijardi kubnih metara gasa se rasporedjuju za unutrašnje potrebe same Bugarske i tranzit za Italiju preko Grčke južnim krakom gasovoda,"

Edited by nighty, 25 January 2008 - 16:51.

#6 vladan

vladan
  • Members
  • 22,764 posts

Posted 25 January 2008 - 17:36

Eksperti kazu da je realna vrednost (i cena) NIS-a i ostalog znatno veca od onoga sto je dobijeno. Ja nemam razloga da ne verujem ekspertima.
Uostalom, sama cinjenica da se Dinkic, koji, sasvim izvesno, nije gadljiv na pare, povukao, govori puno sama za sebe.
Nuzno se namece utisak da se time placa ruska podrska oko Kosova. Ova podrska, naravno, nece nista promeniti; Kosovo je otislo vec odavno.
Medjutim, trebalo bi biti jako naivan pa verovati da je Kostunica "poklonio" NIS samo radi Kosova; jeste njemu srce u "srBskoj kolevci", ali se i on mnogo radije bavi vlastitim novcanikom nego usranim pelenama iz kolevke. Doci ce dan kada ce se saznati i "koliko je ko dobar" i "koliko se ko ugradio" u "kosovski posao".
U toj sramotnoj transakciji ucesvovala je i DS predvodjena Tadicem, sto se ne sme izgubiti iz vida.
Istovremeno, Novi Sad proglasava Putina za pocasnog gradjanina.

Edited by vladan, 25 January 2008 - 17:36.

#7 LogicLevel

LogicLevel
  • Members
  • 770 posts

Posted 25 January 2008 - 17:45

Ovo s NISom nije idealno, ali ne mozemo izbeci Ruse kada je u pitanju nafta, gas. I da smo prodali NIS MOL-u ili OMV-u ili Heleniku (ko bi drugi bio zainteresovan?) opet bi NIS kupovao rusku naftu. Isto tako su Rumuni prodali svoju naftnu kompaniju OMV-u a ovi posle napravili dil s Rusima.

Mene samo zanima kada ce se po ovom ugovoru ukinuti NISov monopol. Koliko ja znam jos uvek je na snazi uredba o zabrani uvoza naftnih derivata...dakle samo NIS proizvodi benzin prakticno (jer ima neka rafinerija u Srbiji a da nije NISova? ja mislim da nema). Otvoriti trziste sto pre, dozvoliti uvoz benzina, i sve ce biti OK. Onda nije ni bitno ko je vlasnik NISa, jer ce biti konkurencije.

#8 Dalibor Markovic

Dalibor Markovic
  • Members
  • 121 posts

Posted 25 January 2008 - 17:52

Колико ја данас чух на Тв-у обавезали смо се да буде монопол још 2 године

#9 LogicLevel

LogicLevel
  • Members
  • 770 posts

Posted 25 January 2008 - 18:12

Pa to i nije tako strasno. U NIS treba investirati da postane konkurentan, momentalno otvaranje trzista bi ga satralo.

Da li su rekli nesto o ekoloskim standardima? Kada ce zabraniti benzin sa olovom? Da nestane ona cadj beogradskog centra.

Ja se nadam da ce vlada prodati ostalih 49% NISa na berzi u skorije vreme, i da vise nece biti vlasnik ni jedne jedine akcije.

#10 down with the sickness

down with the sickness
  • Members
  • 8,261 posts

Posted 25 January 2008 - 18:45

Zesce vacarenje, a sta bi drugo od Rusa ocekivali?

Jedino sto bi bilo jos gore je da nam stvarno uvale Kosovo.
Ipak, to je SF.

#11 rory

rory
  • Members
  • 2,989 posts

Posted 25 January 2008 - 18:48

Ovo s NISom nije idealno, ali ne mozemo izbeci Ruse kada je u pitanju nafta, gas. I da smo prodali NIS MOL-u ili OMV-u ili Heleniku (ko bi drugi bio zainteresovan?) opet bi NIS kupovao rusku naftu. Isto tako su Rumuni prodali svoju naftnu kompaniju OMV-u a ovi posle napravili dil s Rusima.

Svakako bi OMV napravio bolji dil nego sto to radi nasa vlada. To bi mnogo pouzdanije funkcionisalo jer ta kompanja ume da zastiti svoje interese od ruske samovolje.

#12 sirmium

sirmium
  • Members
  • 6,064 posts

Posted 25 January 2008 - 19:07

najjaci je canak , protest ispred nisa? ..a predsednicki kandidat koga je podrzao otisao sa kostunajom i veljom seljom u moskvu da potpise...buuuhhhaahhaahhaa

Edited by sirmium, 25 January 2008 - 19:09.

#13 revolucionar

revolucionar
  • Banned
  • 2,408 posts

Posted 25 January 2008 - 19:44

Danas su naši vladari u Moskvi prodali našu najveću državnu kompaniju za smešne pare. Doduše, priča se da je time plaćena i podrška Rusije oko Kosova.
Zanima me šta vi mislite? Jesmo li, ovako jeftinom prodajom NIS-a (i ko zna čega sve još) zadržali u "vlasništvu" našu južnu srpsku pokrajinu, a istovremeno postali južna ruska provincija?

Kakvu sad pravdu trazis ? Poznato je da su Rusi sila bar kad su u pitranju sirovine i energenti. Mozes ti da kalkulises kako hoces ali kad si siromasan onda i nemas nekakve solucije. Da smo bili vojna sila mi bi pobedili NATO i ne bi sada imali americku bazu na Kosovu. Lako bi Srbija povratili Kosovo ali pod uslovom kad bi to dozvolili Amerikanci. Proglasenje nezavisnosti Kosova za Amerikance znaci nova zona uticaja. Mozes ti istovremeno da mrzis i Ruse i Amerikance zato sto su sile "za nesto" ali to ne znaci da ces od toga imati nekakvu korist.

#14 AxeZ

AxeZ
  • Banned
  • 675 posts

Posted 26 January 2008 - 00:40

Oteto..prokleto......

#15 MAGRIPA65

MAGRIPA65
  • Members
  • 20,620 posts

Posted 26 January 2008 - 01:34

A ti to mislis da ce nakon ovo prodaje NIS-a nafta i gas biti besplatni ili sta?