Hvala ti. Pretpostavljam da ova mjesta znas kao svoj dzep. Mozes li mi reci gdje se u tim mjestima nalaze
-dobri restorani sa autent. kuhinjom i restoranaikoji su primjer dobre kuhinje i modernog enterijera
-ambijentalne cjelne, stare gradove u zaledju i sela koja se bave turizmom (gdje se moze prenociti)
-izlozbe likovne umjetnosti u Dubr, Splitu i Sibeniku
-prirodne cjeline, parkovi uz put
-vidikovci, unikatne pjesacke staze
-vjerske zajednice i objekti otvoreni za turiste
- dobre restorane možeš naći u gotovo svim mjestima koja sam nabrojao. Ne bi ih izdvajao poimenično da ne ispadne da ih reklamiram ali moram (dakle ne reklamiram). Evo nekih koje kao veliki gurman preporučam:
Konavoski dvori kod Grude u Konavlima - domaća autentična kuhinja (domaći specijaliteti, zelena manjestra, riblja kuhinja, pastrmke koje po tvom odabiru vade direktno iz rijeke Ljute, kruh ispod peke, domaći pršut, vino, kolači itd)
Vojski do - na brdu iznad Cavtata. Tu imaš jedan od najatraktivnijih restorana u okolici Dubrovnika. Pogled je fenomenalan a kuhinja je starinska. Većina jela se priprema direktno ispred gosta a poslužuju se domaći specijaliteti.
Orsan - Zaton mali. Restoran tik uz more sa domaćom kuhinjom no malo većim cijenama.
Ankora - Zaton veliki. Također tik uz more. Jako popularan restoran u kojem često treba čekati na prazno mjesto.
Kapetanova kuća - Mali Ston. Po mom ukusu najbolji restoran na ovom području. Ambijent u restoranu je izvanredan. Domaća kuhinja, riblji specijaliteti i sve vrste školjki koje se uzgajaju u malostonskom zaljevu (kamenice, mušule (dagnje), kunjke). Preporučam nadaleko poznati crni rižot.
Bota - Mali Ston. Nešto kao i prethodni restoran.
Dalje prema Splitu ne znam kako stoje stvari sa restoranima.
- Svakako posjeti Vrgorac, rodno mjesto pjesnika Tina Ujevića. Pored Vrgorca je malo ambijentalno selo potpuno namijenjeno turizmu.
- Izložbi u Dubrovniku tijekom ljeta ima gotovo svakodnevno. Uz domaće autore (Šerbu, Škerlj...) često se postavljaju izložbe stranih autora.
- Prirodne cjeline: svakako posjeti Lokrum sa botaničkim vrtom, zatim Arboretum u Trstenom sa ljetnikovcem Gučetić. Arboretum je poznat u svijetu a u njemu raste na desetke egzotičnih vrsta biljaka. Možeš posjetiti i Nacionalni park na otoku Mljetu. Pored Šibenika je Nacionalni park Krka...
- Jedan od najposjećenijih vidikovaca je tvrđava Imperijal na brdu Srđ iznad Dubrovnika. Takav pogled nema skoro nitko na svijetu
- Svi vjerski objekti u Dubrovniku i okolici su otvoreni za turiste. U samom Starom gradu imaš nekoliko samostana (Dominikanski sa muzejom, Franjevački sa najstarijom i prvom apotekom u Europi, Benediktinski na otoku Lokrum iz XI stoljeća), crkava (Sveti Vlaho, Katedrala, Gospa od Karmena...), pravoslavna crkva iz IX stoljeća, sinagoga iz XV stoljeća, džamija...). Posjeti i crkvu na Dančama poznatu po zvonjavi kad god neki brod prolazi. Evo malo slika. Nadam se da sam malo pomogao i ispričavam se zbog spominjanja imena restorana ali drugačije ne mogu objasnit
p.s. Ako voliš jazz posjeti caffe Trubadur u starom gradu. Ne znam kako je sad ali prije su se tamo svaku večer održavale jazz svirke za goste caffea

This topic is locked