Jump to content


Photo
- - - - -

Arheolog krio istinu o Isusovom grobu


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
1 reply to this topic

#1 kaisersosa

kaisersosa
  • Members
  • 752 posts

Posted 21 January 2008 - 23:17

Arheolog krio istinu o Isusovom grobu
Autor: Tanjug | 18.01.2008 - 22:07

Udovica izraelskog arheologa Josefa Gata, čije se ime vezuje za otkriće grobnice u kojoj je, kako neki veruju, sahranjen Isus Hristos, ponovo je ove nedelje pokrenula kontroverzu izazvanu prošle godine dokumentarcem "Isusov izgubljeni grob".

Rut Gat je obelodanila da je njen muž krio istinu o grobnici, iako je čvrsto verovao da je pronašao mesto gde je Isus sahranjen, u strahu od antisemitizma i da je odneo tajnu u grob. Gatova udovica je podstakla čitavu buru reagovanja primajući, u ime pokojnog muža, nagradu za životno delo od Odeljenja za antikvitete. Na kraju četvorodnevnog simpozijuma u Jerusalimu, gde su se, pored arheologa, okupili biblijski stručnjaci i drugi naučnici, Gat je rekla da je njen muž znao da je našao "grobnicu Isusa Hrista", ali da se ozbiljno brinuo i strahovao zbog posledica tog otkrića. Ona je istakla da je njen muž odrastao u okupiranoj Poljskoj, da je nosio gorka sećanja iz detinjstva i da je strahovao da bi njegovo otkriće moglo da dovoede do "talasa antisemitizma".
Gat je umro ubrzo nakon što je otkrio grobnicu iz prvog veka nove ere u Talpiotu 1980. godine i ostavio je malo zabeleški o otkriću. On je, međutim, kako tvrdi njegova udovica, o tome pričao s njom za kuhinjskim stolom. O otkriću je, 16 godina kasnije, pisao drugi izraelski arheolog, Amos Kloner, koji je uveliko dovodio u sumnju tvrdnju da je grobnica na bilo koji način povezana s Isusom. Režiser Simha Jakobovici, rođeni Izraelac koji radi u Kanadi, izazvao je prošle godine još veću kontroverzu svojim dokumentarcem prikazanim na TV kanalu Diskaveri na temu istog otkrića. On je prisustvovao i simpozijumu u Jerusalimu i posle toga izjavio da je "skoro pao sa stolice" kada je čuo reči udovice. Na kraju simpozijuma dvojica od pet učesnika diskusije rekli su da ne veruju u vezu između Isusa i grobnice.
Dva preostala učesnika su rekla da je vrlo moguće da se ipak radi o Isusovom grobu. Većina vernika hrišćana veruje da je Isus sahranjen i vaskrsao na mestu gde se danas nalazi Crkva Svetog groba u jerusalimskom starom gradu. Ona je podignuta na mestu gde je bila i Golgota, brdo na kome je, prema Starom zavetu, Isus razapet i preminuo. Predsedavajući Džejms Čarlsvort, profesor jezika Novog zaveta i književnosti s teološkog seminara u Prinstonu odbacio je ideju da je Isus tamo sahranjen i rekao da ne veruje da bi sledbenici Isusa stavili posmtrne ostatke spasitelja u takvu "užasnu kosturnicu". On je ipak ocenio da se otvara mogućnost da je grobnica povezana s Isusovim klanom. Udovica je sada podstakla nov arheološki zemljotres. Kada su pre nepunu godinu stigli prvi izveštaji o filmu Jakobovicija, jerusalimska opština je obećala da će otvoriti nalazište za posetioce, ako bude zahteva.
U filmu se tvrdi da šest od 10 kosturnica iz grobnice imaju natpise koji se dovode u vezu s Isusom, između ostalog, "Isus sin Josifa"," Meri" , "Marjamne" - navodno Marija Magdalena i "Juda, sin Isusa". Istovremeno se sugeriše da Isus nije umro na krstu, već se oženio i imao sina. Film su oštro napali hrišćanski velikodostojnici i neki arheolozi. Jakobovici je, međutim, ostao iza svojih reči, a sada je izrazio nadu da će se grobnica još pomnije istražiti. Ona se nalazi pod pravouganom pločom između niza stambenih zgrada u jerusalimskim brdima.

#2 ghost_dog

ghost_dog
  • Members
  • 486 posts

Posted 22 January 2008 - 08:51

A onda je mrmot......