Jump to content


Photo

Kada ce biti bolje?


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
156 replies to this topic

#1 Anduril

Anduril
  • Members
  • 5,593 posts

Posted 18 January 2008 - 21:23

Gledam ovu vest i moram priznati da sam se razocarao sto jos uvek nije postignut neki veci napredak po pitanju ljudskih prava, ali i drugih parametara na Kosovu. Fridom haus je poznata organizacija koja je poznata po tome sto je prilicno bliska americkoj administraciji, pa opet, Kosovo u poredjenju sa Srbijom, ali i drugim zemljama u regionu prilicno lose stoji. Medjutim, necu da raspravljam o ovom problemu u kontekstu proglasenja nezavisnosti, jer sam siguran da Srbija sigurno ne moze da popravi stanje na Kosovu, ali cisto iz perspektive samih gradjana/forumasa sa Kosova koji tamo zive i koji svojim ocima vide sve te probleme u obliku korupcije, pritiska na medije, kriminala itd.
Sta je razlog tome sto se stanje ne poboljsava i kako/kada ce biti bolje?

Fridom haus: Srbija vrlo dobra
18. januar 2008. | 13:23 | Izvor: Tanjug
Vašington -- Srbija spada među slobodnije zemlje sa solidnim nivoom političkih i ljudskih prava, ocena Fridom hausa.

Istovremeno, ta američka nevladina organizacija ocenjuje da je stanje ljudskih sloboda na Kosovu i Metohiji najgore u Evropi. Srbija je, na skali od jedan do sedam, gde je jedinica najbolja ocena, dobila trojku za politička i dvojku za ljudska prava. Prosečna ocena koju je Srbija dobila u godišnjem izveštaju Fridom hausa "Sloboda u svetu" jeste 3,68, što je neznatno bolje nego 2006. godine (3,71).

Svi pokazatelji su, uglavnom, ostali isti, osim što je ocenjeno da je sloboda medija donekle pogoršana (sa 3,25 na 3,50), ali je, istovremeno, smanjen nivo korupcije (sa 4,75 na 4,50).

Fridom haus je naveo da se na Kosovu, koje je pod upravom Ujedinjenih nacija, ne beleži nikakav napredak u odnosu na 2006. godinu, tokom koje je stanje, čak, bilo gore nego 2005.

"Kosovska vlast je slaba, ali stabilna, što nije posledica izgrađenih i stabilnih struktura, nego, pre svega, zahvaljujući pritisku međunarodne zajednice, a naročito misija SAD i Evropske unije", navedeno je u izveštaju prema kojem je prosečna ocena demokratije na Kosovu 5,36 na skali od jedan do sedam.

Za poštovanje političkih prava Kosovo je dobilo šesticu, a za poštovanje ljudskih prava peticu, što ga stavlja na samo dno lestvice.

Fridom haus ističe da je stanje u oblasti medija nepromenjeno, da je pritisak na medije ogroman, novinari su izloženi fizičkim napadima, a vlast ucenjuje medijski sektor prihodima od marketinga.

U oblasti pravosuđa, iako su mnogi zakoni doneti, oni se uglavnom ne primenjuju, a sudski sistem nije dostigao željeni nivo razvoja.

Ocenjeno je da je korupcija veoma raširena, da se javni fondovi masovno zloupotrebljavaju, a mera za borbu protiv korupcije, praktično, i nema.

U izveštaju je istaknuto da je jedan od najozbiljnijih problema za Kosovo i veoma rasprostranjeni organizovani kriminal.

U izveštaju Fridom hausa, od bivših jugoslovenskih republika, kao slobodne ocenjene su još Slovenija (1-1 za politička i ljudska prava) i Hrvatska (2-2), dok su poluslobodne Bosna i Hercegovina (4-3), koja je čak nazadovala po pitanju političkih prava, Crna Gora (3-3) i Makedonija (3-3).



#2 Unbeliever

Unbeliever
  • Members
  • 8,920 posts

Posted 18 January 2008 - 21:34

meni nesto nije jasno: da li je Freedom House cula o nekom tamo neznacajnom incidentu paljenju neke pekare ili je to toliko dobro skriveno da niko, POSLE NEKOLIKO MESECI, nista ne zna o tome? treba da to neki amater postuje u youtube pa da se cuje o tome.. pitanje je: ako je jedan poveliki incident prikriven toliko efektivno i dobro, ima li i drugih incidenata za koje mi ne znamo? mozda manjih, mozda vecih, ali - incidenata? takodje mi nije jasno kako jedna zemlja moze biti "među slobodnije zemlje sa solidnim nivoom političkih i ljudskih prava" kad gotovo svaki dan cujemo o nekim katolickim grobovima koji se razaraju, nacistickim skupovima po velikim gradovima, i drugim humanitarnim zeljama nevladine organizacije poznata kao Celavi Oslobodioci.

a o kosovu ne znam sta da ti kazem; stanje, ocigledno, nije dobro. no, voleo bih da vidim i originalan dokument jer se dogodilo i pre da citam nesto u srpskoj stampi a kad citam originalan dokument tu sasvim nesto drugo pise.

#3 Anduril

Anduril
  • Members
  • 5,593 posts

Posted 18 January 2008 - 21:57

Napad na pekaru sigurno nije jedini incident u Srbiji i siguran sam da je jos bilo dovoljno incidenata koji su usli ocenu Fridom haus-a. Takodje, imamo ceo pdf Politika koji se bavi problematicnim stanjem srpske demokratije, a kao sto si primetio, na tom pdf-u se ne stedi sa kritikom.
No, ovo je pdf o Kosovu, a posto Kosovo fakticki vec duzi period nema neke jace veze sa stanjem u Srbiji i obratno, zanima me stanje na Kosovu i perspektiva Kosova iz potpuno nezavisnog ugla, dakle, ne obracajuci previse paznje na stanje u Srbiji i ne poredeci Srbiju i Kosovo.

#4 Unbeliever

Unbeliever
  • Members
  • 8,920 posts

Posted 18 January 2008 - 22:18

to je i poenta; kako moze jedna organizacija kredibilno da daje ocenu "medju najsblodobnijim..." zemlji gde se pale pekare zbog toga sto je vlasnik Albanac? ili je metodologija pogresna, ili nesto neko krije. kredibilitet organizacije zavisi i od ocena o drugim zemljama, ne samo o kosovu. bas bih voleo da citam celi dokumenat. ne kazem da neko laze, ali ne deluje mi da su istrazivali situaciju kako treba.

#5 Kastor

Kastor
  • Banned
  • 6,241 posts

Posted 18 January 2008 - 22:57

Za stanje ljudskih i građanskih prava svugde je odgovorna vlast. Srbija ima svoju izabranu vlast. Kosovo je nema neće je još dugo imati.

#6 Pristevac

Pristevac
  • Members
  • 11,229 posts

Posted 18 January 2008 - 23:04

Napad na pekaru sigurno nije jedini incident u Srbiji i siguran sam da je jos bilo dovoljno incidenata koji su usli ocenu Fridom haus-a. Takodje, imamo ceo pdf Politika koji se bavi problematicnim stanjem srpske demokratije, a kao sto si primetio, na tom pdf-u se ne stedi sa kritikom.
No, ovo je pdf o Kosovu, a posto Kosovo fakticki vec duzi period nema neke jace veze sa stanjem u Srbiji i obratno, zanima me stanje na Kosovu i perspektiva Kosova iz potpuno nezavisnog ugla, dakle, ne obracajuci previse paznje na stanje u Srbiji i ne poredeci Srbiju i Kosovo.

Ne bih se slozio da Kosovo nema neke jace veze sa stanjem u Srbiji i obratno.Ima itekako.Kao zakon o inerciji.To ti je kao da se vozis busom,ti stojis a vozac naglo zakoci i ti se trznes napred mimo svoje volje.Tako i ovaj "Teufelkreis" Svaki bilo koji turbolentniji dogadjaj sa obe strane granice naelktrise atmosferu.Samo sto to vise dolazi iz Srbije.Tako i ovaj poslednji nemili dogadjaj.Takodje je u Novom Sadu i ranije bilo nekoliko paljenja poslasticara koje i neke nisu pripadale Albancima vec Gorancima,a koji su vec decenijama drzavljani Srbije,isto kao i ovaj nesrecni pekar. Da napomenem da su obicno pekari po bivsoj SFRJ Albanci iz jednog sela koje se zove Has,a neki ga izgovaraju Hasi,vaze za najmirnije i najtolerantnijea Albance.Do dan danas niko nije uhapsen,a niti ce biti ni za ovu pekaru.
Ovaj ispad ne sme nikako da se okarakterise kao pojedinacni slucaj nekih isfrustriranih mladica.Naprotiv tragovi vuku slobodno mogu reci do nekih organizovanih grupacija,koje su latentno prisutne na javnoj sceni i imaju mentore medju nekim politickim partijama koje bas nisu marginalne kako se to pokusava predstaviti.
E sada kako takav nemili dogadjaj deluje i kakav odjek ima u Pristini nije tesko protumaciti.Kosovo sa najvecoma mladom populacijom u Evropi,koji su bez posla,nemaju nikakvu buducnost sa ovim status qvo stanjem,koje Srbija pokusava da vuce izgleda do sledeceg milenijuma,je nista drugo nego jedna tempirana bomba kojoj preti da svakog trenutka neko upali fitilj.
Ovakvo stanje je pred samim finisom.To je kao vulkan koji jos nije eruptirao,ali u utrobi odavno kljuca.Kosovo ima ogromne probleme.Oko 50% je nezaposleno,institucije ne funkcionisu zdravstvo kao jedan od stubova svakog drustva i barometar brige za stanovnistvo je na nivou Dzibutija gde se odvaja oko 35€ po stanovniku. Godsinji budzet je sveden na minimalac,vecina ljudi zivi od 40 eura socijalne pomoci,cene su skoro na nivou Evrope.Industrija je u kolapsu.Profitiraju samo kriminalci.U krugu od jednog kvadratnog kilometra vidi se sa jedne strane vila kao u Holiwudu,a par stotinjak metara stracara u kojoj zivi desetoclana porodica.A sa tolikim privrednim resursima i potencijalima.
Narod sve to trpi nadajuci se na ce se konacnim statusom kurtalisati Srbije,i to sa podpunim pravom na sve sto se dogodilo u poslednjoj deceniji.Srbija ne moze da spreci taj proces ,ali ga pokusava zaustaviti.U tome donekle uspeva.Samo kratkovidost srpskih politicara ne vodi racuna da se na tome nece zavrsiti.Takvim cinom ona fabrikuje i one snage koje su ipak spremne da pruze ruku ,i krenu napred.
Konacnim resenjem ce se posle izvesnog vremena strasti smiriti, status ce i pored najvecih skeptika ipak doneti neki boljitak,jer postoje ozbiljne namere da albanska dijaspora (a koja nije za podcenjivanje sto se tice finansisjkih mogucnosti)ulozi malo veca sredstva na Kosovu.Pre neki dan sam gledao jednu emisju koja je za okruglim stolom okupila dijasporu sa ciljem razmatranja mogucnosti o ulaganju kapitala na Kosovu.Klip u tockovima je status.
Srbija ce se baviti blokadama,otezavace normalan zivot 2 miliona stanovnika Kosova.Sta time dobija?Neka se sama zamisli.To ce biti nista drugo nego produbljivanje rovova ne samo prema Kosovu vec prema celoj Evropi.Dokle ce stici sa tom samoubilackom politikom? Time se niko ne bavi u Srbiji.Kostunizacija Srbije je u punom zaletu,a kost u grlu ce biti na srpskoj grbaci.Do kada?
Samo se zaboravlja jedan veoma vazan faktor kod Albanaca kao narod.Oni puno vise vole Kosovo nego li to jedan prosecni Srbin moze zamisliti,samo sto se to kod njih toliko ne ispoljava.I spremni su na vece zrtve nego li ikoji srpski patriJota koji se busa u grudi po mitinzima kao onaj pre par dana u Kosovskoj Mitrovici koji je organizovala SRS.(samo da se ovo ne shvati kao neki vid pretnje ili ne daj Boze dozivanje duhova rata)
A kada ce biti bolje? Pa preko noci se sigurno stanje nece promeniti ali ce sama pomisao da su svoji na svome i gospodari svoje sudbine,biti dovoljan stimulans za optimizam.
Albanci imaju sto Srbi kao narod nemaju.Nacionalno jedinstvo.Narod koji ispoveda sve tri religije, a da nikada u njihovoj istoriji nije to uzimano kao jabuka razdora.To jednostavno ne postoji.

#7 Anduril

Anduril
  • Members
  • 5,593 posts

Posted 18 January 2008 - 23:04

Za stanje ljudskih i građanskih prava svugde je odgovorna vlast. Srbija ima svoju izabranu vlast. Kosovo je nema neće je još dugo imati.


Pa neko ipak ima vlast na Kosovu. To je UNMIK, a i kosovska elita u stvaranju, tako da tamo mozda treba i traziti odgovornost za postojece stanje.

#8 Kastor

Kastor
  • Banned
  • 6,241 posts

Posted 18 January 2008 - 23:15

Pa neko ipak ima vlast na Kosovu. To je UNMIK, a i kosovska elita u stvaranju, tako da tamo mozda treba i traziti odgovornost za postojece stanje.


Akcenat je na izabrana vlast, a UNMIK-ova to nije i ne može biti, kao što ni elita koju ta vlast favorizuje nikako ne može biti bolja od nje. Tačijeva grupa za dekoraciju okupacije niti je vlast, niti je ikakva elita i valjda je nepotrebno da podsećam sa koliko procenata biračkog tela je "izabrana". Pripisivati stanovništvu Kosova odgovornost za ljudska i građanska prava je slično (nije baš isto) kao prigovarati to Iračanima i Kurdima danas u Iraku.

#9 comandante

comandante
  • Banned
  • 6,688 posts

Posted 18 January 2008 - 23:22

"Kada ce biti bolje?"


Ako se bude verovalo nasim "liderima" (koji vec skoro deceniju nisu uradili nista osim sto su svakog dana ko papagaji ponavljali rec "nezavisnost", krali koliko su mogli u ime "nezavisnosti", ubijali se medjusobno zbog vlasti, uvek krivili druge za svoje neuspehe i nesposobnosti) stanje i nije toliko lose, ima dosta progresa i bice mnogo bolje posle nezavisnosti.

Po meni bice bolje kada se ovaj slepi narod izleci od sadomazohizma, kada sakupi hrabrosti da se odupire zlu, kada svati da korupcija nije normalna pojava, kada svati da niko nam nije duzan da nam sutra sredjuje sve i da nas "hrani", moramo sami da radimo i da se borimo sa svoje interese i svoju buducnost.

Do tada bice ovako (kao sto je bilo i vekovima), guzice nas ko god stigne prvi a mi cemo samo da kukamo, nego sve ovo nije uopste vazno, najvaznije je da ni vi ne stojite bolje (da crkne komsiji krava), mislim palite pekare i to......

#10 Anduril

Anduril
  • Members
  • 5,593 posts

Posted 18 January 2008 - 23:34

Nisam ni sumnjao da ce Comandante izaci sa najjasnijim misljenjem o temi. :rolleyes:

Medjutim, ko je zapravo odgovoran za ovakvo stanje, bez obzira sto ne postoji izabrana vlast u punom smislu? UNMIK? Kosovski politicari? I sto je najvaznije, kako to promeniti, tj. da li ce Taci ili EU misija nesto promeniti?

#11 comandante

comandante
  • Banned
  • 6,688 posts

Posted 18 January 2008 - 23:39

Akcenat je na izabrana vlast, a UNMIK-ova to nije i ne može biti, kao što ni elita koju ta vlast favorizuje nikako ne može biti bolja od nje. Tačijeva grupa za dekoraciju okupacije niti je vlast, niti je ikakva elita i valjda je nepotrebno da podsećam sa koliko procenata biračkog tela je "izabrana". Pripisivati stanovništvu Kosova odgovornost za ljudska i građanska prava je slično (nije baš isto) kao prigovarati to Iračanima i Kurdima danas u Iraku.



heheee, "nemamo dovoljno vlasti", pa to je njihovo obrazlozenje za sve neuspehe i tesko ekonomsko stanje, imaju dosta vlasti samo sto ga zloupotrebljavaju maksimalno

Edited by COMANDANTE, 19 January 2008 - 05:20.


#12 Lorenz

Lorenz
  • Banned
  • 5,827 posts

Posted 18 January 2008 - 23:43

Pa neko ipak ima vlast na Kosovu. To je UNMIK, a i kosovska elita u stvaranju, tako da tamo mozda treba i traziti odgovornost za postojece stanje.


Zaboga Anduril. Pa ceo izvestaj je obrada TANJUGA, poznatog po objektivnosti. Ja necu smatrati pekaru i nekim vecim incidentom ali fasizacija Srbije sve vise uzima zalet. Valjda ce Nacionalni stroj,Obraz ili Dveri, u drzavi u kojoj, to ne moze ni Tanjug frizirati, ima najveci broj ratnih zlocinaca koji se slobodno secu, gde procesuiranje takvih je u samom zacetku, smatrati Srbiju "fridom haus"???

Naravno da tebe, potpuno ti verujem, iz dobre volje to cinis, interesuje te stanje na Kosovu. Pa i bez fridom hausa ste zakljucili, Vladan je to cinio vise puta, da je kosovsko drustvo "parapoliticko, zaostalo nekoliko vekova" u poredjenju sa Srbijom. I jos k tome dobila "vetar u ledja" ili bust, jednim temeljitim razaranjem sa hiljadama zrtava od drzave sa kojom se u tekstu uporedjuje.

Ti kazes da te interesuje stanje na Kosovu a ponudio si tekst koji celom sadrzinom pravi poredjenje Srbija-Kosovo.

Sama "obrada" izvestaja Fridom hausa od Tanjuga vise lici na pripremljen govor koji je Boris Tadic trebao procitati u SB nego na nepristrasan izvestaj kakve susrecemo.

A da stanje na Kosovu nije sjajno tome se ne treba cuditi, pogotovo ti koji znas biti vrlo analitican i objektivan. Najzaostaliji deo negdasnje SFRJ ne moze otresti i zaostalost i teske posledice ratnog vihora. Kosovo je imao svoj zalet u suzbijanju zaostalosti do godine 1981. ali je nakon te godine Srbija je sve svoje interesovanje prema Kosovu preusmerila u kocenju njenog razvoja. Sa poznatim finalem '89.godine. Uzrocno posledicne veze malo koga interesuje.

#13 Unbeliever

Unbeliever
  • Members
  • 8,920 posts

Posted 18 January 2008 - 23:44

Medjutim, ko je zapravo odgovoran za ovakvo stanje, bez obzira sto ne postoji izabrana vlast u punom smislu? UNMIK? Kosovski politicari? I sto je najvaznije, kako to promeniti, tj. da li ce Taci ili EU misija nesto promeniti?


kriv je i narod sto redovno glasa za ovakvu politicku garnituru. a krivi su i oni, medju kojima spada i Commandante, koji bojkotuju sve i svasta a ovamo se zale da narod nema snagu da se odupire zlu.

mislim da je Thaçi nesto stariji sada, gleda situaciju nesto drugacije. mozda i promeni nesto.. ali do promena ce doci tada kada 80-90% gradjana glasa na izborima i kad glasaju za neku demokratsku alternativu, kompetentnu i pravednu. ako je nema, moraju je stvoriti.

ovako bojkot i kukanje ne vodi nicemu.

Edited by Unbeliever, 18 January 2008 - 23:45.


#14 comandante

comandante
  • Banned
  • 6,688 posts

Posted 18 January 2008 - 23:52

kriv je i narod sto redovno glasa za ovakvu politicku garnituru. a krivi su i oni, medju kojima spada i Commandante, koji bojkotuju sve i svasta a ovamo se zale da narod nema snagu da se odupire zlu.

mislim da je Thaçi nesto stariji sada, gleda situaciju nesto drugacije. mozda i promeni nesto.. ali do promena ce doci tada kada 80-90% gradjana glasa na izborima i kad glasaju za neku demokratsku alternativu, kompetentnu i pravednu. ako je nema, moraju je stvoriti.

ovako bojkot i kukanje ne vodi nicemu.


ja ne kukam, nemam razloga za kukanje, samo pisem svoje misljenje, neka kukaju oni koji pomazu lopovima da ostanu na vlasti i da ih dalje jebu u zdrav mozak

#15 Unbeliever

Unbeliever
  • Members
  • 8,920 posts

Posted 19 January 2008 - 00:08

ja ne kukam, nemam razloga za kukanje, samo pisem svoje misljenje, neka kukaju oni koji pomazu lopovima da ostanu na vlasti i da ih dalje jebu u zdrav mozak


i ti tvojim bojkotom pomazes.